Η Ρωσία φτιάχνει πλανήτη ομπρέλα! Ο ρόλος της Ελλάδας











eurasia


Μεγάλες ανατροπές διαφαίνονται στον ορίζοντα, καθώς τα πιόνια της διεθνούς σκακιέρας φαίνεται πως κινούνται για άλλη μια φορά, χάρις τις δριμύτατες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα αυτή την περίοδο.
Τις υποθέσεις του voicenews.gr σχετικά με τις βλέψεις του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτν, για τη δημιουργία ισχυρών ζωνών επιρροής σε Μεσόγειο και Αρκτική, έρχεται να επιβεβαιώσει ο διοικητής των ναυτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη, ναύαρχος Φέργκιουσον, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Βορειο-Ατλαντικό Συμβούλιο.
Πιο αναλυτικά ο Αμερικανός ναύαρχος, κάνει λόγο για την κατασκευή ενός «σιδηρούν παραπετάσματος», δημιουργώντας σφαίρες επιρροής σε Α. Μεσόγειο, Αρκτική και τα λοιπά θαλάσσια ύδατα που περικλείουν τη ρωσική επικράτεια, ενώ παράλληλα τονίζει την δραματική αύξηση των δαπανών για την ρωσική πολεμική μηχανή, η οποία έχει αρχίσει να φέρνει κρύο ιδρώτα στο αμερικανικό πεντάγωνο.
Συγκεκριμένα ο ναύαρχος Φέργκιουσον ανέφερε τα εξής: 
«Βλέπουμε  έναν  πιο επιθετικό  και ικανό για δράση  ρωσικό  στόλο. Κατά την γνώμη μας, αυτή η ρωσική  ναυτική δυναμική,  έχει ως στόχο την εξάλειψη των πλεονεκτημάτων των ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Μεσόγειο . Αυτό σηματοδοτεί το γεγονός ότι η κυριαρχία μας στους ωκεανούς παγκοσμίως  πλέον αμφισβητείται»
«Η άμεση  στρατιωτική ανταπόκριση,  είναι το κύριο στοιχείο της νέας Ρωσίας, όπως έχουμε ήδη κατανοήσει όλοι . Οι δραστηριότητες των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας παρουσιάζουν υψηλή κινητικότητα,  και η μελλοντική  ένταξη όλων των νέων επιτευγμάτων των ναυπηγείων τους,  θα αποτελέσουν το νέο  στρατηγικό πλεονέκτημα τους».
Σύμφωνα με τον Φέργκιουσον η ρωσική ομπρέλα πρόκειται να  «ξεκινάει από την Αρκτική με νέες βάσεις, κατεβαίνει στην Βαλτική και το Καλίνινγκραντ  από εκεί στην Κριμαία, την Υπερδνειστερία, στην  Μαύρη Θάλασσα και την Μεσόγειο, την Ελλάδα , την Κύπρο  έως την Συρία και την Αίγυπτο», ενώ πρόσθεσε ότι, «η βάση τους στη Συρία τους δίνει την  τεράστια ευκαιρία να προβάλουν  την στρατιωτική ισχύ τους  στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία τους δίνει τη δυνατότητα να περιορίσουν τη δράση των ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ και να περιορίσουν  τις δραστηριότητές μας σε αυτή την περιοχή».
Όπως ήταν αναμενόμενο η Ελλάδα, όντας μια ισχυρή γεωστρατηγικά χώρα, δεν της δίνεται η πολυτέλεια απουσίας από τα σχέδια των δυο υπερδυνάμεων, οι οποίες ασκούν ισχυρές πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, η οποία όντας ήδη αποδυναμωμένη από τα ισχυρά πλήγματα της οικονομικής κρίσης, των δανειστών και του εσωτερικού αναβρασμού, δείχνει να είναι ένα βήμα πριν την κατάρρευση, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Η ρωσική πλευρά για να καταφέρει να θέσει γερά θεμέλια στην Α. Μεσόγειο, πέρα από την βάση Ταρτούς στη Συρία και την συμφωνία με την Αίγυπτο, χρειάζεται ακόμα μια βάση (κυρίως ναυτική ώστε να μπορεί να διοχετεύει ελεύθερα τις ναυτικές δυνάμεις της Μαύρης Θάλασσας), με ιδανικό υποψήφιο την θέση κλειδί της Ελλάδας. 
Αυτός είναι και ο βασικός ρόλος των προσπαθειών της Ρωσίας για "αύξηση των διπλωματικών σχέσεων", αφού μετά την Κριμαία, την Τουρκία, τη Συρία και την Αίγυπτο θα είμαστε ο τελικός σταθμός στην πορεία εδραιοποίησης της Ρωσίας στη Μεσόγειο.
Τέλος αξίζει να αναφερθεί η πρόθεση του Βλαντιμίρ Πούτιν για την τοποθέτηση ή του πυρηνικού υποβρυχίου κλάσεως «Borei», ή 3 υποβρυχίων κλάσεως «Warszawianka» με βαλλιστικούς πυραύλους στην Μεσόγειο, κίνηση την οποία δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι ο Λευκός Οίκος, με τα λόγια του Αμερικανού ναύαρχου να δείχνουν την έντονη ανησυχία των ΗΠΑ.
«Η ταχύτητα και ο επαγγελματισμός των πληρωμάτων των ρωσικών υποβρυχίων αυξάνει. Κατά το παρελθόν έτος, ο αριθμός των υποβρυχίων    που ήταν σε περιπολίες μάχης  αυξήθηκε κατά το ήμισυ. Τέτοια ένταση  επιχειρησιακών ενεργειών από την Μόσχα δεν έχει καταγραφεί την τελευταία δεκαετία. Επιπλέον, η Ρωσία διαθέτει νέα υποβρύχια  με βελτιωμένα χαρακτηριστικά. Αυτό ισχύει τόσο για τα πυρηνικά υποβρύχια , όσο και για σκάφη εξοπλισμένα με βαλλιστικούς πυραύλους. Τον περασμένο μήνα, εντάχθηκε ένα νέο ντιζελοκίνητο υποβρύχιο «Kilo» (υποβρύχιο «Νοβοροσίσκ» κλάσεως «Warszawianka» , το οποίο είναι εξοπλισμένο με  βαλλιστικούς πυραύλους  «Caliber-NK» με εμβέλεια 1500 χλμ.  Αυτό είναι το πρώτο από τα έξι υποβρύχια  αυτής της κλάσης , που θα είναι  σε επιφυλακή για την  Ανατολική Ευρώπη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: