Ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος: Τρεις ειδήσεις, μια ανάγκη-Να τους ανατρέψουμε

ΕΙΔΗΣΗ Νο1
Ένας άνδρας γύρω στα 30 έπεσε στις ράγες του ΗΣΑΠ στο σταθμό του Αγίου Νικολάου. Ο άνδρας δίνει μάχη για τη ζωή του στο νοσοκομείο που μεταφέρθηκε μετά τις υπεράνθρωπες των 12 πυροσβεστών που κατάφεραν να τον απεγκλωβίσουν. Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για απόπειρα αυτοκτονίας.

ΕΙΔΗΣΗ Νο2

Θετικά αντέδρασε το ευρώ μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Τρόικα που αφορά το νέο δανειακό πρόγραμμα της χώρας. Αμέσως μετά την επιβεβαίωση της συμφωνίας από τον ίδιο τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, το ευρώ ξεπέρασε το όριο των 1,33 δολαρίων. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3288 δολ.

Η ΕΚΤ διατήρησε σήμερα όπως άλλωστε αναμενόταν, αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 1%, ενώ ο πρόεδρος της Μ. Ντράγκι κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου αρνήθηκε ν΄ ανοίξει τα χαρτιά του για το επίμαχο ζήτημα της συμμετοχής της Κεντρικής Τράπεζας στο πρόγραμμα ανταλλαγής των κρατικών ομολόγων (PSI+). Διευκρίνισε ωστόσο ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να διαθέσει τα ελληνικά ομόλογα που έχει αγοράσει από τη δευτερογενή αγορά με ζημιά, καθώς τούτο θα μπορούσε να εκληφθεί ως "νομισματική χρηματοδότηση", η οποία απαγορεύεται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων δεν καταγράφηκαν συναλλαγές στο ΗΔΑΤ. Το περιθώριο του δεκαετούς ομολόγου διευρύνθηκε στο 27,60% από 27,40% χθες, με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στο 29,61% από 28,92% χθες, έναντι 2,01% που ήταν η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου. Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,70% από 1,72% χθες, στη διάρκεια των 9 μηνών υποχώρησε στο 1,55% από το 1,56%, στο εξάμηνο υποχώρησε περαιτέρω στο 1,37% από 1,39%, στο τρίμηνο μειώθηκε στο 1,07% από 1,09% ενώ ο μήνας διαμορφώθηκε στο 0,64% από 0,65% που ήταν χθες.

ΕΙΔΗΣΗ Νο3

Στα 22,45 δις ευρώ οι ελληνικές εξαγωγές το 2011 - Ρεκόρ όλων των εποχών

Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών, από τη μία πλευρά, «επιβεβαιώθηκε η κατάρριψη του ιστορικού ρεκόρ εξωστρέφειας σε απόλυτους αριθμούς για την αξία των εξαγωγών».  Όπως δήλωσε η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη «το 2011 αποτέλεσε οδηγό για το συνολικό μετασχηματισμό του παραγωγικού προτύπου της χώρας, ώστε να ευνοηθεί η οικονομική ανάκαμψη και να εδραιωθούν προοπτικές ανάπτυξης, αύξησης της απασχόλησης και της παραγωγής πλούτου στη χώρα.

Περισσότερες εταιρείες επιχείρησαν με επιτυχία πέρυσι να εξάγουν, προϊόντα ελληνικά, προϊόντα ποιότητας, με τεχνογνωσία και προστιθέμενη αξία, που πρωταγωνίστησαν στις διεθνείς αγορές, εν μέσω ιδιαίτερα αντίξοων συνθηκών αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία. Πέρυσι αποδείχθηκε περίτρανα ότι η εξωστρέφεια είναι πυλώνας ανάπτυξης και απάντηση στην ύφεση. Το ιστορικό ρεκόρ εξωστρέφειας του 2011 πρέπει να αποτελέσει βάση για να κινηθούμε στοχευμένα και με συνέπεια σε υψηλότερα επίπεδα. Πλέον είναι εθνική υπόθεση και πρωταρχικό εθνικό συμφέρον, να ενισχυθεί η εξωστρεφής επιχειρηματικότητα και να μην συνθλιβεί σε όρους περικοπών, αντιαναπτυξιακών δημοσιονομικών προσαρμογών και νέων φορολογικών επιβαρύνσεων. Είναι ζητούμενο η Εθνική Στρατηγική της Εξωστρέφειας, που θα οδηγεί σε μία σύγχρονη, ανοικτή και ανταγωνιστική οικονομία ευημερούντων ανθρώπων και επιχειρήσεων».

Από την άλλη πλευρά συνεχίστηκε η καθοδική πορεία των εισαγωγών με αποτέλεσμα η συνολική αξία των εισαγωγών - αφίξεων, χωρίς τα πετρελαιοειδή, κατά το μήνα Δεκέμβριο 2011 ανήλθε στο ποσό των 2.298,4 εκατ. ευρώ έναντι 2.910,8 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2010, παρουσιάζοντας μείωση 21,0%. Η συνολική αξία των εισαγωγών - αφίξεων, χωρίς τα πετρελαιοειδή, κατά το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου 2011 - Δεκεμβρίου 2011 παρουσίασε μείωση 13,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου 2010 - Δεκεμβρίου  2010.

ΕΜΠΡΟΣ ΛΑΕ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΦΟΒΗΘΕΙΣ - ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437
Diktiospartakos.blogspot.com
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: