“ Στην κρισιμότερη φάση της πολιτικής του καριέρας, από τότε τουλάχιστον που ανέλαβε τα πρωθυπουργικά καθήκοντα, βρίσκεται πλέον ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει τρία «μέτωπα» και να δώσει απαντήσεις ”
Του Κώστα Καπνίση
ΑΠΟ ΤΟ PERIODISTA
Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2014
Στην κρισιμότερη φάση της πολιτικής του καριέρας, από τότε τουλάχιστον που ανέλαβε τα πρωθυπουργικά καθήκοντα, βρίσκεται πλέον ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει τρία «μέτωπα» και να δώσει απαντήσεις.
Η κυβέρνηση Σαμαρά έχει κλυδωνιστεί αρκετές φορές τα τελευταία δυόμισι χρόνια, αλλά τα Μνημόνια σε συνδυασμό με τις καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις αναγκάζουν τον πρωθυπουργό να απαντήσει τώρα και όχι αργότερα σε διλήμματα, τα οποία δεν παίρνουν άλλη αναβολή.
Τα τρία «μέτωπα»
Το πρώτο «μέτωπο» είναι η απαίτηση της τρόικα για «εδώ και τώρα» υπογραφή νέας συμφωνίας, δηλαδή ένα νέο Μνημόνιο, κάτι που η κυβέρνηση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντέξει πολιτικά. Η τρόικα αρνείται επίμονα να έρθει στην Αθήνα αν προηγουμένως δεν γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις της στο σύνολό τους. Με πιο απλά λόγια, οι εταίροι δανειστές δείχνουν να εγκαταλείπουν την συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις πολιτικές εξελίξεις. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι το μοναδικό αποκούμπι Σαμαρά – Βενιζέλου ήταν η στήριξη του Βερολίνου. Στο ίδιο μέτωπο εντάσσεται και η έντονη αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά μέσα στο ίδιο του το κόμμα πλέον.
Το δεύτερο «μέτωπο» δεν είναι άλλο από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο σπαράσσεται εσωτερικά, ενώ στις δημοσκοπήσεις φαίνεται να κατρακυλά ακόμα περισσότερο. Και εκεί υπάρχει έντονη αμφισβήτηση, στο εσωτερικό του κόμματος, προς το πρόσωπο του Ευάγγελου Βενιζέλου, μετά και από την επιστολή του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και δηλώσεις στελεχών της ΝΔ ότι το ΠΑΣΟΚ δεν διαφωνεί στην κυβερνητική πολιτική, αφήνοντας υπονοούμενα ότι οι αντιδράσεις στελεχών του, κυρίως στα ΜΜΕ, είναι για να διασωθεί δημοσκοπικά, εν όψει των εκλογών, όποτε και αν αυτές γίνουν.
Το «τρίτο μέτωπο» και το πλέον σημαντικό δεν είναι άλλο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πέρα από το εσωτερικό της χώρας, όπου έχει πείσει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, κάτι που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, υπάρχει και το εξωτερικό. Θεσμικοί παράγοντες στο εξωτερικό, όπως πολιτικοί, ΜΜΕ, αλλά και οικονομολόγοι αποδέχονται πλέον τις προτάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με το χρέος. Ότι δηλαδή το χρέος είναι ζήτημα ευρωπαϊκό και όχι μόνο ελληνικό. Ταυτόχρονα το ζήτημα του χρέους αποτελεί «βόμβα» στα θεμέλια της Ευρώπης.
Το συμπέρασμα
Ο Αντώνης Σαμαράς, βλέπει πλέον ότι ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησής του έχει ήδη τελειώσει. Ούτε οι καθυστερήσεις δεν παίζονται πια, ενώ το ζήτημα της εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, η ανεύρεση δηλαδή των 180 βουλευτικών ψήφων που απαιτούνται, μοιάζει πλέον ανέφικτος στόχος. Το μοναδικό που απομένει στα χέρια του Αντώνη Σαμαρά είναι το πότε θα προκηρύξει τις εκλογές. Αυτό είναι το τελευταίο που μπορεί πια να διαχειριστεί. Το τελευταίο, για το οποίο καλείται να αποφασίσει. Ο πρωθυπουργός καταλαβαίνει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να φτάσει μέχρι τον Μάρτιο, για αυτό και η τελευταία του ευκαιρία να διασώσει κάτι για τη μελλοντική πολιτική του διαδρομή είναι ο προσεκτικός χειρισμός της πτώσης.
Τα πράγματα μοιάζουν να είναι «απλά». Οι ημερομηνίες πιέζουν και στον πρωθυπουργό δίνονται δύο πολιτικές «ευκαιρίες». Η πρώτη είναι η συνάντηση του κυβερνητικού κλιμακίου με τους δανειστές στο Παρίσι, η οποία ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο. Ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ η κυβέρνηση έχει καταθέσει ήδη τον προϋπολογισμό του 2015 στην Βουλή, χωρίς την έγκριση της τρόικα, μπορεί να εκμεταλλευτεί καθαρά επικοινωνιακά την συνάντηση του Παρισιού και να πει στους εταίρους – δανειστές ένα πρώτο πολιτικό «όχι», το οποίο ούτως ή άλλως θα είναι το τελευταίο του ως πρωθυπουργός. Αν δεν το πει μετά από το Παρίσι, μπορεί να το πει μετά από μια «δραματική» συνεδρίαση του Eurogroup, στις 8 Δεκεμβρίου.
Είναι προφανές ότι ο Αντώνης Σαμαράς άλλη ευκαιρία δεν πρόκειται να έχει. Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση Σαμαρά «πέφτει». Είναι καθαρά θέμα χρόνου. Είναι πλέον πολύ πιθανό να προκηρύξει τώρα ή σε δύο περίπου εβδομάδες τις πρόωρες εκλογές για τον Ιανουάριο και σε αυτό το διάστημα μέχρι τις εκλογές να προσπαθήσει να χειριστεί επικοινωνιακά κάποιες καταστάσεις. Όχι για να κερδίσει τις εκλογές βέβαια, αλλά για να μην υπάρξει τέτοια εκλογική συντριβή μέσα από τις κάλπες, η οποία δεν θα του επιτρέψει πιθανή επιστροφή στο πολιτικό στερέωμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου