ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ



Εκτύπωση
                                            23/10/15 
ΘΑ ΕΚΠΛΗΣΤΗΡΙΑΣΤΕΙ ΤΟ 60% ΤΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ Α' ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Με τις δύο πλευρές να παραμένουν αμετακίνητες από τις βασικές θέσεις ολοκληρώθηκαν χωρίς κανένα αποτέλεσμα οι συζητήσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης (Σταθάκης-Τσακαλώτος) και των επικεφαλής των δανειστών για τα κριτήρια προστασίας των δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς.
Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί αύριο στη μία το μεσημέρι, και αν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει προσέγγιση των δύο πλευρών ώστε να επιτευχθεί συμφωνία, η κυβέρνηση προτίθεται να αναζητήσει πολιτική λύση στο πρόβλημα, όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις. Σε κάθε περίπτωση το θέμα των πλειστηριασμών πρέπει να "κλείσει" πριν την αξιολόγηση καθώς η έκδοση υπουργικής απόφασης αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.
"Αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις, ανταλλάσσουμε προτάσεις αλλά μας χωρίζει πολύ μεγάλη απόσταση" σχολίασε κυβερνητική πηγή μετά τις ατελέσφορες διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν περίπου πέντε ώρες.
Οι δύο πλευρές διαφωνούν ως προς τα όρια προστασίας, με την πλευρά της κυβέρνησης να επιδιώκει την προστασία όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού δανειοληπτών της μεσαίας τάξης και τους εκπροσώπους των δανειστών να έχουν την άποψη ότι πρέπει να προστατεύονται μόνο οι πολύ ευάλωτες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.
Η σημερινή συνάντηση περιορίστηκε αποκλειστικά στα θέματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και στην προστασία των δανειοληπτών από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, ενώ δεν συζητήθηκε το έτερο φλέγον θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση και αφορά στη δυνατότητα πώλησης στεγαστικών δανείων σε distress funds. Το θέμα των funds καθώς και το ευρύτερο πλαίσιο της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα ισχύσει από το 2016, θα συζητηθεί με τους δανειστές στον επόμενο κύκλο διαπραγμάτευσης πιθανόν τον ερχόμενο μήνα.
Όπως διευκρινίστηκε από κυβερνητική πηγή, τα νέα όρια του νόμου Κατσέλη για την προστασία από πλειστηριασμούς, θα ισχύουν μόνο για τους δανειολήπτες που θα ενταχθούν από εδώ και πέρα και όχι για τις παλιές 130.000 υποθέσεις που έχουν ήδη υποβάλει αίτημα.
Νωρίτερα, το Capital.gr σε δημοσίευμα με τίτλο: "Χαοτικές διαφορές κυβέρνησης - δανειστών για κόκκινα δάνεια" ανέφερε τα εξής: Οσμή εμπλοκής αναδύει η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για την προστασία των δανειοληπτών από πλειστηριασμούς. Οι διαφορές, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι χαοτικές και αντί να συγκλίνουν αποκλίνουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές προτείνουν:
- Να τεθεί ως όριο αντικειμενικής αξίας για τον πλειστηριασμό ακινήτων τα 120.000 ευρώ.
- Να θεσπιστεί εισοδηματικό κριτήριο έως 8.180 ευρώ κατ' άτομο ή 13.917 ανά ζευγάρι και επιπλέον 3.350 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία παιδιά.
- Το συνολικό χρέος του δανειολήπτη να μην ξεπερνά τα 120.000 ευρώ.
Η ελληνική πρόταση απέχει παρασάγγας καθώς προβλέπει:
- Όριο αντικειμενικής αξίας ακινήτου τα 200.000 ευρώ για ένα άτομο, 250000 ευρώ για ζευγάρι και το οποίο να προσαυξάνεται κατά 25.000 για κάθε παιδί μέχρι τρία.
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι με την πρόταση των δανειστών επιδιώκεται να προστατευτεί από πλειστηριασμούς το 40% των δανειοληπτών που έχουν προσφύγει στο νόμο Κατσέλη, ενώ με την κυβερνητική πρόταση το 72,4%.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: