Αποφασίζουν την ημερομηνία των εκλογών;

ΕκλογέςΕκλογές
“ Εκλογική συντριβή της ΝΔ και αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ στον ορίζοντα ”
Του Κώστα Καπνίση
Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013 10:54
«Έμπλεο» παρασκηνιακών και όχι μόνο εξελίξεων ήταν το Σαββατοκύριακο για την τύχη της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Είναι πια ξεκάθαρο ότι η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά και το «ΠΑΣΟΚ» του Ευάγγελου Βενιζέλου προσπαθούν να περάσουν την διαχείριση της εκλογικής συντριβής, οποιαδήποτε στιγμή κι αν γίνει η προσφυγή στις κάλπες, στην επικοινωνιακή ατζέντα της καθημερινότητας. Η επιλογή άλλωστε του Αντώνη Σαμαρά να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνέντευξή του σε «φιλικό» προς την κυβέρνηση τηλεοπτικό σταθμό, ήταν το «μήνυμα» - έναρξη των διαβουλεύσεων για την πιθανή ημερομηνία προκήρυξης των εθνικών εκλογών.

Η ημερομηνία των εκλογών έχει ήδη τεθεί στο τραπέζι, με αυτούς που θέλουν να κλείσουν κάποιες εκκρεμότητες να προτιμούν τον Μάιο για την προσφυγή στις κάλπες. Γνωρίζουν ότι κάθε ημέρα που περνά, κάνει την ήττα ακόμα μεγαλύτερη και την εκλογική αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ ορατή ακόμα και από τώρα, αλλά φαίνεται πια να έχουν αποδεχθεί το «μοιραίο». Κάποιοι άλλοι, πιο συνετοί, προκρίνουν την άμεση προσφυγή στις κάλπες μέσα στο 2013 σε μιας σύντομης και χωρίς πολλά - πολλά προεκλογικής εκστρατείας. Αυτό είναι μια ξεκάθαρα πολιτική επιλογή τύπου «damage control».

Ασφαλώς σε μια παραπαίουσα και ανήμπορη κυβέρνηση, αυτή είναι μια ασφαλής επιλογή για δύο λόγους.

Πρώτον, οι Ευρωπαίοι δεν έχουν ακόμα αποφασίσει ξεκάθαρα για το ποια θα είναι η λύση του ελληνικού χρέους, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει καθόλου στο ζήτημα, αφήνοντας έτσι τους Ευρωπαίους να κερδίζουν όσο χρόνο αυτοί επιθυμούν. Αυτό μπορεί να γίνεται σε βάρος της Ελλάδας, αλλά από την άλλη μεριά δεν κάνει άμεση ζημιά (προς το παρόν) στο επικοινωνιακό προφίλ της κυβέρνησης. Το αντίθετο μάλιστα. Προσπαθούν να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι διαπραγματεύονται κιόλας, ενώ είναι γνωστό ότι όχι μόνο δεν τον πράττουν, αλλά υιοθετούν μέσω του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, την επίσημη γερμανική θέση περί μη «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, αλλά την επιμήκυνση των δανείων για είκοσι παραπάνω χρόνια από ότι έχει μέχρι τώρα συμφωνηθεί.

Δεύτερον, αν τελικά οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν μέσα στον Νοέμβριο ή το αργότερο μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη, να υιοθετήσουν την γερμανική θέση, τότε η ελληνική κυβέρνηση, δε θα έχει τίποτε να παρουσιάσει ως προεκλογική υπόσχεση τον Μάιο του 2014 λίγο πριν τις Ευρωεκλογές, με το αποτέλεσμα να μοιάζει όχι απλά ως συντριβή, αλλά ως «ανήκεστος βλάβη» για τα ήδη παραπαίοντα κυβερνητικά κόμματα τόσο στο εξωτερικό τους προφίλ, όσο και στο εσωτερικό, με τις κοινοβουλευτικές ομάδες να βρίσκονται από τώρα σε αναβρασμό.

Το νέο Μνημόνιο θα είναι γεγονός και θα κρατήσει όχι απλώς μέχρι το 2040, αλλά αρκετά παραπάνω χρόνια. Τα εμπειρότερα πολιτικά στελέχη των δύο κομμάτων αποφεύγουν τις δημόσιες τοποθετήσεις και εμφανίσεις τους. Προτιμούν να συναντώνται και να συζητούν για την επόμενη μέρα των κομμάτων τους μετά την προδιαγραφόμενη εκλογική ήττα. Μερικοί μάλιστα, σε ιδιωτικές συζητήσεις, θεωρούν ότι μια διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μια πραγματική ευκαιρία εσωτερικής «εκκαθάρισης» της ΝΔ, από τη στιγμή που δε θα υπάρχει πλέον το παιγνίδι των εσωκομματικών «ισορροπιών» ως δαμόκλειος σπάθη.

Η αλήθεια είναι ότι η συγκυρία, η μη λήψη απόφασης ακόμα για το ελληνικό χρέος, είναι ευκαιρία για μια νέα κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή να διαπραγματευτεί σκληρά και να πάρει από τους δανειστές αυτό που θα είναι ωφέλιμο και για τις δύο μεριές. Οι μεν δανειστές, θα εξασφαλίσουν ότι θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω (με μια δίκαιη συμφωνία), ο δε ελληνικός λαός θα εξασφαλίσει το δικαίωμα για μια ριζοσπαστική και αναγκαία για την κοινωνία αλλαγή σελίδας, όπου η κοινωνική δικαιοσύνη δε θα είναι πια ζητούμενο αλλά αυτονόητο. Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας θα είναι πια σε πλήρη ισχύ με τις «μηχανές να παίρνουν μπρος» και εγχώριους και ξένους επενδυτές να βλέπουν την χώρα ως πραγματική ευκαιρία μακροπρόθεσμης επένδυσης και όχι «αρπαχτής». Με αυτόν τον τρόπο, με την επιστροφή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με ένα δίκαιο, σταθερό και μακρόπνοο φορολογικό σύστημα για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, η ανάπτυξη και η καταπολέμηση του τέρατος της ανεργίας, δε θα είναι ευχολόγιο, αλλά απτό αποτέλεσμα, το οποίο θα ζωντανέψει την «νεκρή» εθνική οικονομία και θα γίνει μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης και όχι απλώς μιας στείρας προσπάθειας περιορισμού της ύφεσης.

Η χώρα χρειάζεται διαρθρωτικές αλλαγές παντού. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αλήθεια. Αυτό όμως είναι έργο μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως δηλώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, απευθύνει από τώρα σε όλες εκείνες τις υγιείς και προοδευτικές δυνάμεις, προσκλητήριο για δημιουργική δουλειά. Θα χρειαστεί άλλωστε μεγάλη και εργώδης προσπάθεια να χτιστεί ένα νέο σύγχρονο Κράτος, το οποίο θα υπηρετεί τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και όχι τα συμφέροντα της ολιγαρχίας. Η πρόκληση είναι τεράστια και η νέα κυβέρνηση καλείται να ξεκινήσει από τα θεμέλια. Η ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών, είναι το μόνο πλέον πράγμα που μπορεί να προσφέρει ως καλή υπηρεσία η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου στη χώρα. Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και όχι των ολίγων…

Δεν υπάρχουν σχόλια: