ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ:"ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ"




E-mailΕκτύπωσηPDF
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΟ «ΒΗΜΑ» ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (18/1) ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΓ. ΚΩΒΑΙΟ
Η Iskra παραθέτει τρεις συνεντέυξεις του Π. Λαφαζάνη στο "Βήμα της Κυριακής", στην "Kontra News" καθώς και στον "Ελεύθερο Τύπο".
Ολόκληρη η συνέντευξη στο "Βήμα" έχει ως εξής:
*Κύριε Λαφαζάνη, μία εβδομάδα πριν τις εκλογές, η αυτοδυναμία αποτελεί τον βασικό σας στόχο. Παρά ταύτα, τα στοιχεία δείχνουν ότι η επίτευξή της συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες. Ποιες είναι οι συμμαχίες που θα επιδιώξετε;
Δεν συμφωνώ καθόλου με την εκτίμησή σας. Η κατάκτηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από τον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται όλο και πιο βέβαιη όσο φτάνουμε προς τις εκλογές. Στη Β’ Πειραιά η διαφορά μας με τη ΝΔ θα είναι πάνω από 25%, δεν αποκλείεται και να προσεγγίσει το 30%. Οι πολίτες ανεξάρτητα από πολιτικές προελεύσεις καταλαβαίνουν ότι η διεκδίκηση από τον ΣΥΡΙΖΑ της πλειοψηφίας στη Βουλή δεν είναι αλαζονική επιδίωξη αλλά ανάγκη για να γίνουν οριστικά παρελθόν τα μνημόνια και να μπει η χώρα σε νέα προοδευτική τροχιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει διακαώς συνεργασίες. Με δυνάμεις, όμως, όπως το ΠΑΣΟΚ, το «Ποτάμι» και το ΚΙΔΗΣΟ χωριό δεν γίνεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει αιχμάλωτος μνημονιακών και «κεντρο»-νεοφιλελεύθερων κομμάτων.
*Εφόσον το ΚΚΕ συνεχίσει και μετεκλογικά να αρνείται την συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα προχωρήσετε σε νέες εκλογές;
Αυτήν την ώρα θα έπρεπε να υπάρχει στη χώρα ένα μεγάλο μέτωπο όλων των αριστερών δυνάμεων ως πρωτοπόρο όχημα για να ανθίσει μια νέα προοδευτική ελπίδα στον τόπο. Το ΚΚΕ θα κριθεί από τον προοδευτικό κόσμο για την αντιενωτική του στάση μέσα στην Αριστερά. Δεύτερες εκλογές κ. Κωβαίε δεν θα γίνουν. Να είστε σίγουρος ότι ο ελληνικός λαός κάθε μέρα που περνάει αντιλαμβάνεται όλο και περισσότερο τα κρίσιμα διακυβεύματα. Και επομένως θα κάνει στις κάλπες μια δυνατή και ξεκάθαρη επιλογή, δίνοντας ευάριθμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ. Μια επιλογή, δηλαδή, για την συνεπή και αταλάντευτη, χωρίς προσκόμματα και παγιδεύσεις, εφαρμογή μιας αντιμνημονιακής προοδευτικής πορείας για τη χώρα και μια επιλογή, ταυτόχρονα, που θα στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ευρώπη ότι η Ελλάδα αλλάζει ανεπίστρεπτα σελίδα.
*Με βάση τις προγραμματικές σας διακηρύξεις, υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο μετωπικής σύγκρουσης με την Ευρώπη. Αν παρά τη βεβαιότητα που εκπέμπει ο Αλ. Τσίπρας, η Γερμανία και η τρόικα δεν δεχθούν καμία παρέκκλιση από τις υπάρχουσες δεσμεύσεις, πώς θα χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες της χώρας, έως ότου υπάρξει χρηματοδότηση;
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιδιώκει τη σύγκρουση με την Ευρώπη. Αντίθετα, επιδιώκει να γίνει σεβαστή πλήρως και απολύτως η θέληση του ελληνικού λαού, έτσι όπως θα εκφραστεί στις κάλπες στις 25 Γενάρη. Δεν υπάρχουν συμφωνίες μιας χώρας με τρίτους που βρίσκονται υπεράνω της κρίσης των λαών και ισχύουν ανεξάρτητα από τη βούληση τους. Αυτές οι απόψεις είναι άκρως απολυταρχικές και επικίνδυνες. Να σημειώσω, επίσης, ότι η ΕΕ δεν δανειοδοτεί τη χώρα μας, μόνο επειδή υπάρχει μνημόνιο και πολύ περισσότερο τα δάνεια της δεν δίδονται από «φιλευσπλαχνία». Η δανειοδότηση της χώρας μας υπηρετεί και ζωτικά συμφέροντα της ευρωζώνης και της ΕΕ. Αν διακοπεί αυτή η χρηματοδότηση θα υπάρξουν άκρως επώδυνες παρενέργειες για τις τελευταίες. Γι’ αυτό θεωρώ ότι η Ευρώπη θα ξανασκεφτεί σοβαρά τη στάση της μετά την ετυμηγορία και το καθαρό αντιμνημονιακό μήνυμα του ελληνικού λαού. Οι απειλές για το απαραβίαστο των μνημονιακών δεσμεύσεων που εκτοξεύονται προεκλογικά από τους κυρίαρχους κύκλους της Γερμανίας και της ΕΕ σε βάρος της χώρας μας, θα δώσουν τη θέση τους σε άλλου είδους ρητορική και άλλου είδους προσέγγιση μετά το ηχηρό λαϊκό μήνυμα των εκλογών.
*Εφόσον οι δανειστές δεν μετακινηθούν από τις θέσεις τους και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, πώς θα αποφύγετε να βάλετε νερό στο κρασί σας;
Θέτετε δύο υποθέσεις που η κάθε μια τους ξεχωριστά είναι δύσκολο να υλοποιηθεί, πολύ περισσότερο και οι δύο μαζί. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να κάνει πίσω και να εγκαταλείψει το πρόγραμμα του. Αντίθετα, θα το εφαρμόσει μέχρι τέλος, με τη θέληση και τους αγώνες του ελληνικού λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία άλλη εναλλακτική επιλογή από τη δημιουργική φυγή προς τα μπρος.
*Τις τελευταίες ημέρες έχουν σχεδόν εξαλειφθεί από τις προεκλογικές διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ οι δεσμεύσεις για κρατικοποίηση των τραπεζών. Έχει αλλάξει κάτι;
Όχι δεν έχει αλλάξει τίποτα. Ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της δημόσιας ιδιοκτησίας και της δημοσίας διαχείρισης υπό κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών με στόχο να εφαρμοστεί μια διαφορετική χρηματοπιστωτική πολιτική με αποκλειστικά αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια.
*Πόσο σημαντική παράμετρος θα είναι η σύνθεση της επόμενης κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ; Ως τάση του κόμματος το Αριστερό Ρεύμα είχε βαρύνοντα λόγο στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων…
Τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ κατεβλήθη προσπάθεια να είναι αντιπροσωπευτικά αλλά δεν διαμορφώθηκαν με τασικά κριτήρια. Πάντα πιστεύω ότι τον καθοριστικό ρόλο και το προβάδισμα σε ένα κόμμα, ακόμα και κυβερνητικό κόμμα, θα πρέπει να έχουν τα μέλη και τα κεντρικά συλλογικά όργανα του Κόμματος και όχι η κοινοβουλευτική του ομάδα. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι η τελευταία δεν θα έχει βαρύνουσα σημασία. Γι’ αυτό η σύνθεση της επόμενης κοινοβουλευτική ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για τη μετεκλογική μας πορεία. Η κοινοβουλευτική μας ομάδα θα πρέπει να είναι ικανή να δώσει σκληρούς αγώνες, να επιδείξει μεγάλη αντοχή και επιμονή και να σταθεί στην πρώτη γραμμή για την εφαρμογή του προγράμματός μας.
*Είναι πιθανό να προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον χώρο της Κεντροδεξιάς;
Το θέμα του προσώπου του υποψήφιου Προέδρου θα το ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές και με κυβέρνηση Αριστεράς στον τόπο.
*Σε μία ενδεχόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς, θέλετε να συμμετάσχετε από υπουργική θέση;
Δεν νομίζω ότι είναι της ώρας να εκφραστούν επιθυμίες από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή στην αυριανή κυβέρνηση της Αριστεράς. Αυτό που προέχει αυτήν την ώρα είναι να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε η επερχόμενη νίκη στις εκλογές να γίνει όσο το δυνατόν πιο μεγάλη. Όπως προέχει μετά τις εκλογές να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε η κυβέρνηση της Αριστεράς να μπει στη μάχη από την πρώτη στιγμή, για τη συνεπή και αταλάντευτη εφαρμογή του ριζοσπαστικού προγράμματός της, στηριγμένη σε ένα μεγάλο εργατικό-λαϊκό κίνημα. Άλλωστε για την Αριστερά, οι υπουργικές θέσεις δεν είναι προνόμιο ούτε τα υπουργεία λάφυρο, αλλά πρώτα απ’ όλα, ιδιαίτερα τούτες τις κρίσιμες ώρες, θέσεις βαρύτατης ευθύνης και αδιάκοπης λογοδοσίας.
Διαβάστε παρακάτω τη συνέντευξη του Π. Λαφαζάνη στην "Kontra News" της Κυριακής (18/01) και στη Στέλλα Γκαντώνα:
«Η κ. ΜΕΡΚΕΛ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΤΑΞΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΛΑΘΟ ΤΩΝ ΑΧΡΗΣΤΩΝ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ
*Σε μία εβδομάδα από σήμερα ανοίγουν οι κάλπες. Εάν δεν επιτύχετε αυτοδυναμία- και με δεδομένο κ. Λαφαζάνη ότι δεν συνεργάζεστε με τις υπόλοιπες «μνημονιακές δυνάμεις» και το ΚΚΕ απάντησε ήδη αρνητικά, αυτό σημαίνει ότι θα πάμε σε δεύτερες κάλπες;
Σας διαβεβαιώ ότι ένα μεγάλο λαϊκό ρεύμα ποικίλων πολιτικών προελεύσεων, που μέρα με τη μέρα διογκώνεται, θα δώσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ , η οποία μάλιστα, θα είναι ευάριθμη, αν όχι και άνετη. Δεύτερες εκλογές δεν θα χρειαστεί σε καμμία περίπτωση να υπάρξουν και δεν θα υπάρξουν, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει στις 26 Γενάρη πάνω, ίσως αρκετά πάνω, από 150 βουλευτές. Ο ελληνικός λαός έχει αντιληφθεί τα κρίσιμα διλήμματα αυτών των εκλογών και θα δώσει την κοινοβουλευτική δύναμη στο ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει πλήρως, χωρίς προσκόμματα, τρικλοποδιές και ερμαφρόδιτες καταστάσεις το ριζοσπαστικό αντιμνημονιακό και προοδευτικό του πρόγραμμα.
*Υιοθετείτε τη θέση του Αλέξη Τσίπρα ότι «δεν υπάρχει δεύτερος δρόμος από το ευρώ;»
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποσαφηνίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν έχει ως επιλογή του την έξοδο από την ευρωζώνη. Επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι να φύγει η τρόικα, να ακυρώσουμε μνημόνια και εφαρμοστικούς νόμους, να τελειώνουμε με τη λιτότητα, να διεκδικήσουμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και να ακολουθήσουμε νέους προοδευτικούς δρόμους ανασυγκρότησης και ανόρθωσης. Και αυτές τις επιλογές μας, εφόσον τις εγκρίνει ο ελληνικός λαός εμείς θα επιμείνουμε να τις εφαρμόσουμε μέχρι τέλους.
*Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι η κ. Μέρκελ δεν θα πει «όχι» σε μία διαπραγμάτευση με τον ΣΥΡΙΖΑ; Έχετε κάποιες διαβεβαιώσεις από το εξωτερικό;
Αν ο ελληνικός λαός στείλει από τις κάλπες ένα στεντόρειο και πανίσχυρο όχι στην τρόικα και στα μνημόνια και ένα μεγάλο ναι στη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και την προοδευτική ανόρθωση της χώρας, δεν νομίζω ότι καμία κ. Μέρκελ θα μπορέσει εύκολα να πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων τη λαϊκή βούληση. Η εκτίμηση αυτή δεν προκύπτει από <<διαβεβαιώσεις>> του εξωτερικού αλλά από μια λογική και αντικειμενική προσέγγιση των εξελίξεων. Μετά τις 25 Γενάρη, με μια μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, τίποτα δεν θα είναι όπως πριν.
*Με αφορμή το πρόγραμμα της ΔΕΘ, οι αντίπαλοί σας, σας κατηγορούν ότι «ξαναζούμε το λεφτά υπάρχουν». Είναι έτσι;
Το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) δεν έχει καμία απολύτως σχέση με <<παροχές>> και <<παροχολογία >>πολύ περισσότερο με πελατειακές σχέσεις και εξυπηρετήσεις. Το πρόγραμμα της ΔΕΘ , αντίθετα, επιχειρεί να δώσει τη δυνατότητα επιβίωσης σε όσους οι μνημονιακές πολιτικές έχουν καταδικάσει στην εσχάτη ένδεια, στέρηση , εξαθλίωση και πείνα. Ταυτόχρονα το πρόγραμμα της ΔΕΘ δίνει τη 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους και επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στους χαμηλόμισθους, μαζί με τις ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις. Οι πόροι για αυτές τις στοιχειώδεις παρεμβάσεις αξιοπρέπειας, όπως έχουμε εξηγήσει, διασφαλίζονται από την κυβέρνηση της Αριστεράς με επίπονη αλλά συγκεκριμένη προσπάθεια. Όλα τούτα είναι προφανές ότι δεν έχουν καμία σχέση με το <<λεφτά υπάρχουν>> του Γ. Παπανδρέου. Το δημόσιο δεν έχει πράγματι λεφτά, αν και λεφτά έχει και πολλά μάλιστα μια ολιγαρχία αυτής της χώρας, τα περισσότερα των οποίων είναι καταχωνιασμένα σε φορολογικούς <<παραδείσους>> και τα οποία θα πρέπει σχεδιασμένα να αναζητηθούν .
*Η διεύρυνση στα ψηφοδέλτιά σας με στελέχη όπως η κ. Μακρή, πιστεύετε ότι θα αποφέρει «καρπούς»;
Καρπούς νομίζω ότι θα αποφέρει, όπως γίνεται πάντα, η συνολική εικόνα των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως οι αρχές, η πολιτική και το πρόγραμμα του. Κανένα μεμονωμένο πρόσωπο δεν μπορεί να προσκομίσει οφέλη σε ένα κόμμα έξω από τη συνολική και συλλογική παρουσία και δραστηριότητα του. Το βέβαιον είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με το σύνολο των αξιόπιστων ψηφοδελτίων του σε πλήρη δράση και με τη δημιουργική προβολή των επιλογών του και των προγραμματικών του κατευθύνσεων κερδίζει συνεχώς όλο και μεγαλύτερο έδαφος στην κοινωνία μας.
Ακολουθεί η συνέντευξη του Π. Λαφαζάνη στον "Ελεύθερο Τύπο" της Κυριακής (18/01) και στον Δημήτρη Γκάτσιο:
«ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΗΜΙΜΕΤΡΑ»
*Κ. Λαφαζάνη, ακούγοντας τις τελευταίες τοποθετήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, βλέπω τον κ. Τσίπρα να τα γυρίζει, λέγοντας, ουσιαστικά, ότι οι εξαγγελίες της ΔΕΘ θα ισχύσουν μόνο σε περίπτωση αυτοδυναμίας. Να υποθέσω ότι θα ρίξετε νερό στο κρασί σας και θα αναθεωρήσετε τις υποσχέσεις σας προς τους πολίτες, εάν οδηγηθείτε σε κυβέρνηση συνεργασίας;
Κανείς δεν «τα γυρίζει» στον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, επιμένουμε με απόλυτη σταθερότητα και συνέπεια στο ριζοσπαστικό αντιμνημονιακό προοδευτικό πρόγραμμα μας, το οποίο θα εφαρμόσουμε πλήρως. Γι αυτό, άλλωστε, διεκδικούμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Γιατί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα μας δώσει τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας με τον καλύτερο δυνατό και τον πιο αποφασιστικό τρόπο. Και σας διαβεβαιώ, κ. Γκάτσιο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πράγμα που το διαπιστώνουμε μέσα στην κοινωνία όσο πλησιάζει η ώρα των εκλογών. Το πρόγραμμα μας δεν είναι σημαία ευκαιρίας ούτε προσφέρεται για «παζαρέματα». Η Ελλάδα αυτήν την ώρα χρειάζεται ένα ξεκάθαρο ριζοσπαστικό προσανατολισμό και πολύ σαφείς προοδευτικές επιλογές. Το χειρότερο που μπορεί να γίνει σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο είναι η αμφισημία και το να «πατάμε σε δύο βάρκες». Δεν θα το κάνουμε.
*Με ποια κόμματα θα συνεργαστείτε μετεκλογικά και υπό ποιες προϋποθέσεις, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιάσει τις 151 έδρες; Το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες βρίσκεται ενεργό στην ατζέντα της Κουμουνδούρου;
Απαντώ ευθέως. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ του Ε. Βενιζέλου, ούτε με το «Ποτάμι» ή το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου. Και δεν θα συνεργαστούμε με αυτές τις πολιτικές δυνάμεις γιατί κινούνται σε μνημονιακή ή κρυπτομνημονιακή «κεντρο»-νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση με την οποία δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να βρούμε κοινή βάση. Οι συνεργασίες που σε κάθε περίπτωση επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνεργασίες με δυνάμεις της Αριστεράς. Ξέρουμε πολύ καλά ότι ένα μεγάλο αριστερό μέτωπο είναι αναγκαίο όσο ποτέ στη χώρα. Από κει και πέρα θέλω να επαναλάβω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και μάλιστα ευδιάκριτη. Νέες εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν. Στις 25 Γενάρη ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγάγει μια μεγάλη νίκη, με μεγάλη διαφορά και θα κερδίσει αρκετά πάνω από 150 βουλευτές.
*Συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, υπό άλλη ηγεσία, ή με το «Ποτάμι» θα την απορρίπτατε εκ των προτέρων;
Όποια ηγεσία και αν αποκτήσει το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μεταβάλλει ουσιαστικά πολιτικό προσανατολισμό. Το ίδιο και το «Ποτάμι». Και τα δύο αυτά κόμματα είναι αγκιστρωμένα στην κατεύθυνση των τροϊκανών πλαισίων, των νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων και της λιτότητας. Όσους ηγέτες και αν αλλάξουν δεν αλλάζει ο πολιτικός χαρακτήρας τους.
*Σας βρίσκει σύμφωνο η άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει πρόβλημα εσωτερικής δομής, εάν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας;
Όχι! Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να κλονιστεί ή να αντιμετωπίσει εσωτερικά ταρακουνήματα με την ανάληψη κυβερνητικής ευθύνης. Η κυβέρνηση για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αυτοσκοπός, ούτε όχημα για διαπλοκές και πελατειακές σχέσεις. Η κυβέρνηση είναι για μας βαριά, βαρύτατη ευθύνη για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας, για να βοηθήσουμε να ξεκολλήσει η χώρα από την κρίση και την ύφεση και να έρθει στο προσκήνιο η ελπίδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί ενωμένος και αποφασισμένος σε αυτήν την κατεύθυνση, προσπαθώντας να παραμερίσει εμπόδια, να αντιμετωπίσει τις σφοδρές επιθέσεις και να αποφύγει τις παγίδες.
*Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει ανακοινωθεί από τον κ. Τσίπρα, βγαίνει χωρίς να υπάρξει κούρεμα του χρέους;
Το άμεσο πρόγραμμα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη είναι κοστολογημένο και δεν συνδέεται η εφαρμογή του με την έκβαση των διαπραγματεύσεων για την απομείωση του χρέους. Είναι προφανές, όμως, ότι αν οι διαπραγματεύσεις για το χρέος θα έχουν γρήγορα θετική κατάληξη, αυτό θα βοηθούσε σημαντικά για να προχωρήσει ταχύτερα και αποτελεσματικότερα η προώθηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.
*Η επιμήκυνση και η μείωση των επιτοκίων θεωρείτε ότι είναι κούρεμα του χρέους; Θα δεχόσασταν μία τέτοια πρόταση από την πλευρά των εταίρων μας;
Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Η διεκδίκηση μας αυτή δεν είναι αυθαίρετη , ούτε παράλογη. Το χρέος της χώρας είναι άδικο και δυσθεώρητο και επομένως μη βιώσιμο, εκτός κι αν «εξοντώσουμε» το λαό μας. Αν, δε, στο δημόσιο χρέος προσθέσουμε και τα χρέη των ιδιωτών τότε έχουμε να κάνουμε με πραγματικό εφιάλτη. Η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους πηγάζει από την ανάγκη επιβίωσης της χώρας και του ελληνικού λαού και όχι από «ιδεοληψίες». Γι αυτό θα επιμείνουμε σε αυτήν την κατεύθυνση κόντρα σε ενδεχόμενες άλλες «λύσεις» που συνιστούν ημίμετρα και διαιωνίζουν το πρόβλημα.
*Έχετε κάνει λόγο για 300.000 νέες θέσεις εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Μπορείτε να μας πείτε σε ποιους συγκεκριμένους τομείς θα υπάρχουν αυτές οι προσλήψεις;
Πράγματι στο Πρόγραμμα που εξαγγέλθη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης γίνεται λόγος για 300.000 πρόσθετες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα κατανεμηθούν στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα αλλά και στον τομέα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, με βάση κριτήρια που θα υπηρετούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό αναπτυξιακές, παραγωγικές και αναγκαίες κοινωνικές δραστηριότητες της χώρας.
*Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί ότι, αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της χώρας, θα ανοίξει και πάλι την ΕΡΤ. Με τον ΟΛΠ, το Ελληνικό και τα περιφερειακά αεροδρόμια τι θα πράξετε;  
Η κυβέρνηση της Αριστεράς με επίκεντρο τον ΣΥΡΙΖΑ θα σταματήσει άμεσα το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και εκποίησης της χώρας. Μια από τις πρώτες κινήσεις της αριστερής κυβέρνησης θα είναι το άνοιγμα και η επαναλειτουργία της ΕΡΤ με την επαναπρόσληψη των εργαζομένων που απολύθηκαν, όταν έπεσε το «μαύρο» στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Η κυβέρνηση της Αριστεράς, επίσης, θα ανακόψει κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, ο οποίος θα ανασυγκροτηθεί και θα παραμείνει στα χέρια του δημοσίου, ενώ θα επανεξετάσει τις σκανδαλώδεις και χαριστικές εκποιήσεις του Ελληνικού και των περιφερειακών αεροδρομίων, με στόχο την επαναφορά τους στο δημόσιο.
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΙΣΚΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: