Τσίπρας: Μία και ενιαία συμφωνία - λύση


Τσίπρας: Μία και ενιαία συμφωνία - λύση
Μια και ενιαία συμφωνία που θα περιλαμβάνει και λύση στο θέμα του χρέους τώρα, είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού στους εταίρους - δανειστές. Ο Αλέξης Τσίπρας παίρνει πάνω του τη διαπραγματεύση στην τελική ευθεία προς την συμφωνία, καλώντας την απέναντι πλευρά να προσχωρήσει «σε ένα ρεαλιστικό σχέδιο και όχι σε επανάληψη των αποτυχημένων προγραμμάτων».
Ρεπορτάζ: Ανδρέας Πετρόπουλος
Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός και κυβέρνηση διαμηνύουν σε κάθε κατεύθυνση ότι δεν μπορεί να υπάρξει υποχώρηση από τις κόκκινες γραμμές, κάνοντας ειδική αναφορά στο εργασιακό και το ασφαλιστικό, και διαβεβαιώνουν ότι θα ολοκληρωθεί το ρεαλιστικό και εφικτό πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που αποτελεί ταυτόχρονα την δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ στον ελληνικό λαό.
Λύση και έξοδος στην Αγορές...
"Διαπραγματευόμαστε με επιμονή και αποφασιστικότητα μια και ενιαία συμφωνία με ενιαία προαπαιτούμενα που θα διασφαλίζει την ανάπτυξη και την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν επιδιώκουμε μια συμφωνία απλά, αλλά λύση στο πρόβλημα. Αυτό είναι το σχέδιο που συζητάμε, δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, είμαστε ειλικρινείς, δεν μπλοφάρουμε, έχουμε συγκεκριμένους στόχους. Αυτό είναι το σχέδιο που συζητάμε...Οτιδήποτε άλλο θα αποτελεί επανάληψη αδιεξόδων και εσκεμμένων λαθών που κάποιοι από τους θεσμούς έχουν αποδεχθεί ούτως ή άλλως.
Η μία και ενιαία συμφωνία στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός περιλαμβάνει: Συμφωνία που θα περιλαμβάνει ολοκλήρωση της αξιολόγησης και των νέων μέτρων που θα συμφωνηθούν και από τις δύο πλευρές, αλλά και λύση στο πρόβλημα του Χρέους.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις τέσσερις προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας:
-χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα
-καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις
-συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους
-ισχυρό πακέτο για δημόσιες επενδύσεις, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.
Το Μαξίμου από την πλευρά του παρέθεσε την Παρασκευή (15/05/2015) τον πλήρη κατάλογο με τα πεπραγμένα των πρώτων 100 ημερών της κυβέρνησης δίνοντας έμφαση στην επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, στην ακύρωση της ρήτρας μείωσης των συντάξεων, στις επαναπροσλήψεις των απολυθέντων (καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες) και στην υλοποίηση του προγράμματος αντιμετώπισης της Ανθρωπιστικής Κρίσης.
Αναλυτικά, σύμφωνα με το Μαξίμου, στα εργασιακά το σχέδιο νόμου για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας του με την πλήρη στήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας [ILO] αλλά και του Ζ.Κ. Γιούνκερ.
Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης
Επίσης με το ίδιο νομοσχέδιο για τα εργασιακά θα επιβεβαιώσει, και νομικά, την άρνησή της να εφαρμόσει την εργασιακή νομοθεσία Σαμαρά - Βενιζέλου. Έτσι: α) θα ακυρώσει νομοθετικά τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις ώστε να παραμείνουν όπως έχουν διαμορφωθεί στις 31.12.2014, β) δεν θα δεχτεί τις ομαδικές απολύσεις και γ) θα διατηρήσει τον υφιστάμενο συνδικαλιστικό νόμο.
Ειδικότερα, οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης σε εργασιακά και ασφαλιστικό παραμένουν. Όχι από εμμονή αλλά γιατί όλο και περισσότεροι επίσημοι φορείς προσχωρούν στην άποψη της κυβέρνησης ότι η ενεργοποίηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού είναι προς όφελος της ανάπτυξης και της οικονομίας γενικότερα.
Την Παρασκευή ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας [ILO], μετά από συνάντηση που είχε ο Υπουργός Εργασίας Παναγιώτης Σκουρλέτης με τον Γενικό Διευθυντή της Οργάνωσης, χαιρέτησε την επανενεργοποίηση του κοινωνικού διαλόγου στην Ελλάδα.
Ο ILO, στην ανακοίνωσή του, τονίζει ότι εκτιμά "ιδιαιτέρως τις νέες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων για την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της νομοθετικής προσπάθειας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία στοχεύει στην εναρμόνιση με τα διεθνή πρότυπα εργασίας". Η ILO, μάλιστα, σημειώνει ότι "θα συνεχίσει τις προσπάθειες συνεργασίας με τους Έλληνες εκπροσώπους προς τον σκοπό αυτό, όπως επίσης και σε άλλους τομείς προτεραιότητας για την βελτίωση της ελληνικής αγοράς εργασίας".
Το Μαξίμου υπενθυμίζει πως στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η κοινή δήλωση [06.05.2015] του Προέδρου της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιουνκέρ και του Αλ. Τσίπρα. Στη δήλωσή τους οι δύο ηγέτες τόνιζαν ότι «υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα». Δεν παρέλειψαν, μάλιστα, να σημειώσουν την «ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή».
Το ΔΝΤ, ωστόσο, κόντρα σε ειδικούς και πολιτική βούληση, επιμένει ότι δεν πρέπει να ανατραπούν «πολιτικές που έχουν ήδη εφαρμοστεί» επιμένοντας, σε σχετικό έγγραφό του, ότι στον «τομέα αυτόν είχε σημειωθεί η μεγαλύτερη πρόοδος κατά το παρελθόν»! Δηλαδή είχαν περικοπεί από την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου μισθοί, συντάξεις, κ.λπ.
Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης
*Αναφορικά με τον τέταρτο πυλώνα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, το Μαξίμου επισημαίνει πως ήδη υλοποιείται με την επαναπρόσληψη των απολυμένων από την μνημονιακή Κυβέρνηση των Σαμαρά - Βενιζέλου και την αποτελεσματικότερη δημόσια διοίκηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τσίπρας: Νομοθετούμε και διαπραγματευόμαστε για το συμφέρον της κοινωνικής πλειοψηφίας

Τσίπρας: Νομοθετούμε και διαπραγματευόμαστε για το συμφέρον της κοινωνικής πλειοψηφίας

1.Οι καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, οι σχολικοί φύλακες κ.α. επανήλθαν στις εργασίες τους -προβλέπεται η επιστροφή των 3600 απολυμένων από το Δημόσιο.
2.Επαναλειτουργεί η ΕΡΤ.
3. Με την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων στην Α’ και Β’ Λυκείου με το Νόμο για την Παιδεία.
4.Με το νόμο για τον εξανθρωπισμό των σωφρονιστικών καταστημάτων.
181.000 οι αιτήσεις για αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής Κρίσης
Ταυτόχρονα ο νόμος 4320/15 για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ψηφίστηκε και το πρόγραμμα υλοποιείται συνεχώς διευρυνόμενο. Υλοποιήθηκε έτσι η βασική προτεραιότητα του κυβερνητικού προγράμματος έναντι των δοκιμαζόμενων -από την οικονομική κρίση και την μνημονιακή λιτότητα- πολιτών.
1.Εξασφαλίζεται, σε ένα μεγάλο βαθμό, διατροφή, στέγαση και ηλεκτροδότηση σε χιλιάδες νοικοκυριά. Ο αριθμός των αιτήσεων υπαγωγής στον νόμο έχει ανέλθει στις 180.974
2.Καταργήθηκε το εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία
3.Υπογράφεται άμεσα ΚΥΑ για την υγειονομική κάλυψη όλων των ανασφάλιστων χωρίς εισοδηματικό κριτήριο.
4.Πληρώθηκαν οι εφημερίες στα νοσοκομεία για την περίοδο 2012-2014 που οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αφήσει σε εκκρεμότητα.
Newsbomb.gr



Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/587156/tsipras-mia-kai-eniaia-symfonia-lysi#ixzz3aHJzUIl4

Δεν υπάρχουν σχόλια: