H σημερινή ομιλία μου στην Βουλή στην συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης
ΝΙΚΟΣ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ομιλία κατά την διάρκεια της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης
Ολομέλεια Βουλή
Όσο και αν ακούγεται περίεργο η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, επιζητεί να πιστέψουν όλοι, πως τα πράγματα πάνε καλά και όπου να ‘ναι το μοιρολόι θα μετατραπεί σε… τραγούδι ευτυχίας.
Αλλά να που το «σουξέ στόρι» το πήραν χαμπάρι εκτός από τους Έλληνες και οι εκτός.
Διαβάζω:
«Η Ελλάδα στην χειρότερη ύφεση της ιστορίας της», υπερβολικά αισιόδοξος ο προϋπολογισμός του 2015.
Ποιος το λέει;
Οι financial times.
Επίσης ο ξένος τύπος γράφει :
«το ΔΝΤ διαψεύδει τον Α. Σαμαρά. Στα 25 δις οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος για το 2015-2016»
Και δημοσιεύει την εξαμηνιαία έκθεση fiscal όπου το ΔΝΤ υπολογίζει σε περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ τις μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος, για την διετία 2015-2016. (καταθέτω σχετικά)
Την εποχή των μνημονιακών παγετώνων όμως χωρίς αριθμούς την βιώνουν, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες.
Είδαμε πριν λίγες μέρες, πέθανε ένας άνθρωπος στην ουρά για τον ΕΝΦΙΑ.
Δύο μήνες νωρίτερα, πέθανε μια γυναίκα στην Κρήτη, επειδή της έκοψαν το ρεύμα και σταμάτησαν τα μηχανήματα που την κρατούσαν στη ζωή.
Ποιος αμφισβητεί ότι όλη η κοινωνία είναι στα κάγκελα;
Και όμως θέλουν να εξαφανίσουν ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΡΟ «κοινωνικό επίδομα».
Έκαναν τον εργαζόμενο... «ωφελούμενο».
Διέλυσαν την εργασιακή προστασία.
Διέλυσαν την κοινωνική πρόνοια.
Διέλυσαν την Υγεία.
Έκοψαν τις προληπτικές εξετάσεις.
Ξεμάτωσαν μισθωτούς και συνταξιούχους.
Και τολμούν να μιλούν για «δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή»;
Λίγη ντροπή!!!!
Δεν είδαν τα διαγράμματα της Παγκόσμιας Τράπεζας, που απεικονίζουν την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ της ελληνικής οικονομίας, στα χρόνια του μνημονίου (και δη τα τελευταία δύο).
Και η φαρσοκωμωδία συνεχίζεται με το να μιλάνε για αποκατάσταση της διεθνούς θέσης και αξιοπιστίας» της χώρας ΑΥΤΟΙ που -αλλοιώνοντας τα επίσημα στοιχεία της EUROSTAT- μιλούν για πρωτογενές πλεόνασμα ΟΤΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ είδαν ένα ξεκάθαρο πρωτογενές έλλειμμα 15 δις ευρώ!!!
Τι να πει κανείς όταν έστω και τώρα, στην εποχή της μεγάλης ανθρωπιστικής τραγωδίας, κανένας δεν έχει ακόμα το θάρρος να φωνάξει πως ο ελληνικός λαός χρεοκόπησε οδυνηρά στο όνομα μίας σωτηρίας, που ποτέ δεν θα έρθει με την συνταγή του μνημονίου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Έκοψαν τα δώρα.
Αυξάνουν το ωράριο.
Λήστεψαν τα εφάπαξ.
Θα κόψουν και άλλο τους μισθούς και τις συντάξεις και θα μας λένε ότι «η μείωση των μισθών θα φέρει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».
Και όμως η ανάπτυξη δεν έφτασε ακόμη.
Και όμως η Κυβέρνηση Σαμαρά,
Υπηρετεί συνειδητά και με συνέπεια την πολιτική των ξένων δυναστών – δανειστών, που είναι κατάφωρα αντιλαϊκή και αντεθνική και για τούτο, ούτε ακούει, ούτε απολογείται.
Υβρίζει, λοιδορεί, επιτίθεται σ’ όλους εμάς και μας κατηγορεί για οπισθοδρομικούς, φανατικούς, ψεκασμένους και άλλες τέτοιες αηδίες.
ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΤΑ ΛΕΝΕ;
ΑΥΤΟΙ που σε κάθε μείωση ΟΡΚΙΖΟΝΤΑΙ ότι είναι η τελευταία!
Αυτοί που μας οδήγησαν ΟΛΟΥΣ ΜΑΖΙ στην κορυφή του βουνού και από εκεί ρίχνουν κάθε φορά στο κενό όσους εργαζόμενους τους λέει η τρόικα.
Αυτοί που έγιναν οι «πατριάρχες» της διαπλοκής:
Θυμάστε τον Κώστα Καραμανλή όταν από αυτό το βήμα «χειροτόνησε» τον Κ. Σημίτη σε «αρχιερέα» της διαπλοκής ;
Ε, λοιπόν οι Βενιζέλος και Σαμαράς κατέχουν δικαιωματικά τον τίτλο του «πατριάρχη της διαπλοκής».
Και αφού ο παρά τω Πρωθυπουργώ Υπουργός προκάλεσε να δοθούν ονόματα και διευθύνσεις θα τα ακούσετε τώρα.
Ο Πρωθυπουργός και ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός ελπίζω σήμερα ή αύριο να απαντήσουν.
Εσείς τότε να φωνάξετε το «ΑΞΙΟΣ ή ΑΝΑΞΙΟΣ» για την χειροτονία στο αξίωμα του «πατριάρχη» της διαπλοκής.
Η κυβέρνηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακριβώς όπως συμπεριφέρεται στους Έλληνες ολιγάρχες το ίδιο κάνει και στους ξένους δανειστές, ακολουθεί πειθήνια την καταστροφική συνταγή τους.
Πετσοκόβει τις δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης και περίθαλψης κατά 459 εκατ. ευρώ, τις λειτουργικές δαπάνες κατά 371 εκατ. Ευρώ, αλλά αυξάνει τις πληρωμές όμως για τόκους (σε ταμειακή βάση) σε σχέση με φέτος κατά 200 εκατ. ευρώ καθώς επίσης μειώνει τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 400 εκατ. ευρώ.
Και μετά από όλα αυτά το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στα 316 δις ευρώ ή 168% του ΑΕΠ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητες οι δηλώσεις του κ. Ντράγκι, ο οποίος συνδύασε την ποσοτική χαλάρωση στην χώρα μας, με ένα μνημόνιο διαρκείας.
Οι Έλληνες δεν θα ξεγελαστούν με μία ατάκα περί εξόδου από το μνημόνιο, λες και το μνημόνιο είναι ένα απλό συμβόλαιο και όχι τα χιλιάδες μέτρα, οι διατάξεις και οι νόμοι που έχουν ήδη εφαρμοστεί και που στοχεύουν να συνεχίσουν να εφαρμόζουν για πολλά – πολλά χρόνια ακόμα, μετατρέποντας τους Έλληνες σε… ενοικιαστές της χώρας τους και φιλοξενούμενους στα σπίτια τους!
Και παρόλα αυτά, εξακολουθούν να μας λένε ότι:
«Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μια μακροχρόνια βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».
Για αυτό, λοιπόν, δεν έχει έρθει ακόμη η ανάπτυξη!
Γιατί μέχρι τώρα δημιουργούσαμε τις προϋποθέσεις για να έρθει!
Κατά την άποψή μου είναι προφανές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πως αυτή η κυβέρνηση των πολλών ψεμάτων και των άπειρων υποχωρήσεων στις διαθέσεις ντόπιων και ξένων αφεντικών, πλέον καταρρέει.
Η πολιτική της χρεοκόπησε.
Όπως χρεοκόπησε και η πολιτική που υπηρέτησε, σε όλη την Ευρώπη.
Φαίνεται παντού.
Ακόμα και στην δημοσιονομική «ανταρσία» της Γαλλίας απέναντι στις εντολές του Βερολίνου ή στο φούντωμα των εθνικιστικών και αποσχιστικών κινημάτων παντού στην Ευρώπη.
Η αντίδραση απέναντι στην πολιτική που εξαθλίωσε τους Έλληνες και εξαθλιώνει και τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς είναι πλέον έντονη παντού.
Αποτυπώνεται ακόμα και στην υπογραφή που έβαλε ο πρόεδρος της Ντόϊτσε Μπανκ για την ποσοτική χαλάρωση μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Αλλά στην Ελλάδα η πολιτική αυτή συνεχίζεται ασταμάτητα, επειδή οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος πιστεύουν πως η διατήρηση της εξουσίας τους αποτελεί δώρο της… Αγίας Γερμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ ξέρουν πολύ καλά τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα.
Η Eurostat ανακοίνωσε τις προάλλες πως το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ήταν 315 δις το πρώτο τρίμηνο του 2014, στο 174,1% του ΑΕΠ, αυξημένο κατά 13,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2013!
Μόλις προχθές, έκθεση της Κομισιόν μας ενημέρωσε πως η μακροχρόνια ανεργία στην Ελλάδα παραμένει σε ιστορικά ψηλά για την Ευρώπη, σε ποσοστό 205 περίπου, ενώ θα θυμίσω και την προ ημερών ανακοινωθείσα έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, σύμφωνα με την οποία περίπου 6,5 εκατομμύρια Έλληνες βιώνουν το φάσμα της φτώχειας και αδυνατούν να επιβιώσουν, τουλάχιστον αξιοπρεπώς!
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Αλήθεια που είναι οι φοροελαφρύνσεις;
Ο Σαμαράς δεν είναι, που με πολιτικό «τσαμπουκά» έλεγε, ότι θα καταθέσει στον προϋπολογισμό τις φοροελαφρύνσεις, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ;
Και τελικά ούτε κουβέντα δεν γίνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για φοροελαφρύνσεις φυσικών προσώπων.
Εξαφανίστηκαν, όπως και ο Σαμαράς που δεν είναι καν στη συζήτηση στη Βουλή.
Επίσης ηη Κυβέρνηση της συμφοράς, αντί για ρύθμιση των οφειλομένων στο δημόσιο, στα Ασφαλιστικά, στις τράπεζες κλπ, φέρνει τον εφιάλτη των πλειστηριασμών και το νέο χαράτσι στις εταιρικές παροχές, βαφτίζοντάς τες ως εισόδημα...
Αυξάνει την παρακράτηση, μονιμοποιεί το χαράτσι της ΔΕΗ με το δημευτικό φόρο του ΕΝΦΙΑ, συνεχίζει και τον Ειδ. Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο και τη δήθεν έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, την κάνει τακτική και μόνιμη.
Τέλος, όχι μόνο δεν θεσπίζει μειώσεις στους συντελεστές φυσικών προσώπων, αλλά εξαπολύει νέα φοροεπιδρομή στα εισοδήματα των φτωχών νοικοκυριών με την αύξηση των έμμεσων φόρων.
Στη σελ. 11, του προσχεδίου, δίνεται καθαρά και ξάστερα και η απάντηση στους καλοπροαίρετους, που ακόμα θέλουν να πιστεύουν, πως φτάσαμε στο τέλος των μνημονίων.
Δυστυχώς, άλλα γραπτώς μας πληροφορούν οι κυβερνητικοί τη συνταγή που θα ακολουθήσουν:
«συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής».
Εάν δεν αρκεί και αυτή η ομολογία της κυβέρνησης, τότε ας διαβάσουμε τα όσα γράφει το ειδησεογραφικό πρακτορείο: «bloomberg»:
“...ο προϋπολογισμός που κατέθεσε (η κυβέρνηση) δεν πείθει τους δανειστές για έξοδο από το μνημόνιο”.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Μετά και από τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την μεταβολή του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο του 2014 νομίζω ότι διαλύθηκαν και οι τελευταίες επιφυλάξεις αυτών που διατηρούσαν ελάχιστες ελπίδες σχετικά με την ανάπτυξη της οικονομίας.
Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική οικονομία έχει παγιδευτεί στην διαδικασία των πολύ μικρών μεταβολών θετικών ή αρνητικών του ΑΕΠ.
Έτσι μοιραία και για πολλοστή φορά προκύπτει το θέμα της ανάπτυξης και των ανάλογων πολιτικών που μπορούν να προκαλέσουν την αύξηση του παραγόμενου προϊόντος.
Παραθέτω λοιπόν τις κυριότερες εκτιμήσεις της Τρόικα και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Σταθεροποίησης (ΜΠΔΣ) 2015-2018 το οποίο αποτελεί και τον επίσημο οδικό χάρτη της οικονομικής πολιτικής.
Σύμφωνα με αυτό προβλέπεται ανάπτυξη 2,9% και 3,7% δημοσιονομικό αποτέλεσμα 3% και 4,5% αντίστοιχα για το 2015 και 2016 (χωρίς να περιλαμβάνονται οι επιπτώσεις για την στήριξη του τραπεζικού συστήματος).
Υπάρχει όμως και ένα άλλο δεύτερο σενάριο το οποίο κυκλοφορεί μεταξύ των οικονομικών αναλυτών και προβλέπει την οικονομία καθηλωμένη στο +/- 0,5% με δημοσιονομικό ισοσκελισμό και αποπληθωρισμό.
Δυστυχώς αλλά δεν υπάρχει ούτε ένας οικονομολόγος που να αποδέχεται την ορθότητα των εκτιμήσεων του Μεσοπροθέσμου 2015-2018, άλλωστε αρκεί μια ματιά στην εξέλιξη των επενδύσεων, εξαγωγών, αλλά και της ζήτησης.
Δανείζομαι ορισμένα στοιχεία από την Έκθεση του Γραφείου του Προυπολογισμού της Βουλής (Ιούνιος 2014).
Σύμφωνα με αυτήν ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου το 2013 ανέρχεται στο 13% του ΑΕΠ όταν το 2007 ανήρχετο στο 26,7% και οι εξαγωγές του 2013 είναι μικρότερες από αυτές του 2008.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Δηλαδή η ελληνική οικονομία βρίσκεται παγιδευμένη σε μια παρατεταμένη διαδικασία η οποία χαρακτηρίζεται από τελμάτωση των αναπτυξιακών ρυθμών, αποπληθωρισμό, αρνητικά επιτόκια, χαμηλή ενεργό ζήτηση.
Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η οικονομία δεν πρόκειται να εισέλθει στον ενάρετο κύκλο με τις πολιτικές των προηγούμενων ετών.
Για παράδειγμα μας είπαν ότι οι ελληνικές εξαγωγές εξαρτώνται αποκλειστικά από το μισθολογικό κόστος, αυτό μειώθηκε τα τελευταία χρόνια περισσότερο από 30%, αλλά όμως οι εξαγωγές παραμένουν αμετάβλητες.
Επομένως πρέπει να κάνουμε κάτι διαφορετικό.
Επίσης ήθελαν να πιστέψουμε ότι η απελευθέρωση των επαγγελμάτων, η απορύθμιση των αγορών, η δημοσιονομική τακτοποίηση αποτελούν τα αναπτυξιακά προαπαιτούμενα.
Το αποτέλεσμα τους διέψευσε.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και οι Χριστιανοδημοκράτες «κραυγάζουμε», ότι χρειάζονται αντισυμβατικά μέτρα τα οποία βρίσκονται σε παρέκκλιση από τις συμβατικές και κανονιστικές μνημονιακές διαδικασίες γραφειοκρατικής διεκπεραίωσης.
Για παράδειγμα δεν είναι δυνατό σε έναν θνησιγενή δευτερογενή τομέα όπου η βιομηχανική παραγωγή μειώνεται κάθε μήνα, να χρησιμοποιούνται κοινοτικοί πόροι του ΕΣΠΑ για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της πράσινης ανάπτυξης ή για σεμινάρια.
Ίσως έχουν μπερδέψει το βραχυχρόνιο με το μακροχρόνιο αποτέλεσμα όταν μειώνουν το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων για τις δημοσιονομικές ανάγκες.
Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να κατανοήσουμε ότι ο τουρισμός συμβάλλει μόνο στο 15% στη διαμόρφωση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία.
Είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο, επιτέλους, να εφαρμοστούν πολιτικές νομισματικής χαλάρωσης ακόμα και αν προκαλέσουν αύξηση του πληθωρισμού, για να μπορέσουν να αποτρέψουν την παγίδευση της ελληνικής οικονομίας στην παρατεταμένη ύφεση.
Με άλλα λόγια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτά και άλλα πολλά πρέπει να πάρουν την δική τους θέση στην ατζέντα των συζητήσεων με τους εταίρους.
Με την υπακοή σας στα κελεύσματα της ξένης τρόικας ο ελληνικός λαός έχει συντριβεί και η χώρα χρωστάει περισσότερα από όσα χρωστούσε όταν μπήκαμε στα μνημόνια!
Και η απόλυτη ευθύνη για αυτή την καταστροφική πορεία ανήκει στους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο που έρχονται πλέον να παίξουν τα ρέστα τους, στους τελευταίους τακτικισμούς.
Ζητάνε, λέει, ψήφο εμπιστοσύνης.
Προσπαθούν αγωνιωδώς να μαζέψουν τις έντονες φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό δύο κομμάτων που οι ίδιοι οι αρχηγοί τους, τους ξερίζωσαν την καρδιά και την πέταξαν βορά στα όρνεα που κατασπαράζουν την Ελλάδα.
Και το κάνουν τόσο απρόσεχτα και τόσο σπασμωδικά, που σε αυτή εδώ τη συζήτηση δεν παρίσταται ούτε ο Πρωθυπουργός.
Δηλαδή, ο άνθρωπος που ζητάει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής δεν μπορεί να είναι εδώ, στο ξεκίνημα και σε όλη την διάρκεια αυτής της σοβαρής κοινοβουλευτικής διαδικασίας!
Τίποτα όμως δεν σώζει πλέον αυτή τη συγκυβέρνηση.
Ακόμα και να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης μέσα στη Βουλή, την έχει χάσει προ πολλού στον ίδιο τον λαό.
Το μόνο που απέμεινε πλέον σε αυτή την θλιβερή ορχήστρα είναι η επιλογή εάν θα διαλυθεί ήσυχα ή με πάταγο…
Ας το κάνει το συντομότερο δυνατό, μήπως και προσφέρει – έστω και κατά λάθος – μία τελευταία υπηρεσία στον λαό.
Τίποτα άλλο δεν της αξίζει και τίποτα άλλο δεν μπορεί να πάρει. Οι μέρες μετρούν πλέον αντίστροφα…Σας ευχαριστώ….
Ομιλία κατά την διάρκεια της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης
Ολομέλεια Βουλή
Όσο και αν ακούγεται περίεργο η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, επιζητεί να πιστέψουν όλοι, πως τα πράγματα πάνε καλά και όπου να ‘ναι το μοιρολόι θα μετατραπεί σε… τραγούδι ευτυχίας.
Αλλά να που το «σουξέ στόρι» το πήραν χαμπάρι εκτός από τους Έλληνες και οι εκτός.
Διαβάζω:
«Η Ελλάδα στην χειρότερη ύφεση της ιστορίας της», υπερβολικά αισιόδοξος ο προϋπολογισμός του 2015.
Ποιος το λέει;
Οι financial times.
Επίσης ο ξένος τύπος γράφει :
«το ΔΝΤ διαψεύδει τον Α. Σαμαρά. Στα 25 δις οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος για το 2015-2016»
Και δημοσιεύει την εξαμηνιαία έκθεση fiscal όπου το ΔΝΤ υπολογίζει σε περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ τις μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος, για την διετία 2015-2016. (καταθέτω σχετικά)
Την εποχή των μνημονιακών παγετώνων όμως χωρίς αριθμούς την βιώνουν, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες.
Είδαμε πριν λίγες μέρες, πέθανε ένας άνθρωπος στην ουρά για τον ΕΝΦΙΑ.
Δύο μήνες νωρίτερα, πέθανε μια γυναίκα στην Κρήτη, επειδή της έκοψαν το ρεύμα και σταμάτησαν τα μηχανήματα που την κρατούσαν στη ζωή.
Ποιος αμφισβητεί ότι όλη η κοινωνία είναι στα κάγκελα;
Και όμως θέλουν να εξαφανίσουν ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΡΟ «κοινωνικό επίδομα».
Έκαναν τον εργαζόμενο... «ωφελούμενο».
Διέλυσαν την εργασιακή προστασία.
Διέλυσαν την κοινωνική πρόνοια.
Διέλυσαν την Υγεία.
Έκοψαν τις προληπτικές εξετάσεις.
Ξεμάτωσαν μισθωτούς και συνταξιούχους.
Και τολμούν να μιλούν για «δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή»;
Λίγη ντροπή!!!!
Δεν είδαν τα διαγράμματα της Παγκόσμιας Τράπεζας, που απεικονίζουν την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ της ελληνικής οικονομίας, στα χρόνια του μνημονίου (και δη τα τελευταία δύο).
Και η φαρσοκωμωδία συνεχίζεται με το να μιλάνε για αποκατάσταση της διεθνούς θέσης και αξιοπιστίας» της χώρας ΑΥΤΟΙ που -αλλοιώνοντας τα επίσημα στοιχεία της EUROSTAT- μιλούν για πρωτογενές πλεόνασμα ΟΤΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ είδαν ένα ξεκάθαρο πρωτογενές έλλειμμα 15 δις ευρώ!!!
Τι να πει κανείς όταν έστω και τώρα, στην εποχή της μεγάλης ανθρωπιστικής τραγωδίας, κανένας δεν έχει ακόμα το θάρρος να φωνάξει πως ο ελληνικός λαός χρεοκόπησε οδυνηρά στο όνομα μίας σωτηρίας, που ποτέ δεν θα έρθει με την συνταγή του μνημονίου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Έκοψαν τα δώρα.
Αυξάνουν το ωράριο.
Λήστεψαν τα εφάπαξ.
Θα κόψουν και άλλο τους μισθούς και τις συντάξεις και θα μας λένε ότι «η μείωση των μισθών θα φέρει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».
Και όμως η ανάπτυξη δεν έφτασε ακόμη.
Και όμως η Κυβέρνηση Σαμαρά,
Υπηρετεί συνειδητά και με συνέπεια την πολιτική των ξένων δυναστών – δανειστών, που είναι κατάφωρα αντιλαϊκή και αντεθνική και για τούτο, ούτε ακούει, ούτε απολογείται.
Υβρίζει, λοιδορεί, επιτίθεται σ’ όλους εμάς και μας κατηγορεί για οπισθοδρομικούς, φανατικούς, ψεκασμένους και άλλες τέτοιες αηδίες.
ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΤΑ ΛΕΝΕ;
ΑΥΤΟΙ που σε κάθε μείωση ΟΡΚΙΖΟΝΤΑΙ ότι είναι η τελευταία!
Αυτοί που μας οδήγησαν ΟΛΟΥΣ ΜΑΖΙ στην κορυφή του βουνού και από εκεί ρίχνουν κάθε φορά στο κενό όσους εργαζόμενους τους λέει η τρόικα.
Αυτοί που έγιναν οι «πατριάρχες» της διαπλοκής:
Θυμάστε τον Κώστα Καραμανλή όταν από αυτό το βήμα «χειροτόνησε» τον Κ. Σημίτη σε «αρχιερέα» της διαπλοκής ;
Ε, λοιπόν οι Βενιζέλος και Σαμαράς κατέχουν δικαιωματικά τον τίτλο του «πατριάρχη της διαπλοκής».
Και αφού ο παρά τω Πρωθυπουργώ Υπουργός προκάλεσε να δοθούν ονόματα και διευθύνσεις θα τα ακούσετε τώρα.
Ο Πρωθυπουργός και ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός ελπίζω σήμερα ή αύριο να απαντήσουν.
Εσείς τότε να φωνάξετε το «ΑΞΙΟΣ ή ΑΝΑΞΙΟΣ» για την χειροτονία στο αξίωμα του «πατριάρχη» της διαπλοκής.
Η κυβέρνηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακριβώς όπως συμπεριφέρεται στους Έλληνες ολιγάρχες το ίδιο κάνει και στους ξένους δανειστές, ακολουθεί πειθήνια την καταστροφική συνταγή τους.
Πετσοκόβει τις δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης και περίθαλψης κατά 459 εκατ. ευρώ, τις λειτουργικές δαπάνες κατά 371 εκατ. Ευρώ, αλλά αυξάνει τις πληρωμές όμως για τόκους (σε ταμειακή βάση) σε σχέση με φέτος κατά 200 εκατ. ευρώ καθώς επίσης μειώνει τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 400 εκατ. ευρώ.
Και μετά από όλα αυτά το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στα 316 δις ευρώ ή 168% του ΑΕΠ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητες οι δηλώσεις του κ. Ντράγκι, ο οποίος συνδύασε την ποσοτική χαλάρωση στην χώρα μας, με ένα μνημόνιο διαρκείας.
Οι Έλληνες δεν θα ξεγελαστούν με μία ατάκα περί εξόδου από το μνημόνιο, λες και το μνημόνιο είναι ένα απλό συμβόλαιο και όχι τα χιλιάδες μέτρα, οι διατάξεις και οι νόμοι που έχουν ήδη εφαρμοστεί και που στοχεύουν να συνεχίσουν να εφαρμόζουν για πολλά – πολλά χρόνια ακόμα, μετατρέποντας τους Έλληνες σε… ενοικιαστές της χώρας τους και φιλοξενούμενους στα σπίτια τους!
Και παρόλα αυτά, εξακολουθούν να μας λένε ότι:
«Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μια μακροχρόνια βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».
Για αυτό, λοιπόν, δεν έχει έρθει ακόμη η ανάπτυξη!
Γιατί μέχρι τώρα δημιουργούσαμε τις προϋποθέσεις για να έρθει!
Κατά την άποψή μου είναι προφανές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πως αυτή η κυβέρνηση των πολλών ψεμάτων και των άπειρων υποχωρήσεων στις διαθέσεις ντόπιων και ξένων αφεντικών, πλέον καταρρέει.
Η πολιτική της χρεοκόπησε.
Όπως χρεοκόπησε και η πολιτική που υπηρέτησε, σε όλη την Ευρώπη.
Φαίνεται παντού.
Ακόμα και στην δημοσιονομική «ανταρσία» της Γαλλίας απέναντι στις εντολές του Βερολίνου ή στο φούντωμα των εθνικιστικών και αποσχιστικών κινημάτων παντού στην Ευρώπη.
Η αντίδραση απέναντι στην πολιτική που εξαθλίωσε τους Έλληνες και εξαθλιώνει και τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς είναι πλέον έντονη παντού.
Αποτυπώνεται ακόμα και στην υπογραφή που έβαλε ο πρόεδρος της Ντόϊτσε Μπανκ για την ποσοτική χαλάρωση μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Αλλά στην Ελλάδα η πολιτική αυτή συνεχίζεται ασταμάτητα, επειδή οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος πιστεύουν πως η διατήρηση της εξουσίας τους αποτελεί δώρο της… Αγίας Γερμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ ξέρουν πολύ καλά τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα.
Η Eurostat ανακοίνωσε τις προάλλες πως το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ήταν 315 δις το πρώτο τρίμηνο του 2014, στο 174,1% του ΑΕΠ, αυξημένο κατά 13,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2013!
Μόλις προχθές, έκθεση της Κομισιόν μας ενημέρωσε πως η μακροχρόνια ανεργία στην Ελλάδα παραμένει σε ιστορικά ψηλά για την Ευρώπη, σε ποσοστό 205 περίπου, ενώ θα θυμίσω και την προ ημερών ανακοινωθείσα έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, σύμφωνα με την οποία περίπου 6,5 εκατομμύρια Έλληνες βιώνουν το φάσμα της φτώχειας και αδυνατούν να επιβιώσουν, τουλάχιστον αξιοπρεπώς!
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Αλήθεια που είναι οι φοροελαφρύνσεις;
Ο Σαμαράς δεν είναι, που με πολιτικό «τσαμπουκά» έλεγε, ότι θα καταθέσει στον προϋπολογισμό τις φοροελαφρύνσεις, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ;
Και τελικά ούτε κουβέντα δεν γίνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για φοροελαφρύνσεις φυσικών προσώπων.
Εξαφανίστηκαν, όπως και ο Σαμαράς που δεν είναι καν στη συζήτηση στη Βουλή.
Επίσης ηη Κυβέρνηση της συμφοράς, αντί για ρύθμιση των οφειλομένων στο δημόσιο, στα Ασφαλιστικά, στις τράπεζες κλπ, φέρνει τον εφιάλτη των πλειστηριασμών και το νέο χαράτσι στις εταιρικές παροχές, βαφτίζοντάς τες ως εισόδημα...
Αυξάνει την παρακράτηση, μονιμοποιεί το χαράτσι της ΔΕΗ με το δημευτικό φόρο του ΕΝΦΙΑ, συνεχίζει και τον Ειδ. Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο και τη δήθεν έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, την κάνει τακτική και μόνιμη.
Τέλος, όχι μόνο δεν θεσπίζει μειώσεις στους συντελεστές φυσικών προσώπων, αλλά εξαπολύει νέα φοροεπιδρομή στα εισοδήματα των φτωχών νοικοκυριών με την αύξηση των έμμεσων φόρων.
Στη σελ. 11, του προσχεδίου, δίνεται καθαρά και ξάστερα και η απάντηση στους καλοπροαίρετους, που ακόμα θέλουν να πιστεύουν, πως φτάσαμε στο τέλος των μνημονίων.
Δυστυχώς, άλλα γραπτώς μας πληροφορούν οι κυβερνητικοί τη συνταγή που θα ακολουθήσουν:
«συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής».
Εάν δεν αρκεί και αυτή η ομολογία της κυβέρνησης, τότε ας διαβάσουμε τα όσα γράφει το ειδησεογραφικό πρακτορείο: «bloomberg»:
“...ο προϋπολογισμός που κατέθεσε (η κυβέρνηση) δεν πείθει τους δανειστές για έξοδο από το μνημόνιο”.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Μετά και από τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την μεταβολή του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο του 2014 νομίζω ότι διαλύθηκαν και οι τελευταίες επιφυλάξεις αυτών που διατηρούσαν ελάχιστες ελπίδες σχετικά με την ανάπτυξη της οικονομίας.
Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική οικονομία έχει παγιδευτεί στην διαδικασία των πολύ μικρών μεταβολών θετικών ή αρνητικών του ΑΕΠ.
Έτσι μοιραία και για πολλοστή φορά προκύπτει το θέμα της ανάπτυξης και των ανάλογων πολιτικών που μπορούν να προκαλέσουν την αύξηση του παραγόμενου προϊόντος.
Παραθέτω λοιπόν τις κυριότερες εκτιμήσεις της Τρόικα και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Σταθεροποίησης (ΜΠΔΣ) 2015-2018 το οποίο αποτελεί και τον επίσημο οδικό χάρτη της οικονομικής πολιτικής.
Σύμφωνα με αυτό προβλέπεται ανάπτυξη 2,9% και 3,7% δημοσιονομικό αποτέλεσμα 3% και 4,5% αντίστοιχα για το 2015 και 2016 (χωρίς να περιλαμβάνονται οι επιπτώσεις για την στήριξη του τραπεζικού συστήματος).
Υπάρχει όμως και ένα άλλο δεύτερο σενάριο το οποίο κυκλοφορεί μεταξύ των οικονομικών αναλυτών και προβλέπει την οικονομία καθηλωμένη στο +/- 0,5% με δημοσιονομικό ισοσκελισμό και αποπληθωρισμό.
Δυστυχώς αλλά δεν υπάρχει ούτε ένας οικονομολόγος που να αποδέχεται την ορθότητα των εκτιμήσεων του Μεσοπροθέσμου 2015-2018, άλλωστε αρκεί μια ματιά στην εξέλιξη των επενδύσεων, εξαγωγών, αλλά και της ζήτησης.
Δανείζομαι ορισμένα στοιχεία από την Έκθεση του Γραφείου του Προυπολογισμού της Βουλής (Ιούνιος 2014).
Σύμφωνα με αυτήν ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου το 2013 ανέρχεται στο 13% του ΑΕΠ όταν το 2007 ανήρχετο στο 26,7% και οι εξαγωγές του 2013 είναι μικρότερες από αυτές του 2008.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Δηλαδή η ελληνική οικονομία βρίσκεται παγιδευμένη σε μια παρατεταμένη διαδικασία η οποία χαρακτηρίζεται από τελμάτωση των αναπτυξιακών ρυθμών, αποπληθωρισμό, αρνητικά επιτόκια, χαμηλή ενεργό ζήτηση.
Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η οικονομία δεν πρόκειται να εισέλθει στον ενάρετο κύκλο με τις πολιτικές των προηγούμενων ετών.
Για παράδειγμα μας είπαν ότι οι ελληνικές εξαγωγές εξαρτώνται αποκλειστικά από το μισθολογικό κόστος, αυτό μειώθηκε τα τελευταία χρόνια περισσότερο από 30%, αλλά όμως οι εξαγωγές παραμένουν αμετάβλητες.
Επομένως πρέπει να κάνουμε κάτι διαφορετικό.
Επίσης ήθελαν να πιστέψουμε ότι η απελευθέρωση των επαγγελμάτων, η απορύθμιση των αγορών, η δημοσιονομική τακτοποίηση αποτελούν τα αναπτυξιακά προαπαιτούμενα.
Το αποτέλεσμα τους διέψευσε.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και οι Χριστιανοδημοκράτες «κραυγάζουμε», ότι χρειάζονται αντισυμβατικά μέτρα τα οποία βρίσκονται σε παρέκκλιση από τις συμβατικές και κανονιστικές μνημονιακές διαδικασίες γραφειοκρατικής διεκπεραίωσης.
Για παράδειγμα δεν είναι δυνατό σε έναν θνησιγενή δευτερογενή τομέα όπου η βιομηχανική παραγωγή μειώνεται κάθε μήνα, να χρησιμοποιούνται κοινοτικοί πόροι του ΕΣΠΑ για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της πράσινης ανάπτυξης ή για σεμινάρια.
Ίσως έχουν μπερδέψει το βραχυχρόνιο με το μακροχρόνιο αποτέλεσμα όταν μειώνουν το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων για τις δημοσιονομικές ανάγκες.
Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να κατανοήσουμε ότι ο τουρισμός συμβάλλει μόνο στο 15% στη διαμόρφωση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία.
Είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο, επιτέλους, να εφαρμοστούν πολιτικές νομισματικής χαλάρωσης ακόμα και αν προκαλέσουν αύξηση του πληθωρισμού, για να μπορέσουν να αποτρέψουν την παγίδευση της ελληνικής οικονομίας στην παρατεταμένη ύφεση.
Με άλλα λόγια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτά και άλλα πολλά πρέπει να πάρουν την δική τους θέση στην ατζέντα των συζητήσεων με τους εταίρους.
Με την υπακοή σας στα κελεύσματα της ξένης τρόικας ο ελληνικός λαός έχει συντριβεί και η χώρα χρωστάει περισσότερα από όσα χρωστούσε όταν μπήκαμε στα μνημόνια!
Και η απόλυτη ευθύνη για αυτή την καταστροφική πορεία ανήκει στους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο που έρχονται πλέον να παίξουν τα ρέστα τους, στους τελευταίους τακτικισμούς.
Ζητάνε, λέει, ψήφο εμπιστοσύνης.
Προσπαθούν αγωνιωδώς να μαζέψουν τις έντονες φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό δύο κομμάτων που οι ίδιοι οι αρχηγοί τους, τους ξερίζωσαν την καρδιά και την πέταξαν βορά στα όρνεα που κατασπαράζουν την Ελλάδα.
Και το κάνουν τόσο απρόσεχτα και τόσο σπασμωδικά, που σε αυτή εδώ τη συζήτηση δεν παρίσταται ούτε ο Πρωθυπουργός.
Δηλαδή, ο άνθρωπος που ζητάει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής δεν μπορεί να είναι εδώ, στο ξεκίνημα και σε όλη την διάρκεια αυτής της σοβαρής κοινοβουλευτικής διαδικασίας!
Τίποτα όμως δεν σώζει πλέον αυτή τη συγκυβέρνηση.
Ακόμα και να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης μέσα στη Βουλή, την έχει χάσει προ πολλού στον ίδιο τον λαό.
Το μόνο που απέμεινε πλέον σε αυτή την θλιβερή ορχήστρα είναι η επιλογή εάν θα διαλυθεί ήσυχα ή με πάταγο…
Ας το κάνει το συντομότερο δυνατό, μήπως και προσφέρει – έστω και κατά λάθος – μία τελευταία υπηρεσία στον λαό.
Τίποτα άλλο δεν της αξίζει και τίποτα άλλο δεν μπορεί να πάρει. Οι μέρες μετρούν πλέον αντίστροφα…Σας ευχαριστώ….
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου