Τελικά η κυβέρνηση τα έκανε κυριολεκτικά μαντάρα

ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΤΡΟΜΟΛΑΓΝΕΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΦΑΛΙΑΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ "ΑΓΟΡΕΣ"

Τελικά η κυβέρνηση τα έκανε κυριολεκτικά μαντάρα προκαλώντας χθες ένα μίνι χρηματιστηριακό κραχ, εκτοξεύοντας τα σπρεντς και σπέρνοντας ξανά την πλήρη αστάθεια σε σχέση με τη χώρα, όπως ήταν βέβαια αναμενόμενο για όποιον θέλει να βλέπει καθαρά την πραγματικότητα...

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTB56hlLIc4S0zhXZVdzl743MHQau24HfeIJNJu4pJcLAYSjQbkNA

Το κλίμα στις διεθνείς αγορές δεν είναι το καλύτερο. Η αβεβαιότητα έχει επιστρέψει, η καχυποψία για την εξέλιξη μεγάλων οικονομιών περισσεύει και...
οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι επιτείνουν την ατμόσφαιρα αστάθειας στις χρηματαγορές. 

Ήδη τις περασμένες ημέρες οι αμερικανικές αγορές κατέγραψαν την ανησυχία τους για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη και ιδιαιτέρως προβληματίζονται εντόνως από τη γαλλική αδυναμία, την ιταλική καχεξία και τη γερμανική οπισθοχώρηση.

Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι η οικονομική κρίση επιστρέφει στη Γηραιά Ήπειρο, η ύφεση παραμονεύει και συνδυαζόμενη με τις διεθνείς απειλές και τον Έμπολα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το παγκόσμιο εμπόριο, επηρεάζοντας οικονομικά ολόκληρο τον πλανήτη. Δεν είναι αδιάφορο το γεγονός ότι οι τιμές του πετρελαίου και άλλων πρώτων υλών υποχωρούν επηρεαζόμενες απ' αυτές ακριβώς τις προοπτικές.

Σ΄αυτό το δυσμενές διεθνές περιβάλλον η ελληνική κυβέρνηση είχε την έμπνευση να θέσει ζήτημα πρώιμης εξόδου από το μνημόνιο, προκειμένου να υπηρετήσει την επικοινωνιακή της μπαρούφα περί δήθεν "απαλλαγής" από την τρόικα και ιδιαιτέρως από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Με αποτέλεσμα σχεδόν αυτόματα να εγερθούν αμφισβητήσεις. Η προοπτική πρόωρης "αποχώρησης" των επιτηρητών της ελληνικής οικονομίας ανέδειξε το έλλειμμα αξιοπιστίας που συνεχίζει να καταδιώκει τη χώρα μας, το οποίο τιμολογήθηκε αμέσως ανεβάζοντας τα spread των ελληνικών ομολόγων και ανεβάζοντας τις αποδόσεις σε απαγορευτικά επίπεδα. Με το επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων στο 7% οι αγορές ουσιαστικά έχουν κλείσει για την Ελλάδα.

Ο κ. Σαμαράς υπολόγιζε προφανώς σε άλλες συνθήκες στις διεθνείς αγορές. Τώρα κινδυνεύει να ακυρώσουν οι αγορές το πολιτικό σχέδιο του και να γίνει θύμα των προσδοκιών που έτρεφε. Είναι ίσως το χειρότερο σενάριο όχι μόνο για εκείνον, αλλά και για τη χώρα ολόκληρη.

Δυστυχώς, τα πράγματα πήγαν έτσι και χειρότερα, αλλά και αμεσότερα. Ολο αυτό το προεκλογικό ερασιτεχνικό πανηγύρι που ξεκίνησε στην Αθήνα και κορυφώθηκε στην Ουάσιγκτον στοίχισε ήδη πάρα πολύ στη χώρα, καθώς την έφερε άνευ λόγου και αιτίας στο επίκεντρο μιας νέας αστάθειας με τους ελληνικούς τίτλους να είναι σήμερα όχι κατάλληλοι για… αγορές, αλλά εκ νέου ταυτόσημοι με την έννοια ρίσκο – αν όχι και σκουπίδια…

Την ώρα που έχουν γίνει όλα αυτά, η κυβέρνηση μόλις τώρα αρχίζει να αντιλαμβάνεται το μέγα λάθος στο οποίο την οδήγησαν ο πανικός των δημοσκοπήσεων και ο ρηχός, εντελώς κομματικών κινήτρων, πολιτικός σχεδιασμός τον οποίο έβαλε σε άτακτη εφαρμογή.

Το κλίμα στράβωσε πολύ σε ελάχιστο χρόνο. Και αντί να κοιτάξουν να μαζέψουν τα λάθη τους, κάνουν και κάτι ακόμα χειρότερο: σπέρνουν το διχασμό.

Δεν είναι σοβαρό πράγμα, ειδικά τη στιγμή που έχουν προκαλέσει όλη αυτή την αναστάτωση, κυβερνητικά και… παρακυβερνητικά στελέχη να φωνάζουν στα κανάλια ότι αν πέσει η κυβέρνηση θα… καεί η Ελλάδα, θα έχουμε συγκρούσεις, θα στερέψουν τα ΑΤΜ ή θα σφαχτούμε μεταξύ μας.
Ελεος! Αυτές οι σαχλαμάρες ξεπερνούν κάθε όριο, ειδικά όταν προέρχονται από το σπίτι του κρεμασμένου…

Επιτέλους, η διχαστική τρομολαγνεία, πρέπει να σταματήσει. Κάνει τεράστιο κακό στη χώρα και στον ελληνικό λαό. Πιο πολύ κακό κι απ’ ότι έκαναν οι εν λόγω εξυπνάδες με το ΔΝΤ, τις οποίες ήδη πληρώνουμε ακριβά. 

Με πληροφορίες από το ΒΗΜΑ

Στην κυβέρνηση, οφείλουν να αποδεχθούν τη σκληρή πραγματικότητα κι όχι να μη σταματούν μπροστά σε τίποτα προκειμένου να την αποφύγουν, εις βάρος της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: