Σε 4 χρόνια βγήκαν από τη χώρα 54 δισ. ευρώ!
Με την... "άδεια" των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ βγήκαν στο εξωτερικό 54δισ. ευρώ την τετραετία 2008 - 2011, εκ των οποίων τα 22 δισ. δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές δηλώσεις! Αυτό αποκάλυψε ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος την ίδια ώρα που ενημέρωνε την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής πως από τη λίστα Λαγκάρντ με τις 2.062 εγγραφές έχουν ελεγχθεί μόλις 6 πρόσωπα μέσα σε 15 μήνες!!!
Συγκεκριμένα, από το 2008 μέχρι το 2011, περίπου 54.000 φυσικά πρόσωπα έστειλαν μέσω εμβασμάτων τα χρήματά τους από ελληνικές σε ξένες τράπεζες, με το συνολικό ποσό να φτάνει τα 54 δισ. Τον έλεγχο των υποθέσεων έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, που έχει διαπιστώσει ότι περίπου 22 δισ. δεν μπορούν να δικαιολογηθούν.
2.062 εγγραφές, 266 εντολές ελέγχου...
Ο Στ. Στασινόπουλος είπε ότι το συνολικό ποσό των καταθέσεων των 2.062 περιπτώσεων της λίστας Λαγκάρντ ανέρχεται σε 2,2 δισ. ευρώ. Έχουν δοθεί 266 εντολές ελέγχου και σε 155 περιπτώσεις αναμένεται το πόρισμα "εντός μηνός", όπως είπε. Όμως και τότε το Δημόσιο δεν θα εισπράξει άμεσα, καθώς ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν προσφυγές...
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Στ. Στασινόπουλος, από τους 2.062 εγγραφές της λίστας Λαγκάρντ έχουν ταυτοποιηθεί περίπου 1.700 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Εξ αυτών:
* 919 περιπτώσεις εμφανίζουν μηδενικά ποσά, ενώ 205 άτομα φαίνεται να καλύπτουν τις καταθέσεις από τις φορολογικές τους δηλώσεις. Αυτές οι περιπτώσεις, είπε ο Στ. Στασινόπουλος, θα ελεγχθούν σε επόμενη φάση.
* Για περίπου 550 περιπτώσεις έχουν δοθεί 266 εντολές ελέγχου, από τις οποίες μόνο οι 155 βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.
Όπως ανέφερε ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, 6 άτομα που βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ απέκρυψαν περιουσία 10 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι τα 4 εξαδέλφια του πρ. υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου είχαν αποκρύψει 6,3 εκατ., φαίνεται πως δύο πρόσωπα απέκρυψαν εισοδήματα 3,7 εκατ. ευρώ.
"Απαράδεκτο και αδιανόητο"
"Είναι απαράδεκτο και αδιανόητο. Υποδηλώνει έλλειψη βουλήσεως να ελέγξετε" τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου επισημαίνοντας ότι το ΣΔΟΕ έχει τη λίστα Λαγκάρντ 15 μήνες και 10 μέρες και έχει ελέγξει μόλις 6 ανθρώπους. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε επανειλημμένως από τον Στ. Στασινόπουλο να απαντήσει στις ερωτήσεις, όμως εκείνος κατέφευγε σε υπεκφυγές. Είναι ενδεικτικό πως για να δικαιολογήσει την απουσία ελέγχων επικαλέσθηκε πως:
* Το καλοκαίρι τα στελέχη του ΣΔΟΕ συμμετείχαν σε μηνιαίο σεμινάριο.
* Ασχολήθηκαν με ελέγχους στην αγορά (π.χ. απόδοση ΦΠΑ).
* Έκανε ελέγχους στη Χρυσή Αυγή, επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις που είχαν δοθεί κ.ά.
Όλα αυτά παραδέχθηκε ότι είχαν αποτέλεσμα να ξεκινήσει ο έλεγχος μετά το καλοκαίρι... "Ο φορολογικός έλεγχος ξεκίνησε λίγο μετά το καλοκαίρι. Έως τότε δημιουργούσαμε τη δομή πάνω στην οποία στηρίζεται ο φορολογικός έλεγχος" παραδέχθηκε επικαλούμενος πως "το ΣΔΟΕ δεν είχε εμπειρία από άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, καθώς έως πρόσφατα υπήρχε απόρρητο".
Ο Στ. Στασινόπουλος είπε πως από 550 περιπτώσεις που έχουν αρχικά επιλεγεί για έρευνα το συνολικό ποσό υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ - μάλιστα μία από τις περιπτώσεις που έχουν επιλεγεί είναι στον τραπεζικό λογαριασμό - μαμούθ ύψους 550 εκατ. ευρώ του επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή.
Στο αρχείο η λίστα Λιχτενστάιν
Ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ αναφέρθηκε στους ελέγχους που διενεργούνται και σε άλλες λίστες, εκτός από τα 54.000 εμβάσματα του εξωτερικού. Όπως παραδέχθηκε, η λίστα Λιχτενστάιν μπήκε στο αρχείο από το 2011. Επίσης είπε ότι η λίστα Λουξεμβούργου περιλαμβάνει 17 περιπτώσεις.
Η Ζ. Κωνσταντοπούλου τον ρώτησε για τα CD με τις "65 λίστες Λαγκάρντ" που δεν έχουν ελεγχθεί από το ΣΔΟΕ και βρίσκονται στα συρτάρια των οικονομικών εισαγγελέων που ζητούν να τους δοθεί προσωπικό για να κάνουν ελέγχους. Ο Στ. Στασινόπουλος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν οι λίστες, αλλά και ότι δεν μπορεί να ελεγχθούν!
"Βρίσκεται η μισή Ελλάδα. Δεν μπορεί να ελεγχθεί η μισή Ελλάδα" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι περιλαμβάνουν φυσικά και νομικά πρόσωπα διαχωρισμένα με διαφορετικές παραμέτρους (π.χ. δάνεια άνω των 100.000 ευρώ). Σημειώνεται ότι το ΣΔΟΕ συνέστησε δύο επιτροπές για να διερευνήσει το περιεχόμενο των CD, ενώ τα έστειλε και στους οικονομικούς εισαγγελείς όταν τα ζήτησαν.
Αγρότες, δικηγόροι, καλλιτέχνες
Αναφερόμενος στους υπόλοιπους ελέγχους που διενεργεί το ΣΔΟΕ ο Στ. Στασινόπουλος είπε ότι αναμένει να υπάρξουν 300 εκατ. έσοδα από τον εντοπισμό φορολογικών παραβάσεων σε δικηγόρους, καλλιτέχνες και αγρότες. Συγκεκριμένα:
* 54 εκατ. ευρώ από 52 περιπτώσεις αγροτών που ελέγχονται για παράνομες επιστροφές ΦΠΑ και είσπραξης επιδοτήσεων.
* 23 εκατ. ευρώ από 18 δικηγόρους.
* 29 εκατ. ευρώ από επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.
* 8 εκατ. ευρώ από έλεγχο πόθεν έσχες σε 7 φυσικά πρόσωπα.
* 4,2 εκατ. ευρώ από έλεγχο δύο καλλιτεχνών.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου