ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ
ΝΑ ΑΦΥΠΝΙΣΤΕΙ ΞΑΝΑ Ο ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΛΑ'Ι'ΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ
Η Deutche Welle σταχυολογεί σειρά απόψεων και αναλύσεων οι οποίες κάνουν λόγο για μια νέα και ίσως βαθιά υποτροπή της κρίσης στην ευρωζώνηκαι την Ε.Ε, με επίκεντρο ξανά την Ελλάδα.
Ενδείξεις νέας οικονομικής κρίσης στην Ε.Ε.διακρίνουν πολλοί αναλυτές, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν την συμπεριφορά των χρηματιστηρίων, την πτώση της τιμής του πετρελαίου και τη μείωση των αποδόσεων στα «ασφαλή» κρατικά ομόλογα.
«Επενδυτές σε κατάσταση πανικού», «Η Ευρώπη εισέρχεται σε περίοδο ύφεσης», «Σε κατήφορο τα χρηματιστήρια» είναι μερικοί από τους τίτλους των σημερινών οικονομικών αναλύσεων που φιλοδοξούν να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα των αγορών.
«Οι χρηματοοικονομικές αγορές σηματοδοτούν μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση», γράφει ο Χόλγκερ Τσέπιτς στην εφημερίδα Die Welt. «Εάν ερμηνεύσουμε τις διακυμάνσεις των μετοχών, κατά το προηγούμενο 48ωρο, τότε ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με μια βαθιά ύφεση», επισημαίνει ο Τσέπιτς, παραπέμποντας στις χρηματιστηριακές αναταράξεις και την πτώση των γενικών δεικτών σχεδόν σε όλες τις χώρες και κυρίως στην Ελλάδα.
Παράλληλα, σημειώνεται μείωση - ρεκόρ των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων δεκαετίας, που έφτασαν στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,72%. «Πρόκειται για ένα επίπεδο που παραπέμπει σαφώς σε βαθιά ύφεση», γράφει ο Τσέπιτς, εξηγώντας ότι η στροφή σε ασφαλείς επενδύσεις καταδεικνύει «ζοφερές οικονομικές προοπτικές».
«ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΚΡΙΣΗΣ»
«Οι κινήσεις είναι βάναυσες», σχολιάζει ο Γκι Λε Μπα, στέλεχος της Janney Montgomery Scott LLC στο πρακτορείο Bloomberg, προσθέτοντας ότι «η παγκόσμια οικονομία επαναξιολογείται ξαφνικά και το αποτέλεσμα είναι πολύ αρνητικό». Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι οι αγορές δεν πιστεύουν ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα καταφέρουν να αποτρέψουν την κατάρρευση και ένδειξη αυτής της δυσπιστίας συνιστούν οι αποπληθωριστικές τάσεις.
«Είναι προφανές ότι μειώνεται η εμπιστοσύνη προς την ικανότητα του επικεφαλής της ΕΚΤ, ΜάριοΝτράγκι να διατηρήσει τον πληθωρισμό σταθερά κοντά στο 2%», επισημαίνει ο οικονομικός συντάκτης της Die Welt, υπενθυμίζοντας ότι ο αποπληθωρισμός συνιστά ανασταλτικό παράγοντα για τις επενδύσεις αλλά και την κατανάλωση.
Σε νέα οικονομική ύφεση παραπέμπει και η πτώση της τιμής του πετρελαίου αλλά και άλλωνορυκτών πρώτων υλών, όπως του χαλκού. Όπως σημειώνεται, στο επίκεντρο των εξελίξεων στις αγορές είναι η Ευρωζώνη. «Έτσι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σκαρφάλωσαν πάλι κοντά στο 8%, ενώ και σε άλλες αγορές της περιφέρειας σημειώθηκε επίσης εκτίναξη των επιτοκίων για κρατικά ομόλογα. Κάποιοι ειδικοί κάνουν πλέον λόγο για επιστροφή της ευρωκρίσης», γράφει ηDie Welt.
«Χωρίς επιθετικά πολιτικά μέτρα, η Ευρωζώνη δεν θα βγει από την παγίδα τουαποπληθωρισμού», εκτιμά ο Πολ Μόρτιμερ-Λι, επικεφαλής οικονομολόγος της BNP Paribas, καλώντας τον Μάριο Ντράγκι να ενισχύσει τη ρευστότητα, προβαίνοντας στην μαζική αγορά κρατικών ομολόγων. Ο Μόρτιμερ-Λι καλεί επίσης τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να ενισχύσουν την ανάπτυξη μέσω επενδυτικών προγραμμάτων.
Στον αντίποδα, ο Κρίστοφερ Ουόλεν, εταίρος στην επενδυτική Harvest Partners, εκτιμά ότι «οι αγορές είναι χειραγωγημένες εξαιτίας των παρεμβάσεων των κεντρικών τραπεζών». Ο Ουόλενυποστηρίζει ότι οι αναταράξεις των τελευταίων ημερών συνιστούν, απλώς, μια προσπάθεια αντίδρασης των αγορών στη χειραγώγηση.
«Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΩΡΑΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ»
Απαισιόδοξες είναι οι προγνώσεις και του Γερμανού οικονομολόγου Χανς-Βέρνερ Ζιν, ο οποίος βλέπει μια μακρά περίοδο μαρασμού της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post, ο πρόεδρος του Ifo τονίζει ότι η ευρωκρίση δεν παρήλθε, αλλά αντίθετα, οξύνεται σε χώρες όπως η Ιταλία, όπου σημειώνεται ήδη διαφυγή κεφαλαίων.
Ο Χανς-Βέρνερ Ζιν υπενθυμίζει ότι η εισαγωγή του ευρώ είχε ως συνέπεια την απώλεια ανταγωνιστικότητας των οικονομιών του ευρωπαϊκού Νότου. «Η κατάσταση κάποιων χωρών, όπως η Ελλάδα, ωραιοποιείται προκειμένου να αποφευχθεί μια συζήτηση για τα αναγκαία επόμενα βήματα», εκτιμά ο Γερμανός οικονομολόγος.
Η ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ
Η κατάρρευση του ΧΑΑ στην Ελλάδα και η αναρρίχηση των επιτοκίων του δεκαετούς ομολόγου, σχεδόν στο 9%, καταρρίπτει πλήρως τους κυβερνητικούς μύθους για απεμπλοκή από νέο μνημόνιο, απέμπλοκή από τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ και δυνατότητα προσφυγής στις αγορές.
Η κυβέρνηση και τα κυρίαρχα μίντια, μπροστά στη νέα οικονομική αποτυχία και την ανερχόμενη λαϊκή δυναμική υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν σε απόλυτο συντονισμό μεταξύ τους, να μεταθέσουν την πολιτική ατζέντα στο πεδίο μιας ανούσιας πόλωσης με έντονα τα στοιχεία μιας στείραςηθικολογίας.
Το δυστύχημα είναι ότι πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πέφτουν στην παγίδα και ''τσιμπάνε'', τροφοδοτώντας αυτήν την αποπροσανατολιστική ατζέντα.
Η κατάρρευση του οδικού οικονομικού χάρτη της κυβερνησης βάζει τη χώρα ξανά στο επίκεντρο της ευρωζωνικής κρίσης και προμηνύει μια νέα φάση μέτρων που θα επιβαρύνουν περαιτέρω την τραγική κοινωνική κατάσταση και τα οικονομικά αδιέξοδα.
Η κυβέρνηση και τα κυρίαρχα μίντια, μπροστά στη νέα οικονομική αποτυχία και την ανερχόμενη λαϊκή δυναμική υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν σε απόλυτο συντονισμό μεταξύ τους, να μεταθέσουν την πολιτική ατζέντα στο πεδίο μιας ανούσιας πόλωσης με έντονα τα στοιχεία μιας στείραςηθικολογίας.
Το δυστύχημα είναι ότι πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πέφτουν στην παγίδα και ''τσιμπάνε'', τροφοδοτώντας αυτήν την αποπροσανατολιστική ατζέντα.
Η κατάρρευση του οδικού οικονομικού χάρτη της κυβερνησης βάζει τη χώρα ξανά στο επίκεντρο της ευρωζωνικής κρίσης και προμηνύει μια νέα φάση μέτρων που θα επιβαρύνουν περαιτέρω την τραγική κοινωνική κατάσταση και τα οικονομικά αδιέξοδα.
Η Ελλάδα μπαίνει στον τρίτο γύρο της μνημονιακής περιπέτειας .
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και μέσα σε ένα ρευστό και έντονα κρισιακό πολιτικό τετράμηνο που ακολουθεί μέχρι τις διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, γίνεται ακόμα πιο έντονη η ανάγκη μιας προοδευτικής ανατροπής στη χώρα σε σύγκρουση με τις επιλογές της ευρωζώνης και της Ε.Ε.
Παρά τις δυσκολίες, αυτή η προοδευτική ανατροπή γίνεται τώρα πιο ρεαλιστική σε μια φάση που οι αντιπαραθέσεις εντός της ευρωζώνης και ιδιαίτερα εντός του πυρήνα της οξύνονται , αμφισβητώντας , έστω χωρίς εναλλακτικό βάθος, τα μονεταριστικά δημοσιονομικά στερεότυπα.
Σήμερα, είναι αναγκαία η ολόπλευρη προετοιμασία της αριστεράς για μια ευρεία αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα, πράγμα που απαιτεί σχέδιο, ριζοσπαστικοποίηση, συνεκτικές τολμηρές προγραμματικές απαντήσεις, συλλογική προσπάθεια και στροφή στο κίνημα και στουςκοινωνικούς αγώνες.
Η Ελλάδα χρειάζεται μια προοδευτική πορεία και είναι η Ελλάδα η μόνη που μπορεί, αυτήν την περίοδο, να στείλει ένα μήνυμα με προοδευτικό πρόσημο στην περιοχή μας, τη Μεσόγειο και τηνΕυρώπη, σε πλήρη αντίθεση με το νεοφιλελευθερισμό, τις ακροδεξιές φασίζουσες απειλές και τις γεωπολιτικές αποσταθεροποιήσεις.
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ISKRA
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΛΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου