ΒΟΜΒΑ Χ. ΠΙΣΣΑΡΙΔΗ: ΔΙΑΛΥΣΤΕ ΤΟ ΕΥΡΩ!

ανάρτηση από"iskra"

Εκτύπωση

pissaridisΩς βόμβα έπεσε η είδηση ότι ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης και επικεφαλής του οικονομικού Συμβουλίου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν.Αναστασιάδη, αποσύρει τη στήριξή του στο ευρώ, δηλώνοντας ότι έχει «δημιουργήσει μια χαμένη γενιά» ανέργων νέων, και θα πρέπει να διαλυθεί.

Όπως αναφέρει η Telegraph, επικαλούμενη την Daily Mail, ο Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης ήταν βασικός υποστηρικτής του ενιαίου νομίσματος, αλλά σήμερα θα κατηγορήσει το ευρώ ότι «διχάζει την Ευρώπη» και θα δηλώσει ότι χρειάζεται δουλειά για να «αποκατασταθεί η αξιοπιστία του ευρώ στις διεθνείς αγορές» και η «εμπιστοσύνη που είχαν κάποτε μεταξύ τους τα κράτη της Ευρώπης».
Σε ομιλία του στο London School of Economics, όπου διδάσκει, ο Καθηγητής Πισσαρίδης αναμένεται να δηλώσει (όπως αναφέρει η Telegraph): Το ευρώ θα πρέπει είτε να διαλυθεί με έναν ελεγχόμενο τρόπο ή τα κύρια μέλη του θα πρέπει να κάνουν τα αναγκαία το συντομότερο δυνατό, ώστε να το καταστήσουν φιλικό προς την ανάπτυξη και την απασχόληση.
«Δεν θα πάμε πουθενά εάν συνεχίσουμε με την τρέχουσα γραμμή μιας ad-hoc χάραξης πολιτικής και με ασυνεπείς πολιτικές ελάφρυνσης χρέους. Οι τακτικές που εφαρμόζονται τώρα για να σταθεροποιηθεί το ευρώ κοστίζουν στην Ευρώπη θέσεις εργασίας και δημιουργούν μια χαμένη γενιά μορφωμένων νέων ανθρώπων. Δεν είναι αυτό που μας υποσχέθηκαν οι ιδρυτικοί πατέρες».
Η Telegraph επισημαίνει ότι ορισμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως η Ευρώπη δεν μπορεί να εφαρμόσει τις πολιτικές που χρειάζονται για να τονώσουν την ανάπτυξη και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίες, εξαιτίας των μεγάλων διαφορών στις οικονομίες σε όλη την περιοχή.
Οι Γερμανοί φορολογούμενοι είναι απρόθυμοι να πληρώνουν για να βοηθούν οικονομίες όπως της Ελλάδας ή της Ισπανίας, ενώ ακόμη και η Γαλλία αντιμετωπίζει τώρα χρηματοπιστωτική κρίση.
Εξηγώντας γιατί είχε εργαστεί σκληρά για να πείσει την Κύπρο να ενταχθεί στη νομισματική ένωση το 2008, ο Καθηγητής Πισσαρίδης αναμένεται να δηλώσει ότι «ξεγελάστηκαΤότετο ευρώ φαινόταν τέλεια ιδέαΑλλά τώρα γύρισε μπούμερανγκ. Συγκρατεί την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και διχάζει την Ευρώπη. Η τωρινή κατάσταση δεν μπορεί να στηριχτεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: