Τσίπρας: Ο ελληνικός λαός να στείλει μήνυμα δημοκρατίας στην Ευρώπη


Το κάλεσμα

 | 28 Ιουν. 2015

«Ιστορικό διακύβευμα» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το δημοψήφισμα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση με ερώτημα το «ναι ή όχι» στην συμφωνία που προτείνουν οι δανειστές. «Δεν θα ζητήσουμε - στη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία - τη άδεια του Σόιμπλε και του Ντάισελμπλουμ για να δώσουμε το δικαίωμα στο λαό να αποφασίσει για το μέλλον του» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής καλώντας τους πολίτες να κάνουν μια επιλογή «ελπίδας, αξιοπρέπειας και δημοκρατίας». «Το χρωστάμε στις επόμενες γενιές, στα παιδιά μας» είπε ο πρωθυπουργός. 
«Η σημερινή συνεδρίαση έχει ιστορική σημασία. Θα μπορούσα να σπαταλήσω χρόνο για να απαντήσω στον Αντώνη Σαμαρά, αλλά δεν θα το κάνω. Είναι ιστορικό το διακύβευμα και δεν θα αναλωθώ σε μικροκομματική αντιπαράθεση. Δεν έχει νόημα» είπε ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του. «Το διακύβευμα είναι ιστορικό και δεν θα αναλωθώ σε μικροκομματική αντιπαράθεση. Δεν έχει νόημα».
«Αυτή την ώρα, είμαστε αντιμέτωποι με την ιστορία και πρέπει να πούμε λόγια σταράτα και ειλικρινή. Η σημερινή ημέρα θα μείνει στην κοινή ευρωπαϊκή μας ιστορία με μελανά χρώματα γιατί κάποιοι αποφάσισαν - έξω από τους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες - να συνεδριάσουν αποκλείοντας έναν ισότιμο εταίρο χωρίς να έχουν το δικαίωμα. Θα μείνει με μελανά χρώματα γιατί σε ένα ευρωπαϊκό συμβούλιο αμφισβητήθηκε το δικαίωμα ενός κυρίαρχου λαού να αποφασίσει δημοκρατικά για το μέλλον του». 
«Δεν θα ζητήσουμε στη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία την άδεια από τον κ. Σόιμπλε και τον κ. Ντάισελμπλουμ για να δώσουμε το δικαίωμα στο λαό να αποφασίσει για το μέλλον του» είπε ο πρωθυπουργός και διεμήνυσε ότι «το δημοψήφισμα θα γίνει κανονικά είτε το θέλουν, είτε δεν το θέλουν οι εταίροι. Έχουμε υποχρέωση να υπερασπιστούμε το Σύνταγμα, τη Δημοκρατία, την λαϊκή και εθνική κυριαρχία». 

ΠΗΓΗ Tags 

Δεν υπάρχουν σχόλια: