ΘΗΛΙΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

ΘΗΛΙΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ!

Εκτύπωση
(Τρ. 11/2/14 - 12:20)
ΕΦΟΡΙΕΣ: ΣΤΑ ΥΨΗ ΟΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ, ΦΟΥΣΚΩΝΟΥΝ ΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
ΑΝΑΓΚΗ ΟΙ ΡΙΖΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΕΩΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥΣ
Την ξέφρενη ανοδική πορεία τους συνεχίζουν τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνειατων ελληνικών νοικοκυριών, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) το ποσοστό των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων έχει φτάσει στο 25,8% στο 3ο τρίμηνο του 2013, ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περαιτέρω άνοδο στο τέλος του έτους. Τα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών διαμορφώθηκαν το Δεκέμβριο του 2013 στα 70,6 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2012 τα μη εξυπηρετούμενα διαμορφώνονταν στο 20% του συνόλου των στεγαστικών.
Το οξύτατο πρόβλημα της υπερχρέωσης των νοικοκυριών, όλα δείχνουν ότι δεν αμβλυνθεί ούτε στο ελάχιστο, ενώ η άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας είναι ένα μέτρο προσωρινό και πάνω απ’ όλα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των τραπεζών, προκειμένου να διασφαλιστεί η αξία του ενεργητικού τους (δηλαδή οι απαιτήσεις που έχουν από στεγαστικά, επιχειρηματικά και λοιπά δάνεια).
Βασικό συστατικών όσων ρυθμίσεων δανείων έχουν γίνει,  είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και η μείωση του επιτοκίου. Ωστόσο, αυτές οι ρυθμίσεις θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα επανεξεταστούν από τις τράπεζες όταν αλλάξουν οι συνθήκες στο μέλλον, εξέλιξη που όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα των νοικοκυριών αλλά απειλεί να επανέλθει οξύτερο  και να προκαλέσει «χιονοστιβάδα» με ανυπολόγιστες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.
ΕΦΟΡΙΕΣ: ΣΤΑ ΥΨΗ ΟΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ, ΦΟΥΣΚΩΝΟΥΝ ΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 
Την ίδια ώρα, εικόνα κατάρρευσης παρουσιάζει και η κτηματαγορά, με πιο χτυπητό φαινόμενο την σημαντική απόκλιση ανάμεσα στην εμπορική τιμή των ακινήτων και την αντικειμενική αξία, η οποία υπολογίζεται από το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με στοιχεία του κτηματομεσιτικού δικτύου REMAX για το 2013, το 56% των αγοραπωλησιών ακινήτων στα βόρεια προάστια της Αθήνας (Μαρούσι, Μελίσσια, Κηφισιά κλπ) πραγματοποιήθηκε σε τιμές χαμηλότερες τωναντικειμενικών, με την απόκλιση σε αυτές τις περιπτώσεις να κυμαίνεται μεταξύ 20-30%.
Σύμφωνα με το REMAX, το ποσοστό των πωληθέντων ακινήτων ανάλογα με την περιοχή, κυμαίνεταιαπό 3% έως 11% του συνόλου των προς πώληση κατοικιών. Εν ολίγοις, στην καλύτερη περίπτωση μόλις 1 στα 10  προς πώληση ακίνητα βρίσκουν αγοραστή.
Στα παραπάνω στοιχεία πρέπει να αναδειχθεί ένας ακόμα σημαντικός υπερχρέωσης των νοικοκυριών, ο οποίος είναι η διόγκωση των ληξιπρόθεσμων χρεών στις εφορίες από φόρους στην περιουσία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο τέλος του 2013 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από το φόρο ακινήτων κατέγραψαν ποσοστιαία αύξηση ρεκόρ 89% (!) και διαμορφώθηκαν στα 943 εκατ. ευρώ. Ένα χρόνο πριν, τα ληξιπρόθεσμα χρέη από φόρους στην περιουσία ήταν 499 εκατ. ευρώ. 
Η κατά τρόπο τινά «τεχνητή» διόγκωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, τη στιγμή μάλιστα που οι εμπορικές αξίες καταρρέουν, φαίνεται να εξυπηρετεί διπλά την κυβέρνηση και τους τραπεζίτες, αφού βάσει των φουσκωμένων αντικειμενικών αξιών υπολογίζονται μια σειρά φόρων και τελών αλλά και η αξία των υποθηκευμένων ακινήτων.
ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΡΙΖΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΕΩΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥΣ!
Τα ληξιπρόθεσμα δάνεια τόσο των νοικοκυριών όσο και των μικροεπιχειρήσεων και των φτωχών αγροτών πρέπει να τύχουν μια ειδικής αντιμετώπισης, η οποία θα στοχεύει στηνανακούφιση και την υποβοήθηση, ώστε να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Μια τέτοια ρύθμιση, η οποία θα έχει αντικειμενικά κριτήρια, θα μπορεί να φτάνει μέχρι και την οριστική διαγραφή των χρεών, για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες.
Η επίλυση της υπερχρέωσης των λαϊκών νοικοκυριών και των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, δεν θα πρέπει να εξαντληθεί σε μέτρα καλύτερης διαχείρισης του προβλήματος. Αντίθετα, απαιτούνται ριζοσπαστικότερες αλλαγές στα πλαίσια ενός σχεδίουπροοδευτικής εξόδου από την κρίση, με βασικούς άξονες την εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση τραπεζών και την παραγωγική και οικολογική ανασυγκρότηση, η οποία θα προσανατολίζεται στην ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια: