Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ

ανάρτηση από iskra

Εκτύπωση
(Παρ. 10/10/14-20:55)
ΧΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ 
ΟΜΙΛΙΑ Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ (9/10/14)
«Διαβεβαιώνουμε ότι αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός της Βουλής που δε θα έχει εγγεγραμμένο το κατοχικό δάνειο ως χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα» υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Ο Π. Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ καυτηρίασε την απουσία Σαμαρά ο οποίος παραμένει άφαντος, από τη συζήτηση της ψήφου εμπιστοσύνης που ο ίδιος προκάλεσε, πράγμα πρωτοφανές για πρωθυπουργό στα κοινοβουλευτικά χρονικά της χώρας. «Έχετε κουρελιάσει τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα» είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και «με τη συμπεριφορά του πρωθυπουργού καταργείτε μια δημοκρατικήκοινοβουλευτική πρακτική».
Στη συνέχεια στηλίτευσε τις εκκλήσεις μελών της κυβέρνησης και μερίδας βουλευτών της ΝΔ και τουΠΑΣΟΚ για «εθνική συνεννόηση» την ώρα που οι ίδιοι λεηλατούν τη χώρα και την κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ - δεδομένων των τεράστιων πολιτικών, ιδεολογικών διαφορών και των διαφορών ταξικού προσανατολισμού- είναι υπέρ της μέγιστης συνεννόησης, έστω και σε μικρά ζητήματα, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως σχολίασε, ένα θέμα συνεννόησης θα μπορούσε να είναι η από κοινού διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και η εγγραφή αυτού του χρέους της Γερμανίας προς την Ελλάδα στον προϋπολογισμό. «Διαβεβαιώνουμε ότι αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός της Βουλής που δε θα έχει εγγεγραμμένο αυτό το χρέος προς την Ελλάδα» υπογράμμισε ο Π. Λαφαζάνης.
Επισήμανε τις καταγγελίες των κυβερνητικών παραγόντων εναντίον όποιου κάνει λόγο για κούρεματου χρέους. «Στο χρέος υπάρχει μόνο μία λύση και μία διέξοδος: Να διεκδικήσουμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, προτάσσοντας λόγους εθνικής και κοινωνικής επιβίωσης.
Ο Π. Λαφαζάνης σχολίασε τις αντιδράσεις της κυβέρνησης για τη ρήση Δραγασάκη, μιλώντας για το πλήθος των κυβερνητικών τροπολογιών που εξυπηρετούν συμφέροντα, όπως για παράδειγμα η τροπολογία της 7ης Μαρτίου που με «αλαμπουρνέζικα» (τη διάβασε ολόκληρη ο Π. Λαφαζάνης) έκρυβε την αναδρομική διαγραφή βεβαιωμένων προστίμων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ απότριγωνικές συναλλαγές, δηλαδή τη διαγραφή εκατοντάδων εκατομμυρίων φοροδιαφυγής. Πρόσθεσε την αμαρτωλή υπόθεση της Siemens και τη συμφωνία εξιλέωσης της εταιρείας για επενδύσεις που έγινε νόμος και οι οποίες, όμως, δεν έγιναν ποτέ , όπως προβλεπόταν, ενώ απολύονται εργαζόμενοι. «Γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος» αναρωτήθηκε, την ώρα που υπάρχειλεηλασία του λαού και αποεπένδυση;
Κλείνοντας, ο Π. Λαφαζάνης εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ στους αγωνιζόμενουςΚούρδους στο Κομπάνι και αναφέρθηκε στις «ώρες σκληρής δοκιμασίας της Κύπρου» από την «κλιμακούμενη, επικίνδυνη τουρκική δραστηριότητα». Αυτές τις ώρες χρειαζόμαστε μια άλλη εξωτερική πολιτική και όχι οχύρωση πίσω από τις ευρωατλαντικές κατευθύνσεις, κατέληξε ο Π. Λαφαζάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: