Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ISKRA

Εκτύπωση
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΚΡΙΣΙΜΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλ. Τσίπρα, ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στη Μόσχα, η οποία διήρκησε 3 ημέρες (Κυριακή 11/5 έως Τρίτη13/5).
Κατά την επίσκεψή τους, ο Πρόεδρος και η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ είχαν σειρά από υψηλότατες και ουσιαστικές συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της Ρωσίας, ενώ παραχώρησαν και συνεντεύξεις στα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Οι εποικοδομητικές συζητήσεις στη Μόσχα περιστράφηκαν γύρω από τα κρίσιμα και φλέγοντα προβλήματα της περιόδου, με αιχμές την κρίση στην Ουκρανία, την κρίση που διανύει η ΕΕ, τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται τόσο σε ευρωενωσιακό επίπεδο όσο και κυρίως στην Ελλάδα, την επιθετική πολιτική που αναπτύσσει ο αμερικανοατλαντισμός και φυσικά την ανάγκη ανάπτυξης των ελληνορωσικών σχέσεων.
Κύκλοι της Αριστεράς υπογράμμιζαν ότι η επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στη Μόσχα έχει μια ιδιαίτεραβαρύνουσα σημασία για την Ελλάδα αλλά και για τις περιφερειακές και ευρωπαϊκές εξελίξειςστην πολύ κρίσιμη περίοδο που διανύουμε. Να σημειώσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά στις ευρωεκλογές που έρχονται στη χώρα μας, κάτι που δεν διαφεύγει καθόλου της προσοχής στη Μόσχα, όπως Ρωσικοί κύκλοι δεν παραλείπουν να τονίζουν τη θετική εκτίμησή τους στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολιτική δύναμη που έχει καταγγείλει την επέμβαση των ΗΠΑκαι ΕΕ στην Ουκρανία και τον ρόλο της κυβέρνησης του Κιέβου, η οποία, πέραν των άλλων, καλύπτει ανοιχτά τη δράση φασιστικών και ναζιστικών εκτρωμάτων.
Πολιτικοί παρατηρητές τόνιζαν στην Iskra ότι η επίσκεψη αυτή του ΣΥΡΙΖΑ στη Μόσχα, που πραγματοποιείται λίγες μέρες πριν τις εκλογές της Τοπ. Αυτοδιοίκησης και τις ευρωεκλογέςστη χώρα, αποκτά ένα ιδιαίτερο συμβολισμό και μπορεί να θέσει τις βάσεις ώστε με μια κυβέρνηση της Αριστεράς αύριο στην Ελλάδα να εισέλθουν σε μια νέα ποιοτική τροχιάουσιαστικής ανάπτυξης οι ελληνορωσικές σχέσεις σε όλους τους τομείς, κάτι που θεωρείται ότι αποτελεί «κόκκινο πανί» για τον ελληνικό μεγαλοαστισμό και ιδιαίτερα για τον άξονα ΗΠΑ-ΕΕ-Ισραήλ.
Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στη Μόσχα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι ακολουθεί την επίσκεψη πριν λίγες μέρες αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Πεκίνο μετά από πρόσκληση του ΚΚ Κίνας, η οποία μάλλον πέρασε απαρατήρητη στη χώρα μας, παρ΄ότι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, ήταν πάρα πολύ ουσιαστική τόσο σε επίπεδο επαφών όσο και στο επίπεδο των συζητήσεων και του περιεχομένου.
Η κινητικότητα αυτή στις διεθνείς σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως μας τόνιζαν πολιτικοί παρατηρητές , μάλλον δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία αυτήν την περίοδο τόσο από τη δική του πλευρά όσο και από την πλευρά τρίτων μεγάλων χωρών απέναντί του, χωρών με ιδιαίτερο και αυξανόμενο βάρος στις διεθνείς εξελίξεις.
Αυτή η κινητικότητα υποδηλώνει, πέραν των πολλών άλλων, ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράςμπορεί να ακολουθήσει μια νέα πολυεπίπεδη ανεξάρτητη εξωτερική και οικονομική πολιτικήκαι να αναζητήσει, σε ένα κόσμο που γίνεται όλο και πιο πολυπολικός, σημαντικά ερείσματα για την προώθηση του προγράμματος της  σε δυνάμεις πέραν του Αμερικανό – ΕΕ μπλόκ, κι΄αυτό ανεξάρτητα από όποιες ιδεολογικο-πολιτικές διαφορές.


ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΠΟ ΜΟΣΧΑ: ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ ΕΡΓΑΖΟΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ρωσίας για την Ελλάδα και το ρόλο του Αλέξη Τσίπρα και τουΣΥΡΙΖΑ για τις σχέσεις αυτές, στο πλαίσιο μιας αυτόνομης και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, δείχνουν οι συναντήσεις που έγιναν στη Μόσχα, σύμφωνα με ενημέρωση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντησή του με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας:
" Είχαμε την ευκαιρία σήμερα συνομιλώντας με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, να αποκτήσουμε μια πλήρη εικόνα για τις τρέχουσες εξελίξεις στοουκρανικό ζήτημα. Υπογραμμίσαμε τις ανησυχίες μας, τις συμπτώσεις και τις διαφωνίες μας με τηρωσική πλευρά κυρίως όμως υπογραμμίσαμε την ανάγκη να υπάρξει ειρηνική επίλυση σε αυτή την κρίση. Και την ανάγκη από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναδειχθεί ο διάλογος, οι διαπραγματεύσεις, η διπλωματική οδός και όχι οι κυρώσεις και η κλιμάκωση της έντασης.
Τις τελευταίες μέρες επίσης είχαμε την ευκαιρία να καταθέσουμε την άποψη ότι η Ουκρανία πρέπει να γίνει γέφυρα συνεργασίας και όχι πεδίο διχασμού στην καρδιά της Ευρώπης και ότι ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει το μέλλον του είναι ο ουκρανικός λαός, μέσα από τις προβλεπόμενες συνταγματικά, δημοκρατικές διαδικασίες. Είτε αυτές είναι οι εκλογές, είτε τα δημοψηφίσματα.
Αυτό το λέω διότι το μεγάλο έλλειμμα σήμερα της Ευρώπης, είναι το έλλειμμα της δημοκρατίας. Και αυτό φαίνεται και από τις χθεσινές αποκαλύψεις των Financial Times. Η ευρωπαϊκή ηγεσίαδυστυχώς θέλει κυβερνήσεις και στην Ουκρανία και στην Ελλάδαυποτελείς. Κυβερνήσεις που να μην εκπροσωπούν το συμφέρον των λαών τους, αλλά τις κοντόφθαλμες επιδιώξεις της ευρωπαϊκής ηγεσίας.
Πώς αλλιώς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς αποδείχθηκε από το 2011 και μετά ότι δεν ήταν τίποτα παραπάνω από τη μαριονέτα του κύριου Μπαρόζο, προκειμένου να έχουμε συνέχεια των μνημονίων στην Ελλάδα, όταν μάλιστα στον ελληνικό λαό, έδειχνε μία αντιμνημονιακή ρητορική.
Εμείς πιστεύουμε ότι οι λαοί είναι αυτοί που πρέπει να έχουν τον τελευταίο λόγο. Και οι λαοί είναι αυτοί που πρέπει να παίρνουν τις τύχες στα χέρια τους, προκειμένου η Ευρώπη να ξαναγυρίσει στις ιδρυτικές τις αξίες. Στη δημοκρατία πάνω απ’ όλα, την κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη και την προκοπή. Διότι προκοπή χωρίς ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει, άρα λοιπόν το μήνυμα που στέλνουμε, είναι το μήνυμα της λαϊκής κυριαρχίας και της δημοκρατίας. "
 
-----------------------
Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με την Πρόεδρο του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) της Ρωσίας, Βαλεντίνα Ματβιένκο, το νούμερο 3 θεσμικά στη ρωσική ιεραρχία, που εκπροσωπούσε τον Πούτιν και η οποία συνοδευόταν από τους επικεφαλής των επιτροπών οικονομικών και διεθνών σχέσεων της Ρωσικής Δούμας.

Στη συνάντηση αυτή, η Βαλεντίνα Ματβιένκο τόνισε ότι «υπάρχουν πολλές αναξιοποίητες δυνατότητες» για τη βελτίωση των ελληνορωσικών σχέσεων, καθώς και τη συνεργασία στην οικονομία και την ενέργεια, ενώ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τονίστηκε ότι «χαιρόμαστε που έχουμε τη δυνατότητα να συναντήσουμε μία φίλη της Ελλάδας, αν και δυστυχώς αυτή η συνάντηση γίνεται σε μία ταραγμένη περίοδο.

Η αντιπροσωπεία σημείωσε ότι «Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει διπλωματική λύση στην Ουκρανία και η Ουκρανία να είναι γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας και όχι ένα πεδίο νέου διχασμού, καθώς και ότι χρειάζεται προσπάθεια για να διατηρηθεί το επίπεδο σχέσεων Ελλάδας Ρωσίας. Υπογραμμίστηκε επίσης ότι εμείς βλέπουμε τη Ρωσία ως αναπόσπαστο κομμάτι μιας Ευρώπης από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια.

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία είχε πολύωρη συνάντηση με το Ρωσικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, παρουσία του διευθυντή του, Λέονιντ Ρετσέτνικοφ και του επιτελείου του Ρώσου Προέδρου για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Το συγκεκριμένο ινστιτούτο αποτελεί απευθείας σύμβουλο του Πούτιν.

Ο διοικητής του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις και εξέφρασε την άποψη ότι ο Αλ. Τσίπρας είναι ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Ο Αλ. Τσίπρας μεταξύ άλλων, διατύπωσε την άποψη ότι είναι κρίσιμο για την Ευρώπη να υπάρχουν κυβερνήσεις οι οποίες υπηρετούν τις αξίες της Ευρώπης, τις αξίες της αλληλεγγύης της δημοκρατίας και της συνοχής. «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση, στο πλαίσιο της προεδρίας θα εργάζονταν για την αποκλιμάκωση και όχι την κλιμάκωση της κρίσης. Και βέβαια δεν θα ταξίδευε στην Ουκρανία για να αναγνωρίσει την κυβέρνηση του Κιέβου η οποία μπήκε στη θέση της με αντισυνταγματικές διαδικασίες».

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε με την διπλή ιδιότητα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα αλλά και του υποψηφίου για την Προεδρία της Κομισιόν στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Υπογράμμισε ότι σε κάθε ευκαιρία διατυπώνει θέσεις για το θέμα της Ουκρανίας οι οποίες είναι διαφορετικές από αυτές της ηγεσίας της Ε.Ε. και σημείωσε ότι η λύση των προβλημάτων πρέπει να γίνεται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των δημοκρατικών διαδικασιών εντός των χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: