ΟΙ ΟΥΚΡΑΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΕΝΑ ΝΕΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΟΠΙΟ

Η ΚΡΙΜΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ. 

E-mailΕκτύπωσηPDF
Η ΡΩΣΙΑ ΑΨΗΦΑ ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ
ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ «ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΥ»
Η Ρωσία, παρά τις απειλές και τιςπιέσεις της Δύσης, προχώρησε αποφασιστικά, με τη θέληση του 96% του Κριμαϊκού λαού εκπεφρασμένη με δημοψήφισμα, στην ένωση της Κριμαίας με την ίδια.
Η Δύση πληρώνεται με το ίδιο νόμισμα, έναντι της πολιτικής διάλυσης της πρώην Γιουγκοσλαβίας, συρρίκνωσης της Σερβίας και απόσχισης απ’ αυτήν του Κοσσόβου.
Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ πίστευαν, ίσως, ότι με την ωμή επέμβασή τους στην Ουκρανία θα διαμόρφωναν και ίσως να παγίωναν σε αυτή τη μεγάλη χώρα με το κρίσιμο γεωγραφικό φορτίο, έναυποτελές καθεστώς και ένα αντιρωσικό προγεφύρωμα, που θα απομόνωνε τη Ρωσία από τηνΕυρώπη.
Οι εξελίξεις στην Κριμαία και όχι μόνο, έχουν αρχίσει να διαψεύδουν τη Δύση.
Η ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία είναι γεγονός και η Δύση περισσότερο μοιάζει με «ποντίκι που βρυχάται». Οι απειλές και οι εξαγγελίες κυρώσεων από ΗΠΑ και ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας πέφτουν στο κενό. Μοιάζουν με άσφαιρα πυρά!
Οι ΗΠΑ, όσο και αν είναι ισχυρές, δεν είναι η πάλαι ποτέ αδιαφιλονίκητη υπερδύναμη, ενώ η ΕΕ εδώ και καιρό βρίσκεται σε φάση παρακμής και με τη Γερμανία να ζει το μαρτύριο της ρώσικης ρουλέτας.
Φυσικά, δεν ξέρουμε αν η Δύση έχει πει ακόμα την τελευταία της λέξη.
Δεν ξέρουμε, όμως, αν και η Ρωσία και κυρίως ο ρωσόφιλος πληθυσμός της Ανατολικής Ουκρανίας, έχουν πει και αυτοί τον τελευταίο λόγο τους.
Το ερώτημα, πλέον, μετά την Κριμαία, είναι τι θα γίνει με το μέλλον της Ανατολικής Ουκρανίας και ίσως με την τύχη του εγκάθετου καθεστώτος του Κιέβου, εντός του οποίου έχουν κεντρικό ρόλο νεοναζιστικές δυνάμεις.
Το βέβαιον είναι ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία θα αναδείξουν σε σημαντικό βαθμό τους νέους συσχετισμούς που διαγράφονται στην Ευρώπη και τον κόσμο και θα προδιαγράψουν, ίσως, το νέο ευρωπαϊκό πολιτικο-στρατηγικό χάρτη.
Για την Ελλάδα, το συμπέρασμα από τις ουκρανικές εξελίξεις, μάλλον, είναι ενθαρρυντικό. Η Ευρώπη αλλάζει και δεν είναι μία απλή Γερμανική «φυλακή» ούτε απλώς ένα αμερικανο-νατοϊκό προτεκτοράτο. Αλλάζει και η ευρύτερη περιοχή μας. Ένα ριζοσπαστικό προοδευτικό πείραμα στην Ελλάδα, αν κινηθεί αποφασιστικά, με τόλμη αλλά και ευελιξία, θα μπορέσει να βρει διεθνή ερείσματακαι κυρίως να αποβεί νικηφόρο ενάντια στις πιέσεις και την υπονόμευση της ΕΕ και του αμερικανο-ατλαντισμού.
ΓΡΑΦΕΙ Ο «ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: