«Το μνημόνιο βλάπτει σοβαρά και τα ασφαλιστικά ταμεία»





Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Κ.Ε. των ΑΝ.ΕΛ. και Τομεάρχη Οικονομικών, βουλευτή Ηρακλείου Νότη Μαριά, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία

.«Το μνημόνιο βλάπτει σοβαρά και τα ασφαλιστικά ταμεία»

Μέτρα άμεσης τόνωσης της απασχόλησης ώστε να υπάρξουν εργοδοτικές και εργατικές εισφορές που θα στηρίξουν το ασφαλιστικό σύστημα και ισχυρό κοινωνικό κράτος, ζήτησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Νότης Μαριάς  μιλώντας σήμερα  από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής,  σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την πάταξη της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας.

Αναλύοντας τη διαχρονική λεηλασία της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων ο Νότης Μαριάς περιέγραψε τρεις κύριες αιτίες που οδήγησαν στην καταλήστευση των αποθεματικών των ταμείων.
Ως αφετηρία ανέφερε ότι στη  διάρκεια της γερμανικής κατοχής με το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο που επέβαλλαν στην Ελλάδα οι ναζί, οδήγησαν σε υπερπληθωρισμό της οικονομίας , κατάρρευση του τότε χρηματιστηρίου, εκμηδένιση των αποθεματικών των ταμείων, καθώς και δραματική μείωση της ακίνητης περιουσίας τους. Για το λόγο αυτό επεσήμανε ο Νότης Μαριάς θα πρέπει να προστεθεί στο ποσό των διεκδικούμενων γερμανικών αποζημιώσεων (πολεμικές επανορθώσεις κατοχικό δάνειο κλπ) και  η οικονομική ζημιά που υπέστησαν από τους ναζί οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Το δεύτερο χτύπημα του ασφαλιστικού προκλήθηκε στη δεκαετία του 1950 όταν η Τράπεζα της Ελλάδος διαχειρίζονταν τα αποθεματικά των ταμείων άτοκα και με τα κεφάλαια αυτά χρηματοδοτήθηκε η βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας, «αλλά χωρίς ποτέ να επιστρέφεται στα ασφαλιστικά ταμεία το αναλογούν αναπτυξιακό μέρισμα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Νότης Μαριάς.

Το τρίτο και καθοριστικό χτύπημα ήταν το μνημόνιο και το PSI με το οποίο «κουρεύτηκαν» τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων επεσήμανε ο Νότης Μαριάς και πρόσθεσε ότι με το μνημόνιο « έχουμε μείωση μισθών και συντάξεων κατά 8,5 δις ευρώ εδώ και τρία χρόνια, πάνω από ενάμισι εκατομμύριο ανέργους και η χώρα έχει οδηγηθεί σε φτωχοποίηση και οικονομικό αδιέξοδο που επηρεάζει καθοριστικά πέραν των άλλων, το ασφαλιστικό, τις συντάξεις και το ύψος του εφάπαξ ».

Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι είναι αναγκαίο όσο ποτέ, να χτυπηθεί η εισφοροδιαφυγή η οποία στερεί τεράστια έσοδα από το ασφαλιστικό σύστημα.

Τέλος ο Νότης Μαριάς επιφυλάχθηκε για αναλυτική τοποθέτηση επί των άρθρων και των τροπολογιών του νομοσχεδίου, στην αυριανή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής .
CretePlus.grΠηγή:  

Δεν υπάρχουν σχόλια: