ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ & ΕΕ

ΠΟΙΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ

Ξύπνησαν νύχτα οι «ειδικοί» των αγορών

Διάψευση διεθνών οργανισμών, αναγνώριση παγκόσμιων αδυναμιών

Να που οι “ειδικοί” της πολιτικής οικονομίας των αγορών και των κυβερνήσεων διεθνώς και στην Ελλάδα ανακάλυψαν ότι η κρίση δεν τελείωσε. Επρεπε να πέσει κεραμίδα στο κεφάλι από την ελεύθερη πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο και το μίνι-κραχ στις διεθνείς αγορές με αιχμή τα ευρω-χρηματιστήρια για να αρχίσουν οι αναλύσεις ότι τελικά...ξέρετε τα πράγματα δεν πάνε καλά οικονομικά και πολιτικά όπως λέγαμε όλο τον προηγούμενο χρόνο.
Το ενδεχόμενο η παγκόσμια οικονομία να κατρακυλύσει σε νέα κρίση σχεδόν εφτά χρόνια από το πιστωτικό κραχ το καλοκαίρι του 2007 και την κατάρρευση της Lehman Brothers το φθινόπωρο του 2008 διακρίνεται πλέον ως ορατό ενδεχόμενο από όλο και περισσότερους αναλυτές, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν ετεροχρονισμένα την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά των χρηματιστηρίων που έτρεχαν σαν τρελά όταν η αστάθεια στις οικονομίες ήταν ξανά στο κόκκινο χτυπώντας καμπανες κινδύνου διεθνώς, όπως και την πτώση της τιμής του πετρελαίου ή τη μείωση των αποδόσεων στα «ασφαλή» κρατικά ομόλογα.
Η κρίση στην Ευρωζώνη δεν έχει ακόμη επιλυθεί, ανέφερε η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, στη διάρκεια ομιλίας της στο Κοινοβούλιο εν όψει της διάσκεψης Ε.Ε. - Ασίας στο Μιλάνο. Η Μέρκελ τόνισε την ανάγκη να τηρούν οι χώρες-μέλη τους δημοσιονομικούς κανόνες ώστε να διασφαλίζεται, όπως είπε, η βιώσιμη ανάπτυξη.
Την ίδια ώρα υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση έθεσε ο οίκος Fitch την κορυφαία μακροπρόθεσμη αξιολόγηση «ΑΑΑ» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), μία ημέρα μετά την απειλή υποβάθμισης της Γαλλίας. Το μηχανισμό “ασφαλούς” χρηματοδότησης από τις αγορές
Ταυτόχρονα, ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης επιβεβαίωσε την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση «F1+» του ESM. Σε αρνητικό ορίζοντα έθεσε επίσης ο οίκος τα ακάλυπτα ομόλογα του ESM.
Χρειάζεται χρόνος για να καταφέρει η Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα της τρόικας, αναφέρει επίσης έκθεση της Bank of America, αλλά και ένα νέο σχέδιο συμφωνίας (εποπτείας) που να προβλέπει τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος. Κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο να γίνει πριν από τις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με την τράπεζα.
Πανικός
«Επενδυτές σε κατάσταση πανικού», «Η Ευρώπη εισέρχεται σε περίοδο ύφεσης», «Σε κατήφορο τα χρηματιστήρια» είναι μερικοί από τους τίτλους των σημερινών οικονομικών αναλύσεων που φιλοδοξούν να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα των αγορών. «Οι χρηματοοικονομικές αγορές σηματοδοτούν μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση», γράφει ο Χόλγκερ Τσέπιτς στην εφημερίδα Die Welt.
«Εάν ερμηνεύσουμε τις διακυμάνσεις των μετοχών, κατά το προηγούμενο 48ωρο, τότε ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με μια βαθιά ύφεση», επισημαίνει ο Τσέπιτς, παραπέμποντας στις χρηματιστηριακές αναταράξεις και την πτώση των γενικών δεικτών σχεδόν σε όλες τις χώρες και κυρίως στην Ελλάδα. Παράλληλα σημειώνεται μείωση ρεκόρ των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων δεκαετίας που έφτασαν στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,72%. «Πρόκειται για ένα επίπεδο που παραπέμπει σαφώς σε βαθιά ύφεση», γράφει ο Τσέπιτς, εξηγώντας ότι η στροφή σε ασφαλείς επενδύσεις καταδεικνύει «ζοφερές οικονομικές προοπτικές».
Η οικονομική κατάσταση είναι ζοφερή. Αποπληθωρισμό -1,1% εμφάνισε η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο -που είναι το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ μετά τη Βουλγαρία (-1,4%)- σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός μειώθηκε από 0,4% τον Αύγουστο σε 0,3% τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από τον Οκτώβριο του 2009, ενώ πριν έναν χρόνο ήταν στο 1,1%.
“Ακόμη και στις περιόδους κρίσης της ευρωζώνης και γεωπολιτικής αστάθειας, οι επενδυτές θεωρούσαν τις κεντρικές τράπεζες άγκυρα σταθερότητας. Αλλά η αναμενόμενη λήξη του προγράμματος παροχής ρευστότητας QE της αμερικανικής Federal Reserve αυτόν τον μηνα θα σηματοδοτήσει τη στιγμή που η άγκυρα αρχίζει να σηκώνεται. Μολονότι η επιδείνωση της αμερικανικής οικονομίας μπορεί να υποχρεώσει τη Fed να επιστρέψει στο QE, το επόμενο βήμα της θα είναι πιθανότερα μια αύξηση επιτοκίων, που παραμένουν μηδενικά επί έξι σχεδόν χρόνια. Η τελευταία φορά που αύξησε η Fed τα επιτόκια ήταν το 2006”, αναφέρει σχόλιο στην εφημερίδα Financial Times.
“Η λήξη του QE αναστατώνει ήδη τις αγορές. Καθώς οι προοπτικές για τη διεθνή οικονομία επιδεινώνονται –το ΔΝΤ προειδοποίησε για μια νέα εποχή με μετριοπαθή ανάπτυξη- οι επενδυτές ετοιμάζονται για πιο δύσκολες ώρες. Ο παγκόσμιος δείκτης All-World Share Index έχει διολισθήσει 9% από τις αρχές Σεπτεμβρίου και yields στα αμερικανικά Treasuries βούλιαξαν κάτω από το 2%”.
«Επιστροφή της ευρωκρίσης»
«Οι κινήσεις είναι βάναυσες» σχολιάζει ο Γκι Λε Μπα, στέλεχος της Janney Montgomery Scott LLC στο πρακτορείο Bloomberg, προσθέτοντας ότι «η παγκόσμια οικονομία επαναξιολογείται ξαφνικά και το αποτέλεσμα είναι πολύ αρνητικό». Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι οι αγορές δεν πιστεύουν ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα καταφέρουν να αποτρέψουν την κατάρρευση και ένδειξη αυτής της δυσπιστίας συνιστούν οι αποπληθωριστικές τάσεις. «Είναι προφανές ότι μειώνεται η εμπιστοσύνη προς την ικανότητα του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι να διατηρήσει τον πληθωρισμό σταθερά κοντά στο 2%», επισημαίνει ο οικονομικός συντάκτης της Die Welt, υπενθυμίζοντας ότι ο αποπληθωρισμός συνιστά ανασταλτικό παράγοντα για τις επενδύσεις αλλά και την κατανάλωση.
Σε νέα οικονομική ύφεση παραπέμπει και η πτώση της τιμής του πετρελαίου αλλά και άλλων ορυκτών πρώτων υλών, όπως του χαλκού. Όπως σημειώνεται, στο επίκεντρο των εξελίξεων στις αγορές είναι η ευρωζώνη. «Έτσι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σκαρφάλωσαν πάλι κοντά στο 8%, ενώ και σε άλλες αγορές της περιφέρειας σημειώθηκε επίσης εκτίναξη των επιτοκίων για κρατικά ομόλογα. Κάποιοι ειδικοί κάνουν πλέον λόγο για επιστροφή της ευρωκρίσης», γράφει η Die Welt.
«Η κατάσταση της Ελλάδας ωραιοποιείται»
«Χωρίς επιθετικά πολιτικά μέτρα, η ευρωζώνη δεν θα βγει από την παγίδα του αποπληθωρισμού», εκτιμά ο Πολ Μόρτιμερ-Λι, επικεφαλής οικονομολόγος της BNP Paribas, καλώντας τον Μάριο Ντράγκι να ενισχύσει τη ρευστότητα, προβαίνοντας στην μαζική αγορά κρατικών ομολόγων. Ο Μόρτιμερ-Λι καλεί επίσης τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να ενισχύσουν την ανάπτυξη μέσω επενδυτικών προγραμμάτων.
Στον αντίποδα, ο Κρίστοφερ Ουόλεν, εταίρος στην επενδυτική Harvest Partners, ο οποίος εκτιμά ότι «οι αγορές είναι χειραγωγημένες εξαιτίας των παρεμβάσεων των κεντρικών τραπεζών». Ο Ουόλεν υποστηρίζει ότι οι αναταράξεις των τελευταίων ημερών συνιστούν, απλώς, προσπάθεια αντίδρασης των αγορών στην χειραγώγηση
Απαισιόδοξες είναι οι προγνώσεις και του γερμανού οικονομολόγου Χανς-Βέρνερ Ζιν, ο οποίος βλέπει μια μακρά περίοδο μαρασμού της ευρωπαϊκής οικονομίας. Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Rheinische Post, ο πρόεδρος του Ifo τονίζει ότι η ευρωκρίση δεν παρήλθε, αλλά αντίθετα, οξύνεται σε χώρες όπως η Ιταλία, όπου σημειώνεται ήδη διαφυγή κεφαλαίων. Ο Χανς-Βέρνερ Ζιν υπενθυμίζει ότι η εισαγωγή του ευρώ είχε ως συνέπεια την απώλεια ανταγωνιστικότητας των οικονομιών του ευρωπαϊκού Νότου. «Η κατάσταση κάποιων χωρών, όπως η Ελλάδα, ωραιοποιείται προκειμένου να αποφευχθεί μια συζήτηση για τα αναγκαία επόμενα βήματα», εκτιμά ο γερμανός οικονομολόγος.
Κ. Σαρ. -με πληροφορίες Deutsche Welle, ΑΠΕ, BofA, ReutersΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: