«Βόμβα» Βαρουφάκη: Εκλογές ή Δημοψήφισμα το σχέδιο Β” της κυβέρνησης



ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Οικονομικών λέει σε αποκλειστική του συνέντευξη στην εφημερίδα  Corriere della Seraπως δεν θα υπάρχει ανάγκη για ένα νέο διεθνές δάνειο προς την Αθήνα. Ο κ. Βαρουφάκης επίσης τόνισε πως σε περίπτωση που η ΕΕ δεν αποδεχτεί το σχέδιο της Ελλάδας τότε μπορούμε να προχωρήσουμε σε δημοψήφισμα για το ευρώ ή εκλογές».
Διαβάστε σχετικά αποσπάσματα της συνέντευξης:
Χωρίς συμφωνία στις Βρυξέλλες, θα μπορούσε να έχει προβλήματα στην Αθήνα;
«Νομίζω ότι η κυβέρνηση θα επιβιώσει ούτως ή άλλως. Η μεγαλύτερη δύναμη μας είναι ο δεσμός εμπιστοσύνης με τους ανθρώπους: δεν βρίσκονται στους Έλληνες.Μετά από πέντε χρόνια κατά τα οποία η εγκατάσταση ισχυρίστηκε ότι θέλουν να σώσουν την Ελλάδα, και έχει βάλει τα πάντα στους ώμους των φτωχών, οι άνθρωποι καταλαβαίνουν. Σταμάτησα στο δρόμο και μου ζήτησε μόνο να πει την αλήθεια και να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια της χώρας. »
Αλλά εάν οι Βρυξέλλες δεν δέχεται το σχέδιο σας …
«Θα μπορούσαν να υπάρχουν προβλήματα. Αλλά, όπως είπε ο πρωθυπουργός μου, δεν είμαστε καρφωμένοι στις θέσεις σας. Μπορούμε να πάμε πίσω στις εκλογές ή να καλέσουμε για ένα δημοψήφισμα (για το ευρώ). »
Πώς είναι η σχέση σας με τον Mario Draghi και την ΕΚΤ;
«Τυπική».
Λίγο πριν το Eurogroup
Λίγες μόλις ώρες απέμειναν πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroupτη Δευτέρα και ενώ το Μέγαρο Μαξίμου στέλνει τα δικά του καθησυχαστικά μηνύματα, οι εταίροι με συνεχείς αναφορές αποδεικνύουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο παζάρι.
Αν και επισήμως διαμηνύουν ότι το ενδεχόμενο ενός Grexit δεν υπάρχει,όπως τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με διαρροές στον Τύπο επιμένουν για περισσότερα μέτρα, πλήρη εφαρμογή των ήδη υφιστάμενων και επισημαίνουν ότι οι τεχνικές συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το δημοσίευμα του Reuters, το οποίο ανέφερε ότι η επιστολή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη προς το Eurogroup έφτασε στις Βρυξέλλες αργά, μετά το πέρας της συνεδρίασης του EuroWorking Group της Πέμπτης.
Η λίστα με τις επτά μεταρρυθμίσεις που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης​ στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν ικανοποίησε πλήρως τους δανειστές οι οποίοι επιμένουν στην ανάγκη προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων και των αλλαγών στο ΦΠΑ.
Σε δηλώσεις του, Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση θα πρέπει προηγουμένως να αξιολογηθούν και να κοστολογηθούν από τους εκπροσώπους των δανειστών.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένουν από τον Έλληνα ομόλογό τους να τους παρουσιάσει λεπτομερώς το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων.
Από την πλευρά του ο κ. Βαρουφάκης στο περιθώριο του Συνεδρίου με τίτλο: «Assessing Risk: Business in Global Disorder» στη Βενετία, ανέφερε ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε στην επιστολή του και πρόσθεσε πως το αντικείμενο εργασίας είναι η συμφωνία επί της διαδικασίας, με την οποία οι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν πιο συγκεκριμένες, θα εφαρμοστούν και αξιολογηθούν, έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποτίμησή τους από το Eurogroup. Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη η επεξεργασία και η αξιολόγηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης θα συζητηθεί από τεχνικά κλιμάκια που θα συνέλθουν σύντομα στις Βρυξέλλες.
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δεν υπάρχουν σχόλια: