Στην πολιτική καταγγελία των ανομολόγητων σχεδίων του Αντώνη Σαμαρά προχώρησε χθες βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας, μέσω της συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι. Μιλώντας για την προεδρική εκλογή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρατήρησε ότι, ακόμη και όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές αν ψηφίσουν το πρόσωπο που θα προτείνει η κυβέρνηση, ο αριθμός «180» δεν βγαίνει, άρα -συνέχισε- ο Αντώνης Σαμαράς προτρέπει σε αποστασία βουλευτών, ποντάρει τη στρατηγική του σε ένα πλαίσιο αποσταθεροποίησης που ζημιώνει τον τόπο -και αυτό είναι κλίμα δυσοσμίας, πρόσθεσε.
Για την πολιτική συμμαχιών που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι θα εκπέμψει σε πιο πλατιές μάζες, δεν θα μείνει περιχαρακωμένος, αλλά ούτε και θα γίνει κολυμβήθρα του Σιλωάμ, υπογραμμίζοντας τις μεγάλες διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ από τα μνημονιακά ή φιλο-μνημονιακά κόμματα.
Ζητήθηκε εξάλλου η άποψή του για τα άλλα κόμματα, και πιο συγκεκριμένα:
* Για το Ποτάμι: Με τις θέσεις του φάνηκε ότι φτιάχτηκε για να αρδεύσει τα άγονα χωράφια της μνημονιακής πολιτικής.
* Για τον Π. Καμμένο: Ότι τους χωρίζει πολιτισμική άβυσσος, αλλά του πίστωσε ότι έχει τηρήσει έντιμη στάση στη Βουλή.
* Γα το ΠΑΣΟΚ: Ότι ουδείς ξέρει από πόσα... τεμάχια θα αποτελείται αύριο, αλλά και ότι έχει κλείσει τον ιστορικό κύκλο του. (Διαχώρισε πάντως την ηγεσία του ιστορικού αυτού κόμματος από τους ψηφοφόρους του).
* Για το ΚΚΕ: Ότι θα βρεθεί αντιμέτωπο με σκληρά διλήμματα την επομένη των εκλογών.
* Για τη ΔΗΜ.ΑΡ.: Άφησε ανοιχτό το παράθυρο συνεργασίας, είτε έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση είτε όχι.
Επιπλέον, όμως, ο Αλ. Τσίπρας ανέδειξε πόσο κρίσιμο είναι να πετύχει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί σε διαφορετική περίπτωση εκείνοι που «θα ανακάμψουν θα είναι αυτοί που είναι μεταξύ Κορυδαλλού και περιστυλίου της Βουλής», ενώ, πρόσθεσε, στην Ευρώπη διεξάγεται ένα «πείραμα μεταδημοκρατίας».

Αλ. Τσίπρας: «Δεν είμαι Σαμαράς»

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπογράφει ούτε αποδέχεται μνημονιακά μέτρα. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε μέσω της συνέντευξης αλλά και το Σαββατοκύριακο από τη Λαμία και τα Γιάννενα. Και δεν υπογράφει ο Αλ. Τσίπρας όχι μόνο γιατί δεν είναι... Σαμαράς (αυτή θα ήταν η εύκολη απάντηση, παρατήρησε) αλλά γιατί είναι ηθικό το ζήτημα. Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει «μέσω σκληρής και ουσιαστικής διαπραγμάτευσης να βρούμε μια συμφωνία βιώσιμη» για όλη την Ευρώπη και όχι μόνο την Ελλάδα. Στον αντίποδα μιας κυβέρνησης που ουδέποτε διαπραγματεύθηκε, μιας κυβέρνησης που σε κάθε γύρο συνομιλιών με την τρόικα, στην αρχή κάνει το λιοντάρι και στο τέλος υποχωρεί άτακτα αυτογελοιοποιούμενη.
Στις επίμονες ερωτήσεις ποιο είναι το Ρlan B του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας επέμεινε στο Ρlan A, που δεν είναι άλλο από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό και ταυτόχρονα ριζοσπαστικό, που θέτει ως απόλυτη προτεραιότητά του την προστασία των πιο αδύναμων. Ένα πρόγραμμα εν τέλει που «δεν θα έχει στον πυρήνα του την εσωτερική υποτίμηση, θα είναι πρόγραμμα ανασυγκρότησης που θα έχει στο επίκεντρό του την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την ανάπτυξη».

Μην περιμένουν υπογραφές από τον ΣΥΡΙΖΑ

Συναφές μήνυμα είχε στείλει από τις δύο πρώτες περιφερειακές συσκέψεις, στα Ιωάννινα και τη Λαμία: Δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση -διαβεβαίωσε- η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να θεωρήσει δεδομένα και να εφαρμόσει τα μέτρα που χαλκεύουν αυτή τη στιγμή κυβέρνηση και τρόικα. Πολύ περισσότερο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συνυπογράψει ως αξιωματική αντιπολίτευση όσα θα συμφωνήσουν η κυβέρνηση με την τρόικα. Και επειδή γράφτηκε ξανά ότι αυτό αποτελεί απαίτηση του Βερολίνου, θέλω να κάνω όσο γίνεται πιο καθαρή τη θέση μας: Τέτοια υπογραφή ντροπής ας μην την περιμένουν από μας. Για υπογραφές ντροπής στον κ. Σαμαρά και στον κ. Βενιζέλο, όχι στον ΣΥΡΙΖΑ».
Την οικονομική πρόταση του κόμματος παρουσίασε, τέλος, ο Αλ. Τσίπρας με την ομιλία του στο Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο: «Δεν θα ζητήσουμε νέα δάνεια, δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα, αυτός ο φαύλος κύκλος του δανεισμού και των ελλειμμάτων πρέπει να κλείσει» υπογράμμισε.
Σε άλλο σημείο διαπίστωσε πως «στη δική μας αντίληψη για την κρίση που περνά σήμερα η Ευρωζώνη, την κρίση χρέους, την κρίση παραγωγικότητας, η λύση δεν είναι η επιστροφή σε έναν άγονο ανταγωνισμό ανάμεσα στα εθνικά κράτη και στα νομίσματά τους. Όμως δεν μπορεί να θεωρείται και λύση η παραμονή της ευρωπαϊκής οικογένειας σε μία διαρκή και ανακυκλούμενη κρίση».
ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ από την εφημερίδα ΑΥΓΗ