ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ


Εκτύπωση
Tης ΛΙΤΣΑΣ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ*
Tα τελευταία 6 χρόνια συνεχόμενης ύφεσης, μη τη μνημονιακή πολιτική και τα μέτρα λιτότητας που εφάρμοσαν πιστά ΝΔκαι ΠΑΣΟΚ η ελληνική κοινωνία, αλλά και οικονομία, έχει σχεδόν φθάσει σε ένα σημείο μηδέν, η ανθρωπιστική κρίση είναι γεγονός και η ανάγκη για αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας είναι πιο επιτακτική από ποτέ αναφέρει η Λίτσα Αμμανατίδου - Πασχαλίδου είναι βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ.
Το ερώτημα, όμως, που απασχολεί τους πολίτες σήμερα είναι το πώς τα λόγια γίνονται πράξη.
Τα τελευταία 4 χρόνια 250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσειςέχουν βάλει «λουκέτα». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, η συνολική πτώση στο τζίρο την τελευταία χρονιά άγγιξε το 20% (Ιούλιος 2013-Ιούλιος 2014), ενώ από την έναρξη της κρίσης αγγίζει το 74%. Και τα προβλήματα ρευστότητας γίνονται ακόμα πιο ασφυκτικά καθώς οι ανακεφαλαιωμένες με λεφτά του Δημοσίου τράπεζες κρατούν τις «στρόφιγγες» κλειστές. Είναι ενδεικτικό ότι πριν από την κρίση, σύμφωνα με έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, οι μισές σχεδόν επιχειρήσεις δε χρηματοδοτούσαν τις δραστηριότητές τους μέσω τραπεζικού δανεισμού, ενώ το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 73,7% την περίοδο της κρίσης. Επίσης, το ύψος των «κόκκινων» δανείων τον Ιούλιο του 2014 ανέρχονταν σε 77 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 42 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά.
Και μπροστά σε αυτήν την κατάσταση ο τελευταίος προϋπολογισμός που παρουσίασε η κυβέρνηση Σαμαρά προέβλεπε μειωμένες κατά 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ δαπάνες για τον κοινωνικό προϋπολογισμό, ενώ οι δημόσιες επενδύσεις είναι μειωμένες κατά 400 εκατομμύρια ευρώ.
Υπάρχει, λοιπόν, διέξοδος; Εμείς λέμε ξεκάθαρα ναι, με συγκεκριμένες προτάσεις και όχι ευχολόγια.
Για τις οφειλές των ΜμΕ προς τις τράπεζες, σε αντίθεση με την τραπεζοκεντρική πρόταση της συγκυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει σεισάχθεια των οφειλών, με μέτρα άμεσης ανακούφισης.
Για τις οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία και το Δημόσιο προτείνουμε την σύσταση ειδικών περιφερειακών επιτροπών εξώδικου διακανονισμού, ενώ οι δόσεις δεν θα ξεπερνούν το 30% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη και καταργείται η αντισυνταγματική αυτόφωρη διαδικασία γιαοφειλές προς το Δημόσιο.
Παράλληλα, το Δημόσιο οφείλει να ανακτήσει τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ασκώντας πλήρως τα δικαιώματα του στις ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες, ενώ πρότασή μας είναι η δημιουργία τράπεζας ειδικού σκοπού για τις ΜμΕ.
Για το άδικο φορολογικό σύστημα προτείνουμε, μεταξύ άλλων, άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και επαναφορά αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο.
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα μετρά που μπορούν να δώσουν μία ανάσα στις ΜμΕ, να τονώσουν την αγορά και την απασχόληση. Σε συνδυασμό με τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης της Αριστεράς που έχει εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ και με ένα πλάνο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, η ανάκαμψη της κοινωνίας και της οικονομίας μπορεί να ξεκινήσει άμεσα.
Το μέλλον είναι πλέον στο χέρι μας!
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΙΣΚΡΑ
* H Λίτσα Αμμανατίδου είναι υποψήφια βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Στην τελευταία Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υπεύθυνη για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην ΕΕΚΕ Ανάπτυξης (Επιτροπή Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου).
* Πηγή: bankingnews.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: