Τα ανδρείκελα Στήνουν κοινωνική έκρηξη;


Τα σενάρια που επεξεργάζονται στο Μαξίμου για αλλαγή της ατζέντας και επανάκτηση των νοικοκυραίων

Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε η κυβέρνηση Σαμαρά είναι μια κοινωνική έκρηξη με φοιτητικές κινητοποιήσεις και κόσμο στους δρόμους. Ή μήπως θα το θελε; Το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου προσπαθεί εναγωνίως να

αλλάξει την πολιτική και ειδησεογραφική ατζέντα για να καταφέρει αφενός να καλύψει τους αδέξιους χειρισμούς σε κρίσιμα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα- όπως ο ΕΝΦΙΑ- το σήριαλ των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, η ανεργία και το αβέβαιο πολιτικό σκηνικό που απειλείται άνα πάσα ώρα και στιγμή με προκήρυξη εκλογών.

Η αδικαιολόγητη επίδειξη δύναμης από την Αστυνομία χθες που οδήγησε σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, έμοιαζε τροχιοδεικτική των πολιτικών προθέσεων, δείχνοντας ότι η προσπάθεια δεν επικεντρώνεται απλά στην επιβολή του νόμου στα Πανεπιστήμια αλλά στην μεθοδευμένη πρόκληση αντιδράσεων. Συνδυαστικά η προκλητική στάση του πρύτανη του ΕΚΠΑ και η αύξηση της έντασης από την ΕΛΑΣ δείχνουν ότι η κυβέρνηση δοκιμάζει τα κοινωνικά αντανακλαστικά. Αν τελικά το Μαξίμου αποφασίσει να επενδύσει στο σενάριο "νόμος και τάξη" προκαλώντας την Αριστερά να συμπαραταχθεί με τους φοιτητές, τους οποίους θα καταστήσει "μπαχαλάκηδες" λόγω της βιαιότητας των πολιτικών και αστυνομικών επιλογών, τότε μια νέα ωρολογιακή βόμβα θα έχει ενεργοποιηθεί.

Η προσπάθεια βίαιης αλλαγής της ατζέντας των συζητήσεων και απασφάλισης της σωρευμένης κοινωνικής έντασης μέσα από τη νεολαία, εκτιμάται ότι θα εξυπηρετήσει και στην επανάκτηση του κινήματος των "νοικοκυραίων" οι οποίοι ακολουθούν τον ΣΥΡΙΖΑ πλέον αδυνατώντας να ανταποκριθούν στην υψηλή φορολογία και αγανακτιμσένοι από την πολιτική σκηνή.

Σε ένα τέτοιο σενάριο ΜΑΤ συγρούονται με φοιτητές, η κυβερνητική εκπρόσωπος και ο υπουργός Δημοσίας Τάξης επιτίθενται λεκτικά στους μπαχαλάκιδες, ενώ ενεργοποιείται ακόμα και η ασφάλεια και συλλαμβάνει "γνωστούς-άγνωστους" με μολότωφ. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά και στηρίζει τους αγώνες των φοιτητών, στελέχη του στοχοποιούνται πολιτικά, τα παράθυρα παίρνουν φωτιά, φορολογία, τρόικα και Μνημόνιο περνούν σε δεύτερη φάση.

Η προσφυγή στις κάλπες υπό το κλίμα έντασης, συγκρούσεων στους δρόμους και με εικόνες πυρπολημένων καταστημάτων και ενώ τα διεθνή media θα αναζητούν τα αίτια της έκρηξης μπορεί να βοηθήσει πολλαπλώς την κυβέρνηση. Σε μια τέτοια εξέλιξη οι εταίροι της χώρας θα πάρουν το μήνυμα της έκρηξης ως αντίθεση στην οιικονομική πολιτική και θα αναγκαστούν να χαλαρώσουν την πίεση καθώς δεν θα ρισκάρουν μόνο πολιτική αποσταθεροποίηση αλλά και απασφάλιση της κοινωνίας. Στο εσωτερικό μέτωπο η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει αμείλικτα τους "μπαχαλάκηδες", θα στοχοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και θα επαναακτήσει τον χώρο του Κέντρου, ενώ παράλληλα θα βάλει σε δεύτερη μοίρα όσα απομακρύνουν συντηρητικούς ψηφοφόρους.

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας σύγκρουσης

Χθες έλαβε χώρα μια μεγάλη πορεία των φοιτητών ξεκινώντας από τα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν προς το Σύνταγμα και τη Νομική, ενώ στη συνέχεια ένα μέρος των νεαρών πήγε στο Πολυτεχνείο. Ορισμένοι προσπάθησαν να μπουν στο κτήριο από την οδό Στουρνάρη, αλλά απωθήθηκαν από την Αστυνομία με τη χρήση χημικών. Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για την απόφαση των Πρυτανικών Αρχών να φρουρούνται η Νομική, η ΑΣΟΕΕ και το κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου στα Προπύλαια, αλλά και για τα πρωινά επεισόδια με την Αστυνομία στη Νομική.

Η κατάσταση στην Παιδεία και συγεκριμένα στα Πανεπιστήμια είναι έκρυθμή εδώ και βδομάδες και αρκετοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως οι κινητοποιήσεις μπορεί να γενικευτούν αν συνδυαστεί η συσσωρευμένη δυσαρέσκεια των πολιτών με την φρεσκάδα και την μαχητικότητα των νέων. Εξάλλου στη πορεία βρέθηκαν φοιτητικοί σύλλογοι τη Νομική, το Πολυτεχνείο, την Οδοντιατρική, το Μαθηματικό, το Φυσικό, το Γεωλογικό και άλλες σχολές. Επίσης το ΜΑΣ, η Ανταρσύα, το ΣΕΚ και το ΕΕΚ. Το «παρών» έδωσαν και οι απολυμένοι εργαζόμενοι του εργοστασίου της Κόκα-Κόλα Τρία Έψιλον και άλλοι απλοί πολίτες.

Για σήμερα είναι προγραμματισμένο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο και οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου. Η ανησυχία είναι έκδηλη αν αναλογιστεί κανείς τα χθεσινά έκτροπα χθες το βράδυ.

Τα ΜΑΤ προέβησαν σε εκταταμένη κρίση βίας, χρησιμοποίησαν χημικά δακρυγόνα και κρότου λάμψης, αρκετοί φοιτητές τραυματίστηκαν ενώ για μια ακόμη φορά δέχτηκε επίθεση φωτορεπόρτερ που κάλυπτε τη πορεία. Για αυτό το λόγο πάντως το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοίνωσε πως διενεργείται προανάκριση για το συμβάν από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Ως εκ τούτου η κατάσταση είναι έκρυθμη με τους φοιτητές να αντιστέκονται σθεναρά, τη κοινωνία να "βράζει" και τα αδιέξοδα να μεγαλώνουν

Υπο το φόβο των επεισοδίων λοιπόν, πληροφορίες αναφέρουν πως σε μια πρωτοφανής κίνηση η ΕΛ.ΑΣ θα διαθέσει πάνω από 7.000 αστυνομικούς κατά την διάρκεια του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου...
Του Βάιου Κρόκου  
sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: