Σε τέλμα οι μεγάλες υποθέσεις (λίστες, offshore κλπ) Τα ταμεία γεμίζουν από συνεπείς φορολογούμενους
Ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, Παναγιώτης Αθανασίου, κάλεσε στο γραφείο του τους επικεφαλής μεγάλων εφοριών της Αττικής σε μια προσπάθεια να… ξεκολλήσουν οι έλεγχοι
Διαστάσεις σύγχρονης «Βαβέλ» λαμβάνει ο έλεγχος των μεγάλων φορολογικών υποθέσεων στην Ελλάδα. Η πολυδιάσπαση και αποψίλωση των αρμοδιοτήτων των οργάνων που έχουν την ευθύνη των κρίσιμων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής υποθέσεων, σε συνδυασμό με τις πολιτικές σκοπιμότητες, έχουν προκαλέσει απίστευτο αλαλούμ, με «θύματα» τα ταμεία του Δημοσίου και τους συνεπείς φορολογούμενους που καλούνται να τα γεμίσουν. Εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια οι περιβόητες λίστες (Λαγκάρντ κ.ά.) και τα cd με ονόματα πολιτών που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό… >>>
σέρνονται από γραφείο σε γραφείο, με αποτέλεσμα το πλήρες τέλμα και τις δικαιολογημένες αντιδράσεις από εμπλεκόμενους και μη.
Λάθος αποφάσεις
Δεν είναι μόνο η έλλειψη προσωπικού.
Είναι και οι λάθος αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τον επιμερισμό του ελεγκτικού έργου και πρωτίστως την αποδυνάμωση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.
Οι αλλαγές αυτές δεν οδήγησαν μόνο στο χάσιμο πολύτιμου χρόνου, αλλά και τα όποια αποτελέσματα προέκυψαν από τις λίγες περιπτώσεις που ελέγχθηκαν χαρακτηρίζονται πενιχρά έως ανύπαρκτα (ελέγχθηκαν μόλις 44 περιπτώσεις, βεβαιώθηκαν πρόστιμα 7,2 εκατ. ευρώ εκ των οποίων εισπράχθηκαν τα 2,5 εκατ.).
Ακόμα ένα επεισόδιο στο σίριαλ των ελέγχων που εκκρεμούν παίχθηκε χθες, με αφορμή διαρροές για πολιτικά πρόσωπα τα οποία ελέγχονται από το υπουργείο Οικονομικών για εμβάσματα εξωτερικού.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο επιβεβαίωσε τον έλεγχο, υπογράμμισε όμως ότι δεν υπάρχει οριστικό αποτέλεσμα.
Αναλυτικότερα αναφέρει:
«Σε πρώτο έλεγχο με την αρχική λίστα με την οποία είχαν ζητηθεί στοιχεία δικαιολόγησης των εμβασμάτων (24.710 περιπτώσεις) βρέθηκαν 3 βουλευτές και συγκεκριμένα οι κ.κ. Καπερνάρος, Κικίλιας και Ρεπούση καθώς και οι σύζυγοι των βουλευτών Σηφουνάκη και Καπερνάρου. Οποιαδήποτε άλλα ονόματα έχουν ακουστεί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η ΓΓΔΕ ελέγχει κατά πόσο τα ποσά καλύπτονται από τις φορολογικές δηλώσεις των φορολογουμένων και δεν έχει στοιχεία ή την αρμοδιότητα για έλεγχο πόθεν έσχες. Συνεπώς, και ως προς αυτό το σκέλος, τα δημοσιεύματα είναι ανακριβή. Η διαδικασία ελέγχου κάποιων εξ αυτών των υποθέσεων είναι σε εξέλιξη και η υπόθεση του κ. Κικίλια είναι στις 531 στοχευμένες υποθέσεις. Ο κ. Κικίλιας προσκόμισε κατόπιν της σχετικής πρόσκλησης στις 15/4/2013 στην αρμόδια ΔΟΥ Γλυφάδας πλήρη στοιχεία δικαιολόγησης. Τα στοιχεία αυτά ελέγχονται με την τωρινή διαδικασία. Η ολοκλήρωση των ελέγχων θα γίνει το συντομότερο δυνατό, ώστε να μην υπάρχει καμία δυνατότητα παρερμηνείας. Υπενθυμίζουμε όμως ότι πριν από την ολοκλήρωση του ελέγχου είναι λάθος να θεωρηθεί πως υπάρχει παραβατική συμπεριφορά. Προς τούτο θυμίζουμε ότι στις 44 υποθέσεις που πρόσφατα ελέγχθηκαν μόνο οι 12 (27%) κατέδειξαν αποκρυβέντα εισοδήματα. Η πλειοψηφία, συνεπώς, παρείχε πλήρη δικαιολόγηση των ποσών των εμβασμάτων».
Η έρευνα εμβασμάτων βουλευτών εντάσσεται στον έλεγχο που έχει ξεκινήσει για 24.710 περιπτώσεις. Με εντολή δε του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, προς τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΓΓΔΕ θα διενεργηθεί άμεσα ένορκη διοικητική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθούν οι υπαίτιοι της «διαρροής» σχετικών στοιχείων και δήθεν πληροφοριών με τους ελέγχους των εμβασμάτων βουλευτών.
Ωστόσο οι σημαντικές καθυστερήσεις που σημειώνονται στο μέτωπο των φορολογικών ελέγχων προκάλεσαν την αντίδραση του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου και του επιτελείου του, ο οποίος κάλεσε στο γραφείο του τους επικεφαλής μεγάλων εφοριών της Αττικής σε μια προσπάθεια να… ξεκολλήσουν οι έλεγχοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αθανασίου, μετά την… απενεργοποίηση ουσιαστικά του ΣΔΟΕ και ασκώντας το δικαίωμα που του παρέχει ο νόμος, ζήτησε τον άμεσο έλεγχο μεγάλων υποθέσεων με ιδιαίτερο φορολογικό ενδιαφέρον.
Ελλειψη προσωπικού
Στην έλλειψη προσωπικού αποδίδει από την πλευρά της η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών την τελμάτωση των ελέγχων.
Επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι οι 140 υπάλληλοι του Κέντρου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), το οποίο -μεταξύ των άλλων- έχει στην αρμοδιότητά του τους ελέγχους της λίστας Λαγκάρντ και των 54.000 εμβασμάτων, δεν είναι αρκετοί για το έργο που καλούνται να επιτελέσουν (να ελέγξουν 200 offshore, 1.200 υποθέσεις που εκκρεμούν από παλιά συνεργεία και 1.000 εμβάσματα, εκ των οποίων 500 μέχρι την άνοιξη).
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο 12μηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2013 ολοκληρώθηκαν μόλις 324 τακτικοί φοροέλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ, σύμφωνα με το Μνημόνιο, θα πρέπει να είχαν διενεργηθεί 596 έλεγχοι.
Σε μεγάλες επιχειρήσεις έγιναν 561 προσωρινοί έλεγχοι έναντι 680.
Σε αυτοαπασχολούμενους και φορολογούμενους μεγάλου πλούτου πέρσι έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί 910 έλεγχοι και τελικώς ολοκληρώθηκαν μόλις 454.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Διαψεύδουν και οι τρεις τα περί «ύποπτων εμβασμάτων»
Εν μέσω σκληρής λιτότητας, που έχει οδηγήσει μεγάλα στρώματα της κοινωνίας στην εξαθλίωση, η είδηση για τους τρεις βουλευτές από τρία διαφορετικά κόμματα που ελέγχονται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για εμβάσματα στο εξωτερικό εκατομμυρίων ευρώ δεν μπορεί παρά να λογίζεται ως ακόμα ένα χτύπημα στο ήδη απαξιωμένο πολιτικό σύστημα.
Οι βουλευτές διέψευσαν άπαντες τα περί αφορολόγητων και «ύποπτων» εμβασμάτων.
Ο μεν Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ότι τα σχετικά δημοσιεύματα είναι ψευδή, ότι τα χρήματά του προέρχονται από τις παλαιότερες επαγγελματικές του δραστηριότητες, ότι είναι φορολογημένα στο σύνολό τους, πως βρίσκονται σε ελληνικές τράπεζες και ότι είναι δηλωμένα στο «πόθεν έσχες» του.
Επιφυλάχθηκε δε «κάθε νόμιμου δικαιώματός του».
Ο Βασίλης Καπερνάρος υποστήριξε ότι μετά από αίτημα του ιδίου και της συζύγου του, τον Μάρτιο του 2009, τα χρήματα επέστρεψαν στην Ελλάδα, με τα οποία αγόρασε σπίτι. Ισχυρίστηκε ότι «το ποσό είναι απολύτως φορολογημένο» και έκανε λόγο για μεθοδεύσεις, δεδομένου ότι τα στοιχεία αυτά είναι γνωστά στο υπουργείο Οικονομικών.
«Τελείωσαν τα ψέματα, προσφεύγω στην Δικαιοσύνη και θα γίνει επιτέλους γνωστό ποιοι και γιατί παίζουν πολιτικά παιχνίδια», συμπλήρωσε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Η δε Μαρία Ρεπούση, βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, δήλωσε ότι τα εμβάσματα «καλύπτονται απολύτως» από τις φορολογικές της δηλώσεις, ότι τα χρήματα εστάλησαν «για λόγους σπουδών και υγείας οικείων μου προσώπων», ενώ κατόπιν «το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού επέστρεψε στην Ελλάδα».
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε από τον πρόεδρο της Επιτροπής της Βουλής για το «πόθεν έσχες» Γ. Καλαντζή την άμεση σύγκλησή της «για το σοβαρότατο θέμα που ανακύπτει».
Κατόπιν αυτού, ο Γ. Καλαντζής ζήτησε μέσω επιστολής του προς το υπουργείο Οικονομικών να σταλούν όλα τα στοιχεία που αφορούν τους ελεγχόμενους βουλευτές.
Η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., δήλωσε την ικανοποίηση του κόμματός της «για την άμεση αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών, που διέταξε ΕΔΕ για να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι που διακίνησαν τις απίθανες διαρροές περί “3 βουλευτών της Ν.Δ. με αδικαιολόγητα εμβάσματα στο εξωτερικό”».
Ενστερνίστηκε δε τις αιτιάσεις του Βασίλη Κικίλια και ζήτησε να «καταλογιστούν ευθύνες προς τους συκοφάντες των απαράδεκτων διαρροών», σημειώνοντας ότι κάποιοι «επιλέγουν αυτή την ώρα να χτυπήσουν τη Ν.Δ.».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου