14.10.2014 , 15:27
Μη αναστρέψιμη χαρακτηρίζει ο Π. Σκουρλέτης τη νέα φάση δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι σε μια επικείμενη εκλογική αναμέτρηση θα μπορεί να αναδειχθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση. Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για "μάχη οπισθοφυλακών" της κυβέρνησης, προβλέποντας ακόμα μεγαλύτερη εκλογική ήττα όσο πιο πίσω πηγαίνει ο χρόνος της εκλογικής αναμέτρησης.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Π. Σκουρλέτη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Μιχάλη Ψύλο:
ΕΡ. Σταθερό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 6,5 μονάδες έναντι της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει η δημοσκόπηση της GPO, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εκπομπής «Ανατροπή» του Mega. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει κηρύξει εμπάργκο στη συγκεκριμένη εκπομπή, αλλά θα ήθελα να πω χαριτολογώντας ότι μάλλον σας αποζημίωσε ...
ΑΠ. Είναι άλλη μία δημοσκόπηση που ήρθε να προστεθεί σε όλες όσες έχουν δει τελευταία το φως της δημοσιότητας που επιβεβαιώνουν και τη δική μας εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια νέα φάση δυναμικής. Αυτό δεν είναι τυχαίο, είναι το αποτέλεσμα πρώτα απ΄ όλα του γεγονότος ότι μέσα από τη λαϊκή ψήφο αναδείχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές και το αποτέλεσμα αυτό δημιούργησε ένα νέο σταθερό εφαλτήριο. Το αμέσως επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε μια σειρά συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για ζητήματα που συνδέονται με αυτό που λέμε «δημόσιος πλούτος», όπως για τη ΔΕΗ και τον αιγιαλό. Μας δόθηκε η δυνατότητα να οικοδομήσουμε κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες και κορύφωση των πρωτοβουλιών μας των τελευταίων μηνών ήταν η παρουσίαση από τον Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ των βασικών δεσμεύσεών μας στα κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας. Σήμερα είμαστε σε μια κατάσταση όπου αδιαμφισβήτητα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα και σε μια επικείμενη εκλογική αναμέτρηση να μπορεί να αποσπάσει ποσοστά τέτοια που να μπορεί να συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
ΕΡ. Θεωρείτε αδύνατον να ανατραπεί αυτό το προβάδισμα μετά από κάποιες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης;
ΑΠ. Τα περιθώρια των πρωτοβουλιών έχουν εξαντληθεί για την παρούσα κυβέρνηση, που δίνει μια μάχη οπισθοφυλακών. Όσο πηγαίνει όλο και πιο πίσω ο χρόνος της εκλογικής αναμέτρησης, τόσο περισσότερο πεισμώνει ο κόσμος και η κυβέρνηση θα έχει μια ακόμη μεγαλύτερη εκλογική ήττα μας. Δεν ανατρέπεται αυτό το αποτέλεσμα.
ΕΡ. Η χθεσινή δημοσκόπηση έδειξε ότι οι πολίτες, σε ποσοστό 55,7%, απαντούν ότι πρέπει η Βουλή να επιλέξει το κατάλληλο πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας και να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές...
ΑΠ. Σε μια δημοσκόπηση μπορείς να βρεις πάρα πολλά στοιχεία που εκ πρώτης όψεως είναι αντιφατικά. Εγώ αρκούμαι όχι στον σχολιασμό της συγκεκριμένης δημοσκόπησης, αλλά σε κάποιες επισημάνσεις που αφορούν το πολιτικό σκηνικό τους τελευταίους μήνες.
ΕΡ.Θα καταφέρει να συσπειρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ τους 121 βουλευτές για να αποτρέψει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή;
ΑΠ. Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο να μην εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Αυτή η πολιτική στάση συμπυκνώνει το βασικό αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας να μην δοθεί πράσινο φως στην κυβέρνηση Σαμαρά να συνεχίσει το καταστροφικό της έργο. Μέσα από μια τέτοια πολιτική προσέγγιση πρέπει ο κάθε βουλευτής να δει το θέμα της εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
ΕΡ. Στην προσπάθεια αυτή εντάσσεται και η σημερινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο;
ΑΠ. Η σημερινή συνάντηση γίνεται με πρωτοβουλία του ίδιου του κ. Καμμένου. Φαντάζομαι ότι στο περιθώριο αυτής της συνάντησης θα συζητηθούν πολλά.
ΕΡ. Ο κ. Τσίπρας θα έχει επίσης συνάντηση και με τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη. Προλειαίνεται το έδαφος για μετεκλογικές κυβερνητικές συνεργασίες; Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν «Το Ποτάμι» τρίτο κόμμα. Ο κ. Θεοδωράκης είπε χθες στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου ότι δεν μπαίνει σε μια κυβέρνηση «με ακροδεξιούς και σταλινικούς». Πώς το σχολιάζετε;
ΑΠ. Ο κ. Θεοδωράκης έχει ανάγκη να αποσαφηνίσει το πολιτικό στίγμα τού φορέα που ηγείται. «Το Ποτάμι» δεν έχει μια προγραμματική ραχοκοκαλιά. Πέρα από γενικόλογες και πολλές φορές ασύνδετες μεταξύ τους πολιτικές θέσεις και αναφορές δεν έχει μια τέτοια προγραμματική ραχοκοκαλιά, ώστε να καθίσταται αξιόπιστος πολιτικός φορέας. Παρότι θέλει να εμφανίζεται ως κάτι το νέο στα πολιτικά πράγματα, η συνταγή του είναι παλιές πολιτικές μέθοδοι, οι οποίες δεν συμβάλλουν στην πολιτική ζωή τού τόπου δημιουργώντας μια νέα δυναμική.
ΕΡ. Κύριε Σκουρλέτη, απασφαλίσατε μια βόμβα μεταφέροντας στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία γίνεται προσπάθεια «εξαγοράς βουλευτών» για την προεδρική εκλογή. Κάτι που προκάλεσε και την επείγουσα έρευνα από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Γκουτζαμάνη. Επειδή δεν κάνετε ποτέ τυχαίες δηλώσεις... Σε τι αποσκοπούσε η δήλωσή σας;
ΑΠ. Δεν έκανα μία δήλωση, όπως την αποδίδετε με το ερώτημά σας. Αναφέρθηκα σε ένα δημοσίευμα και μάλιστα όχι το μοναδικό. Έχει υπάρξει και άλλο δημοσίευμα που υπαινίσσεται τέτοιες πρακτικές εκ μέρους της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο ενός δημόσιου διαλόγου στη συγκεκριμένη τηλεοπτική εκπομπή αναφέρθηκα σε αυτό το δημοσίευμα. Μου κάνει εντύπωση πως υπάρχει τέτοιος ντόρος για ένα δημοσίευμα που έγινε έναν μήνα πριν και δεν υπήρχε τότε η ανάλογη ευαισθησία. Κάλεσα, λοιπόν, την κυβέρνηση να τοποθετηθεί γι αυτό το δημοσίευμα.
ΕΡ. Η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν πολύ σκληρή, κύριε Σκουρλέτη...
ΑΠ. Ετεροχρονισμένα. Και θα έλεγα ότι φέρνει στο νου μια παροιμία: "όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται". Αυτό μπορεί να καταλάβει κανείς από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και του κ. Βενιζέλου. Η υπόθεση έχει πάει στη Δικαιοσύνη, θα πάρει τον δρόμο της. Αλλά αυτό που πρέπει κανείς να αναρωτηθεί είναι: στην Ελλάδα υπάρχει διαπλοκή; Το πολιτικό σύστημα στηριζόταν κατά καιρούς σε πρακτικές που είχαν το άρωμα του μαύρου πολιτικού χρήματος. Δεν νομίζω να αμφισβητεί κανείς αυτό.
ΕΡ. Η κυβέρνηση δικαίως σας καλεί να αναφέρετε ονόματα, πάντως...
ΑΠ. Θα έλεγα ότι ο κ. Σαμαράς είναι εκείνος ο πολιτικός αρχηγός που τουλάχιστον μετά το ΄74 έχει κατηγορηθεί ανοικτά για τέτοιες πρακτικές. Και αναφέρομαι στη διένεξή του, που είχε ως αποτέλεσμα και την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 1993. Άρα ας μην κάνουν ότι πέφτουν από τα σύννεφα όταν ακούν τέτοιες αναφορές, ή όταν βγαίνουν τέτοια δημοσιεύματα. Εκείνο το οποίο θα ήθελα είναι να αφεθούν οι 300 βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου με έναν πραγματικά ώριμο τρόπο, απόλυτα πολιτικό, ελεύθεροι, να τοποθετηθούν πάνω στο θέμα της εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Κι επειδή χθες είδαν το φως της δημοσιότητας στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με την κατάσταση της κοινωνίας μας, της φτώχειας, αυτό θα έπρεπε να έχουν κατά νου τα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου. Αν θα δώσουν το πράσινο φως στην κυβέρνηση Σαμαρά να συνεχίσει την πολιτική που μας έχει οδηγήσει εδώ.
ΕΡ. Ο πρωθυπουργός παρουσιάζει σήμερα το πρόγραμμα για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, που σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 13 δήμους. Δεν αποτελεί αυτό μια προσπάθεια στήριξης των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων;
ΑΠ. Δεν την καλύπτει κανείς την πείνα με ψίχουλα, ούτε τη φτώχεια μπορείς να την αντιμετωπίσεις με παρουσιάσεις τέτοιου είδους, που προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια, όχι αυτών που πεινάνε, αλλά σε όσους προσεγγίζουν την πραγματικότητα μέσα από τέτοιου είδους φιέστες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου