ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΙΝΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΕΒΛΕΨΕ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας αλλά και την Λαική Ενότητα ισχυροποιημένη (στην τέταρτη θέση) εμφανίζει η δημοσκόπηση από την ερευνητική ομάδα 3 μεταπτυχιακών φοιτητών κατεύθυνσης Πολιτικής Ανάλυσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Αξίζει εδώ να επισημάνουμε πως πρόκειται για την ίδια ομάδα φοιτητών που προέβλεψε ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος την ίδια στιγμή που οι εταιρείες δημοσκοπήσεων απέτυχαν παταγωδώς στην εκτίμηση του αποτελέσματος.
Τα ποσοστά που δίνει η μέτρηση των μεταπτυχιακών φοιτητών του Αριστοτελείου είναι τα εξής:
Σύμφωνα με την ανάλυση της ομάδας
H διαδικτυακή έρευνα διεξήχθη από τις 31 Αυγούστου ως τις 2 Σεπτεμβρίου 2015, έτσι δεν έχει προλάβει κάποια γεγονότα, όπως την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων με λίστα εκ μέρους των κομμάτων αλλά και την απόφαση για μη συμμετοχή στις εκλογές του Σεπτεμβρίου των κομμάτων ΚΙΔΗΣΟ και ΛΑΟΣ (για τον λόγο αυτό οι ψηφοφόροι τους έχουν προστεθεί στην αδιευκρίνιστη ψήφο).
Στην αδιευκρίνιστη ψήφο περιλαμβάνονται και οι αναποφάσιστοι. Σε ποσοστό 6.5% ανέρχεται ο αριθμός όσων επιλέγουν την συνειδητή αποχή από τις εκλογές.
Τα αποτελέσματα δείχνουν οκτακομματική Βουλή, καθώς σε σχέση με τον Ιανουάριο δύο καινούργια κόμματα μπαίνουν στη Βουλή (Λαϊκή Ενότητα και Ένωση Κεντρώων), ενώ ένα κόμμα με εκπροσώπηση στην τελευταία Βουλή (Ανεξάρτητοι Έλληνες) φαίνεται να μην πιάνει το κατώφλι εισόδου του 3%.
Στην ερώτηση “Συμφωνείτε με την προκήρυξη εκλογών” περίπου 6 στους 10 (60.2%) διαφωνούν με την προκήρυξη εκλογών και 4 στους 10 συμφωνούν (39.8%).
Όσον αφορά το ρόλο που πιστεύουν οι ερωτώμενοι ότι έπαιξε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη διαπραγμάτευση, θετικό ρόλο πιστεύει ότι έπαιξε το 15.7%, αρνητικό το 38.5%, ενώ ότι το δημοψήφισμα δεν επηρέασε τη διαπραγμάτευση, θεωρεί το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτώμενων (45.8%).
Στην πρόθεση ψήφου παρατηρούμε ελαφρύ προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας επί του Σύριζα, της τάξεως της μίας ποσοστιαίας μονάδας (24.6% έναντι 23.6%). Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με ποσοστό που φτάνει το 8.4%. Ακολουθεί η Λαϊκή Ενότητα με 7.5% Το ΚΚΕ λαμβάνει 4,8% και βρίσκεται στην πέμπτη θέση, το Ποτάμι είναι στην έκτη με 4.6%, ενώ με άνεση φαίνεται να περνά το κατώφλι της Βουλής και η Ένωση Κεντρώων με 4.2%. Ο όγδοος εκλογικός συνδυασμός που καταφέρνει να εισέλθει στο κοινοβούλιο είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη (εκλογική συμμαχία Πασόκ-Δημάρ) που λαμβάνει 3.7%. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποσπούν μόνο το 1.8% της πρόθεσης ψήφου και για την ώρα φαίνεται να μένουν μένουν εκτός Βουλής, όπως και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1.2%.
Στην ερώτηση “Τι είναι πιο πιθανόν να καθορίσει την πολιτική σας στάση”, 1 στους 3 ψηφοφόρους εμφανίζεται να παίρνει την πολιτική του απόφαση βάσει ταύτισης των θέσεων του κόμματος με τις δικές του (29.6%). Ακολουθεί ως κριτήριο η εμπιστοσύνη στον αρχηγό του κόμματος με ποσοστό 13.2% και η διαμαρτυρία προς το πολιτικό σύστημα με ποσοστό 11.2%. Μια άλλη ένδειξη του μεταβαλλόμενου πολιτικού σκηνικού είναι πως μόλις το 5.2% των ψηφοφόρων δηλώνει πως επιλέγει το ίδιο κόμμα ανέκαθεν και 3.5% το επιλέγει λόγω εμπιστοσύνης προς τα στελέχη του κόμματος (βουλευτές, γραμματέα κτλ).
Χαρακτηριστικά, μεταξύ των ψηφοφόρων του Σύριζα και των Αν.Ελλ. κύριο κριτήριο πολιτικής στάσης είναι η εμπιστοσύνη στον αρχηγό του κόμματος (37.1% και 36.8% αντίστοιχα), στην Νέα Δημοκρατία η ταύτιση των ψηφοφόρων με τις θέσεις του κόμματος (29.2%), στη Χρυσή Αυγή πρώτο κριτήριο είναι η διαμαρτυρία προς το πολιτικό σύστημα (29.8%) ακολουθούμενο από την ταύτιση με τις θέσεις του κόμματος (27.5%).
Η ψήφος διαμαρτυρίας προς το πολιτικό σύστημα εμφανίζει ένα υψηλό ποσοστό και μεταξύ των ψηφοφόρων της Ένωσης Κεντρώων με ποσοστό 29.2%.
Αξίζει να σημειωθεί πως το Ποτάμι εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό (54.9%) μεταξύ των ψηφοφόρων που επιλέγουν ως κριτήριο πολιτικής στάσης την ταύτιση με τις θέσεις του κόμματος, και ακολουθούν η Δημοκρατική Συμπαράταξη (49.3%) και η ΛΑΕ (48.9%). Η Ένωση Κεντρώων εμφανίζει εδώ το χαμηλότερο ποσοστό, μόλις 25%. Τέλος, μεταξύ των ψηφοφόρων που επιλέγουν κόμμα με κριτήριο πως δεν υπάρχει κάποιο άλλο σοβαρό κόμμα, το υψηλότερο ποσοστό συγκεντρώνει η Νέα Δημοκρατία (44.7%) και ακολουθεί ο Σύριζα με 38.8% των ψηφοφόρων του
να το επιλέγουν επειδή δεν υπάρχει άλλο πιο σοβαρό κόμμα.
να το επιλέγουν επειδή δεν υπάρχει άλλο πιο σοβαρό κόμμα.
Όσον αφορά την συσπείρωση, σε αρκετά υψηλά επίπεδα βρίσκεται η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας με 73.8%. Στον αντίποδα βρίσκεται η συσπείρωση του Σύριζα, που είναι ιδιαιτέρως χαμηλή, μόλις στο 50.8%, με ποσοστό 18.3% των ψηφοφόρων του Ιανουαρίου να μετακινούνται προς την Λαϊκή Ενότητα.
Η Χρυσή Αυγή έχει την πιο υψηλή συσπείρωση από όλα τα κόμματα με 84.6%. Το ΚΚΕ εμφανίζει επίσης υψηλή συσπείρωση με 73.4%. Προβληματική δείχνει η συσπείρωση του Ποταμιού (53.2%) που δέχεται ισχυρές πιέσεις από τη Νέα Δημοκρατία, καθώς το 15% των ψηφοφόρων του Ιανουαρίου μετακινείται προς αυτήν.
Η συσπείρωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (Πασόκ-Δημάρ) βρίσκεται στο 58% με κύρια την διαρροή ψηφοφόρων προς το Σύριζα (11.4%), ενώ τέλος τους Ανεξάρτητους Έλληνες δεν διατίθενται να ξαναψηφίσουν ούτε 3 στους 10 (27.9%) από τους παλιούς ψηφοφόρους τους, που εγκαταλείπουν το κόμμα κινούμενοι κυρίως προς τη Χρυσή Αυγή (14.5%).
Τέλος, στο ερώτημα “Ποιο νόμισμα εκτιμάτε ως καλύτερο για την οικονομία της χώρας στην παρούσα οικονομική συγκυρία;” η προτίμηση στο Ευρώ παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα με 7 στους 10 (70.8%) να το προτιμούν έναντι του Εθνικού νομίσματος (29.2%).
Στο ερώτημα “Η συμφωνία της 12ης Ιουλίου απομάκρυνε προσωρινά, απέτρεψε οριστικά ή έκανε πιο πιθανό το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη;“ 78.4% εκτιμούν πως απομάκρυνε προσωρινά τον κίνδυνο,12.6% πως έκανε πιο πιθανό το ενδεχόμενο εξόδου και 9% εκτιμά πως απετράπη αυτός ο κίνδυνος οριστικά.
* Διαδικτυακή έρευνα για τις εκλογές Σεπτεμβρίου 2015 από την ερευνητική ομάδα 3 μεταπτυχιακών φοιτητών κατεύθυνσης Πολιτικής Ανάλυσης Α.Π.Θ.
Χρόνος διεξαγωγής: 31 Αυγούστου – 2 Σεπτεμβρίου 2015
Τα αποτελέσματα είναι σταθμισμένα βάσει φύλου, ηλικίας, εκλογικής συμπεριφοράς Ιανουαρίου και εκλογικής περιφέρειας.
Ποιά είναι η ομάδα των Φοιτητων
Η φοιτητική… τρόικα που τρέλανε τους δημοσκόπους
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
«Είμαστε μια τρόικα, στο πνεύμα των καιρών». Μ’ αυτήν τη φράση και με πολύ χιούμορ μάς συστήνονται οι τρεις νέοι επιστήμονες που άφησαν πίσω τους εταιρείες και επαγγελματίες δημοσκόπους στο δημοψήφισμα, αποτυπώνοντας τη συντριπτική νίκη του «όχι», την ώρα που οι επαΐοντες προέβλεπαν ντέρμπι (τα παιδιά έδωσαν 63% και οι κάλπες έβγαλαν 61,3%).
Ο Ανδρέας Βασιλείου, ο Σταμάτης Γκιλφέσης και η Λαμπρίνα Βετσοπούλου γνωρίστηκαν στο μεταπτυχιακό της Πολιτικής Ανάλυσης, στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.
Εχοντας ολοκληρώσει τα μαθήματα του πρώτου εξαμήνου, θεώρησαν ότι η συγκυρία ήταν εξαιρετική για να εφαρμόσουν όσα είχαν διδαχτεί.
Ετσι, μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, κατάρτισαν το ερωτηματολόγιο, το διακίνησαν μέσω ίντερνετ και συγκέντρωσαν πάνω από 170.000 απαντήσεις για το δημοψήφισμα, την κρίση, τα κόμματα και την Ευρώπη.
Ηταν ένας αγώνας δρόμου, με εμπόδια που ανέκυπταν συνέχεια (σημαντικότερο όλων, η αδυναμία πληρωμής της πλατφόρμας με ελληνικές πιστωτικές κάρτες, λόγω επιβολής capital controls…), αλλά στο τέλος συνάντησαν την απόλυτη επιτυχία.
«Αξέχαστο καλοκαίρι»
Τώρα το φοβερό τρίο επανέρχεται με νέα έρευνα ενόψει εκλογών. «Ελπίζαμε για διεξαγωγή εκλογών λίγο αργότερα, αλλά φέτος μιλάμε για αξέχαστο πολιτικό καλοκαίρι», μας λέει ο Ανδρέας. «Με την πειραματική εφαρμογή που κάναμε στο δημοψήφισμα, είδαμε τις δυνατότητες που έχει αυτό το μέσο εκτίμησης ψήφου και αποφασίσαμε να το χρησιμοποιήσουμε και στις επόμενες εκλογές. Πρόκειται για μια εντελώς δική μας πρωτοβουλία και όχι για κάτι επίσημο με τη στήριξη του Πανεπιστημίου.
»Η έρευνά μας δεν διεξάγεται στο πλαίσιο κάποιας εργασίας μας σε μάθημα του μεταπτυχιακού, αλλά στην ουσία πρόκειται για εφαρμογή γνώσεων που αποκομίζουμε στο εργαστήριο Εφαρμοσμένης Πολιτικής Ερευνας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ. Η πίεση είναι μεγάλη για όλους, ιδίως με παράλληλες υποχρεώσεις να τρέχουν στο μεταπτυχιακό μας και ζητήματα βιοπορισμού. Οι καταιγιστικοί ρυθμοί των εξελίξεων είναι κάτι που έχει δοκιμάσει τις αντοχές μας, αλλά μέχρι στιγμής αντέχουμε».
Μεθοδολογία
Οι φοιτητές επέλεξαν να κάνουν διαδικτυακή έρευνα μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας -ήταν μονόδρομος, αφού τα παιδιά κάλυψαν εξ ολοκλήρου τα έξοδά της. Η μεθοδολογία είναι απλή: Το δομημένο ερωτηματολόγιο ανεβαίνει σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα. Κατόπιν η διασπορά της έρευνας γίνεται μέσω social media. Κι ίσως εκεί ακριβώς να οφείλεται και η επιτυχία της: ο κόσμος, κουρασμένος από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, εξαιρετικά καχύποπτος για τα αποτελέσματά τους, είδε εξαιρετικά θετικά μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία νέων ανθρώπων.
«Η επιτυχία μας οφείλεται πρωτίστως στο ότι ο κόσμος αγκάλιασε την έρευνα», μας λέει η Λαμπρίνα. «Είχαμε ένα δείγμα που αντιπροσωπεύει περίπου το 3% του εκλογικού σώματος (170.000). Είναι ίσως η πρώτη φορά που διεξάγεται μια τέτοιου εύρους έρευνα στη χώρα. Μια αθέατη πλευρά της επιτυχίας, όπως τη βιώσαμε εμείς, ήταν τα δεκάδες μηνύματα ανθρώπων που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο και που μας ευχαριστούσαν για το ότι οι ερωτήσεις που διάβασαν στο ερωτηματολόγιο τους προβλημάτισαν δημιουργικά ως προς την επιλογή τους».
«Δυσπιστία»
«Εν πρώτοις να τονίσουμε πως δεν κομίζουμε γλαύκα εις Αθήνας. Δεν έχουμε την εμπειρία των δημοσκοπικών εταιρειών», λέει ο Σταμάτης. «Αυτό που θεωρούμε πως επηρεάζει τα αποτελέσματά τους είναι πως πλέον για ένα τμήμα της κοινωνίας, ειδικά όσους έχουν πληγεί από την κρίση, οι δημοσκοπικές εταιρείες αποτελούν τμήμα του πολιτικού κατεστημένου. Πολλοί αρνούνται να απαντήσουν ή απαντούν με δυσπιστία στα τηλεφωνήματα.
Επίσης, υπάρχει πάντα το ζήτημα της χρήσης σταθερού τηλεφώνου που ενδεχομένως αποκλείει ένα τμήμα των φτωχότερων στρωμάτων, τα οποία έχουν επιλέξει να περικόψουν αυτή τη δαπάνη».
Τώρα, τα παιδιά ετοιμάζουν την καινούργια τους δημοσκόπηση που θα τρέξει σε διαδοχικά κύματα και με διαφορετικές ερωτήσεις.
Μπορείτε να τους βρείτε μέσω της σελίδα τους στο Facebook και -φυσικά- να συμμετάσχετε και να διαδώσετε την έρευνά τους. Κι ίσως να μας… τρελάνουν ξανά όλους με τα ευρήματά της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου