Ο Αλ.Tσίπρας αναδεικνύει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ευρωπαϊκή δύναμη

ανάρτηση από periodista

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης ΤσίπραςΟ αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας
“ Ορισμένοι «σύντροφοι» του Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου ακόμη προσπαθούν με το ζόρι να βάλουν «αυτογκόλ», πιέζοντας την ηγεσία να αποσύρει (και) τη στήριξη της υποψηφιότητας του Οδυσσέα Βουδούρη στην περιφέρεια Πελοποννήσου ”
Του Πάρι Κουρτζίδη
Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2014 12:34
Κι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ακόμη και στην «εχθρική» Γερμανία να αναδεικνύεται σε φαβορί για την πρωτιά στην Ελλάδα, στις ευρωεκλογές, με ποσοστό κοντά στο 31,5%, ορισμένοι «σύντροφοι» του Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου ακόμη προσπαθούν με το ζόρι να βάλουν «αυτογκόλ», πιέζοντας την ηγεσία να αποσύρει (και) τη στήριξη της υποψηφιότητας του Οδυσσέα Βουδούρη στην περιφέρεια Πελοποννήσου. 

Συγκεκριμένα, η γερμανική (εβδομαδιαία) οικονομική επιθεώρηση «Wirtschaftswoche», σε αφιέρωμά της στους «επικριτές της Ευρώπης» ενόψει των εκλογών του Μαΐου, με τίτλο «Επίθεση εναντίον του κατεστημένου», παρουσιάζοντας τις δυνάμεις εκείνες που εκφράζουν επιφυλάξεις για την ασκούμενη ευρωπαϊκή πολιτική, έχει ειδικό εκτενές άρθρο στον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. «Κόμματα από το αριστερό και δεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος θα ενισχυθούν στις ευρωεκλογές στο τέλος Μαΐου όσο ποτέ πριν. Στις Βρυξέλλες προκαλούν οι ευρωσκεπτικιστές μεγάλη ανησυχία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο της εφημερίδας. Ωστόσο, επισημαίνεται ως θετική επίπτωση το γεγονός ότι «επιτέλους γίνεται σοβαρή συζήτηση για το τι θα πρέπει να ρυθμίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση - και τι όχι».

Για τον Αλέξη Τσίπρα μάλιστα, προβλέπεται ότι θα λάβει ποσοστό 31,5% (που βασίζεται στις δημοσκοπήσεις που έχει σε γνώση της η γερμανική πρεσβεία στην Ελλάδα) και επισημαίνεται χαρακτηριστικά πως «ελπίζει σε μια επανάληψη του 2009, όπου το κακό αποτέλεσμα της «συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας» στις ευρωεκλογές υποχρέωσε τότε σε νέες εκλογές (εθνικές) που οδήγησαν σε αλλαγή κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όμως θέλει να αποφύγει τις εκλογές με κάθε κόστος».

Όπως σημειώνεται στην Wirtschaftswoche, στο παρελθόν οι απώλειες σε ευρωεκλογές κλόνισαν κυβερνήσεις. «Στην Ελλάδα αναγκάστηκε η συντηρητική ΝΔ, έπειτα από ένα άθλιο αποτέλεσμα το 2009, σε νέες εκλογές, τις οποίες έχασε. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσπαθεί να αποφύγει ένα τέτοιο σενάριο και δεν χάνει ευκαιρία να διαβεβαιώσει ότι δεν θα προκηρύξει το 2014 νέες εκλογές. Ειδικά όμως εάν ο κυβερνητικός εταίρος, το ΠΑΣΟΚ, βυθιστεί στο υπόγειο, όπως προβλέπεται, τέτοιες δηλώσεις έχουν μικρή αξία», αναφέρεται με ιδιαίτερο νόημα στο δημοσίευμα.

O Αλέξης θριαμβεύει (και) στην Ευρώπη

Η περιοδεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη, ξεπέρασε τα όρια μιας προεκλογικής εκστρατείας για την αριστερά. Μιλώντας με πρωθυπουργούς και πολιτικούς, σε συνεντεύξεις Τύπου και σε τηλεοπτικές εκπομπές, ο Αλέξης Τσίπρας τόλμησε να πει «πικρές αλήθειες» για την κρίση, όπως για παράδειγμα ότι ο στόχος ήταν «η σωτηρία των ευρωπαϊκών τραπεζών, που παρουσιάστηκε ως σωτηρία της Ελλάδας», ενώ μίλησε για ακόμη μία φορά ευθέως και σκληρά, σχετικά με τις ευθύνες της κυρίας Μέρκελ. Κάτι που, η αλήθεια είναι πως, δεν είχε τολμήσει μέχρι τώρα να ξεστομίσει κανένας εν ενεργεία ή εν αναμονή Έλληνας πρωθυπουργός, (παρά μόνο ως πρώην, πλέον, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος απολογούμενος προ ημερών τις ομολόγησε και τις αποκάλυψε, αλλά με πολύ μεγάλη καθυστέρηση).

Ιδιαίτερα στην Ιταλία, η υποδοχή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν περισσότερο από θερμή, καθώς συνοδεύτηκε με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια απ’ τον Ιταλό πρωθυπουργό και από ανοιχτή στήριξη του Προέδρου της Ιταλικής Βουλής, ενώ αποθεώθηκε στο κατάμεστο θέατρο της Ρώμης, εκεί όπου είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις θέσεις του για την Ευρώπη που ονειρεύεται, ως επικεφαλής της Αριστεράς, ο οποίος θα διεκδικήσει την Προεδρεία της ΕΕ. Είχε προηγηθεί ψηφοφορία στο εσωτερικό του κόμματος «Αριστερά Οικολογία και Ελευθερία», ανάμεσα στην πρόταση συμμετοχής στο «Ψηφοδέλτιο Τσίπρα», όπως ονομάζεται το ψηφοδέλτιο που προτείνεται και σε αυτό του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, με την πρώτη πρόταση να υπερισχύει κατά κράτος.

Και παρ’ όλα αυτά, ένας εκπρόσωπος των χαμένων, ο υπερ-περιφερειάρχης Νικόλα Τζινγκαρέτι που θεωρείται από τους πιθανότερους πρωθυπουργίσιμους του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος», αντιπάλου της «λίστας Τσίπρα» στις εκλογές του Μαΐου, του έπλεξε (κι αυτός ακόμη) το εγκώμιο: «Το πολιτικό μήνυμα που στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας στους ευρωπαίους πολίτες, θεωρώ ότι είναι πολύ ενδιαφέρον. Πέρα από τις δημαγωγίες όσων ζητούν την έξοδο από το ευρώ, μας παρουσιάσθηκαν καινοτόμες ιδέες, με περιεχόμενο, για να οικοδομηθεί μια διαφορετική Ευρώπη. Ιδέες που μπορούν να βοηθήσουν στο να ξεπεράσουμε τις καταστροφές που προκάλεσε η οικονομική κρίση»!

Με λίγα λόγια, από τις οργανώσεις της αριστεράς μέχρι τον πρωθυπουργό Λέτα και το Δημοκρατικό Κόμμα της κεντροαριστεράς, ήταν σαν όλοι να περίμεναν έναν Τσίπρα να μιλήσει για αυτά που ίδιοι δεν τολμούν να πουν για την καταστροφική λιτότητα και τα πάθη του Νότου.

Την ίδια ώρα στην Κουμουνδούρου, ορισμένοι «αυτοκαταστροφικοί σύντροφοι» δεν δείχνουν να κατανοούν και να συνειδητοποιούν τη σημασία του ευρωπαϊκού προφίλ που «χτίζει» μεθοδικά -και έξυπνα στρατηγικά- ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πόλεμος χαρακωμάτων, οι ιδεοληψίες (εκπροσώπων του πάλαι ποτέ 3-4%) και οι μικροκομματικοί υπολογισμοί ορισμένων, δείχνουν ότι δεν έχουν συνειδητοποιήσει στο ελάχιστο αυτό που ανέδειξε η περιοδεία Τσίπρα στη Γηραιά Ήπειρο: η έκβαση του «πειράματος ΣΥΡΙΖΑ» θα σφραγίσει για τα επόμενα χρόνια την πορεία όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά πολύ πιθανόν και ολόκληρης της Ευρώπης.

ΠΗΓΗ: fmvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: