Πάταξη διαπλοκής, τηλεοπτικές άδειες από μηδενική βάση, επανίδρυση της ΕΡΤ
Ένα δύσκολο «σταυρόλεξο», για δυνατούς λύτες συνιστά για τον ΣΥΡΙΖΑ η διαμόρφωση ενός ανατρεπτικού πλην ρεαλιστικού προγράμματος για τη λειτουργία των ΜΜΕ στην Ελλάδα, ιδιωτικών και δημόσιων.
Τη λύση του γρίφου μια «γήινης» και επίγουσας πρότασης για την τακτοποίηση του τοπίου – που ωστόσο αρκετοί από τα συστημικά κόμματα έχουν ονειρευτεί ή υποσχεθεί ματαίως, παλαιότερα (Κ. Καραμανλής, Γ. Παπανδρέου) - έχουν ήδη αναλάβει κομματικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την οδηγία του προέδρου, Αλέξη Τσίπρα, να καταδειχθεί προς την κοινωνία ότι θα «γίνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να κερδηθεί το στοίχημα της πάταξης της διαπλοκής».
Η υπόθεση «διαμόρφωση θέσεων» για τον ευαίσθητο κλάδο των Μέσων έχει ανατεθεί σε μια «ανοικτή» ομάδα συναντίληψης τα μέλη της οποίας καθοδηγούν ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ο επικεφαλής της «Αυγής», Βασίλης Μουλόπουλος και «δεξί» χέρι του Α.Τσίπρα σε θέματα επικοινωνίας (συντονιστής γραμματείας πολιτικής επικοινωνίας), ο Νίκος Βούτσης, γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και ο διευθύνων σύμβουλος της «Αυγής», Δημήτρης Στούμπος. Αφετηρία σκέψης του think tank του ΣΥΡΙΖΑ για τα Media συνιστά σε αδρές γραμμές:
• Ο ελεύθερος ανταγωνισμός στα ΜΜΕ αποτελεί ένα «σύντομο ανέκδοτο». Τα ΜΜΕ είναι βαθιά άρρωστα, διαπλεκόμενα, καθοδηγούμενα και καταχρεωμένα.
• Η πολυνομία, η μεθοδευμένη ασάφεια, το νομοθετικό χάος έχουν διαμορφώσει μια κατάσταση ενημερωτικής ζούγκλας. Τα ΜΜΕ έχουν περάσει στα χέρια οικονομικών κέντρων εξουσίας που τα χρησιμοποιούν όχι για να παράγουν ενημέρωση, αλλά επιχειρηματικά κέρδη: Κέρδη από την πώληση οδικών αρτηριών, λιμένων, ενέργειας, νερού και όπλων. Αυτή η λειτουργία τους συνιστά για τον ΣΥΡΙΖΑ, την πεμπτουσία της Διαπλοκής.
• Σήμερα τα ΜΜΕ είναι ζημιογόνα, ή μάλλον χρεωκοπημένα. Αν οι επιχειρηματίες επενδύουν χρήματα σε ζημιογόνες επιχειρήσεις σημαίνει ότι από κάπου αλλού περιμένουν να τους επιστραφούν.
Άδειες από μηδενική βάση – Σύνδεση με Επιτροπή Ανταγωνισμού
Κατευθυντήρια γραμμή από την κορυφή του κόμματος είναι να διαμορφωθεί ένα προτασολόγιο για τη θέσπιση νέου νομοθετικού πλαισίου που θα σπάσει το σύστημα διαπλοκής στα Μέσα Ενημέρωσης, κυρίως το μονοπωλιακό καθεστώς των τηλεοπτικών αδειών. Κεντρικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να βάλει ψηλά στην ατζέντα του, να προχωρήσει σε προκήρυξη αδειοδότησης των τηλεοπτικών αδειών από μηδενική βάση και να καταστήσει βατό το πεδίο για νέους παίκτες και ανοικτό το επάγγελμα του καναλάρχη. Επί της ουσίας έχει αρχίσει επεξεργασία για την κατάθεση σχεδίου νόμου για τα ΜΜΕ στο πνεύμα μιας νομοθεσίας κατά της συγκέντρωσης των μεγάλων ΜΜΕ στα χέρια λίγων επιχειρηματιών. Ο νέος νόμος θα έχει σύνδεση πιθανότατα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ θα περιλαμβάνει πλήρες περιουσιολόγιο των μετόχων. Στην κατεύθυνση αυτή θα επιχειρηθεί να γκρεμιστεί το απαρχαιωμένο σύστημα του ΕΣΡ και να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του.
• Η νομοθετική βεντάλια του ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει με την τήρηση όλων των νόμιμων προϋποθέσεων και με αυστηρά οικονομικά, φορολογικά και ασφαλιστικά κριτήρια κυρίως δε με την ενίσχυση των περιφερειακών ΜΜΕ. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη διαδικασία αδειοδότησης από μηδενική βάση σε ραδιόφωνο και τηλεόραση, τη χορήγηση αδειών και σε μη εμπορικές επιχειρήσεις και την καταβολή των οφειλόμενων τελών από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς αναδρομικά από το 1995. Ακόμη, στον ανασχεδιασμό του χάρτη ραδιοσυχνοτήτων θα υπάρχει και πρόβλεψη ώστε ο πάροχος ψηφιακής πλατφόρμας να μην ταυτίζεται με τον πάροχο περιεχομένου αλλά και μια νέα ρύθμιση για τη συγκέντρωση στα ΜΜΕ.
H νεκρανάσταση της ΕΡΤ
Στο θέμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για«επανασύσταση της ΕΡΤ από μηδενική βάση» με στόχο να ανασυγκροτηθεί η ελληνική ραδιοφωνία και τηλεόραση σε άλλη φόρμουλα σε σχέση με αυτό που ίσχυε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή, στόχος είναι να δημιουργηθεί δημόσια ραδιοτηλεόραση που «θα ελέγχεται από την κοινωνία» και «σε μεγάλο βαθμό θα διοικείται και από τους ανθρώπους της».
Το μοντέλο που έχει επεξεργαστεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιλαμβάνει δύο στάδια: α) την επαναλειτουργία της ΕΡΤ για ένα μεταβατικό διάστημα και β) την ψήφιση ενός νέου νόμου για την εταιρεία, που θα περνάει τον έλεγχό της στη Βουλή, καθώς το Εποπτικό Συμβούλιο θα εκλέγεται απευθείας από αυτήν.
Στις λοιπές του προτάσεις θα περιλαμβάνονται συνοπτικά τα εξής:
• Ανακεφαλαιοποίηση των Μέσων με τα χρήματα των ιδιοκτητών και όχι των τραπεζών μέσω δανεισμού. Θα σταματήσει η χρηματοδότηση μέσω δανείων των υπερχρεωμένων ΜΜΕ.
• Καταβολή οφειλόμενων τελών, φόρων, εισφορών των ιδιοκτητών ΜΜΕ από το 1993 μέχρι και σήμερα.
• Προώθηση νομοθεσίας που θα επιτρέπει στην Τράπεζα της Ελλάδος να διενεργεί ελέγχους για την προέλευση χρηματοδότησης των Μέσων.
• Ελεγχος ροής του χρήματος και πολιτικού μαύρου χρήματος.
• Πολιτικές συνεργατικών δημοσιογραφικών εγχειρημάτων, να περάσουν δηλαδή τα χρεωμένα ΜΜΕ στα χέρια των συνεταιρισμών των εργαζομένων.
• Επαναφορά ειδικού φόρου τηλεόρασης στα επίπεδα που αντιστοιχούν στις οικονομικές τους επιδόσεις.
• Διατήρηση καθεστώτος αγγελιοσήμου. Να πληρώσουν τα οφειλόμενα οι επιχειρήσεις ΜΜΕ στο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ και τον ΕΔΟΕΑΠ.
• Κάλυψη νομικών κενών για το Διαδίκτυο, προστασία ελευθερίας λόγου, απόσυρση τυποκτόνου νόμου.
• Ελεγχος ροής του χρήματος από κρατική διαφήμιση με όρους δίκαιους και αναλογικά με τις επιδόσεις κάθε Μέσου. Αποκατάσταση αδικίας και απόδοση του 30%(17% για τον Τύπο) της κρατικής διαφήμισης στα περιφερειακά Μέσα. Διατήρηση πολυφωνίας μέσω της χρηματοδότησης των περιφερειακών Μέσων.
• Ελεγχος εταιρειών δημοσκοπήσεων που συνεργάζονται με το Δημόσιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου