Ας μιλήσουμε λοιπόν για τη Γάζα. (μέρος α’)





Ανθρωπιστική αποστολή στη Λωρίδα της Γάζας με απεσταλμένους δημοσιογράφους του «105,5 στο Κόκκινο», της Fair Planet, του Κοινωνικού Μητροπολιτικού Ιατρείου Ελληνικού και της Αλληλεγγύης για Όλους, με την συνεργασία της Ένωσης Παλαιστινίων Εργαζομένων
 
του Χρυσόστομου Λουκά
Φωτογραφίες: Μιχάλης Καραγιάννης


Το καλοκαίρι του 2014, με την Αραβική Άνοιξη  στον πάγο αλλά και με την δυναμική των λαϊκών κινημάτων να μην έχει κοπάσει, στην Αίγυπτο επικράτησαν  δυνάμεις εχθρικές προς την Μουσουλμανική Αδελφότητα μέρος της οποίας αποτελεί και η Χαμάς στη Γάζα.

Το Ισραήλ έκρινε-λανθασμένα όπως αποδείχτηκε- ότι τώρα ήταν η κατάλληλη ευκαιρία να τελειώνει με την Χαμάς ώστε να δοθεί η Γάζα στον έλεγχο του Μαχμούτ Αμπάς με τον οποίο βρίσκεται αενάως και παντελώς ανεπιτυχώς σε  «διάλογο».

Πενήντα μια ημέρες ανελέητου βομβαρδισμού και καταστροφής αντιστασιακών υποδομών της Χαμάς στη Γάζα και το Ισραήλ ακόμα δεν είχε καταφέρει να κάμψει την αντίσταση από όλες τις παρατάξεις του αποκλεισμένου παλαιστινιακού θύλακα.

Την ίδια ώρα οι νεκροί παλαιστίνιοι ξεπερνούσαν τους 2100, στην συντριπτική πλειοψηφία άμαχοι, οι εικόνες των νεκρών παιδιών άρχισαν πλέον να αντιστρέφουν ακόμα και στις πιο φιλοϊσραηλινές δυτικές πρωτεύουσες το κλίμα κατά του Ισραήλ, ενώ το ίδιο το Ισραήλ μετρούσε σχεδόν 80 νεκρούς -κυρίως στρατιώτες- αριθμός πολύ υψηλός για να δικαιολογήσει μια στρατιωτική «επιχείρηση» στη Γάζα προς όφελος υποτίθεται της εθνικής ασφάλειας.

Το μέτωπο λοιπόν της Γάζας έκλεισε αναγκαστικά για όλες τις πλευρές με μια εκεχειρία που μέχρι σήμερα τουλάχιστον φαίνεται να τηρείται χωρίς καμία όμως χαλάρωση του αποκλεισμού.

Σε αυτήν την αποκλεισμένη ρημαγμένη Γάζα προσπαθήσαμε και τελικά καταφέραμε να εισέλθουμε φέρνοντας έντεκα τόνους φάρμακα από Ελλάδα  και καταγράφοντας την κατάσταση αμέσως μετά τον πόλεμο.
 

Αμέσως μετά την είσοδο μας στη Ράφα τα πρώτα σημάδια της καταστροφής αλλά και του ακμαίου ηθικού των κατοίκων γίνεται ολοφάνερο.

Στη Ράφα, μια  πιο αραιοκατοικημένη συνοριακή περιοχή  υπάρχουν βομβαρδισμένα κτήρια, πολλά γαζωμένα με σφαίρες μεγάλου διαμετρήματος. Εδώ σύμφωνα με το Ισραήλ έγινε απόπειρα από μαχητές της Χαμάς για απαγωγή ισραηλινού στρατιώτη. Διετάχθη τότε «Νέρωνας»…

Με την παντελώς παράνομη και ανήθικη αυτή τακτική, ο ισραηλινός στρατός ρίχνει συνεχώς προς την περιοχή που φαίνεται να πραγματοποιείται απόπειρα αιχμαλώτισης ισραηλινού στρατιώτη, με την ελπίδα αυτός να καταφέρει να απεγκλωβιστεί.

Βέβαια με βολές πυροβολικού ανά 60 δευτερόλεπτα επί πολλά λεπτά προς τον στόχο που υποτίθεται επιδιώκεις να απεγκλωβίσεις το πλέον εύκολο να συμβεί είναι να τον εξαϋλώσεις όπως και έγινε τελικά.

Η Χαμάς δεν είχε καμία πληροφορία ούτε για δικούς της μαχητές ούτε για κάποιον ισραηλινό και πως άλλωστε αφού δεν είχε μείνει τίποτα.

Για το Ισραήλ φυσικά, απεγκλωβισμένος ή νεκρός είναι σίγουρα καλύτερο από το να έχει ο εχθρός αιχμάλωτο του…
 
Θερμή υποδοχή στη Ράφα από τις Επιτροπές Υγείας που έκαναν και την έκκληση για αποστολή ιατροφαρμακευτικής βοήθειας στη Γάζα.
 
Εικόνες απόλυτης καταστροφής στην Μπέιτ Χανουν η οποία απλά δεν υπάρχει…
 
Ο κόσμος μένει ακόμα στα ετοιμόρροπα σπίτια που στέκονται όρθια. Δεν υπάρχει διεθνής βοήθεια σε επαρκή ποσότητα λόγω του αποκλεισμού.
 
Ολόκληρες οικογένειες έχουν μείνει στο δρόμο.  Οι άστεγοι υπολογίζονται άνω των 100.000 καθώς σε ένα διαμέρισμα μόνο πολυκατοικίας που βομβαρδίστηκε έμεναν οικογένειες οχτώ-εννέα ατόμων
 
Μια επαναλαμβανόμενη εικόνα στη Γάζα είναι τα δεκάδες παιδιά των γειτονιών που ζουν και παίζουν στα χαλάσματα.  Όσα δεν μένουν έξω σε σκηνές και παραπήγματα μένουν στα ερείπια με προφανή κίνδυνο για την υγεία τους από την σκόνη και τα διάσπαρτα ακόμα πυρομαχικά, βλήματα κάθε είδους που έριξε το Ισραήλ.

Στις συνοριακές περιοχές όπου το Ισραήλ τόλμησε μέχρι και χερσαία εισβολή αφήνοντας κυριολεκτικά καμένη γη, τα αγόρια παίζουν με όπλα σαν να ετοιμάζονται ήδη για τον επόμενο πόλεμο.

 
Συγκλονιστικές εικόνες και αποτελέσματα αυτού του πολέμου του Ισραήλ που δεν πρόκειται να φύγουν ακόμα και αν ανοίξουν τελικά τα σύνορα. Ένα μεγάλο αν…

Ήρθαν τα φάρμακα…

 
Δεν ήταν εύκολο. Χρειάστηκαν περίπου έξι μέρες γραφειοκρατικής διαδικασίας και εκτελωνισμού για να μπορέσει το φορτηγό με τους έντεκα τόνους βοήθειας να ξεκινήσει από Αίγυπτο για Γάζα.
Ακόμα και την τελευταία στιγμή χρειάστηκε να καθυστερήσει το φορτηγό εντός Αιγύπτου καθώς τα αλλεπάλληλα στρατιωτικά μπλόκα θα έκαναν την έγκαιρη άφιξη στα σύνορα αδύνατη.
Η αποστολή είχε αποφασίσει να μπει στη Γάζα χωρίς τα φάρμακα για να τα παραλάβουμε μια ημέρα μετά από την Ράφα ώστε να μην χαθεί άλλος χρόνος. 

 
Τα φάρμακα έφτασαν για αποθήκευση πριν μοιραστούν ανάλογα με τις ανάγκες των υποδομών υγείας και όλη η αποστολή βοήθησε μαζί με το ιατρικό προσωπικό για το ξεφόρτωμα άνω των 400 χαρτοκιβωτίων
 
Η Ναυσικά και η Έλενα επί τω έργω…
 
Ο Δρ. Ραέντ έχει πάρει πατριωτικά το θέμα…
 
…όπως φυσικά και όλα τα μέλη της αποστολής. Από αριστερά προς τα δεξιά: Γιώργος Καλιαμπέτσος, Έλενα Χατζημιχάλη, Κατερίνα Παπαγκίκα, Εσσάμ Αλεντάσση, η Ντιάνα Καμάλ (δημοσιογράφος του 105 al Watan Radio που επιστρατεύτηκε να βοηθήσει), Χρυσόστομος Λουκάς , Isabelle Mass και Ναυσικά Θεοτοκά. Μας φωτογραφίζει ο Μιχάλης Καραγιάννης.
 
 
Στο δεύτερο μέρος θα δούμε στιγμιότυπα από την ζωή στην φυλακή της Γάζας, την καταστροφή, τον θάνατο αλλά και την ζωή και τις προσπάθειες των παιδιών για ένα διαφορετικό μέλλον.
Η Γάζα όταν δεν βομβαρδίζεται και παρά τον αποκλεισμό της από Ισραήλ και Αίγυπτο σφύζει από ζωή που προσπαθεί και αγωνιά για επαφή με τον έξω κόσμο.
Στην Γάζα γνωρίσαμε μαχητές αλλά και χορευτές, φτωχούς αλλά και αστούς όλοι κλεισμένοι στην ίδια φυλακή. Εκτός από αυτό, τους ενώνει και το χαμόγελο που θα το δείτε να αποτυπώνεται στο επόμενο μέρος του αφιερώματος μας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ & ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ 105,5 FM ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: