Το 44% των ψηφοφόρων εκτιμά ως καλύτερη λύση για την χώρα μια πολυκομματική κυβέρνηση συνεργασίας, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της Public Issue για την Εφημερίδα των Συντακτών.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση: «Κατά την γνώμη σας, μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν, ποια θα ήταν η καλύτερη λύση για τη χώρα;», δόθηκαν οι εξής απαντήσεις:44% συνεργασίας – πολυκομματικές, 23% αυτοδύναμες – μονοκομματικές, 12% οικουμενική, 4% Νέα κόμματα – πρόσωπα.

Σύμφωνα με την έρευνα, μόλις το 2% προκρίνει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, προσωπικοτήτων, επιχειρηματιών ή ακόμη και «ηθική» κυβέρνηση όπως αυτή που δοκιμάστηκε με τον Παπαδήμο (2011) στην Ελλάδα και με τον Μόντι στην Ιταλία. Το 1% θα ήθελε μια λαϊκή/επαναστατική κυβέρνηση.

Αυτοί που θα ήθελαν κυβερνήσεις συνεργασίας (44%) εκφράζουν την προτίμησή τους αναφορικά με τη σύνθεση ως εξής:

-Κυβέρνηση κομμάτων αριστεράς: 9%

-Κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ: 8%

- Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ: 8%

-Κυβέρνηση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ: 7%

-Συνεργασία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και λοιπών κομμάτων: 3%

-Συνεργασία δεξιών κομμάτων: 3%

-Άλλες συνεργασίες: 6%

Οι οπαδοί της αυτοδυναμίας προτιμούν:

Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: 10%

Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ: 7%

Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΧΑ: 2%

Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΚΚΕ: 1%

Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ: 1%

Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΑΝΕΛ: 1%

Λοιπές αυτοδυναμίες: 1%

Οι πολίτες, σύμφωνα με την έρευνα, στη συντριπτική πλειονότητά τους εκτιμούν σταθερά ότι τα πράγματα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση στην Ελλάδα (72%) και μάλιστα με αυξητική τάση, αφού τον Ιανουάριο το εν λόγω ποσοστό ήταν στο 70%. Ένας στους πέντε (21%) πιστεύει ότι η χώρα πηγαίνει στη σωστή κατεύθυνση. Ένα 5% λέει «ούτε σωστή ούτε λάθος», ενώ το 2% δεν εκφράζει γνώμη.