«ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΡΕΥΜΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑΣ ΣΥΝΕΧΩΣ ΔΙΟΓΚΩΝΕΤΑΙ»



Εκτύπωση
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ, ΥΠΟΨ. ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ Β' ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΗΝ "ΑΥΓΗ" (18/1)
EΡ.: Ποιο είναι το πολιτικό κλίμα και τα μηνύματα που λαμβάνετε στην περιοχή σας. Ποιες προτεραιότητες θέτετε ως υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Στα λαϊκά στρώματα και κυρίως στις εργατογειτονιές έχει διαμορφωθεί ένα συνεχώς διογκούμενο πολιτικό ρεύμα ανατροπής των μνημονιακών πολιτικών.
Αυτό οφείλεται στο ότι η συντριπτική πλειοψηφία εργαζόμενων, συνταξιούχων, άνεργων, νέων, μικρομεσαίων, εμπόρων, βιοτεχνών και ελεύθερων επαγγελματιών έχουν οδηγηθεί από τις μνημονιακές κυβερνήσεις σε φτωχοποίηση, έχουν χάσει μισθούς, σπίτια, μαγαζιά, καταθέσεις, παιδιά που έφυγαν στο εξωτερικό για δουλειά, ακόμα και ανθρώπινες ζωές με αυτοκτονίες φίλων και συγγενών τους.
Επίσης, στα λαϊκά στρώματα έχει δημιουργηθεί η βεβαιότητα ότι, εάν με την ψήφο τους δοθεί η δυνατότητα στη ΝΔ και στις άλλες μνημονιακές δυνάμεις να συνεχίσουν να κυβερνούν, θα προωθήσουν τις δεσμεύσεις τους προς την τρόικα για νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, αυξήσεις εμμέσων φόρων, οριστική κατάργηση της προστασίας από πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας και για ακόμα μεγαλύτερο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Η εξαγγελία από τον ΣΥΡΙΖΑ, ως πρώτο μέρος του αντιμνημονιακού – προοδευτικού προγράμματός του, ενός πακέτου άμεσων κυβερνητικών μέτρων για την στήριξη των θυμάτων των μνημονιακών πολιτικών, την επανεκκίνηση της οικονομίας, την αποκατάσταση της εργατικής νομοθεσίας, την δημιουργία θέσεων εργασίας, τον εκδημοκρατισμό του κράτους και το χτύπημα της διαπλοκής και της διαφθοράς έχει ενισχύσει στο λαό το αίσθημα της ελπίδας, ότι μπορεί να υπάρξουν με αριστερή - αντιμνημονιακή κυβέρνηση καλύτερες μέρες. Με την ακύρωση των μνημονίων και εφαρμοστικών νόμων τους, με τη διεκδίκηση της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του δημοσίου χρέους και την προώθηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Οι προτεραιότητές μου ως υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αναδείξω τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα (μείωση εισοδημάτων, ανεργία κλπ), τις αιτίες τους και τις προγραμματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπισή τους, ώστε να συμβάλλω στην ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη του λαϊκού ρεύματος ανατροπής και ελπίδας.

ΕΡ.: Ποια πρέπει να είναι τα πρώτα μέτρα και οι πρωτοβουλίες, που πρέπει να πάρει μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα προωθήσει άμεσα για ψήφιση στη Βουλή τα νομοσχέδια που αυτός έχει ήδη έτοιμα για την επαναφορά του μηνιαίου μικτού κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Για την επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης, δηλαδή του δώρου Χριστουγέννων, για όσους παίρνουν μηνιαία σύνταξη λιγότερο από 700 ευρώ, ως πρώτο βήμα για την σταδιακή αποκατάσταση των απωλειών που είχαν οι συνταξιούχοι τα 5 χρόνια του μνημονίου. Επίσης τα νομοσχέδια για την κατάργηση των μνηνονιακών νομοθετικών ρυθμίσεων, που θέσπισαν τις διαθεσιμότητες - απολύσεις στον δημόσιο τομέα, και την επαναπρόσληψη των απολυμένων εξ αυτού του λόγου. Επιπλέον την επαναφορά της προστατευτικής από τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα εργατικής νομοθεσίας, τηνκατάργηση της χουντικής έμπνευσης δυνατότητας των κυβερνήσεων για πολιτική επιστράτευση απεργών, την θέσπιση αφορολόγητου εισοδήματος 12.000 ευρώ και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.
Επιπλέον η αριστερή κυβέρνηση θα προωθήσει νομοσχέδια για ρύθμιση, ευνοϊκότερη από την σημερινή, των οφειλών φυσικών προσώπων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία θα παίρνει υπόψη και το εισόδημά τους, καθώς και των οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε τράπεζες, που θα προβλέπουν ακόμα και διαγραφή τμήματός τους ανάλογου με τις απώλειες που είχαν τα εισοδήματά τους τα χρόνια του μνημονίου.
Ταυτόχρονα θα δρομολογήσει τα άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης για τους φτωχούς, άνεργους, άστεγους, ανασφάλιστους κλπ.
Το πιο βασικό όμως, για να προωθήσουμε το συνολικό αντιμνημονιακό αλλά και αντινεοφιλελεύθερο πρόγραμμά μας και για να αντιμετωπίσουμε τις πιέσεις και τις αντιδράσεις του οικονομικού και κοινωνικού κατεστημένου, είναι αφενός να μην κάνουμε βήμα πίσω από αυτό και να επιδιώξουμε, την ενεργοποίηση του λαού και ενός αναγεννημένου λαϊκού κι εργατικού κινήματος, την συνεργασία ή τουλάχιστον την ανοχή των άλλων δυνάμεων της Αριστεράς, την διασφάλιση της διεθνούς αλληλεγγύης και σταθερά διεθνή στηρίγματα μέσα και έξω από την ΕΕ.
ΕΡ.: Ποια είναι η αποτίμησή σας για το έργο σας τόσο στη Βουλή όσο και στους τομείς ευθύνης σας στο κόμμα;
Από τον Ιούνιο 2012 ήμουν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Επιτροπής για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής και Υπεύθυνος της ΕΕΚΕ Εργασίας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Κατάθεσα ή συνυπέγραψα 1166 ερωτήσεις, επερωτήσεις, αναφορές, αιτήσεις κατάθεσης εγγράφωνασκώντας στην κυβέρνηση κοινοβουλευτικό έλεγχο κυρίως για εργασιακά, ασφαλιστικά, μισθολογικά προβλήματα. Μαζί με άλλους συντρόφους βουλευτές/τριες της ΕΕΚΕ Εργασίας και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρώ ότι εργάστηκε με σχέδιο, προγραμματισμό, αλληλεγγύη και διαρκή επαφή με τον λαό και τα κινήματα,συνυπογράψαμε 40 Τροπολογίες, καθώς και επτά προτάσεις νόμου σχετικές με τα θέματα εργατικής και κοινωνικής πολιτικής
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΙΣΚΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: