Η ΝΔ ΣΤΑ ΒΡΑΧΙΑ



E-mailΕκτύπωσηPDF

Tου ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟY*
Αχός βαρύς ακούγεται τις τελευταίες μέρες από τη ΝΔ. Η ταραχώδης συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οι δηλώσεις ανοιχτής ήμισάνοιχτης αμφισβήτησης της ηγεσίας και της στρατηγικής του κόμματος, οι μυστικοί δείπνοι και τα φανερά γεύματα, οι ομαδοποιήσεις και οι στοιχίσεις, βεβαιούν του λόγου το ασφαλές: Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε βαθιά κρίση μετά την ήττα του στις εκλογές. Μια κρίση που δεν φαίνεται να ξεπερνάει εύκολα.
Ξέρετε ποιο είναι το μεγάλο τους πρόβλημα; Ότι η ηγετική ομάδα, που ελέγχει τον κομματικό μηχανισμό, αρνείται να παραδεχτεί, ίσως και να καταλάβει, το βάθος, την έκταση, και τις αιτίες της ήττας. Ακόμα χειρότερα: Επιμένουν στις ίδιες συνταγές που τους οδήγησαν στην ήττα. Στην ίδια στρατηγική. Και στον ίδιο αρχηγό. Ο οποίος μάλιστα εμφανίζει την προσκόλλησή του στην καρέκλα ως προσκόλληση σε αγωνιστικές αρχές και αξίες. Ως προσκόλληση στην Ελλάδα!
Έτσι το ακατανόητο -και το ανόητο- εξακολουθούν να πρυτανεύουν σε ένα κόμμα, που στο παρελθόν έχει δείξει αξιόλογη ευελιξία. Εξακολουθούν να πορεύονται -προς τα πού;- με έναν αρχηγό που είναι η προσωποποίηση του παλιού. Τόσο ταυτισμένο με λογικές παρελθόντων ετών, ώστε μόνο ως ανέκδοτο να ακούγεται ότι είναι σε θέση να αλλάξει οτιδήποτε. Ακόμα και να καταλάβει πόσο δραματικά άλλαξαν τα δεδομένα, και άρα πόσο αποφασιστικά πρέπει να αλλάξει η ΝΔ.
Εξ ου και η ανυπόληπτη στρατηγική τους μετά τις εκλογές. Ξέφτια φόβου, πατριωτικές μπαρούφες, και ευχές να πέσουν στα βράχια άλλοι, τη στιγμή που πέφτουν στα βράχια οι ίδιοι. Βολοδέρνουν μεταξύ Σόιμπλε και Βαρουφάκη, μεταξύ μνημονιακής μετάλλαξης και αντιμνημονιακής επιμονής του ΣΥΡΙΖΑ. Δείχνουν να επιδιώκουν ή μια καταστροφική ήττα της χώρας, ή μια παράδοση άνευ όρων της κυβέρνησης. Κι έτσι οι νοικοκυραίοι θα πέσουν πάλι στην αγκαλιά τους. Αμήν.
Μπορεί να διακινδυνεύσει κανείς μια πρόβλεψη. Καθώς δεν δείχνουν διατεθειμένοι να παραμερίσουν, και να ανοίξει έτσι μια ειρηνική διαδικασία αλλαγών, θα υπάρξει δύσκολη γέννα. Και η αρχή του τέλους του Σαμαρά θα είναι όταν η κυβέρνηση ξεπεράσει το τέλος της αρχής και πετύχει κάποια αξιοπρεπή συμφωνία με τους δανειστές. Διότι έτσι θα βγουν από τη μέση τα βράχια. Και χωρίς βράχια το τέλμα στη ΝΔ θα βρεθεί έκθετο στους ανέμους της αλλαγής....
*Δημοσιεύθηκε στην ''ΑΥΓΗ'' την Παρασκευή 7 Μαρτίου 2015-ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΙΣΚΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: