ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η «ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΗ» ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ



Εκτύπωση
ΣΑΒΒΑΤΟ 16/05/15 
ΙΣΧΥΡΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΝΑ ΠΝΙΞΟΥΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΠΕΙΡΑΜΑ  
ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ECONOMIST (15/5)
Ολόκληρη η ομιλία του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη στη 19η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με την ελληνική κυβέρνηση, με θέμα: «Energy Alliance in the Mediterranean & North Africa: Unlocking the Full Potential», έχει ως εξής :
"Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.
Ξέρω, όπως ξέρετε και σεις, ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για το παρόν και το μέλλον μας.
Η ιστορία μας διδάσκει ότι όποτε η Ελλάδα κλυδωνίζεται, μαζί της κλυδωνίζεται και η Ευρώπη.
Γι' αυτό δεν είναι λίγοι αυτή την ώρα που χρεώνουν εύκολα και αστόχαστα στη χώρα μας τα προβλήματα της Ευρώπης.
Θα πω ευθέως ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι.
Δεν είναι η καταραμένη αριστερή Ελλάδα το πρόβλημα για την Ευρώπη.
Αντίθετα, είναι οι ακραία μονομερείς επιλογές της Ευρώπης το πρόβλημα για την Ελλάδα, αλλά και για τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς.
Είναι πολλοί και ισχυροί εκείνοι οι κύκλοι στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ που επιδιώκουν αυτή την ώρα να πνίξουν και να στραγγαλίσουν το ελληνικό αριστερό πείραμα. Που δεν θέλουν να αναγνωρίσουν σε μια μικρή χώρα σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή, ότι μπορεί να σταματήσει να είναι το παραδοσιακό πιόνι τους. Που θεωρούν αδιανόητο ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει την εθνική της ανεξαρτησία και να ακολουθήσει νέες ριζοσπαστικές προοδευτικές πολιτικές.
Αυτές οι ευρωενωσιακές αδιαλλαξίες είναι που προκαλούν τα αδιέξοδα στις διαπραγματεύσεις και όχι οι δήθεν αναχρονιστικές εμμονές της χώρας μας.
Αν κάποιοι σχεδιάζουν μια ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική από την οποία θέλουν να αποκλείσουν την Ελλάδα, γιατί δεν θέλει να υποταχθεί, τότε θα πρέπει να ξέρουν ότι μια τέτοια Ευρώπη θα είναι ανάπηρη. Θα πρέπει να ξέρουν ότι αρχίζουν να ξηλώνουν την ευρωπαϊκή κάλτσα.
Τίποτα ίσως δεν επιβεβαιώνει περισσότερο αυτήν την αλήθεια από μια ματιά στον ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο οποίος καταδεικνύει την αναντικατάστατη σημασία της Ελλάδας για όλη την Ευρώπη.
Η Ελλάδα με την κυβέρνησή μας έχει λάβει μια ιστορική απόφαση: Να ακολουθήσει μια ανεξάρτητη, πολυεπίπεδη πολιτική διεθνών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων, πρώτα απ' όλα στον κρίσιμο ενεργειακό τομέα.
Η Ελλάδα με την κυβέρνησή μας θα πάψει, ήδη έπαψε, να είναι εξαρτημένος ενεργειακός δορυφόρος και άβουλο ενεργειακό παράρτημα.
Η Ελλάδα, ήδη, αναπτύσσει πολυδιάστατες και πολυεπίπεδες ενεργειακές σχέσεις, ενώ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για ένταξη και σε νέους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς και αναπτυξιακές τράπεζες, όπως αυτή που πρόσφατα ίδρυσαν οι BRICS.
Έχουμε ένα όραμα που μας οδηγεί. Να κάνουμε την Ελλάδα ένα πλουραλιστικό και προοδευτικό ενεργειακό κόμβο ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή μας, στη Μεσόγειο και την Ευρώπη.
Γι' αυτό στηρίζουμε χωρίς καμία επιφύλαξη στο έδαφός μας τον αγωγό ΤΑΡ, που θα φέρνει φυσικό αέριο από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν και η κυβέρνησή μας διεκδικεί εύλογα και δίκαια αντισταθμιστικά οφέλη από τη διέλευσή του.
Γι' αυτό εργαζόμαστε υπεύθυνα για τον κάθετο διάδρομο που θα συνδέει τον ΤΑΡ με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, του οποίου η τελική συμφωνία θα υπογραφεί τις επόμενες εβδομάδες.
Γι' αυτό είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε στο έδαφός μας έναν αγωγό με ρώσικο φυσικό αέριο, ο οποίος θα θέλαμε να κατευθυνθεί όχι μόνο προς τη FYROM και την Κεντρική Ευρώπη, αλλά και προς την Ιταλία και βορειότερα.
Υποστηρίζοντας έναν τέτοιο αγωγό, ενισχύουμε τη βούλησή μας και τις προσπάθειές μας για τη σταθερότητα στα βόρεια σύνορά μας. Τασσόμαστε σθεναρά ενάντια σε όποια σχέδια αποβλέπουν στην ένταση, στο αίμα και την αποσταθεροποίηση γειτονικών Βαλκανικών χωρών και περιοχών.
Γι' αυτό, ακόμα, σχεδιάζουμε να συμβάλλουμε στο μέλλον στην κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού East Med, που θα φέρνει το φυσικό αέριο της Ανατ. Μεσογείου και όχι μόνο, στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Γι' αυτό επιπλέον ενισχύουμε τους σταθμούς LNG στη χώρα μας και κατασκευάζουμε νέους, προκειμένου να φέρνουμε υγροποιημένο αέριο, συνδέοντας πρώτα απ' όλα τη Βόρεια Αφρική με τη Ν.Α. Ευρώπη, τη Βαλκανική και την Κεντρική Ευρώπη.
Επειδή οδηγούμαστε από αυτό το μεγάλο όραμα μιας Ελλάδας πλουραλιστικού ενεργειακού κόμβου, προωθούμε, επίσης, την αμφίδρομη διασυνδεσιμότητα των αγωγών φυσικού αερίου της ηπειρωτικής Ελλάδας με εκείνους των Βαλκανίων.
Όπως προωθούμε, ως ευρωπαϊκό έργο, την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου, Κρήτης ηπειρωτικής Ελλάδας, πλάι-πλάι στην ηλεκτρική διασύνδεση ηπειρωτικής με τη νησιωτική Ελλάδα, που ήδη ξεκίνησε.
Η διασυνδεσιμότητα, σε ένα ικανό ποσοστό, όλων των ενεργειακών συστημάτων των χωρών της περιοχής μας και της Μεσογείου, αποτελεί μεγάλο στόχο της πολιτικής μας.
Μεγαλεπήβολη επιδίωξή μας είναι η Ελλάδα να αναδειχθεί πρωτοπόρα στις ενεργειακές διασυνδέσεις και να καταξιωθεί ως ο απλόχερα ανοιχτός φυσικός χώρος για τους δρόμους όλων των ενεργειακών προϊόντων ανεξαρτήτως της προέλευσης και της πηγής τους.
H ενέργεια και η διασφάλισή της, αντί να καθίσταται πεδίο ανταγωνισμών, διαιρέσεων, συγκρούσεων και συχνά πολέμων, θεωρούμε ότι μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα της περιοχής μας και να καταστεί ευκαιρία για ισότιμες συνέργειες και συνεργασίες, μακριά από ηγεμονισμούς, κηδεμονίες και επικυριαρχίες. Συνέργειες και συνεργασίες που θα προσφέρουν ασφάλεια και ευημερία στην Ανατολική και όλη την ιστορική λεκάνη της Μεσογείου.
Μια συνεργασία αν όχι συμμαχία για την ενέργεια στη Μεσόγειο, θα μπορούσε να γίνει οδηγός για να ανοίξουν ορίζοντες για μια ευρύτερη συνεργασία και συμμαχία στη Μεσόγειο.
Η Μεσόγειος με αφετηρία την ενεργειακή συνεργασία θα μπορούσε να ξαναγίνει κοιτίδα μεγάλων πολιτισμών και προόδου. Θα μπορούσε να γίνει θάλασσα που θα γεφυρώσει τις μεγάλες ανισότητες Ευρώπης – Αφρικής – Μέσης Ανατολής. Θα μπορούσε να γίνει θάλασσα ειρήνης, χωρίς ξένους στόλους, ξένες στρατιωτικές συσσωρεύσεις, επεμβάσεις, πολέμους και κατοχές χωρών και περιοχών χωρών. Μια θάλασσα που δεν θα ξεβράζονται απόβλητα και αμέτρητα ανθρώπινα θύματα του δουλεμπορίου και του ρατσισμού.
Μια από τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις για μια τέτοια ιστορική συνεργασία και Μεσογειακή συμμαχία είναι ο σεβασμός στα αναγνωρισμένα δικαιώματα των λαών και η δίκαιη οριοθέτηση των θαλάσσιων και υποθαλάσσιων δικαιωμάτων σε όλη τη Μεσόγειο και πρώτα απ' όλα στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική πλευρά της.
Όλοι ξέρουμε ότι αν σε αυτό τον τομέα υπάρχουν, πληγές, και μείζονες εντάσεις, υπάρχει μια αιτία. Το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν τηρείται, δεν αναγνωρίζεται και δεν εφαρμόζεται το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.
Δυστυχώς αυτό κάνει η Τουρκία ατιμώρητα και συχνά επιβραβευόμενη εδώ και δεκαετίες στην Κύπρο, στο Αιγαίο και πρόσφατα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Δυστυχώς αυτό κάνει, επίσης για δεκαετίες, και το Ισραήλ στη Γάζα και τα Παλαιστινιακά εδάφη.
Τελειώνω με μια πρόταση: Να αναληφθεί μια μεγάλη πρωτοβουλία όλων των Μεσογειακών χωρών που θα έχει ως στόχο να υπογραφεί ένα Συμβόλαιο των κρατών που βρέχονται από τη Μεσόγειο και το οποίο θα περιλαμβάνει μόνο μία δέσμευση: απόλυτη τήρηση και πλήρης εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας σε όλη τη Μεσογειακή λεκάνη.
Ένα τέτοιο συμβόλαιο θα στιγμάτιζε κατοχές και αυθαίρετες θαλάσσιες διεκδικήσεις και μαζί με αυτές, πρώτα απ' όλα θα απομόνωνε τα υπόλογα κράτη.
Οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ε.Ε. αντί να προωθούν επιμελώς κηδεμονίες σε βάρος της χώρας μας, όφειλαν να θέσουν τέτοιες προτεραιότητες ειρήνης, ασφάλειας, συνεργασίας και ευημερίας στην αντζέντα τους για την περιοχή μας και τη Μεσόγειο.
Από τη δυνατότητά τους να το πράξουν, αντί να επιδίδονται σε ασκήσεις νεοαποικιοκρατίας, θα κριθεί το μέλλον της Μεσογείου και της Ευρώπης''.
Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει απαντήσεις του Υπουργού ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, σε ερωτήσεις που του έγιναν στη 19η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του ECONOMIST
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιες αλλαγές φέρνει η νέα κυβέρνηση στον ενεργειακό τομέα;
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Θα έλεγα ότι η αλλαγή που σημειώνεται από τη δική μας κυβέρνηση στον ενεργειακό τομέα σε σχέση με τις προηγούμενες, είναι θεμελιώδης. Εμείς έχουμε μία επιλογή, ιστορική για τα δεδομένα της χώρας μας. Θέλουμε να ακολουθήσουμε μια πραγματικά ανεξάρτητη, πολυδιάστατη, πολυεπίπεδη ενεργειακή πολιτική, η οποία θα είναι μια πολιτική που κοιτάζει και στους τέσσερις ορίζοντες. Δεν θέλουμε μια πολιτική μονοδιάστατη και εξαρτημένη. Αυτό ήταν χαρακτηριστικό των προηγούμενων δεκαετιών, αν όχι και ένα χαρακτηριστικό του ίδιου του ελληνικού κράτους σχεδόν από την ίδρυσή του, με ορισμένες αναλαμπές.
Γι' αυτό βλέπετε ότι αυτή τη στιγμή επιχειρούμε ενεργειακές σχέσεις με όλες τις πλευρές και σε όλες τις κατευθύνσεις. Δεν κάνουμε εξαιρέσεις, δεν κάνουμε αποκλεισμούς, δεν δεχόμαστε εντολές, δεν κατευθυνόμαστε από τη βούληση και τα σχέδια τρίτων χωρών, παρά μόνο από το εθνικό μας συμφέρον και το συμφέρον του ελληνικού λαού. Γι' αυτό όπως βλέπετε, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες το τελευταίο διάστημα στον ενεργειακό τομέα, οι οποίες είναι πολύπλευρες και συναντούν αντιθέσεις και επιθέσεις από κάποιες πλευρές.
Δεν θέλω να αναφερθώ λεπτομερέστερα σε αυτό το θέμα. Όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει και όλοι γνωρίζουμε τις θέσεις και τις επιθέσεις που δέχεται αυτή την ώρα η ελληνική κυβέρνηση, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα επειδή προσπαθεί να στηρίξει αυτή την πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική και να στηρίξει, επίσης, τις δημόσιες ενεργειακές παρεμβάσεις, τις παρεμβάσεις του δημοσίου στο ενεργειακό τομέα στη χώρα μας. Εμείς, όμως, είμαστε αποφασισμένοι. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή για την Ελλάδα αν θέλει να φύγει από την κρίση και να ανοίξει θετικές διεξόδους για το μέλλον, από το να έχει έναν ισχυρό παρεμβατικό δημόσιο τομέα στην ενέργεια, ανασυγκροτημένο, με θετική προοπτική, αλλά και από το να προωθεί, επίσης, μια ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική. Να μετατραπεί η χώρα σε πλουραλιστικό ενεργειακό κόμβο, όπως φαίνεται ότι μπορεί να επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα με τις επιλογές μας.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς το εννοείται αυτό και τι θα κάνετε;
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Αυτό που θα κάνουμε είναι να μην είμαστε δορυφόρος και παράρτημα κανενός. Ό,τι ωφελεί την Ελλάδα, τη συνεργασία, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή μας, εμείς θα το προωθούμε ανεξάρτητα από αντιδράσεις, δυσκολίες και πιέσεις. Αυτό κάνουμε και αυτό θα κάνουμε με μεγαλύτερη επιμονή και σταθερότητα στο μέλλον. Αυτό εννοούμε εμείς, ως ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχουν διαθέσιμοι καταναλωτές για τον αγωγό με το ρωσικό φυσικό αέριο που θα περνάει από την Ελλάδα;
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Η ερώτησή σας είναι ενδιαφέρουσα. Αυτή την περίοδο έχει εκφραστεί -και νομίζω έντονα- η πρόθεση της Ρωσίας, μετά το ναυάγιο του South Stream, να προχωρήσει σε μια νέα όδευση για το φυσικό της αέριο προς την Ευρώπη. Η επιλογή της, απ' ό,τι φαίνεται μέχρι τώρα, είναι να κατασκευαστεί ένας νέος αγωγός, υποθαλάσσιος  στη Μαύρη Θάλασσα, που θα φτάνει μέσω της ευρωπαϊκής Τουρκίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Αυτός ο αγωγός, απ' ό,τι λέγεται, θα μεταφέρει περίπου 70 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, από τα οποία ένα μέρος θα κατευθύνεται στην τουρκική αγορά και το άλλο η πρόθεση της Ρωσίας είναι να κατευθυνθεί  μέσω της Ελλάδας στην Κεντρική Ευρώπη. Απ' όσο γνωρίζω, υπάρχουν συμβόλαια και υπάρχουν διαθέσιμοι καταναλωτές γι' αυτό το αέριο. Γι' αυτό άλλωστε η Ρωσία επιχειρεί μια νοτιότερη όδευση, για να κατευθύνει το φυσικό της αέριο, ή τουλάχιστον αυτή είναι η πρόθεσή της, στην Κεντρική Ευρώπη.
Εμείς είμαστε έτοιμοι και έχουμε προχωρημένες συζητήσεις γι' αυτό, να συνεχίσουμε την πορεία αυτού του αγωγού μέσα από το ελληνικό έδαφος, μέχρι τα σύνορα με τη ΠΓΔΜ, και από κει και πέρα να κατευθυνθεί  βορειότερα προς την Κεντρική Ευρώπη, όπου όπως ξέρετε, μέσα από συμφωνίες και συνεργασίες των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, υπάρχουν έτοιμοι υποδοχείς αυτού του φυσικού αερίου.
Δεν θα είχαμε αντίρρηση, ίσα-ίσα θα βλέπαμε ως αρκετά σωστό, αυτός ο αγωγός, σύμφωνα και με τις επιθυμίες αρκετών ιταλικών εταιριών, να πάει προς την πλευρά της Ιταλίας μέσω της Αδριατικής και να κατευθυνθεί βορειότερα. Νομίζουμε ότι αυτός ο αγωγός πρέπει να περάσει από την Ελλάδα, εφόσον βεβαίως επιλεγεί από την Ρωσία. Θα είναι ένας αγωγός που θα αναβαθμίσει τη θέση της χώρας μας. Είναι ένας αγωγός ο οποίος θα είναι εθνικά ωφέλιμος για την ελληνική οικονομία. Θα έχει ως συνέπεια φθηνότερο φυσικό αέριο για τη χώρα μας και ασφαλώς αρκετά έσοδα, δημοσιονομικά έσοδα, από τη διαχείριση αυτού του αγωγού. Γι' αυτό εμείς στηρίζουμε αυτόν τον αγωγό, εφόσον βεβαίως επιμείνει η Ρωσία σε αυτή την επιλογή της, την επιλογή δηλαδή του νότιου διαδρόμου.
Αυτός ο αγωγός θα συμπληρώνει την ενεργειακή πολιτική της χώρας μας και θα την αναδεικνύει, με ένα πιο αποτελεσματικό και ουσιαστικό τρόπο, σε έναν πλουραλιστικό ενεργειακό κόμβο. Η Ελλάδα ως κόμβος διασύνδεσης ενεργειακών προϊόντων με όλες τις δυνατές προελεύσεις. Θέλουμε ενεργειακά προϊόντα να κατευθύνονται στην Ευρώπη με την Ελλάδα, ως πύλη, προϊόντα που θα προέρχονται από τη Ρωσία, από την Κεντρική Ασία, από τη  Μέση Ανατολή. Νομίζω ότι αυτός ο ρόλος είναι θετικός για την ειρήνη και τη συνεργασία και κυρίως για τους καταναλωτές και πολύ περισσότερο είναι θετικός για την Ελλάδα και τα συμφέροντά της.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ακούμε με μεγάλη ικανοποίηση για τα έργα υποδομής που προωθεί σήμερα η Ελληνική Κυβέρνηση, κυρίως στον τομέα του Φυσικού Αερίου και στον τομέα του Ηλεκτρισμού. Η υλοποίηση αυτών των έργων υποδομής που είναι πολύ σημαντικά, απαιτούν προσέλκυση επενδυτών και διασφάλιση της βιωσιμότητας της ελληνικής αγοράς ενέργειας. Για να επιτευχθεί αυτό, το καλύτερο όπλο που έχουμε στα χέρια μας είναι η απελευθέρωση των αγορών. Η σημερινή Κυβέρνηση συμπεριλαμβάνει τον στόχο αυτό της απελευθέρωσης των αγορών, δηλαδή της αύξησης του υγιούς ανταγωνισμού στη χώρα μας προς υποστήριξη τέτοιων έργων, αλλά φυσικά και με άλλες παράπλευρες θετικές συνέπειες, με σημαντικότερη την επιστροφή καταρτισμένων νέων στην χώρα;
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Βεβαίως είναι σωστό ότι στην Ελλάδα, παρά την κρίση και παρά τις δυσκολίες, αναπτύσσονται αυτήν περίοδο μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις. Κυρίως, βεβαίως, επενδύσεις του δημοσίου, όπως της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ, αλλά και του ιδιωτικού τομέα. Και αυτό είναι θετικό γιατί δείχνει ότι η ενέργεια μπορεί να γίνει μοχλός αναπτυξιακών αναζωογονήσεων για την ελληνική οικονομία, που τόσο πολύ τις έχουμε ανάγκη. Όσον αφορά την "απελευθέρωση των αγορών", βεβαίως η Ελλάδα και η πολιτική της κυβέρνησής μας είναι υπέρ ενός υγιούς ανταγωνισμού, με μία παρατήρηση όμως : απελευθέρωση των αγορών δεν σημαίνει υποβάθμιση και κατάργηση του δημόσιου τομέα στο χώρο της ενέργειας. Απελευθέρωση των αγορών δεν σημαίνει διάσπαση της ΔΕΗ και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Δεν σημαίνει ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, δεν σημαίνει ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Με δύο λόγια, απελευθέρωση των αγορών δεν σημαίνει να τελειώνουμε με τον ισχυρό δημόσιο παρεμβατικό τομέα στον ενεργειακό χώρο της Ελλάδας. Αυτό δεν θα γίνει στο όνομα οποιασδήποτε απελευθέρωσης στη χώρα μας, διότι δεν είναι εθνικά ωφέλιμο και αντί να βοηθήσει στην ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια, θα οδηγήσει στην ενεργειακή διάλυση. Όπως απελευθέρωση δεν σημαίνει ασυδοσία των ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της ενέργειας και προνομιακή μεταχείρισή τους, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, σε βάρος των δημόσιων επιχειρήσεων. Γιατί, αυτό συμβαίνει στη χώρα μας. Αυτό που συμβαίνει, είναι προνομιακά να ενισχύονται οι ιδιώτες σε βάρος του δημοσίου. Αυτό θα σταματήσει και ήδη έχει σταματήσει από την κυβέρνησή μας.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ανησυχείτε, στο πλαίσιο της ανεξάρτητης ενεργειακής πολιτικής που περιγράψατε, για την πλήρη εξάρτηση του τομέα του φυσικού αερίου από αγωγούς που η όδευσή τους είναι μέσω Τουρκίας;
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Όσον αφορά την Τουρκία, δεν με ανησυχεί αυτό. Ας περνάνε όσοι αγωγοί θέλουν από οποιαδήποτε χώρα. Αυτό που με ανησυχεί με την Τουρκία είναι η πολιτική που εφαρμόζει, πολιτική η οποία δεν σέβεται, όπως είπα προηγουμένως, το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα το Δίκαιο της Θάλασσας. Με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη στάση της Τουρκίας απέναντι στη Κύπρο, καθώς και τις αυθαίρετες απαιτήσεις που εγείρει στο Αιγαίο και πρόσφατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτά είναι που με ανησυχούν για τη Τουρκία και την πολιτική της και όχι το πόσοι αγωγοί περνάνε.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μιλήσατε περί ενεργειακής ανεξαρτησίας της χώρας. Το επίπεδο ανεξαρτησίας, όμως, σχετίζεται και με τον βαθμό που εμείς θα προωθήσουμε τις δικές μας αυτόνομες πηγές ενέργειας, πόσο μάλλον όταν αυτές είναι οικολογικές και χαμηλού κόστους.
Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Είναι, πράγματι, πολύ σημαντική η παρατήρησή σας όσον αφορά στην ανάγκη ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα μας. Ήδη έχουν γίνουν πολύ μεγάλα βήματα, άλματα θα έλεγα, στον τομέα αυτό. Εμείς στηρίζουμε τις ΑΠΕ. Η Ελλάδα έχει φυσικές πηγές ενέργειας, νερά, φυσικά και τον λιγνίτη, έχουμε όμως κυρίως τον ήλιο και τον άνεμο. Αυτά θα τα αξιοποιήσουμε στο έπαρκο. Έχουμε κάνει πολλά, πρέπει να κάνουμε περισσότερα και θα κάνουμε περισσότερα σε αυτόν τον τομέα.
Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: