30 Σεπτεμβρίου 2016
στον Γιώργο Παπαδάκη και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στον ΑΝΤΕΝΝΑ
Γιώργος Παπαδάκης: Μαζί μας η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου. Χαρά μας που σας έχουμε κοντά μας.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Καλή σας ημέρα.
Γιώργος Παπαδάκης: Τι κάνετε;
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Παλεύουμε!
Γιώργος Παπαδάκης: Έχουμε πει ότι συχνά – πυκνά θα τα λέμε. Τα είπαμε προς το τέλος της σεζόν πέρυσι, αρχή φέτος.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Με πολλή χαρά να τα λέμε.
Γιώργος Παπαδάκης: Πώς πάτε; Μια σας βλέπω στις δημοσκοπήσεις να σας βάζουν στην Βουλή, μια να σας έχουν εκτός Βουλής, οριακά.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Επειδή το βάζετε το ρήμα μεταβατικό, «σας βάζουν, σας έχουν» και ο,τιδήποτε άλλο, να πούμε ότι στην Βουλή μπαίνει κανείς με την ψήφο του λαού και όχι με τα μαγειρέματα είτε των δημοσκόπων, είτε άλλων συμφερόντων. Και θέλω να σας πω, κύριε Παπαδάκη, επειδή άκουγα την συζήτηση που είχατε προηγουμένως, ότι ο λαός αυτός δεν υπομένει. Ο λαός αυτός βράζει. Έχει υποστεί…
Γιώργος Παπαδάκης: Βράζει. Δεν έχει βγει στους δρόμους, όμως. ...
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Έχει βγει πολλές φορές στους δρόμους, όμως, και έχει κάνει πολύ μεγάλες ανατροπές. Και θα κάνει κι άλλες.
Γιώργος Παπαδάκης: Και προδόθηκε.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Προδόθηκε, αλλά δεν παραδόθηκε. Θα κάνει κι άλλες ανατροπές. Θα σταθεί στα πόδια του. Νομίζω ότι οι ενδείξεις που έχουμε και από τις κινητοποιήσεις που έγιναν προχθές, με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, είναι ενδείξεις ότι αυτός ο λαός ξαναδιεκδικεί και δεν αφήνει να του πάρουν αυτό που του ανήκει: το μέλλον του, τη ζωή του, την αξιοπρέπειά του και, βέβαια, τη χώρα του.
Γιώργος Παπαδάκης: Θέλω να σας κάνω μια προσωπική ερώτηση, δεν αφορά την ζωή σας. Αφορά τον ύπνο σας. Έχετε ήσυχο ύπνο; Προσέξτε. Συμμετείχατε στον ΣΥΡΙΖΑ, πριν από τις εκλογές. Η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ τότε ήταν ότι εμείς θα ανατρέψουμε όλα αυτά, που το πράσινο και γαλαζοπράσινο Μνημόνιο έφεραν. Μιλήσατε και δώσατε προσδοκίες, και εσείς τότε, στον ελληνικό λαό και για το διάστημα που ήσασταν στο ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι που φύγατε, εξακολουθήσατε να δίνετε. Βέβαια, όταν είδατε ότι τα πράγματα αλλάζουν εσείς φύγατε. Για εκείνο το διάστημα θέλω να μου πείτε. Εκείνο το διάστημα η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία φάνηκε από την πορεία της και την θητεία της στην Βουλή ότι δεν το βάζει κάτω και τσαγανό έχει, δεν πηγαίνατε να πείτε «τι κάνετε ρε παιδιά; Γιατί υποσχόμαστε στον ελληνικό λαό πράγματα, τα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε;».
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν πίστεψα ποτέ, κύριε Παπαδάκη, ότι δεν μπορούμε να τα κάνουμε. Ούτε τώρα αποδέχομαι, βέβαια, το παραμύθι που λέει ότι «το καημένο το παιδί τόσο μπορούσε, δεν μπόραγε», που λένε.
Γιώργος Παπαδάκης: Αναφέρεστε στον κύριο Τσίπρα;
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Αναφέρομαι, ναι, στον κύριο Τσίπρα. Είναι ψέμα ότι δεν μπορούσε. Είναι ψέμα ότι δεν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο. Κάποιοι απλώς επέλεξαν την δική τους ροπή και λαγνεία για την εξουσία να την μετατρέψουν σε ένα σενάριο αδιεξόδου και μονοδρόμου. Η αλήθεια είναι ότι υπήρχαν άλλες επιλογές και υπάρχουν άλλες επιλογές. Όσο υπάρχουν άνθρωποι που παλεύουν αυτές οι επιλογές είναι ενεργές. Εναπόκειται στον λαό μας να διεκδικήσει να εκπροσωπείται από τους τέτοιους ανθρώπους.
Γιώργος Παπαδάκης: Επιλογές που θα μας έβγαζαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Επιλογές που θα μας έβγαζαν από το ευρώ;
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θα σας απαντήσω όπως πραγματικά το αισθάνομαι και το πιστεύω. Αυτό δεν είναι το κυρίαρχο ερώτημα. Και προσωπικά αρνούμαι να περιορίσω τα διλήμματα και τα ερωτήματα σε ένα τόσο περιχαρακωμένο πλαίσιο. Τι εννοώ; Αυτήν την στιγμή η χώρα μας και ο λαός μας υφίστανται επίθεση, με όργανα της επίθεσης αυτής κεντρικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα καθήκον και ένα δικαίωμα άμυνας και αντίστασης. Όταν σού λένε «θα πεθάνεις αν δεν υποκύψεις», δικαιούσαι και οφείλεις να αντισταθείς. Άρα, το ερώτημα «εντός, εκτός» για εμένα, και νομίζω για τους περισσότερους πολίτες, είναι δευτερεύον. Το πρωτεύον είναι εάν περιφρουρείς την Δημοκρατία. Και θα το πω πάρα πολύ καθαρά. Δεν υπάρχει τίποτε, ούτε το ευρώ, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε οποιοδήποτε άλλο νόμισμα ή οποιοσδήποτε άλλος διεθνής οργανισμός, που υπέρκειται της Δημοκρατίας. Εάν για να έχουμε Δημοκρατία πρέπει να κάνουμε επιλογές, που μάς θέτουν σε άλλη βάση διεθνώς, αυτές τις επιλογές πρέπει να κάνουμε.
Γιώργος Παπαδάκης: Μάλιστα. Είπατε «δεν είναι ότι το παιδί δεν μπορούσε, αυτό μπορούσε να κάνει και αυτό έκανε». Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Ή να άλλαξε στην πορεία ο κ. Τσίπρας και βασικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκονται σήμερα στην Κυβέρνηση, ή το πολύ σκληρό που έχει ακουστεί, και από εσάς, ότι, ίσως, αυτήν την επιλογή την είχαν από πριν στο μυαλό τους. Εσείς πιστεύετε, δηλαδή, ότι το σχέδιο ήταν να απομακρύνει εσάς και όλους εκείνους που είχαν διαφορετική άποψη, τον κύριο Λαφαζάνη και τους υπόλοιπους από την ΛΑΕ, και να ακολουθήσει αυτήν την πολιτική; Ήταν προσχεδιασμένο, που λέει ο λαός μας;
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κύριε Παπαδάκη, θα σας πω ότι θεωρώ πως είναι μάλλον περιττή αυτή η συζήτηση. Στη συνείδησή μου είναι απολύτως αποδεδειγμένο και εμπεριστατωμένο, και νομίζω και στη συνείδηση του περισσότερου κόσμου, ότι ένας Πρωθυπουργός και μία Κυβέρνηση, που σέβεται τη Δημοκρατία, την λαϊκή εντολή και την λαϊκή ετυμηγορία, δεν μπορούσε να κάνει τίποτε άλλο παρά να σεβαστεί το ΟΧΙ. Η επιλογή να κάνεις το ΟΧΙ Ναι και, μάλιστα, να δρομολογήσεις αυτήν τη διαδικασία την επομένη του δημοψηφίσματος, γιατί αυτό αποδείχθηκε, είναι μία επιλογή, η οποία ερμηνεύεται μόνο εάν τεθεί υπό την σκοπιά μίας προσυμφωνημένης πορείας. Εγώ θέλω να σας παρακαλέσω, και ως εκπρόσωπο, αν θέλετε, του δημοσιογραφικού κόσμου, να πάμε πέρα από αυτό. Αυτό αποδείχθηκε. Και δεν ωφελεί τώρα να κάνουμε…
Γιώργος Παπαδάκης: Πάντως, η αιχμή σας για το προσυμφωνημένο παραμένει.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όχι, δεν είναι αιχμή, το λέω ευθέως.
Γιώργος Παπαδάκης: Το λέτε ευθέως, ότι ήταν προσυμφωνημένο.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Το λέω ευθέως.
Γιώργος Παπαδάκης: Βέβαια, το ερώτημα είναι γιατί να γίνει το δημοψήφισμα;
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Το έχω πει και αυτό, κύριε Παπαδάκη. Κατά την άποψή μου, ήλπιζε και πίστευε ότι θα ήταν άλλο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και ήθελε πίσω από ένα άλλο αποτέλεσμα να κρυφτεί. Μολονότι κάποιος που πιστεύει σε μία πολιτική αποτίναξης του μνημονιακού ζυγού, εάν έβγαινε το ΝΑΙ όφειλε να παραιτηθεί. Αυτό είναι μία άποψη που δεν την λέω τώρα, την είχα πει και τότε στον κρίσιμο χρόνο. Θέλω, όμως, να σας πω το εξής: εδώ το ζήτημα είναι άλλο. Το ζήτημα δεν είναι τι κάνει ο κύριος Τσίπρας.
Γιώργος Παπαδάκης: Τι κάνουμε τώρα;
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Το ζήτημα είναι τι κάνει αυτός ο λαός, ο οποίος έχει στην διάθεσή του πάρα πολύ σημαντικά όπλα. Είναι όπλο του λαού μας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, που δεν διαγράφηκε.
Γιώργος Παπαδάκης: Παρά τις δεσμεύσεις;
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Βεβαίως.
Γιώργος Παπαδάκης: Υπάρχουν τρία Μνημόνια, για τα οποία έχουν …
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Για τα Μνημόνια αυτά θα λογοδοτήσουν αυτοί που τα υπέγραψαν και θα λογοδοτήσουν στην Δικαιοσύνη. Ο λαός έχει δώσει την εντολή του και την ετυμηγορία του και, άρα, μπορεί να αμυνθεί σε όλες τις παραβιάσεις του ΟΧΙ του. Έχει στα χέρια του τα πορίσματα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, που αποδεικνύουν ότι το Χρέος αυτό και δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποπληρωθεί απ’ τον λαό. Και, μάλιστα, η Επιτροπή Αλήθειας συγκροτείται τώρα και ως Σωματείο και θα συνεδριάσει στις αρχές του Νοέμβρη στην Αθήνα για πρώτη φορά, μετά από την βίαιη διάλυσή της από πλευράς του νέου Προέδρου της Βουλής και της Κυβέρνησης Τσίπρα «νούμερο δύο». Ο λαός, επίσης, έχει στην διάθεσή του το Σύνταγμα, που λέει καθαρά …
Γιώργος Παπαδάκης: Το Σύνταγμα έχει γίνει κουρέλι.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όχι, δεν έχει γίνει κουρέλι. Το έχουν κάνει κάποιοι κουρέλι.
Γιώργος Παπαδάκης: Το έχουμε το Σύνταγμα, αλλά δεν εφαρμόζεται.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Οι πολίτες οφείλουν να το υπερασπιστούν και οφείλουν να αμυνθούν και να αντισταθούν έναντι αυτών, οι οποίοι καταλύουν το Σύνταγμα, και μάλιστα, με βίαιους τρόπους. Βίαιοι τρόποι είναι και τα μέτρα τα οποία επιβάλλονται με αντισυνταγματικές διαδικασίες. Βίαιος τρόπος είναι και το ξεπούλημα που διενεργείται αυτήν την στιγμή. Βίαιος τρόπος είναι και οι κοινοβουλευτικοί εκβιασμοί.
Γιώργος Παπαδάκης: Αυτούς ψηφίζει ο λαός.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Καθόλου δεν ψηφίζει αυτούς ο λαός. Σας θυμίζω ότι …
Γιώργος Παπαδάκης: Θυμηθείτε τι έγινε μετά το δημοψήφισμα. Θυμηθείτε τι έγινε μετά την συμφωνία που έφερε το τρίτο Μνημόνιο.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν χρειάζομαι να θυμηθώ, είναι πάρα πολύ πρόσφατα.
Γιώργος Παπαδάκης: Είχατε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και τη ΝΔ στην Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κύριε Παπαδάκη, εγώ πραγματικά προσκαλώ όποιον διατείνεται ότι ο λαός ενέκρινε Μνημόνια ή ότι ο λαός τον ψηφίζει, να κάνει…
Γιώργος Παπαδάκης: Δεν το ισχυρίζομαι εγώ.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν σας το αποδίδω. Να κάνει τώρα εκλογές. Να κάνει ο κ. Τσίπρας εκλογές. Εμείς δικαιούμαστε και νομιμοποιούμαστε να το ζητήσουμε. Ο κ. Μητσοτάκης το ζητάει «για τα μάτια». Το ζητάει προσχηματικά.
Γιώργος Παπαδάκης: Δημοσκοπικά, όμως, φαίνεται ότι είναι πρώτος.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ποιος;
Γιώργος Παπαδάκης: Ο κ. Μητσοτάκης.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Καλά, αφήστε να δούμε.
Γιώργος Παπαδάκης: Ο οποίος γιορτάζει σήμερα, επί τη ευκαιρία.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Γιατί, όπως σας έχω πει κατ’ επανάληψη, η καλύτερη δημοσκόπηση είναι στον δρόμο. Η καλύτερη δημοσκόπηση είναι κατά πρόσωπο με τους πολίτες και σας λέω, με πάρα πολλή σιγουριά, ότι κανένας από τους δύο, που σκιαμαχούν, δεν έχει να περιμένει τίποτε από τον λαό, ευτυχώς, γιατί ο λαός έχει καταλάβει ότι δεν μπορεί να περιμένει τίποτε από εκείνους.
Γιώργος Παπαδάκης: Κυρία Κωνσταντοπούλου, θα κάνουμε μία μικρή διακοπή και όταν γυρίσουμε θέλω να μου πείτε, όχι όλο το πρόγραμμα της Πλεύσης, αλλά, εάν ο ελληνικός λαός σας δώσει τη δυνατότητα να έρθετε στην εξουσία, τι θα κάνετε την επόμενη ημέρα; Με δεδομένο ότι υπάρχουν δεσμεύσεις για 99 χρόνια, με δεδομένο ότι ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής περιουσίας είναι δεσμευμένο…
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Είναι άκυρες αυτές οι δεσμεύσεις.
Γιώργος Παπαδάκης: …με δεδομένο ότι οι μισθοί και οι συντάξεις βρίσκονται σε αυτά τα επίπεδα και είμαστε υπό επιτροπεία, θα έρθει η Βελκουλέσκου να μας πει τι θα κάνουμε. Τί θα κάνετε εσείς; Θα κάνετε επανάσταση;
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Πρέπει να γίνει μια επανάσταση! Αυτό δεν αμφισβητείται…
Γιώργος Παπαδάκης: Θα μας τα πείτε σε λίγο αναλυτικά και θα μας πείτε βήμα-βήμα τι πρέπει να κάνετε για να ξέρουμε κι εμείς, έτσι; Γιατί δε σας δίνεται πολλές φορές και η ευκαιρία και η δυνατότητα να μιλήσετε, κάτι τέτοιο, όμως, δε συμβαίνει σε αυτή την εκπομπή.
Γιώργος Παπαδάκης: Μαζί μας η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου που την έχουμε με χαρά εδώ. Έχω και αρκετά ερωτήματα για εσάς και λένε το εξής: Έτσι όπως τα λέει η Κωνσταντοπούλου εμείς μπορεί να συμφωνήσουμε. Το θέμα είναι αν έχει λύσεις και αν αυτές οι λύσεις είναι εφικτές και δεν είναι μια ουτοπία για το τι θα γίνει από κει και πέρα. Όλοι, λέει, είπαμε ότι τα Μνημόνια μας έφεραν σε αυτή τη δυσχερή θέση, όλοι λέμε ότι ουσιαστικά έχουμε χάσει τη λαϊκή κυριαρχία.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όχι, δεν την έχουμε χάσει. Κάποιοι την παρέδωσαν. Αυτό είναι πολύ διαφορετικό, κ. Παπαδάκη.
Γιώργος Παπαδάκης: Εσείς λέτε την παρέδωσαν, εγώ λέω την έχουμε χάσει διότι εκ της θέσεώς μου οφείλω –έτσι;- ..αλλά αυτά ακούγονται…
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Πείτε το κι εσείς ότι την παρέδωσαν! Νομίζω ότι δεν ωφελεί να προσποιούμαστε ότι χάθηκε κάπου στο δρόμο.
Γιώργος Παπαδάκης: Λογικά θα την είχε βρει η Νικολούλη!
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κάποιοι παρέδωσαν τα κλειδιά της χώρας κύριε Παπαδάκη, και, στο ερώτημα αν υπάρχει λύση, το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι η λύση – και αυτό έχει μια πολύ μεγάλη σημασία να γίνει αντιληπτό – η λύση είναι ο ίδιος ο λαός. Η δύναμη που έχουν οι πολίτες είναι τεράστια. Αυτή τη δύναμη πρέπει να τη συνειδητοποιήσουν και να την ενεργοποιήσουν. Γιατί αυτή τη στιγμή ένα ολόκληρο σύστημα που τρομοκρατήθηκε, κατατρομοκρατήθηκε από το δημοψήφισμα του Ιουλίου του ’15, παλεύει να τους πείσει ότι δεν έχουν δύναμη. Η δύναμη, λοιπόν, είναι στα χέρια των πολιτών. Πρέπει αυτή τους τη δύναμη να την ασκήσουν και η Πλεύση Ελευθερίας γι’ αυτό το λόγο δημιουργήθηκε.
Γιώργος Παπαδάκης: Φοβούνται τις αντιδράσεις τους. Ξέρετε τι λένε; Να γίνουμε Βενεζουέλα;
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν έχω, κύριε Παπαδάκη, αυτήν την αίσθηση ότι ο λαός φοβάται. Έχω την αίσθηση ότι αποθαρρύνθηκε και απογοητεύθηκε απ’ όσα έγιναν. Δεν έχω καθόλου, μα καθόλου, την αίσθηση ότι μιλάμε για ένα φοβισμένο λαό. Το αντίθετο. Μιλάμε για ένα λαό αποφασισμένο, πολύ γενναίο –έδειξε πόσο γενναίος είναι- και απέναντι σε αυτή του τη γενναιότητα καμμία πολιτική ηγεσία δεν δικαιούται να κάνει συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και να παραδίδει τη χώρα.
Είπατε για την ΕΥΔΑΠ. Είναι σκάνδαλο να έχει υπάρξει δημοψήφισμα στην Θεσσαλονίκη όπου 98% των πολιτών ψήφισε κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, τεράστιο κεκτημένο, να υπάρχει απόφαση της Δικαιοσύνης σε ανώτατο επίπεδο, σε επίπεδο Συμβουλίου της Επικρατείας που λέει ότι η ΕΥΔΑΠ δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί ακριβώς διότι διαχειρίζεται δημόσιο αγαθό και να έρχεται μια Κυβέρνηση επιόρκων και να λέει ότι αυτήν τη δημόσια επιχείρηση και το ζωτικό αγαθό, που είναι το νερό, αυτές τις δύο δημόσιες επιχειρήσεις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, τις παραδίδω στο Λουξεμβούργο. Διότι το Υπερταμείο που συστήθηκε με το τρίτο Μνημόνιο, αυτό που καταψήφισα κι εγώ και πάρα πολλοί άλλοι, όχι αρκετοί δυστυχώς, το Υπερταμείο αυτό είναι μια Ανώνυμη Εταιρία με έδρα το Λουξεμβούργο. Εγώ, λοιπόν, θέλω να σας πω ότι στο ερώτημα «τι θα κάνετε» η απάντησή μου είναι «ό, τι χρειαστεί, ό ,τι υπάρχει και δεν υπάρχει».
Γιώργος Παπαδάκης: Ξέρετε γιατί το λέω αυτό;
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όχι θα σας το εξηγήσω, θα το εξειδικεύσω
Γιώργος Παπαδάκης: Γιατί μπορεί οι πολίτες να θεωρούν ότι θα τεθούμε εκτός ΕΕ και επιστροφής στη δραχμή. Η επιστροφή στη δραχμή κάποιοι λένε ότι η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη. Κάποιοι άλλοι, όμως, και με όχι μόνο πολιτικά αλλά και οικονομικά επιχειρήματα..
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εγώ λέω, κύριε Παπαδάκη, ότι αυτό είναι ένα δίλημμα το οποίο με προπαγανδιστικό τρόπο επιδιώκει να διαποτίσει με φόβο τον κόσμο. Ο κόσμος, όμως, δεν φοβάται. Και κυρίως σε μία περίοδο κατά την οποία διακυβεύεται και η ίδια η διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο που κατέληξε σε Brexit, έχουμε μια σειρά από διεργασίες στις πιο παλιές χώρες της Ε.Ε.
Γιώργος Παπαδάκης: Η τραπεζική κρίση είναι χειρότερη από τη Lehman Brothers, μην το ξεχνάτε αυτό.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Βεβαίως.
Γιώργος Παπαδάκης: Και λένε κάποιοι τώρα, χαριτολογώντας, προφανώς, μήπως ετοιμάζεται για Μνημόνιο η Γερμανία;
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κοιτάξτε, το θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή το Μνημόνιο, μέσα από μια διαδικασία πάρα πολύ στρατηγικά σχεδιασμένη, εμφυτεύθηκε στην Ελλάδα, εξήχθη, μετεμφυτεύθηκε σε Κύπρο, Ιρλανδία, Πορτογαλία και αυτή τη στιγμή εκείνο που δρομολογείται είναι να γίνει καθεστώς, όχι μόνο στην Ε.Ε. αλλά και μέσω των διατλαντικών συμφωνιών.
Γιώργος Παπαδάκης: Πως δεν το είχατε αντιληφθεί εσείς έξυπνος άνθρωπος τόσα χρόνια δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα;
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κύριε Παπαδάκη –κοιτάξτε- εγώ ξέρω ότι οι άνθρωποι που έχουν τιμή και αξιοπρέπεια δεν λένε άλλα και πιστεύουν άλλα. Άκουγα τις προάλλες τον λόγο του κ. Τσίπρα όταν πήγε στην ΕΥΔΑΠ που έλεγε “θα περάσουν πάνω από τα πτώματά μας αυτοί που θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν την ΕΥΔΑΠ”. Όταν το έχεις πει αυτό, πρέπει πραγματικά να είσαι εντελώς ξεφτιλισμένος, δεν μπορώ να πω άλλη λέξη, για να φτάνεις να υπογράφεις την ιδιωτικοποίηση αυτή.
Γιώργος Παπαδάκης: Ξεφτιλισμένος;
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν μπορώ να πω άλλη λέξη. Δεν μπορείς να λες “θα περάσουν πάνω από το πτώμα μου…” και να υπογράφεις.
Γιώργος Παπαδάκης: Την είπατε όμως. Σκεφτείτε και την άλλη ποια θα ήταν!
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θέλω να πω το εξής εμείς θα δώσουμε τη μάχη και θα τη δώσουμε με τους πολίτες.
Την Δευτέρα ξεκινάμε μια σειρά από δημόσιες παρεμβάσεις – εκδηλώσεις με τις οποίες προωθούμε ένα νέο νομικό φορέα, που συγκροτείται υπό την αιγίδα της Πλεύσης Ελευθερίας και θα διεκδικήσει την απόδοση Δικαιοσύνης σε υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος.
Ξεκινάμε με τις Γερμανικές Οφειλές, στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας 3 Οκτωβρίου θα γίνει η εκδήλωσή μας στη Δεξαμενή, στον κινηματογράφο Δεξαμενή, που, όπως ξέρετε, τον διαχειρίζεται το πολιτιστικό της ΕΥΔΑΠ, των εργαζομένων δηλαδή. Σε τέτοιους δημόσιους χώρους εταιριών που δρομολογούνται προς ιδιωτικοποίηση θα παρέμβουμε και θα είμαστε παρόντες. Θα κάνουμε μια δεύτερη εκδήλωση στον ΟΛΘ, στη Θεσσαλονίκη, θα κάνουμε 4 εκδηλώσεις για τις 4 υποθέσεις – κλειδιά για απόδοση Δικαιοσύνης και υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος: Γερμανικές Οφειλές, SIEMENS, ΕΛΣΤΑΤ, Χρέος. Υποθέσεις τις οποίες «πουλάει» η Κυβέρνηση και παριστάνει ότι τις υπερασπίζεται.
Γιώργος Παπαδάκης: Θα μείνω στα ερωτήματα του κόσμου. Εκείνο που θέλουν να μάθουν από εσάς, πέρα από την κριτική που ασκείτε, τη δριμύτατη –ομολογώ, το «ξεφτιλισμένος» μού έχει μείνει, μου έχει μείνει ιδιαίτερα ότι πρέπει να είναι τουλάχιστον ξεφτιλισμένος αυτός ο οποίος άλλα λέει και άλλα κάνει- είναι εάν απευθύνεστε στο θυμικό του ελληνικού λαού ξέροντας ότι είναι ένας λαός ο οποίος είναι εξοργισμένος και έτοιμος να κάνει και ακραίες, άλλες επιλογές, έχοντας χάσει το πολιτικό σύστημα την αξιοπιστία του σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό με ευθύνες όλων.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν είναι ισομερείς οι ευθύνες, κύριε Παπαδάκη.
Γιώργος Παπαδάκης: Ακόμη κι εκείνων οι οποίοι διαφοροποιήθηκαν, δηλαδή βάζω κι εσάς μέσα. Εμμέσως πλην σαφώς καταλογίζουν και σε εσάς κάποια πράγματα. Θα έπρεπε να έχετε αντιληφθεί…
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν αισθάνομαι … κοιτάξτε θα το σας πω πολύ καθαρά, δεν αισθάνομαι ότι μπορεί κανείς να βάζει στο ίδιο τσουβάλι εκείνους που υπερασπίσθηκαν και υπερασπίζονται μέχρι τέλους τις αρχές και τις δεσμεύσεις τους με εκείνους που ξεπούλησαν τα πάντα και υπογράφουν και κάνουν τα εντελώς αντίθετα από εκείνα που διακήρυσσαν. Ας ανατρέξει κανείς στο τι έχει ειπωθεί από τους σημερινούς κυβερνώντες για το Ελληνικό και ας παρακολουθήσει το τί ειπώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Είναι αξιόποινη πράξη η εκποίηση του Ελληνικού, ασυζητητί αξιόποινη. Πήγαμε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ακριβώς για να επισημάνουμε ότι αυτοί που σήμερα υπογράφουν την παράδοσή του έχουν αναλύσει ένας προς έναν γιατί είναι μια επιζήμια δικαιοπραξία, γιατί υπονομεύεται το δημόσιο συμφέρον. Αν, λοιπόν, παρακολουθήσει κανείς τις κυβιστήσεις, τις αντιφάσεις, τις κωλοτούμπες, τις στροφές 180 μοιρών δεν μπορεί παρά να συμπεράνει ότι κάποιοι είναι απατεώνες. Αυτό, λοιπόν, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μπει στο ίδιο τσουβάλι με όσους πραγματικά πιστεύαμε και πιστεύουμε αυτά τα οποία είπαμε. Και θέλω να σας πω κάτι. Έχει μια σημασία και από εσάς και από όποιον έχει δημόσιο βήμα να επισημαίνονται οι διαφορές.
Γιατί η στρατηγική που λέει «όλοι είναι ίδιοι» είναι μια στρατηγική που ακριβώς απελπίζει τον κόσμο και δεν του επιτρέπει καθαρά να δει ότι έχει επιλογές. Εγώ, όμως, θα σας πω και κάτι άλλο: ακόμη κι αν κάποιος καταλήγει ότι κανείς δεν τον εκφράζει, κανείς δεν μπορεί να τον εκπροσωπήσει επαρκώς, τότε και πάλι οφείλει να συμμετάσχει και να διεκδικήσει να εκφράσει εκείνος τους άλλους. Εμένα αυτό ήταν που με έπεισε το 2012 να ασχοληθώ πρώτη φορά με τα κοινά, η ανάγκη, δηλαδή, να προσφέρω στη χώρα μου και να συμπληρώσω ή να αναπληρώσω αυτά που δεν έβλεπα να γίνονται από άλλους. Θέλω, κύριε Παπαδάκη, να σας πω ότι δεν μπορεί να επιτρέπουμε να γίνεται αυτή η τρομακτική σπέκουλα σε μία αξίωση, η οποία είναι ιστορικής σημασίας, είναι ηθικής αξίας, κι έχει και οικονομική διάσταση πάρα πολύ σημαντική, μιλώ για τις Γερμανικές Οφειλές. Υπάρχει πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τις αρχές του ’15 που αποτιμά την αξίωση της χώρας μας σε ύψος 278 έως 340 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Γιώργος Παπαδάκης: Λύσαμε το πρόβλημα!
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κοιτάξτε, δεν μπορεί η αξίωση αυτή να παραμερίζεται, ούτε μπορεί να συμπυκνώνεται σε δεκάρικους λόγους που βγάζει ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποτιμώντας τη νοημοσύνη των ανθρώπων. Θα πάει ο κύριος Τσίπρας την Κυριακή στις 2 Οκτωβρίου να βγάλει λόγο στην Καισαριανή ότι παραδίδει το Σκοπευτήριο στο λαό. Μα στο λαό ανήκει το Σκοπευτήριο. Γιατί δεν λέει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Κυβέρνησής του εδώ και 19 μήνες δεν υπογράφει για την εκτέλεση της απόφασης του Διστόμου; Γιατί δεν λέει ότι ο ίδιος δεν έχει ασκήσει καμμία αξίωση για τη διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών και μεθαύριο που υποβάλλεται και ο Προϋπολογισμός του Κράτους θα δείτε ότι και πάλι δεν θα έχει εντάξει στον Προϋπολογισμό του Κράτους αυτή την αξίωση.
Γιώργος Παπαδάκης: Κλείνοντας..
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θα σας περιμένουμε –πριν κλείσετε- τη Δευτέρα στην στη Δεξαμενή (μετά την Καισαριανή) για να δείξουμε ότι πάλι θα κοροϊδέψει ο κύριος Τσίπρας. Θα σας περιμένουμε γιατί η αξίωση –θέλω να σας πω κύριε Παπαδάκη ρωτάτε «τι θα κάνετε, τι θα κάνετε…», αυτά που θα κάνουμε περνάνε και μέσα από τη Δικαιοσύνη, ο νομικός φορέας που φτιάχνουμε έχει αυτή ακριβώς τη διάσταση.
Γιώργος Παπαδάκης: Έχετε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη;
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όχι τυφλή. Και νομίζω ότι είναι γνωστό ότι είμαι από εκείνους και εκείνες που έχουν στηλιτεύσει πάρα πολλά κακώς κείμενα. Ο λαός, όμως, δεν μπορεί να ανασάνει αν δεν υπάρξει Δικαιοσύνη, αν δεν υπάρξει λογοδοσία για τα μείζονα εγκλήματα που έχουν γίνει εις βάρος του, μεταξύ των οποίων και το Μνημόνιο και αν δεν διαλευκανθούν οι μείζονες υποθέσεις διαφθοράς που κατατρύχουν τη χώρα και που, δυστυχώς, αντί να σταματήσουν, αυτή τη στιγμή πολλαπλασιάζονται. Παρακολουθούμε μια Κυβέρνηση, η οποία παίρνει μεταπτυχιακό πάνω στο μεταπτυχιακό στη διαφθορά και τη διαπλοκή. Και ενώ προηγουμένως οι εκπρόσωποί της εμφανίζονταν να εγγυώνται ότι θα πατάξουν, δήθεν, τη διαφθορά και τη διαπλοκή, σήμερα φέρνουν τροπολογίες για να καλύπτουν υπουργούς με εταιρείες off-shore και ούτω καθ’ εξής.
Γιώργος Παπαδάκης: Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ που ήσαστε μαζί μας.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Σας ευχαριστώ κι εγώ.
Γιώργος Παπαδάκης: Να ευχηθούμε καλή επιτυχία στη δραστηριότητα της Πλεύσης Ελευθερίας, ένα καινούριο κόμμα. Θα συνεργαστείτε με άλλους;
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θα συνεργαστούμε με το λαό.
Γιώργος Παπαδάκης: Με τη ΛΑΕ ή με το λαό;
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Με το λαό και τους πολίτες. Ο πρώτος μας σύμμαχος είναι ο λαός και οι πολίτες.
Γιώργος Παπαδάκης: Αυτόνομη η Πλεύση;
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η Πλεύση Ελευθερίας είναι μια πολύ-πολύ δύσκολη πορεία και νομίζω ότι θα είναι μαζί μας εκείνοι που είναι έτοιμοι να δώσουν μια πολύ σκληρή μάχη.
Γιώργος Παπαδάκης: Έχετε πληροφορίες ότι μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις, αν όχι στο κυβερνητικό στρατόπεδο, στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ; Μπορεί να υπάρξουν αποχωρήσεις, μπορεί να υπάρξουν ανακατατάξεις…
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν έχει καμία σημασία, κύριε Παπαδάκη, γιατί τώρα πια έχει φανεί ότι όσοι παρέμειναν, παρέμειναν για την καρέκλα. Κι αν φύγουν, πάλι για την καρέκλα θα φύγουν.
Γιώργος Παπαδάκης: Να σας ευχαριστήσω παρά πολύ.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Σας ευχαριστώ κι εγώ θερμά.
---------------------------------------------------------
Ορισμένες χαρακτηριστικές δηλώσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου:
-Δεν παραδέχομαι το παραμύθι »το καημένο το παιδί δε μπορούσε»
-Είναι όπλο του λαού μας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος
-To Σύνταγμα δεν είναι κουρέλι, το έχουν κάνει κάποιοι κουρέλι
-Η καλύτερη δημοσκόπηση είναι στο δρόμο!
-Δεν έχουμε χάσει την εθνική κυριαρχία, κάποιοι την παρέδωσαν.
-O λαός δεν είναι φοβισμένος είναι αποφασισμένος και γενναίος
-H απάντηση στο ερώτημα τι θα κάνουμε είναι: Ό, τι χρειαστεί!
-Δεν έχει σημασία αν κάποιοι αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όσοι παρέμειναν, παρέμειναν για την καρέκλα.
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου