Εργασία και ασφαλιστικό στο τραπέζι του τροϊκανού... Προκρούστη

Νέες μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων ζήτησε η τρόικα από τον Κ. Μητσοτάκη - Ομαδικές απολύσεις, λοκάουτ, συνδικαλιστικός νόμος, Ασφαλιστικό και εκ νέου μείωση της εργασιακής αξίας στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης με το Γ. Βρούτση
Νέες μειώσεις στους μισθούς στο δημόσιο ζήτησε η
 τρόικα από Μητσοτάκη
Ανοιχτό παραμένει το θέμα των αλλαγών στο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου, μετά τη συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με την τρόικα, με το υπουργείο να "πετάει το μπαλάκι" για τις νέες μειώσεις μισθών στο υπ. Οικονομικών.
Το θέμα σύμφωνα με πληροφορίες τέθηκε στη συνάντηση, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν σαφείς δεσμεύσεις ή παρατηρήσεις, καθώς το όλο εγχείρημα βρίσκεται ακόμη στη βάση της μελέτης. Με δεδομένη άλλωστε τη ρευστή πολιτική κατάσταση, αλλά και τη θέση της κυβέρνησης ότι δεν επιθυμεί να υπάρξουν μειώσεις μισθών, το θέμα δείχνει να παραπέμπεται για το μέλλον.Ωστόσο, επειδή οι όποιες αλλαγές προωθηθούν πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερες, υπάρχουν εισηγήσεις για μειώσεις σε χαμηλότερης εκπαιδευτικής βαθμίδας υπαλλήλους, προκειμένου να μπορέσουν να γίνουν προσαρμογές εν είδει μπόνους για κάποιες κατηγορίες υπαλλήλων.Κατά τη συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε όλες τις αλλαγές που προωθούνται στη Δημοσία Διοίκηση και κυρίως στο μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας που θα εφαρμοστεί από το 2015 και θα βάλει φρένο σε ρουσφετολογικές αποσπάσεις και μεταθέσεις. Στο εξής οι μετακινήσεις τίθενται υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, το οποίο μετά την καταγραφή των αναγκών που υπάρχουν θα προχωρεί στην έκδοση των σχετικών προκηρύξεων.Αναφορικά με το θέμα των απολύσεων, η ελληνική πλευρά παρουσίασε εκ νέου τις λίστες για τις 5.500 απολύσεις που αφορούν 1.090 απομακρύνσεις από συρρίκνωση ΝΠΙΔ των υπουργείων Πολιτισμού, Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης, 2.000 διαθέσιμους που δεν θα επανατοποθετηθούν, επίορκους υπαλλήλους και εκείνους που έχουν διοριστεί με πλαστά δικαιολογητικά, ενώ η ελληνική πλευρά επιμένει να προσμετρά και τους περίπου 1.800 συμβασιούχους που υπηρετούσαν με προσωρινές διαταγές και απομακρύνθηκαν, χωρίς ωστόσο να έχει εξασφαλίσει οριστικά τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας.Αναλυτικά, οι απολύσες θα προέλθουν1.800 συμβασιούχοι, οι οποίοι παραμένουν στη θέση τους με προσωρινές διαταγές και με επίσπευση των διαδικασιών τέθηκαν πλέον εκτός Δημοσίου (υπό έγκριση από τους δανειστές να ενταχθεί η συγκεκριμένη κατηγορία στις υποχρεωτικές αποχωρήσεις).850 υπάλληλοι από τη μείωση των μεγεθών των ΝΠΙΔ που εποπτεύει το υπουργείο Υποδομών150 υπάλληλοι από τη μείωση των ΝΠΙΔ που εποπτεύει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης90 υπάλληλοι από τη μείωση του μεγέθους των ΝΠΙΔ που εποπτεύει το υπουργείο Πολιτισμού Οι υπόλοιπες 2.610 απολύσεις που απομένουν για να πιαστεί ο μνημονιακός στόχος των 15.000 θα προκύψουν: Από τους ελέγχους που διεξάγονται για παράνομες μετατροπές συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου Από την εκδίκαση των πειθαρχικών υποθέσεων Από τους ελέγχους που διεξάγονται από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τον εντοπισμό υπαλλήλων που έχουν διοριστεί και εργάζονται, έχοντας κάνει χρήση πλαστών πιστοποιητικών Από όσους βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας και δεν θα πετύχουν τη μετακίνησή τους σε άλλη υπηρεσία του δημοσίου 
Ανοίγει ο φάκελος «εργασιακά»
Ομαδικές απολύσεις, λοκάουτ, συνδικαλιστικός νόμος, Ασφαλιστικό, εκ νέου μείωση της εργασιακής αξίας οι τομείς στους οποίους η τρόικα ζητεί τη λήψη μέτρων Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παίρνει σήμερα τη σκυτάλη στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, η οποία εισέρχεται σε κρίσιμη καμπή, καθώς τα εργασιακά είναι εκ των πιο «καυτών» θεμάτων στην ατζέντα της αξιολόγησης. Mια ώρα μετά τη συνάντηση Χαρδούβελη - τρόικας, στις 18.30, προγραμματίζεται να φτάσει στο ΥΠΟΙΚ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης για συνάντηση με την τριμερή.
Ο υπουργός Εργασίας, δύο ημέρες μετά τη συνδιάσκεψη στη Γενεύη, στις επαφές με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) και τους κοινωνικούς εταίρους, θα επιχειρήσει να αποσύρει από την ατζέντα των συνομιλιών με την τρόικα τα παρακάτω θέματα:
-Την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων

-Την επαναφορά του λοκ άουτ (ανταπεργία των εργοδοτών)

-Τις αλλαγές στον τρόπο προκήρυξης των απεργιών, με επιχείρημα τη συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων
Με αφορμή το διάλογο στη Γενεύη και το ΠΑΣΟΚ επανέλαβε χθες τη θέση του κατά της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων και της εργοδοτικής ανταπεργίας (lock out). «Καθίσταται σαφές ότι μετά από αυτή τη σημαντική εξέλιξη, επιβάλλεται να κλείσει οριστικά κάθε συζήτηση με την τρόικα για αυτά τα θέματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Το σχύον πλαίσιο στη χώρα μας για τις ομαδικές απολύσεις εναρμονίζεται με τα κοινοτικά και διεθνή εργασιακά στάνταρντς, ενώ για την ανταπεργία (λοκ-άουτ) όλα τα μέρη αναγνώρισαν πως δεν υπάρχει λόγος τροποποίησης της σχετικής νομοθεσίας», σημείωσε από την πλευρά της η ΓΣΕΕ.
Ο κ. Βρούτσης αναμένεται να υποστηρίξει μεταξύ άλλων ότι χρειάζεται να δοθεί χρόνος στο Ανώτατο Συμβόυλιο Εργασίας, για τη στήριξη και θεσμική ενίσχυση του οποίου συμφώνησαν οι κοινωνικοί εταίροι στην ελβετική πόλη.  
Δύσκολη πάντως προμηνύεται η σημερινή διαπραγμάτευση, καθώς η τρόικα ζητά άνοιγμα του ασφαλιστικού, θέμα που επί του παρόντος η κυβέρνηση δεν θέλει να ανοίξει. 
Αλλωστε στην κυβέρνηση δεν έχουν ξεχάσει όσα ανέφερε η οικονομολόγος του ΔΝΤ κυρία Στέφανι Εμπλ στην Πόλη του Φωτός στις αρχές Σεπτεμβρίου. «Μήπως θα έπρεπε να εξετάσετε τη μείωση της κατώτατης σύνταξης; Το λέω γιατί είναι κατά κανόνα υψηλότερη από τον κατώτατο μισθό και αποτελεί αντικίνητρο για την παραμονή στην εργασία» είχε πει προκαλώντας την έκρηξη της ελληνικής πλευράς.
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ LEFT

Δεν υπάρχουν σχόλια: