Ο Ντέϊβιντ Κάμερον
Πανικόβλητος από την αλματώδη αύξηση της επιρροής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος UKIP του Νάϊτζελ Φάρατζ, ο πρωθυπουργός της Μ.Βρετανίας εξήγγειλε την ισχυρή πιθανότητα προοπτική εξόδου της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με πρόσχημα την απαίτησή του να συμφωνήσουν οι Βρυξέλλες με τις προτάσεις του για περιορισμό της πρόσβασης Ευρωπαίων μεταναστών στα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας.
Σε βαρυσήμαντη ομιλία του με απώτερο στόχο τις γενικές εκλογές του Μαΐου 2015, ο Ντέιβιντ Κάμερον παρουσίασε τα λεπτομερή σχέδιά του που θα περιορίσουν την πρόσβαση μεταναστών σε προγράμματα όπως η ενίσχυση εισοδήματος και η κοινωνική στέγη.Οι προτάσεις της βρετανικής κυβέρνησης θα απαιτήσουν, όπως επισήμανε και ο ίδιος, τροποποίηση των ευρωπαϊκών Συνθηκών, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει την έντονη διαφωνία της Γερμανίας και της Γαλλίας.
«Αν η διαπραγματευτική μου προσπάθεια επιτύχει, θα επιδιώξω να διατηρήσω τη χώρα σε μια μεταρρυθμισμένη Ε.Ε. Αν, όμως, οι ανησυχίες μας δεν εισακουσθούν και δεν μπορέσουμε να θέσουμε τη σχέση μας με την Ε.Ε. σε νέες βάσεις, τότε ασφαλώς δεν αποκλείω τίποτα», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Οι δημοσκοπήσεις στη Βρετανία δείχνουν ότι το αντιευρωπαϊκό κλίμα και η ανησυχία για τη διόγκωση του μεταναστευτικού ρεύματος αποτελούν πρώτιστο ζήτησμα για τους ψηφοφόρους. Οι Βρετανοί βλέπουν με αυξανόμενη καχυποψία την επικυριαρχία των Γερμανών στην Ευρωπαϊκή οικονομική και πολιτική σκηνή και παράλληλα εκτιμούν ότι η μετανάστευση αποτελέι πολλαπλό κίνδυνο για τη χώρα. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη μετεωρική άνοδο του Ukip του Φάρατζ, το οποίο κέρδισε και τις δύο επαναληπτικές εκλογές για έδρες που έμειναν κενές πρόσφατα.
Μεταξύ των προτάσεων του κ. Κάμερον ξεχωρίζει η υποχρέωση των Ευρωπαίων μεταναστών στη Βρετανία να περιμένουν τέσσερα χρόνια έως ότου αποκτήσουν δικαίωμα σε κοινωνικές παροχές. Οι άνεργοι Ευρωπαίοι μετανάστες δεν θα δικαιούνται επιδόματα. Αν εφαρμοσθούν, οι προτάσεις Κάμερον θα επηρεάσουν 400.000 Ευρωπαίους μόνιμους κατοίκους της Βρετανίας, οι περισσότεροι από τους οποίους εργάζονται σε χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας.
Την ίδια στιγμή, τα επιδόματα κοινωνικής αρωγής θα διακοπούν για τα παιδιά μεταναστών τα οποία ζουν εκτός Βρετανίας, ενώ άνεργοι Ευρωπαίοι μετανάστες θα υποχρεούνται να εγκαταλείψουν τη χώρα εφόσον δεν έχουν βρει δουλειά μέσα σε έξι μήνες. Πολίτες χωρών μελλοντικών μελών της Ενωσης δεν θα έχουν δικαίωμα εισόδου στην αγορά εργασίας, έως ότου οι οικονομίες των χωρών καταγωγής τους θα έχουν συγκλίνει με εκείνες των κρατών-μελών.
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές απαιτούν, όμως, τη συμφωνία των υπόλοιπων κρατών της Ενωσης. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε στις αρχές του μήνα ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δικαιούνται να αποκλείσουν τους άνεργους μετανάστες από τα κοινωνικά επιδόματα, αφήνοντας στον Ντέιβιντ Κάμερον κάποιο περιθώριο ελιγμού.Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες ελεύθερης κυκλοφορίας φυσικών προσώπων, οι πολίτες της Ε.Ε. έχουν δικαίωμα να εργασθούν σε οποιαδήποτε χώρα της Ενωσης.
Την ομιλία και τις προτάσεις Κάμερον επέκρινε δριμύτατα ο ηγέτης του Ukip, Νάιτζελ Φάρατζ, λέγοντας ότι «πρόκειται για κυνική απόπειρα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει έστω και ένας Βρετανός ο οποίος να πείσθηκε από όσα άκουσε σήμερα».
Στις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχολίασε το θέμα λέγοντας ότι : «Οι θέσεις και οι προτάσεις αυτές της Βρετανίας αποτελούν μέρος της συζήτησης. Πρέπει να εξετασθούν χωρίς δράμα και να τύχουν ψύχραιμης συζήτησης. Η καταπολέμηση των καταχρήσεων στα προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης ανήκει στην αρμοδιότητα των βουλευτών εθνικών Κοινοβουλίων, ενώ η κοινοτική νομοθεσία επιτρέπει τέτοιες πρωτοβουλίες». Σε μια προσπάθεια να προλάβει τυχόν διπλωματικές αντιδράσεις, ο κ. Κάμερον επικοινώνησε με την Πολωνή πρωθυπουργό Εύα Κόπατς, για να τη διαβεβαιώσει ότι τα μέτρα που προτείνει δεν θα οδηγήσουν σε διακρίσεις εις βάρος των Πολωνών υπηκόων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου