Η ΚΡΙΜΑΙΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

ανάρτηση από iskra

ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ, ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΕΕ ΕΠΕΜΒΑΣΗ
ΗΠΑ-ΕΕ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΝΕΟ ΨΥΧΡΟ ΠΟΛΕΜΟ
Η Ρωσία, μετά την πρόσκληση τουπρωθυπουργού της Κριμαίας και την θετική απόφαση της Ρωσικής Δούμας, ελέγχει κατά βάση την Κριμαία, παλιό ρωσικό έδαφος, με ρώσικο στη συντριπτική πλειοψηφία πληθυσμό, όπου και διαθέτει μεγάλη Ναυτική Βάση.
Κύκλοι του Κρεμλίνου τόνιζαν ότι η Ρωσία δεν έχει καμιά άλλη επιλογή από το να προασπίσει μέχρι τέλους τα Ρωσικά συμφέροντα στην Ουκρανία απέναντι σε μια λυσσώδη αντιρωσική επιχείρηση της Δύσης που θέλει να μετατρέψει την Ουκρανία σε «αντιρωσικό προγεφύρωμα» και απέναντι σε μια «εγκάθετη» κυβέρνηση του Κιέβου, στην οποία κυριαρχούν ακροδεξιά, νεοναζιστικά και αντιρωσικά στοιχεία. Αυτά τα τελευταία αλωνίζουν αυτές τις ώρες στο Κίεβο και στις Ουκρανικές πόλεις, σπέρνοντας παντού τη βία, τηντρομοκρατία και το φόβο.
Σε πολλές πόλεις της Ανατολικής Ουκρανίας όπως το Ντόνιετς, το Χάρκοβο κλπ., οι τοπικές αρχές μελετούν το ενδεχόμενο ακόμα και της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων με τα οποία προτίθενται να απευθύνουν πρόσκληση στις Ρωσικές ένοπλες δυνάμεις για προστασία.
Ενώπιον αυτών των εξελίξεων, οι  ΗΠΑ αλλά και η ΕΕ, με πρωταγωνιστές στο βρώμικο παιχνίδι τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ιταλία, κλιμακώνουν την επέμβαση και τις απειλές σε βάρος της Ρωσίας, ενώ ενισχύουν τον αντιρωσικό προσανατολισμό της πολιτικής τους.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ, πιέζοντας ασφυκτικά τον Πρόεδρο της Γεωργίας, ενδέχεται να ανακοινώσουν εσπευσμένα, σε μια κίνηση αντιπερισπασμού, την είσοδο της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, αν και έγκυροι παρατηρητές τόνιζαν ότι τέτοιου είδους κινήσεις  ανήκουν στησφαίρα του παραλόγου και το μόνο που θα δείξουν είναι πανικός.
Οι ίδιοι παρατηρητές τόνιζαν ότι στο τεταμένο κλίμα που έχει δημιουργηθεί η Ρωσία σκέφτεται ναανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Ουάσιγκτον, ενώ η τελευταία μελετά εσπευσμένα πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Ταυτόχρονα, αν η κατάσταση οξυνθεί ακόμα περισσότερο, δεν πρέπει να αποκλείονται και ενδεχόμενες Νατοϊκές στρατιωτικές αντιδράσεις.
Το βέβαιον είναι ότι η νεο-ψυχροπολεμική αντιρωσική επέμβαση των ΗΠΑ και της ΕΕ στην Ουκρανία, με εσωτερική δύναμη κρούσης ένα συρφετό νεοναζιστικών και φιλοχιτλερικώνδυνάμεων, οδηγεί την Ουκρανία στη διχοτόμηση και κινδυνεύει να δημιουργήσει ένα νέο «τείχος» στην Ευρώπη, ενώ, ακόμα χειρότερα, μπορεί να προκαλέσει μια πολεμική ανάφλεξη ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία με εφιαλτικές συνέπειες για την Ευρώπη και τον κόσμο.
Το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ κρίσιμα για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις.
Η Ελλάδα αντί να σύρεται πίσω από τις αντιδραστικές και προκλητικές ιμπεριαλιστικέςεπιλογές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, θα όφειλε να αναλάβει έναν αδέσμευτο φιλειρηνικό ρόλο για μια πραγματικά ανεξάρτητη Ουκρανία, φιλική με τους γείτονες της, γέφυρα συνεργασίας της Ευρώπης με τη Ρωσία και όχι μεταψυχροπολεμικής διαίρεσης τους.
Ο "ΟΥΚΡΑΝΟΣ"

Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια για την αντικειμενικότητά τους, ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες:

ΛΑΒΡΟΦ: ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ, ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΙ Η ΚΡΙΜΑΙΑ
Εάν το Κόσοβο αποτέλεσε ειδική περίπτωση για τη διεθνή κοινότητα, το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για την Κριμαία, δήλωσε από το Λονδίνο, μετά από πολύωρη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε ότι η Κριμαία είναι πιο σημαντική για τη Ρωσία απ' όσο ήταν τα νησιά Φόκλαντς στο νότιο Ατλαντικό για τη Μεγάλη Βρετανία, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Η τελευταία είχε πολεμήσει με την Αργεντινή για την ανακατάληψη των συγκεκριμένων νήσων το 1982.
Η Ρωσία δεν σκοπεύει να εισβάλει στις νότιες και ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας όπου κατοικούν εκατομμύρια Ρώσοι και ρωσόφωνοι Ουκρανοί, πρόσθεσε, σύμφωνα με το πρακτορείοAssociated Press, ο Ρώσος υπουργός.
«ΗΠΑ και Ρωσία συνεχίζουν να έχουν διαφορετική οπτική για την Ουκρανία», κατέληξε, χαρακτηρίζοντας τις επαφές του με τον κ. Κέρι «εποικοδομητικές» και συμπληρώνοντας ότι η Μόσχα «θα σεβαστεί τη βούληση των κατοίκων της Κριμαίας, όπως θα εκφραστεί μέσω τουδημοψηφίσματος της Κυριακής».
Ο κ. Κέρι, από την πλευρά του, σημείωσε ότι ψηφοφορία στο ρωσικό κοινοβούλιο για την αποδοχή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στην Κριμαία θα αποτελέσει «προσάρτηση από την πίσω πόρτα» της χερσονήσου στη Ρωσία.
«Εάν η Ρωσία προχωρήσει σε δημιουργία συνθηκών οι οποίες θα αποτελούν απειλή για το λαό της Ουκρανίας, θα αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερο κόστος», απείλησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι η χώρα του και η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία.

ΠΟΥΤΙΝ: ΝΟΜΙΜΟ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Σε συνομιλία που είχαν, εξάλλου, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι κατά τον ίδιο το δημοψήφισμα το οποίο θα λάβει χώρα την Κυριακή στην Κριμαία για την απόσχιση της επαρχίας από την Ουκρανία και την ένωσή της με τη Ρωσία είναι «απόλυτα συμβατό με το διεθνές δίκαιο».
Η απόφαση του Ρώσου προέδρου για την αποδοχή ή μη της Κριμαίας ως συνιστώσας δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία θα ληφθεί, πάντως, μετά την Κυριακή, όπως επιβεβαίωσε και ο κ. Κέρι.
ΑΝΤΙΔΡΑ ΤΟ ΝΑΤΟ
Παραβίαση του ουκρανικού συντάγματος και του διεθνούς δικαίου χαρακτήρισε το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Κριμαία ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.
ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: «ΛΥΠΗΡΗ Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ»
Η αποτυχία της Ρωσίας να κάνει τα απαραίτητα βήματα για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία είναι «λυπηρή» ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος μετά την αποτυχία των συνομιλιών μεταξύ του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι και του Ρώσου ομόλογού του Σεργκέι Λαβρόφ.
Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αντιδράσουν σύντομα μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που έχει προγραμματιστεί για μεθαύριο Κυριακή με το ερώτημα εάν η ουκρανική Κριμαία θα προσαρτηθεί στη Ρωσία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ
Με συντριπτική πλειοψηφία το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας υιοθέτησε διακήρυξη ανεξαρτησίας από την Ουκρανία.
Υπέρ της υιοθέτησης της διακήρυξης ψήφισαν οι 78 από τους 81 παρόντες βουλευτές.
Το κείμενο αναφέρει ότι η Κριμαία θα ανεξαρτητοποιηθεί από την Ουκρανία, εάν η πλειοψηφία στο δημοψήφισμα της Κυριακής ταχθεί υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία.
Ο Βιτάλι Κλίτσκο δίνει τη δική του ερμηνεία στα γεγονότα.
“Το κοινοβούλιο της Κριμαίας έλαβε μια απόφαση για την αυτοαποκαλούμενη ανεξαρτησία, η οποία- θέλω να τονίσω- ότι είναι εντελώς παράνομη και παραβιάζει το Σύνταγμα και τους νόμους της Ουκρανίας. Όμως έλαβαν την απόφαση διότι φοβούνται ότι μπορεί να μην γίνει το δημοψήφισμα, ή ότι θα έχει αποτελέσματα διαφορετικά από αυτά που υπολογίζουν”, είπε ο ηγέτης του κόμματος “Γροθιά”.
Στο Κίεβο, η Βουλή της Ουκρανίας προειδοποίησε το κοινοβούλιο της Κριμαίας, που ελέγχεται από φιλορωσικές δυνάμεις, ότι αντιμετωπίζει ακόμη και διάλυση, εάν δεν ακυρώσει το δημοψήφισμα της Κυριακής.
Το ουκρανικό κοινοβούλιο έδωσε μάλιστα προθεσμία έως την Τετάρτη στην τοπική βουλή της Κριμαίας ώστε να ακυρώσει το δημοψήφισμα.

ΡΩΣΙΚΟ ΥΠΕΞ: Η ΡΩΣΙΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΝΕΚΡΟΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΗΣ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΤΟΝΕΤΣΚ
Η Ρωσία «διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύει ανθρώπους» στην Ουκρανία, μετά από τιςμαζικές διαδηλώσεις στην πόλη Ντόνεσκ που έγιναν βίαιες χθες το βράδυ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Το γεγονός πως οι διαδηλώσεις είχαν ως αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση του Κιέβου δεν έχει τον έλεγχο της κατάστασης στην Ουκρανία, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Η Ρωσία έχει γνώση της ευθύνης που έχει για τις ζωές των συμπατριωτών, πολιτών στην Ουκρανία», προσθέτει η ανακοίνωση. Το υπουργείο ανέφερε ότι «μια ένοπλη ακροδεξιά ομάδα ανθρώπων» επιτέθηκε τους ειρηνικούς, κατά του Κιέβου διαδηλωτές.
Η αστυνομία του Ντόνεσκ εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ότι περίπου 2.500 άνθρωποισυμμετείχαν στις διαδηλώσεις φιλο-ρωσικών και φιλο-ουκρανικών ομάδων σε μια πλατεία της πόλης. Αφού είχαν φύγει οι περισσότεροι διαδηλωτές από την πλατεία, ξέσπασε μια σύγκρουση που ξατέληξε με το θάνατο ενός 22χρονου από το Ντόνεσκ ο οποίος μαχαιρώθηκε. Μέχρι αυτήν την ώρα δεν έχει ξεκαθαριστεί σε ποια πλευρά επρόσκειτο ο διαδηλωτής. Σύμφωνα με την υγειονομικές αρχές του Ντόνεσκ, περισσότεροι από 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν.
ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΤΙ ΖΗΤΑ Η ΦΙΛΟΡΩΣΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Να αναγνωριστεί η ρωσική ως δεύτερη επίσημη γλώσσα της χώρας και να παραχωρηθεί μεγαλύτερη αυτονομία στις φιλορωσικές περιοχές, ζήτησε η αντιπολίτευση στην Ουκρανία, τονίζοντας παράλληλα ότι η νέα κυβέρνηση του Κιέβου δεν είναι σε θέση να αποφύγει τηνκλιμάκωση της κατάστασης.
«Θα πρέπει να ψηφίσουμε κατεπειγόντως νόμους που θα παραχωρούν στις επαρχίεςμεγαλύτερες εξουσίες και να αναγνωρίσουμε τη ρωσική ως δεύτερη επίσημη γλώσσα του κράτους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κόμμα των Περιφερειών του ανατραπέντος προέδρου,Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Το κόμμα έχει πάρει αποστάσεις από τον πρώην πρόεδρο μετά τη φυγή του στη Ρωσία, στα τέλη Φεβρουαρίου.
Η ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τις βίαιες ταραχές που σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στο Ντονέτσκ —πόλη που θεωρείτο προπύργιο του Γιανουκόβιτς— μεταξύ φιλορώσων και φιλοδυτικών διαδηλωτών. «Η νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να επιλύσει κανένα πρόβλημα. Κανένα από τα μέτρα που έλαβε δεν μπόρεσε να αναχαιτίσει την κλιμάκωση στις νότιες και ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας. Αντιθέτως, οι αποφάσεις που λήφθηκαν οδήγησαν στην κλιμάκωση της έντασης», τονίζει το κόμμα.
ΑΤΥΠΟ "ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ" ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΟΙ ΦΙΛΟΡΩΣΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΧΑΡΚΟΒΟΥ
Η ένταση κλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο σήμερα στην ανατολική Ουκρανία, μετά τηνανακοίνωση φιλορώσων ακτιβιστών από το Χάρκοβο ότι θα οργανώσουν την Κυριακή (16/3) ένα άτυπο "δημοψήφισμα", την ώρα που οι κάτοικοι της Κριμαίας θα ψηφίζουν για την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία.
Στην προκήρυξη που εξέδωσε το φιλορωσικό κίνημα του Χαρκόβου, όπου ανακοινώνεται επίσης ότι αύριο θα οργανωθούν διαδηλώσεις στην πόλη αυτή αλλά επίσης και στο Λουγκάνσκ, τοΝτονέτσκ, τη Μαριούπολη και την Οδησσό, προτείνεται να διεξαχθεί μια ψηφοφορία παρόμοια με αυτήν της Κριμαίας. Το ερώτημα για τους κατοίκους των περιοχών αυτών θα είναι το ίδιο, εάν δηλαδή προτιμούν να τους παραχωρηθεί διευρυμένη αυτονομία ή να ενωθούν με τη Ρωσία.
Οι υπογράφοντες το κείμενο ανέφεραν ότι στην κεντρική πλατεία του Χαρκόβου θα στηθούν 100-200 κάλπες και πρότειναν "να καταλάβουν την εξουσία" και "να ζητήσουν τη βοήθεια της Ρωσίας".
Η πρωτοβουλία αυτή προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία στον κυβερνήτη της περιοχής Ιγκόρ Μπαλούτα, ο οποίος συγκάλεσε έκτακτες συσκέψεις με τους υπευθύνους των υπηρεσιών ασφαλείας και έκανε έκκληση στους κατοίκους να αποφύγουν τις συγκεντρώσεις προειδοποιώντας μάλιστα για "πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες".
Ο Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των βασικών ηγετών της εγκάθετης αντιπολίτευσης που ανέτρεψε τον Β. Γιανουκόβιτς κατήγγειλε το "δημοψήφισματου Χαρκόβου και κάλεσε τις υπηρεσίεςασφαλείας να συλλάβουν τους οργανωτές του, εκφράζοντας ανησυχία για μια ενδεχόμενη"προβοκάτσια" εκ μέρους της Ρωσίας.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΚΑΛΕΙ Η ΜΟΣΧΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Στο μεταξύ , η Μόσχα κάλεσε τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να στείλει παρατηρητές για το δημοψήφισμα της Κυριακής με θέμα την ένωση της περιοχής της Κριμαίας με τη Ρωσία.
"Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί τη διοίκηση του ΟΑΣΕ, τα κράτη μέλη του ΓραφείουΔημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (BIDDH), να αφήσουν την πολιτική ΄των δύο μέτρων και των δύο σταθμών΄ και να εξετάσουν θετικά την πρόσκληση των αρχών της Κριμαίας να μετάσχουν ως παρατηρητές της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος", αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει επίσης ότι ο ΟΑΣΕ πρέπει να λάβει την έγκριση των αρχών οποιασδήποτε περιοχής της Ουκρανίας, στην οποία προτίθεται να στείλει παρατηρητές.
"Όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή της αποστολής, θα πρέπει φυσικά να συμφωνηθεί με την ηγεσία των περιοχών της Ουκρανίας, στις οποίες (η αποστολή) αναμένεται να αναπτυχθεί", προστίθεται στην ανακοίνωση, σε μια σαφή αναφορά στην νότια ουκρανική περιοχή της Κριμαίας, όπου φιλορώσοι ηγέτες έχουν αναλάβει τον έλεγχο της κυβέρνησης.
ΔΟΤΗ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ:ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΕΕ ΚΑΙ ΡΗΞΗ ΜΕ ΡΩΣΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΑΣ
Το λεγόμενο κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε την Πέμπτη τη δημιουργία Εθνοφρουράς, η οποία θα μπορούσε να αριθμεί μέχρι 60.000 άνδρες, ενώ απηύθυνε έκκληση στον ΟΗΕ να συζητήσει την "κατοχή της Κριμαίας"(sic!!!) από ρωσικές δυνάμεις και δήλωσε ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματος να ζητήσει βοήθεια από μεμονωμένες χώρες ή συστήματα συλλογικής ασφάλειας.
Καθώς η νέα ουκρανική εξουσία φοβάται,δήθεν, εισβολή(!!!) του ρωσικού στρατού στις ανατολικές περιοχές της χώρας, το νομοσχέδιο για την ίδρυση της Εθνοφρουράς ψηφίσθηκε από 262 από τους παρόντες βουλευτές και ουδείς το καταψήφισε.
Οι δοτές ουκρανικές αρχές τόνιζαν πως το σώμα, το οποίο θα εξαρτάται από το ψευτο-υπουργείο Εσωτερικών, θα αποτελείται κατά προτεραιότητα από εθελοντές που προέρχονται από τις«ομάδες αυτοάμυνας» οι οποίες σχηματίσθηκαν στο Μαϊντάν του Κιέβου από την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και πολλές δεκάδες μέλη τους σκοτώθηκαν κατά τις συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής το Φεβρουάριο.
Η Εθνοφρουρά θα αναλάβει ,σύμφωνα πάντα με την δοτή ουκρανική κυβέρνηση, κυρίως την εσωτερική ασφάλεια, την ασφάλεια των συνόρων και τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Θα υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών και θα μπορεί έτσι να προσφέρει βοήθεια στους 130.000 άνδρες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, οι μισοί από τους οποίους είναι στρατεύσιμοι. Η Ρωσία διαθέτει από την πλευρά της ένα στρατό 845.000 στρατιωτών.
Μερικοί βουλευτές, εξάλλου, σε συζήτηση που διεξήχθη μερικές ώρες πριν ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, πρότειναν να ζητηθεί η ανάπτυξη μιας ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, αν και στην απόφαση που υιοθετήθηκε δεν αναφέρεται συγκεκριμένα αυτή η μορφή αρωγής.
Συνολικά 250 μέλη της 450μελούς ¨"Βουλής", η οποία τον περασμένο μήνα καθαίρεσε τον υποστηριζόμενο από τη Μόσχα πρόεδρο της χώρας, ενέκριναν την έκκληση προς τον ΟΗΕ, στην οποία υπογραμμίζεται η «κατάφωρη παραβίαση από τη Ρωσική Ομοσπονδία των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου».
Η δοτή ουκρανική κυβέρνησηαναφέρεται στην έκκληση, επιφυλάσσεται του δικαιώματος να ζητήσει «βοήθεια από οποιοδήποτε κράτος ή περιφερειακό σύστημα συλλογικής ασφάλειας για την αποκατάσταση της κυριαρχίας της».
Αποχή από Κόμμα Περιφερειών - ΚΚ στο ψήφισμα κατά της Ρωσίας
Στην ψηφοφορία το κοινοβούλιο χωρίσθηκε βάσει των πολιτικών γραμμών.
Τα λεγόμενα "φιλοευρωπαϊκά" (φιλο-EE) κόμματα ψήφισαν υπέρ.
Μόνο δύο μέλη του Κόμματος των Περιφερειών του ανατραπέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς ψήφισαν επίσης θετικά, ενώ άλλα απείχαν, λέγοντας πως θέλουν πρώτα να δουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής στην Κριμαία. Οι βουλευτές του ΚΚ Ουκρανίας απείχαν επίσης.
Στην έκκληση δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο φιλοευρωπαίος βουλευτής Μπόρις Ταράσιουκ, πρώην υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε πως κάτι τέτοιο θα ήταν άσκοπο, καθώς η Ρωσία έχει δικαίωμα βέτο στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας.
Σε μια δεύτερη ψηφοφορία, η Βουλή ενέκρινε έγγραφο το οποίο επιβεβαιώνει πως η Ουκρανία επιδιώκει βαθύτερη ολοκλήρωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην απόφαση εξουσιοδοτείται ο πρωθυπουργός Α. Γιάτσενιουκ «να συνάψει το συντομότερο δυνατόν από την ουκρανική πλευρά μια συμφωνία σύνδεσης ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση».
ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
Επί του πεδίου, η Μόσχα συνεχίζει να οργανώνει στρατιωτικά γυμνάσια στην περιοχή του Ροστόφ επί του Ντον, κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Περίπου 4.000 ρώσοι αλεξιπτωτιστές, 36 αεροπλάνα και περίπου 500 οχήματα συμμετέχουν σ' αυτά, σύμφωνα με το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ.
Αυτή η επίδειξη ισχύος συμπληρώνεται με την ανάπτυξη στη Λευκορωσία έξι μαχητικών αεροπλάνων Su - 27 και τριών μεταγωγικών στρατιωτικών αεροσκαφών. Οι κινήσεις αυτές του ρωσικού στρατού απαντούν στην εντατικοποίηση των αναγνωριστικών αποστολών του ΝΑΤΟ κοντά στην Ουκρανία. Νατοϊκά αεροπλάνα ραντάρ AWACS υπερίπτανται της Πολωνίας και της Ρουμανίας ενώ καταδιωκτικά F-15 και F-16 εστάλησαν στην Πολωνία και τη Λιθουανία.
«Ο κύριος στόχος αυτών των μέτρων είναι να ελεγχθεί η ικανότητα των στρατευμάτων να διεξάγουν ασκήσεις μάχης», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, διευκρινίζοντας πως τα στρατιωτικά γυμνάσια θα συνεχισθούν ως το τέλος του μήνα στις περιφέρειες του Ροστόφ επί του Ντον, του Μπέλγκοροντ, του Τάμποφ και του Κουρσκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: