Palmos Analysis: 35,5% ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτοδύναμος




Στις 10,5 μονάδες ανοίγει η ψαλίδα ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής, σύμφωνα με το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της Palmos Analysis, η οποία διενεργήθηκε για το tvxs.gr. 

Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 35,5%, ενώ η ΝΔ ακολουθεί με 25%.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα το Ποτάμι συγκεντρώνει 7,5%, το ΠΑΣΟΚ 6,5%, Το ΚΚΕ 5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 3% και η ΔΗΜΑΡ 1%. Η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει 6%. 

Με βάση αυτά τα ποσοστά, ο ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει την αυτοδυναμία, καθώς η κατανομή των εδρών στην Βουλή θα είχε ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ: 35,5% 150 
ΝΔ: 25% 71
ΠΟΤΑΜΙ: 7,5% 21
ΠΑΣΟΚ: 6,5% 18
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 6% 17
ΚΚΕ: 5% 14
ΑΝΕΛ: 3% 9

ΕΚΤΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΟΜΜΑΤΑ: 11,5%

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπολογισμός των εδρών, με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, βασίζεται αφενός στο ποσοστό που λαμβάνει κάθε κόμμα που εισέρχεται στο Κοινοβούλιο (που ξεπερνάει δηλαδή το όριο του 3%), αφετέρου στο συνολικό ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Κοινοβουλίου (που δεν ξεπερνούν δηλαδή το όριο του 3%). 

Συγκεκριμένα, σε σχέση με τις έδρες του πρώτου κόμματος και το ποσοστό που χρειάζεται για την επίτευξη της αυτοδυναμίας (151 έδρες), αυτό εξαρτάται τόσο από το ποσοστό του κόμματος αυτού, όσο και από το συνολικό ποσοστό των κομμάτων εκτός Κοινοβουλίου. Συνεπώς, ανάλογα με το συνολικό ποσοστό των κομμάτων εκτός Κοινοβουλίου, το ποσοστό του πρώτου κόμματος για την επίτευξη της αυτοδυναμίας μπορεί να πέσει στο 35% ή και να ανέβει πάνω από το 40%.

Την ίδια στιγμή, στην ερώτηση αν μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα ήταν θετική εξέλιξη το 39% απαντά θετικά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη ΝΔ ανέρχεται στο 30%. Το 44% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είτε συνεργασίας (28%) ή αυτοδύναμη (16%)  θα ήταν η καλύτερη εξέλιξη  για τη χώρα, ενώ μια κυβέρνηση της ΝΔ συγκεντρώνει το 32%. 

Σε ότι αφορά την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, το 48% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι αυτή πρέπει να γίνει από νέα Βουλή αφού πρώτα γίνουν βουλευτικές εκλογές. 

ΠΗΓΗ TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια: