09/06/2015
Έντιμη λύση προτείνει η Ελλάδα στους δανειστές ζητώντας πραγματική βοήθεια και όχι δάνειο, ύψους 30 δισ.ευρώ με στόχο η χώρα να μπορεί να ξαναβγεί μόνη της στις αγορές στο τέλος του 2016.
Λύση στο θέμα του χρέους, χωρίς να ληφθεί νέο δάνειο, ζητά η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες. Με στόχο να μην επιβαρυνθεί ο Ευρωπαίος φορολογούμενος και με άξονα την μετεκλογική ρήση του Γιάνη Βαρουφάκη «δεν θέλουμε άλλο δάνειο», η κυβέρνηση έχει καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μία πρόταση για χρηματοδότηση με περίπου 30 δις που εξασφαλίζει χρηματοδοτικά την Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2016.
Αν οι δανειστές το αποδεχθούν, δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα, ενώ η Ελλάδα θα μπορεί να βγει στις αγορές εντός του 2016.
Περισσότερο χρόνο ζητάει επισήμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να εξετάσει αναλυτικά τα δύο νέα ελληνικά κείμενα που εστάλησαν το πρωί της Τρίτης (09/06/2015).
Έπειτα από το δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλούμενο ανώνυμες πηγές βιάστηκε να γράψει ότι οι προτάσεις είναι ασαφείς και δεν κρίνονται ως αξιόπιστες από τους θεσμούς, ο Μαργαρίτης Σχοινάς ξεκαθάρισε ότι οι «νέες προτάσεις των ελληνικών αρχών παραλήφθηκαν νωρίτερα σήμερα και εξετάζονται προσεκτικά».
Τίθεται θέμα αξιοπιστίας του Bloomberg αλλά και του υπόλοιπου Διεθνούς Τύπου, ο οποίος ακολουθεί "σοβιετικές" πρακτικές προπαγάνδας κατά της Ελλάδας με πολλά εγχώρια ΜΜΕ να ακολουθούν από κοντά.
Το συνολικό ποσό που μπορεί να αντληθεί φτάνει τα 29 δις (με δεδομένο ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος θα είναι 0,6% του ΑΕΠ). Οι πηγές χρηματοδότησης της Ελλάδας χωρίς να συναφθεί νέο δάνειο είναι -3,3 δις από τα SMP για το 2014 – 2015 (δηλαδή τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών
από τα ομόλογα που είχαν αγοραστεί στη δευτερογενή αγορά).
Στην ουσία πρόκειται για την χθεσινή πρόταση του διακεκριμένου οικονομολόγου Ν.Ρουμπινί ο οποίος δήλωσε "Δώστε 40 δισ.ευρώ δώρο στην Ελλάδα για να σωθεί η ευρωζώνη" και δεν παρέλειψε να "πλέξει" και τo εγκώμιο της στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο Γ.Βαρουφάκης χρησιμοποιήθηκε για να πραγματοποιήσει "έφοδο" κατά των δανειστών ώστε να αναγκαστεί η Α.Μέρκελ να καταστεί απ'ευθείας συνομιλητής του Α.Τσίπρα.
Τα χρήματα που ζητά η ελληνική κυβέρνηση μπορούν να αντληθούν ως εξής και χωρίς να επιβαρυνθεί ο Ευρωπαίος πολίτης είναι ως εξής:
Το 1,9 δις ευρώ αφορά το 2014 και το 1,4 δις ευρώ το 2015.
-10,9 δις από τη χρησιμοποίηση των αδιάθετων κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
-3,5 δις από τη μετακύλιση των ομολόγων ANFA (Agreement on Net Financial Assets). Πρόκειται για τα ελληνικά ομόλογα που αγοράστηκαν για επενδυτικούς σκοπούς από την πρωτογενή αγορά και τα οποία δεν «κουρεύτηκαν» τον Μάρτιο του 2012.
-4 δις από τη μετάθεση πληρωμής των τόκων του δεύτερου δανείου από τον EFSF (το δάνειο είναι 50 δις).
-1,8 δις από τη οφειλόμενη καταβολή της δόσης.
-1,2 δις από την επιστροφή από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) εκλήθη να επιστρέψει τα κεφάλαια που δεν χρειάστηκε να αξιοποιήσει για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Το ποσό που συνολικά είχε δανειστεί ήταν 49,7 δις ευρώ, όμως χρησιμοποίησε 40 δις ευρώ, οπότε θα έπρεπε να επιστραφούν 9,7 δις ευρώ. Ωστόσο, το ΤΧΣ επέστρεψε 10,9 δις ευρώ (όσα ομόλογα EFSF κατείχε) ή 1,2 δις ευρώ περισσότερα.
-1,1 δις από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 (υπολογιζόμενος στο 0,6% του ΑΕΠ.
-3,1 δις από την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων που σήμερα είναι στα 14,9 δις.
Επισημαίνεται ότι δεν έχουν υπολογιστεί α) το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 (η Ελλάδα προτείνει 1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 2,7 δις, και οι δανειστές 2% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 3,5 δις) β) η τελευταία δόση των 7,2 δις του προγράμματος.
Αυτό σημαίνει ότι η χρηματοδοτική ενίσχυση της Ελλάδας υπό προϋποθέσεις μπορεί να φθάσει σχεδόν τα 40 δις.Ακριβώς όπως το είχε ζητήσει και ο Νουριέλ Ρουμπινί.
Ο Νουριέλ Ρουμπινί έχει απόλυτο δίκιο καθώς η Ελλάδα δικαιούται μιας αληθινής βοήθειας. Η προηγούμενη δεν ήταν βοήθεια, αλλά δανεικά και μάλιστα χορηγήθηκαν με αιματηρούς όρους που οδήγησαν την χώρα 30 χρόνια πίσω τουλάχιστον. Θα είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ θα δείξει πραγματική αλληλεγγύη και δεν θα χρειάζεται τα ελεγχόμενα από αυτήν εγχώρια ΜΜΕ να προσπαθούν να πείσουν τους Έλληνες πολίτες ότι τους βοήθαγαν πέντε χρόνια τώρα.
Η άποψή του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς πρόκειται για έναν άνθρωπο που στοιχιμάτιζε κατά της ελληνικής οικονομίας και έβγαζε χρήματα από τη σεινή οικονομική κτάσταση της χώρας.
Τα χρήματα αυτά, εν μέρει, σύμφωνα με τον διεθνούς φήμης οικονομολόγο, «θα πρέπει να τα εγγυηθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμέσου διαφόρων οδών, ενώ το ΔΝΤ θα πρέπει να διατηρήσει μόνον έναν ρόλο απλής τεχνικής υποστήριξης».
Σύμφωνα με τον Ν. Ρουμπινί θα πρέπει να αυξηθούν τα «Emergency Liquidity Agreements» (που δημιουργήθηκαν δια της ηλεκτρονικής οδού από την Τράπεζα της Ελλάδος υπό τον έλεγχο της Φρανκφούρτης) και στη συνέχεια, σε ένδειξη ελπίδας αλλά και άμεσης ανάγκης, να ξαναλειτουργήσει το λεγόμενο «waiver», η εξαίρεση που επιτρέπει την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση για χρηματοδότηση σε μετρητά, σε ευρώ, έστω και αν δεν διαθέτουν το «investment grade» του Μοοdy"s.
H δε καθοριστική φάση, σύμφωνα με τον οικονομολόγο του New York University, είναι να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση.
Ως προς τον ΦΠΑ προτείνονται ρυθμίσεις από την κυβέρνηση για την αύξηση της απόδοσής του (π.χ. να αυξηθεί ο συντελεστής από το 11% στο 12%). Παράλληλα η κυβέρνηση δεν κάνει αποδεκτή την πρόταση των θεσμών για ΦΠΑ 23% στην ηλεκτρική ενέργεια. Ως προς το ασφαλιστικό, εξετάζεται μόνο η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων.Ακόμη η κυβέρνηση δεν αποδέχεται κατάργηση του ΕΚΑΣ, μέτρο το οποίο, πάντως, εκτιμάται ότι μπορεί να αποσύρουν από το τραπέζι οι πιστωτές.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου