ΑΝΕΛΕΗΤΗ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΗ ΦΟΡΟΛΕΗΛΑΣΙΑ ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ



Εκτύπωση
forologiaΣΑΒΒΑΤΟ 12-9-2015
ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΑ 11 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Η ΜΟΝΗ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΗ ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ
Ένα βουνό από φόρους θα κληθούν να καταβάλλουν αμέσως μετά τις εκλογές και μέχρι το τέλος του χρόνου νοικοκυριά, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις, αρκετοί μάλιστα φόροι έχουν και …αναδρομική ισχύ!
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ ο λογαριασμός των ήδη ψηφισθέντων φορολογικών μέτρων του μνημονιακού νόμου Ν.4336/2015, καθώς και από αυτά που θα περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί τον Οκτώβριο  θα ξεπεράσει τα 11 δισ. ευρώ μέχρι τέλος του χρόνου.
Η ανελέητη αυτή φοροεπιδρομή είναι ο λογαριασμός του τρίτου μνημονίου που συνομολόγησε ο εναπομείνας ΣΥΡΙΖΑ και ψήφισε από κοινού με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και τους ΑΝΕΛ.  Με σύσσωμη, δηλαδή, την «Εθνική Ελλάδος» των μνημονίων που διεκδικεί τώρα την ψήφο του λαού, όχι μόνο για να εφαρμόσει πιστά τα ανελέητα αυτά μέτρα με τη μια ή με την άλλη μορφή συγκυβέρνησης. Αλλά και για να προσθέσει και νέες ακόμη πιο φορομπηχτικές επιβαρύνσεις με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που υποχρεούται να καταθέσει εντός του Οκτωβρίου οποιαδήποτε μνημονιακή κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ προβάλλει ως η μόνη πολιτική δύναμη που αντιστέκεται και αγωνίζεται με συνέπεια και από προοδευτικές θέσεις για την ακύρωση του τρίτου μνημονίου και όλων των προηγούμενων μνημονίων. Η Λαϊκή Ενότητα είναι η μόνη δύναμη  που μπορεί να αποτελέσει ουσιαστική αντιπολίτευση απέναντι στη μνημονιακή συναίνεση. Που διαθέτει ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση απέναντι στα μνημόνια.
Η Λαϊκή Ενότητα είναι η μόνη δύναμη που προβλέπει την κατάργηση του άδικου, ληστρικού και αντιαναπτυξιακού ΕΝΦΙΑ και την αντικατάστασή του από έναν φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Που διεκδικεί την κατάργηση των τελευταίων επιβαρύνσεων στον ΦΠΑ που για πάρα πολλά είδη ακόμα και πρώτης ανάγκης έφτασε στο απαράδεκτο ύψος του 23%, επιφέροντας άλλο ένα πλήγμα σε μισθούς και συντάξεις. Που θα καθιερώσει αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ για όλα τα φυσικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως δραστηριότητας.  Που θα σταματήσει τη φορολεηλασία του αγροτικού πληθυσμού της χώρας που επιβάλλουν τα μνημόνια και τον οδηγούν στον αφανισμό. Που θα καθιερώσει νέους, δίκαιους συντελεστές φορολογίας οι οποίοι θα είναι κλιμακωτοί και θα βασίζονται στα πραγματικά εισοδήματα των πολιτών της χώρας.
ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Ειδικότερα, ο «φορολογικός λογαριασμός» από το νέο Μνημόνιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
• Καταβολή ΕΝΦΙΑ: Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα αναρτηθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα taxisnet τα εκκαθαριστικά του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), με στόχο η πρώτη δόση να καταβληθεί μέχρι τις 30 Οκτωβρίου και να καταβληθούν οι τρεις από τις πέντε δόσεις εντός του 2015. Ο στόχος από αυτό φόρο είναι να εισπραχθούν συνολικά 2,65 δισ. ευρώ.
• Έκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης: Αύξηση των συντελεστών της  έκτακτης εισφοράς (αναδρομική ισχύ από 1/1/2015) για όλα τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, εισοδηματίες κ.ά.) με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Παράλληλα, προωθείται η ενσωμάτωσή της στο φόρο εισοδήματος από το 2016, και οι μισθωτοί θα βιώσουν άμεσα τις επικείμενες αλλαγές λόγω αυξημένων παρακρατήσεων των μηνιαίων αποδοχών τους. Η ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος θα συρρικνώσει το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στην αυτοτελή κλίμακα υπολογισμού της εισφοράς (για εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ δεν καταβάλλεται εισφορά).
• Προκαταβολή φόρου εισοδήματος - Αγρότες: Διπλασιασμός της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τους αγρότες, με αναδρομική ισχύ (από 1/1/2015) για τη χρήση του 2014.
• Μείωση ακατάσχετου ορίου: Μειώνονται όλα τα όρια για τις κατασχέσεις στα 1.000 ευρώ, ενώ το υπερβάλλον του νέου ορίου ποσό θα κατάσχεται στο σύνολό του. Σε ό,τι αφορά μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα, το ακατάσχετο όριο 25% καταργείται και μειώνεται από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ (καθαρό ποσό αφού αφαιρεθούν οι εισφορές).  Ειδικά για περιπτώσεις πολιτών που δοκιμάζονται οικονομικά θα μπορεί να κατασχεθεί το 50% για το τμήμα του μισθού ή της σύνταξης μεταξύ των 1.000 και 1.500 ευρώ (δηλαδή 250 ευρώ). Μειώνεται από τα 1.500 στα 1.250 ευρώ το ακατάσχετο ποσό από έναν τραπεζικό λογαριασμό για κάθε φορολογούμενο.
• Κατάργηση Έκπτωσης Φόρου Εισοδήματος:  Σύμφωνα με τις ψηφισθείσες διατάξεις καταργείται η έκπτωση φόρου 2% για την εφάπαξ εξόφληση φόρου  για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2015 και ύστερα.
• Κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου:  Προβλέπεται η σταδιακή κατάργηση  των μειωμένων συντελεστών 30% από την 1η Οκτωβρίου στα νησιά με υψηλό κατά κεφαλή εισόδημα όπως Ρόδος, Μύκονος, Σαντορίνη και η Κως, ενώ από την 1/6/16 καταργείται το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ και στα λιγότερο ανεπτυγμένα νησιά.
• Αλλαγές στο καθεστώς ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών (100 δόσεις): Μεταβολές θα επέλθουν και στις ισχύουσες, πριν τη ψήφιση του (Ν. 4336/2015), διατάξεις του πλαισίου ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών (στο Δημόσιο και στα Ασφαλιστικά Ταμεία). Με το πέρας της εκλογικής αναμέτρησης θα θεσμοθετηθεί η αύξηση στο 5% (από το 3% που ίσχυε μέχρι τώρα) του επιτοκίου για οφειλέτες ποσών άνω των 5.000 ευρώ. Όσοι διαθέτουν χρέη χαμηλότερα των 5.000 ευρώ, θα διατηρήσουν το μηδενικό επιτόκιο με αυστηρές όμως προϋποθέσεις.
• Προκαταβολή φόρου εισοδήματος - Επιχειρήσεις: Προβλέπεται αύξηση της προκαταβολής φόρου για τα εισοδήματα του 2014 στο 100% όσον αφορά στις ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, συνεταιρισμούς και ενώσεις αυτών, λοιπές κοινοπραξίες, από 80% που ίσχυε μέχρι πρότινος.
Επιπλέον στα προαπαιτούμενα του μνημονίου που πρόκειται να ψηφιστούν μετά τις εκλογές περιλαμβάνονται, μεταξύ των άλλων, τα εξής:
• Σταδιακή αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017. Επίσης, προβλέπεται από 1η Οκτωβρίου αύξηση σε δύο δόσεις του συντελεστή και τριπλασιάζεται ο Ε.Φ.Κ. του αγροτικού πετρελαίου κίνησης.
• Εξορθολογισμός του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης με στόχο να μειωθούν κατά το ήμισυ οι δαπάνες για τις επιδοτήσεις πετρελαίου θέρμανσης στον προϋπολογισμό του 2016, που θα επιβαρύνουν αντίστοιχα τους καταναλωτές.
• Απόφαση για την άρση της αναστολής πλειστηριασμών και κατασχέσεων, εξαιτίας των «capital controls» που παρατάθηκε, από την υπηρεσιακή Κυβέρνηση έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015.
• Άρση των νομικών εμποδίων για την πρόσβαση των φορολογικών αρχών στις εγκαταστάσεις των φορολογουμένων, ακόμη και στις κατοικίες τους εφόσον έχουν δηλωθεί ως επαγγελματική στέγη
• Αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια.
• Επανασχεδιασμός των κλιμακίων φορολόγησης για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές και επανεξέταση των διατάξεων που διέπουν τις ανωτέρω φορολογίες.
• Απόφαση μετά τη προσωρινή αναστολή για την επιβολή ΦΠΑ 23% στα φροντιστήρια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.
• Κατάργηση των εξαιρέσεων και απαλλαγών από τη φορολογία εισοδήματος που ισχύουν για διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων.
• Αυτόματη διαδικασία απόδοσης ΦΠΑ στο Δημόσιο εντός 5 ημερών από τη διενέργεια της πληρωμής μέσω του τραπεζικού συστήματος, ΟΛΟΥ του ποσοστού ΦΠΑ, αντί της διαφοράς αγοράς και πώλησης, για συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και πελατών λιανικής.
ΠΗΓΗ ΙΣΚΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: