ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΜΕ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ


Εκτύπωση
Ανάρτηση από (iskra)

"Το κεντρικό ζήτημα της ελληνικής οικονομίας είναι η παραγωγική της κατάρρευση, η έλλειψη ενδογενούς δυναμικής και ο υφεσιακός κατήφορος.
Αν δεν υπάρξει μια παραγωγική και αποδοτική ανασυγκρότηση της οικονομικής βάσης της χώρας με προοδευτικούς όρους, δεν μπορεί να υπάρξει προοπτική για τον τόπο".
Την θέση αυτή εκφράζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στην "Ε", χαρακτηρίζοντας την ίδια στιγμή τον προϋπολογισμό του 2014 ως "βαθύτατα αντεργατικό και αντικοινωνικό αλλά και πλασματικό", εκτιμώντας ότι για να καλυφθούν οι προβλέψεις του θα υπάρξουν και νέα μέτρα.
;Oπως χαρακτηριστικά σημειώνει, 
"το μεγάλο θύμα των μνημονιακών πολιτικών δεν είναι μόνο η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, τα φτωχά και μεσαία στρώματα στις πόλεις και την ύπαιθρο. Μεγάλα θύματα των μνημονιακών πολιτικών είναι η κατατσαλακωμένη εθνική κυριαρχία και η ίδια η δημοκρατία".
Ο Π. Λαφαζάνης δεν αρνείται ότι "τόσο προσωπικά, όσο και ως Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε διαφορετικές απόψεις από τις επίσημες πλειοψηφικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά θέματα, όπως και αυτά για το ευρώ, την ΟΝΕ και τον χαρακτήρα της Ε.Ε. και αυτές τις ιδιαίτερες απόψεις τις έχουμε καταθέσει κατά καιρούς στις συνεδριακές διαδικασίες και τα ανώτερα όργανα του κόμματος".
Επισημαίνει ωστόσο, ότι δεν τίθεται θέμα "εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ -"θεωρώ ότι η έννοια της αντιπολίτευσης είναι ξένη με τη δική μας προσπάθεια μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να είναι γενικά ξένη στη δράση ενός αριστερού κόμματος" δηλώνει χαρακτηριστικά.
- Τι πιστεύετε για τον προϋπολογισμό του 2014;
"Δυστυχώς και ο προϋπολογισμός του 2014 συνεχίζει ακάθεκτος μια παράδοση των προϋπολογισμών που έχει καταστεί απαρασάλευτος κανόνας στην καπιταλιστική Ελλάδα. Ο προϋπολογισμός του 2014 δεν είναι μόνο βαθύτατα αντεργατικός και αντικοινωνικός αλλά είναι και ένας πλασματικός προϋπολογισμός.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στον προϋπολογισμό υπάρχει δημοσιονομικό κενό, το οποίο ομολογεί και η κυβέρνηση και το οποίο η τρόικα το ανεβάζει στο ένα δισ. ευρώ, τουλάχιστον. Αυτό σημαίνει ότι κατόπιν συμφωνίας με την τρόικα, που έρχεται στην Αθήνα στα μέσα Γενάρη, θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα αυτού του ύψους στις αρχές του χρόνου. Αυτά τα μέτρα επιβάλλουν να υπάρξει συμπληρωματικός προϋπολογισμός, τον οποίο, για να αποφύγει η κυβέρνηση, θα εντάξει, κατά απαράδεκτο τρόπο, αυτά τα μέτρα, μαζί με νέα μέτρα για το 2015 και το 2016 στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2014 – 2017 που θα φέρει στη Βουλή".
- Αμφισβητείτε το πρωτογενές πλεόνασμα που επικαλείται η κυβέρνηση;
"Κατ’ αρχάς, η ενδεχόμενη ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος, αυτού καθ’ εαυτού, δεν συνιστά κατ’ ανάγκην απόδειξη θετικών οικονομικών εξελίξεων. Μπορεί μια χώρα να έχει πρωτογενές πλεόνασμα και η οικονομία της να βαδίζει από το κακό στο χειρότερο.
Η κυβέρνηση μιλάει για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 ύψους περίπου 800 εκ. και η ειρωνεία είναι ότι την ίδια χρονιά έχουμε βαθιά ύφεση 4% και εφιαλτικές οικονομικοκοινωνικές συνέπειες. Πέραν αυτού, όμως, αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα είναι κυρίως λογιστική κατασκευή, αφού την ίδια ώρα, προκειμένου να προκύψει, περικόπηκε δραστικά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, περιορίστηκαν σημαντικά οι επιστροφές φόρων εντός του 2013 και ακόμα χειρότερα, δεν πληρώθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου πολλών δισ. ευρώ που εκκρεμούν επί μακρόν. Ανθρακες λοιπόν ο υποτιθέμενος θησαυρός".
- Ποια είναι η αφορμή που μεταχειριστήκατε βαρείς χαρακτηρισμούς αναφερόμενος σε «Βουλή ενός προτεκτοράτου και μπανανίας»;
"Δυστυχώς, η μνημονιακή Ελλάδα έχει μετατραπεί από την τρόικα -δηλαδή την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- σε ένα είδος ''προτεκτοράτου'' και ''μπανανίας'', αφού η τρόικα, μέσω των παραδομένων κυβερνήσεων, επιβάλλει, σχεδόν μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας, το πρόγραμμα λεηλασίας που ακολουθείται στη χώρα, καταλύοντας κάθε ίχνος εθνικής κυριαρχίας.
Είναι τραγικό ότι η ελληνική Βουλή χρησιμοποιείται συχνά από τρόικα και κυβέρνηση ως εργαλείο νομιμοποίησης προειλημμένων κατεδαφιστικών μέτρων και αποφάσεων, με πλήρη παραβίαση του Συντάγματος και του κανονισμού της Βουλής.
Αυτό συνέβη πρόσφατα με το νομοθετικό έκτρωμα του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, το οποίο συζητήθηκε και ψηφίσθηκε με ''πραξικοπηματικές'' διαδικασίες, που ευτελίζουν τις κοινοβουλευτικές λειτουργίες.
Εκεί, λοιπόν, είπα ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να μετατρέψει την εθνική αντιπροσωπεία σε ''Βουλή ενός προτεκτοράτου και μπανανίας''. Το μεγάλο θύμα των μνημονιακών πολιτικών δεν είναι μόνο η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, τα φτωχά και μεσαία στρώματα στις πόλεις και την ύπαιθρο. Μεγάλα θύματα των μνημονιακών πολιτικών είναι η κατατσαλακωμένη εθνική κυριαρχία και η ίδια η δημοκρατία".
Η ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΟ

- Σε πρόσφατη συνέντευξή σας υποστηρίξατε ότι "η Ελλάδα χρησιμοποιείται για δεύτερη φορά ως 'πειραματόζωο'". Γιατί το είπατε αυτό και γιατί "δεύτερη φορά";
"Η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε κατ’ αρχάς ως ''πειραματόζωο'' για να εισαχθούν, σε όλη την ευρωζώνη, τα ''νεοαποικιακά'' μοντέλα των μνημονίων, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, πράγμα που μέχρι πρότινος θεωρείτο αδιανόητο στην ευρωζώνη.
Τη φράση ότι η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα ως ''πειραματόζωο'', την είπα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Και την ανέφερα θέλοντας να επισημάνω τον κίνδυνο να εφαρμοστεί στη χώρα, από σκοτεινά εγχώρια και ξένα κέντρα, η γνωστή στρατηγική της έντασης, με στόχο να αποτραπεί ''πάση θυσία'' η άνοδος της Αριστεράς στην διακυβέρνηση της χώρας.
Αυτή την ώρα χρειάζεται, όσο ποτέ, ένα μεγάλο, αριστερό, προοδευτικό μέτωπο στον τόπο και μια παλλαϊκή αγωνιστική προοδευτική συσπείρωση, για να προασπίσουμε σε κάθε περίπτωση δημοκρατικές εξελίξεις στην πατρίδα μας με την ενίσχυση και την εμβάθυνση της λαϊκής κυριαρχίας και της δημοκρατίας".
- Τελικά το πρόβλημα της χώρας είναι δημοσιονομικό, είναι πρόβλημα υψηλού χρέους;
"Τα δημοσιονομικά προβλήματα και το υψηλό χρέος είναι το σύμπτωμα της κρίσης και όχι η αιτία της. Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι απλώς δημοσιονομικό, είναι πρώτα απ’ όλα -και κυρίως- πρόβλημα παραγωγικό, πρόβλημα αποδοτικότητας της οικονομίας, πρόβλημα ανάπτυξης, προβλήματα που έχουν τη βάση τους στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τον ίδιο τον καπιταλισμό, με τα ειδικά χαρακτηριστικά της χώρας μας.
Το κεντρικό ζήτημα της ελληνικής οικονομίας είναι η παραγωγική της κατάρρευση, η έλλειψη ενδογενούς δυναμικής και ο υφεσιακός κατήφορος. Αν δεν υπάρξει μια παραγωγική και αποδοτική ανασυγκρότηση της οικονομικής βάσης της χώρας με προοδευτικούς όρους, δεν μπορεί να υπάρξει προοπτική για τον τόπο.
Αυτά απαιτούν ένα νέο, εξαιρετικά μεγάλο και ποιοτικά στοχευμένο πρόγραμμα δημοσίων παραγωγικών επενδύσεων, ισχυρή ρευστότητα με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αγρότες, αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, αναβάθμιση της παιδείας σε όλα τα επίπεδα και στήριξη της τεχνολογικής ανανέωσης σε όλες τις πτυχές της οικονομίας.
Η κυβέρνηση, αντί να συγκεντρώσει την προσοχή της σε αυτές τις κατευθύνσεις, διαλύει τη χώρα με άδικες φορολογικές επιδρομές και άγρια λεηλασία μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών. Η απόλυτη συνταγή καταστροφής".
- Τα μέτρα του μνημονίου ΕΕ και ΔΝΤ, αν και σκληρά, δεν βελτιώνουν, μακροπρόθεσμα έστω, την προοπτική της οικονομίας;
"Δεν ξέρω για πόσο μακροπρόθεσμα μιλάτε, γιατί ο μακαρίτης  μεγάλος οικονομολόγος J. M. Keynes έλεγε ειρωνικά, απαντώντας σε τέτοιου είδους ερωτήσεις, πως ''μακροπρόθεσμα όλοι θα είμεθα νεκροί''.
Πάντως, η απίστευτη φορολογική επιδρομή και λεηλασία των μικρομεσαίων εισοδημάτων που γνωρίζει η χώρα, δεν μπορεί να δώσει, ούτε μεσοπρόθεσμα, ούτε μακροπρόθεσμα, προοπτική στην οικονομία".
- Υπάρχουν εφικτές διαφορετικές επιλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο πρόγραμμα αν αύριο γίνει κυβέρνηση;
"Βεβαίως και ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει εναλλακτικό εφαρμόσιμο πρόγραμμα, το οποίο διαρκώς βελτιώνουμε, εμπλουτίζουμε και ανανεώνουμε. Μόνο που το δικό μας πρόγραμμα δεν είναι πρόγραμμα διαχείρισης και εναλλαγής, απλώς, κυβερνητικής βάρδιας.
Το δικό μας πρόγραμμα είναι, πρώτα απ’ όλα, πρόγραμμα βαθιάς προοδευτικής ανατροπής. Είναι ένα πρόγραμμα που προϋποθέτει την απομάκρυνση της τρόικας από τη χώρα, την ακύρωση των μνημονίων και της λιτότητας, την κατάργηση των εφαρμοστικών μνημονιακών νόμων, τη διαγραφή, τουλάχιστον, του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους του χρέους, τη γενναία ρύθμιση των ιδιωτικών χρεών για τα οποία υπάρχει δυσκολία αποπληρωμής έως τη διαγραφή τους για τις πιο αδύνατες και ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες, την εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση των τραπεζών, τη δημοκρατική και αποδοτική ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, την ανακοπή των ιδιωτικοποιήσεων, το πέρασμα υπό δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχο των στρατηγικών κλάδων της οικονομίας κλπ.
Αυτά συνιστούν μερικούς βασικούς προγραμματικούς άξονες, στο πλαίσιο μιας συνολικότερης προγραμματικής επεξεργασίας, για μια νέα προοδευτική πορεία της χώρας με σοσιαλιστική προοπτική".
- Η επαναδιαπραγμάτευση και η ρύθμιση του χρέους που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ, πόσο ρεαλιστική είναι;
"Μιλάμε για διαγραφή, του μεγαλύτερου, του συντριπτικά μεγαλύτερου, θα έλεγα, μέρους του χρέους. Ασφαλώς αυτό δεν είναι μια καθόλου εύκολη υπόθεση, πολύ περισσότερο που μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα έχει απέναντί της τις επαχθέστατες και αποικιακές δανειακές συμβάσεις των μνημονιακών κυβερνήσεων.
Ομως, η προσπάθεια διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους είναι απόλυτα αναγκαία, διότι το χρέος, πέρα από τα άδικα και βαθιά ταξικά του χαρακτηριστικά, δεν είναι βιώσιμο. Και αυτή η διαγραφή είναι και εφικτή, διότι διαγραφή χρεών έχει πολλές φορές γίνει στο παρελθόν και ειδικά σε ευρωπαϊκές χώρες, με ευεργετικές συνέπειες όχι μόνο για τις ίδιες, αλλά και για την ευρωπαϊκή πορεία.
Και επί πλέον, ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα δεν χρωστάει μόνο αλλά και της χρωστάνε, με χαρακτηριστική την περίπτωση του κατοχικού δανείου, το οποίο οφείλουμε να απαιτήσουμε από τη Γερμανία".
- Ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι ΣΥΡΙΖΑ "επενδύει στην καταστροφή της χώρας". Πώς σχολιάζετε αυτή του τη θέση;
"Νομίζω ότι το πρωθυπουργικό απόφθεγμα είναι μικροπρεπές και ανάξιο σχολιασμού.
Αυτοί που καταστρέφουν με την πολιτική τους τη χώρα είναι παράλογο να αποδίδουν σε μας τέτοιου είδους εξωφρενικές επιθυμίες".
- Είσαστε από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχετε συγκεντρώσει βολές για τις θέσεις σας σχετικά με το ευρώ, την ΟΝΕ και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση. Βλέπετε κάποιον διαφορετικό δρόμο, εκτός Ε.Ε. και ευρώ;
"Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα δημοκρατικό κόμμα όταν είχε 4%. Παραμένει δημοκρατικό κόμμα ως αξιωματική αντιπολίτευση και θα συνεχίσει να λειτουργεί απόλυτα δημοκρατικά και ως κυβέρνηση.
Είναι γνωστό ότι τόσο προσωπικά, όσο και ως Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε διαφορετικές απόψεις από τις επίσημες πλειοψηφικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά θέματα, όπως και αυτά για το ευρώ, την ΟΝΕ και τον χαρακτήρα της Ε.Ε. και αυτές τις ιδιαίτερες απόψεις μας, που υποδεικνύουν μια πιο συνεκτική εναλλακτική προοδευτική πορεία, τις έχουμε καταθέσει κατά καιρούς στις συνεδριακές διαδικασίες και τα ανώτερα όργανα του κόμματος.
Από εκεί και πέρα, εδώ ομιλώ ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πάντα σέβομαι τις επίσημες θέσεις του κόμματος".

Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΕΙΝΑΙ ΡΕΥΜΑ ΙΔΕΩΝ

- Υπάρχει "δυϊσμός" στον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει εσωτερική αντιπολίτευση, στην ομάδα της οποίας φαίνεται να ηγείστε;
"Δεν έχει νόημα να μιλάμε για αντιπολίτευση στο πλαίσιο και στο εσωτερικό ενός αριστερού κόμματος.
Η Αριστερή Πλατφόρμα είναι ένα ρεύμα ιδεών και πολιτικών απόψεων του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία φιλοδοξεί να επηρεάσει θετικά την πορεία του. Δεν είμαστε, όμως, αντιπολίτευση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ ότι η έννοια της αντιπολίτευσης είναι ξένη με τη δική μας προσπάθεια μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να είναι γενικά ξένη στη δράση ενός αριστερού κόμματος.
Και φυσικά, βεβαίως δεν υπάρχει ''αντιπολίτευση'' στο εσωτερικό της Αριστερής Πλατφόρμας. Θα ήταν κωμικό, πέρα από το ότι δεν είναι συμβατό με τις αντιλήψεις μας".
- Διαφωνείτε με τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στο Τέξας;
"Οπως σας είπα, προσωπικά αλλά και ως Αριστερή Πλατφόρμα έχουμε τις ιδιαίτερες απόψεις μας σε σχέση με το ευρώ και την ευρωζώνη, οι οποίες είναι διαφορετικές από τις θέσεις που κυριαρχούν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτά είναι πολύ γνωστά. Δεν εμποδίζουν, όμως, καθόλου αυτές οι διαφορετικότητες να υπάρχει αλληλοσεβασμός, αλληλεγγύη μεταξύ μας και λειτουργία στη βάση των καταστατικών μας δεσμεύσεων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η υλοποίηση του προοδευτικού προγράμματος, με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, βρίσκεται πάνω από οποιαδήποτε διλήμματα ή εκβιασμούς".
- Σε πρόσφατη συνέντευξή σας, ουσιαστικά αποκλείσατε οποιοδήποτε ενδεχόμενο να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ στελέχη από το ΠΑΣΟΚ που είχαν εμπλοκή με το μνημόνιο. Διαπιστώνετε διαφορετική στάση της ηγεσίας του κόμματος στο θέμα αυτό;
"Τονίζω πάντα, παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, την απόλυτη ανάγκη μιας μεγάλης συμπαράταξης όλων των δυνάμεων της Αριστεράς και της ριζοσπαστικής αντισυστημικής οικολογίας της χώρας μας -και πρώτα απ’ όλα του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ενα μεγάλο μέτωπο της Αριστεράς, στη βάση ενός κοινού ελάχιστου ριζοσπαστικού προοδευτικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο είναι δυνατόν να υπάρξει με αμοιβαίες μετατοπίσεις όλων των αριστερών δυνάμεων, είναι βέβαιον ότι θα συντελούσε καθοριστικά στην επιτάχυνση μεγάλων αριστερών ανακατατάξεων στην κοινωνία, στην ανάπτυξη ενός μεγάλου εργατικού - λαϊκού κινήματος και θα έφερνε πολύ πιο κοντά μια κυβέρνηση της Αριστεράς στη χώρα, με τη στήριξη της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.
Ενα μέτωπο της Αριστεράς θα συντελούσε θετικά, επίσης, για να ριζοσπαστικοποιηθούν και να κινηθούν, στην πράξη, προς τα αριστερά δυνάμεις που προέρχονται από πολιτικούς και ιδεολογικούς χώρους πέραν της Αριστεράς. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να σηκώσει σημαία ευκαιρίας. Οι πόρτες του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει, σε καμιά περίπτωση, να ανοίξουν σε όσους έχουν ευθύνη στην εφαρμογή νεοφιλελεύθερων και ιδιαίτερα μνημονιακών πολιτικών και ευθύνη στη συμμετοχή και τη στήριξη μνημονιακών κυβερνήσεων"

Δεν υπάρχουν σχόλια: