Αδιέξοδο Σαμαρά μπροστά στη δυναμική Τσίπρα


Μοναδικό διακύβευμα η αυτοδυναμία... 
ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΓΚΟΥΤΖΑΝΗ

Στον... από μηχανής θεό έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης για ανατροπή της πρωτιάς στην κούρσα των εκλογών. Παρά τις ενέσεις αισιοδοξίας του πρωθυπουργού σε κάθε του δημόσια εμφάνιση, τα στελέχη του κόμματος θεωρούν ότι η μάχη των εκλογών –πλην συνταρακτικού απροόπτου, που όμως δεν διαφαίνεται– έχει κριθεί. Κατά την εκτίμησή τους, το μόνο που παίζεται είναι το εύρος της διαφοράς, όπως και η αυτοδυναμία ή μη του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν ότι έπειτα από μια μικρή μείωση της διαφοράς στο ξεκίνημα, που προκλήθηκε κι από την αναμενόμενη αύξηση της συσπείρωσης της «γαλάζιας βάσης», η ψαλίδα ανοίγει ξανά και φοβούνται ακόμη και κατάρρευση της Νέας Δημοκρατίας τις τελευταίες μέρες πριν από την Κυριακή των εκλογών, όταν πλέον θα έχει εγκαταλειφθεί κάθε ελπίδα.
Στρατηγικά αλλά και στο επίπεδο των κινήσεων τακτικής ο Αντώνης Σαμαράς έχει εξαντλήσει το οπλοστάσιο του φόβου, εν αντιθέσει με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ακολούθησε μια σαφώς πιο μετριοπαθή τακτική, αφήνοντας τον αντίπαλο να επιδιώκει μόνος την πόλωση. Όλη η εκστρατεία του Μεγάρου Μαξίμου αποσκοπούσε στη δαιμονοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και στον εκφοβισμό του εκλογικού σώματος από τα «δεινά» που περιμένουν τη χώρα στην περίπτωση που εκλεγεί. Η αξιωματική αντιπολίτευση, από την άλλη, υιοθέτησε μια εντελώς διαφορετική τακτική, περιόρισε στο αναγκαίο την υπογράμμιση των πολιτικών ευθυνών για τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες –η πραγματικότητα, άλλωστε, μιλά από μόνη της– και εστίασε την καμπάνια της στα θετικά μηνύματα, στην προοπτική και την ελπίδα που διανοίγεται για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη μετά τις εκλογές.
Ο Αλέξης Τσίπρας οικοδομεί προφίλ πρωθυπουργού χτίζοντας την εικόνα του με σοβαρότητα και αποφεύγοντας το λάθος που μπορεί να του κοστίσει. Στον πόλεμο που εξαπολύει η Νέα Δημοκρατία ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, την επιμονή ότι στο ευρωπαϊκό πλαίσιο θα κάνει διαπραγμάτευση προς όφελος και της Ελλάδας και της Ευρώπης και με μεταρρυθμιστικές προτάσεις, όπως η μείωση των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου
ΠΗΓΗ ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: