17 Του μήνα ο κύκλος ψηφοφοριών για Πρόεδρο

ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ Η ΠΡΩΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκτύπωση
ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΣΠΕΥΔΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙ ΤΑ ΝΕΑ ΦΡΙΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΒΑΡΒΑΡΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Πανικόβλητη και σε αδιέξοδο ηκυβέρνηση έσπευσε, άρον-άρον, να ανακοινώσει την έναρξη, διεξαγωγή και ολοκλήρωση των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίαςμέσα στο Δεκέμβρη, πριν το τέλος του χρόνου.
Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Βουλής να κινηθεί το ταχύτερο η διαδικασία Προεδρικής Εκλογής και η σχετική πρώτη ψηφοφορία να διεξαχθεί την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014, δήλωσε με γραπτή ανακοίνωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη. 
Στελέχη της Αριστεράς τόνιζαν ότι η κυβέρνηση, μάλλον σε συνεννόηση, αν όχι σε συμπαιγνία με τους ''εταίρους'', επισπεύδει τις διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μόνο και μόνο για να μην προηγηθεί η σύναψη, δημοσιοποίηση και έγκριση της συμφωνίας με την τρόικα, η οποία είναι περίπου ολοκληρωμένη, παρότι η κυβέρνηση δεν θέλει να την εμφανίσει. Κι αυτό διότι αυτή η συμφωνία περιλαμβάνει ένα φρικτό πακέτο αντικοινωνικών μέτρων, ενώ θα την ακολουθήσει ένα νέο σκληρότατο μνημόνιο στο όνομα της προληπτικής γραμμής στήριξης. 
Παράλληλα η κυβέρνηση επιδιώκει να θέσει επίπλαστα και διάτρητα εκβιαστικά διλήμματα στους βουλευτές, προβάλλοντας μια εικόνα, τάχα, αβεβαιότητας και ανασφάλειας για τη χώρα, την οποία, υποτίθεται αντιπροσωπεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι σε μια κυβέρνηση η οποία πρέπει δια της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, να ενισχυθεί για να διασφαλίσει μια νέα περίοδο ''μνημονιακής σταθερότητας'' (βλ. νέας λεηλασίας).
Αυτό όμως το παιχνίδι των ''εκβιασμών'' έχει ξαναπαιχτεί με τον πλέον κακόγουστο τρόπο και πλέον δεν συγκινεί, σχεδόν , κανέναν.
 
Τα ίδια στελέχη της Αριστεράς τόνιζαν ότι σε καμμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να βρεθούν και δεν θα βρεθούν 180 βουλευτές που, δια της ψήφου τους σε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα δώσουν το πράσινο φως σε μια νέα μνημονιακή λεηλασία του ελληνικού λαού και στην είσοδο της χώρας σε νέα καταστροφική μνημονιακή περιπέτεια.
Μετά την πανικόβλητη κίνηση της κυβέρνησης να επισπεύσει την Προεδρική εκλογή είναι βέβαιον, πλέον, ότι ο τόπος οδεύει σε εκλογές με τελικό ορίζοντα τα τέλη Γενάρη, μέσα από τις οποίες θα καταγάγει μεγάλη νίκη, έχοντας άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία , η Αριστερά!
Ν.Ζ
Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια, επίκαιρο ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες :
ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ EUROGROUP
ΔΙΜΗΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Συμφωνία για δίμηνη τεχνική παράταση του ελληνικού προγράμματος επιτεύχθηκε στο Eurogroup, όπως ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. To σχετικό αίτημα θα κατατεθεί αύριο, Τρίτη.
Όπως δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ η τρόικα ενημέρωσε το Eurogroup πως υπάρχει κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, όμως αυτή δεν είναι αρκετή για την ολοκλήρωση τηςαξιολόγησης έως τα τέλη του 2014.
Την Τρίτη, η Ελλάδα θα υποβάλλει και τυπικά (με επιστολή) το αίτημα της δίμηνης παράτασης το οποίο αναμένεται να γίνει δεκτό από το Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Σε αυτό το αίτημα θα υπάρχει από την Ελλάδα η επαναβεβαίωση των δεσμεύσεών της για την υλοποίηση των ενεργειών του προγράμματος.
Παραλλήλως η τρόικα θα υποβάλει την Τρίτη έκθεση για τα πεπραγμένα της Ελλάδας (factual report). Την ίδια ημέρα (Τρίτη) τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας επιστρέφουν στην Αθήνα (ομάδα για τα δημοσιονομικά).
Η τρόικα πρότεινε την παράταση της διαθεσιμότητας των 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως το τέλος Φεβρουαρίου και το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει το αίτημα.
Για την ολοκλήρωση του προγράμματος απαιτείται Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) η οποία μετατίθεται «για πρακτικούς λόγους» κατά δύο μήνες, στο τέλος Φεβρουαρίου.
Η οποιαδήποτε απόφαση για τη γραμμή ECCL θα ληφθεί αργότερα, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και του παρόντος προγράμματος αν αυτό ολοκληρωθεί με θετικό τρόπο.
Ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί καλωσόρισε την πρόθεση της Ελλάδας για τη χρήση πιστωτικής γραμμής ECCL.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Στην ανακοίνωση για την Ελλάδα που εκδόθηκε μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup, αναφέρεται ότι χαιρετίστηκαν οι πρόσφατες θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα η βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης για την Ελλάδα που «αντανακλούν τις προσπάθειες αξιοσημείωτη προσαρμογή πραγματοποιήθηκε από τις ελληνικές αρχές και τους πολίτες».
«Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής αρχίζουν να αποδίδει καρπούς και αποδεικνύεται ότι είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την επιστροφή της Ελλάδας στη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας» αναφέρει.
Το Eurogroup χαιρέτισε επίσης την πρόοδο που έχει σημειωθεί από τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα εκκρεμή ζητήματα της πέμπτης αξιολόγησης, ωστόσο «παρά την πρόσφατη πρόοδο η τρέχουσα επανεξέταση δεν μπορεί πλέον να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους».
«Ως εκ τούτου, η παρούσα αξιολόγηση θα πρέπει να συνεχιστεί και στις αρχές του 2015, έως ότου επιτευχθεί η συμφωνία και όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες θεωρείται ότι πληρούνται. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση των 1,8 δισ ευρώ, το ανεξόφλητο υπόλοιπο του τρέχοντος προγράμματος του EFSF».
«Ως εκ τούτου, το Eurogroup θα διάκειται ευνοϊκά σε αίτημα από την Ελλάδα για την τεχνική παράταση 2 μηνών του τρέχοντος προγράμματος του EFSF. Το Eurogroup ζήτησε από τα θεσμικά όργανα να προετοιμάσει μια τεκμηριωμένη έκθεση σχετικά με την πρόοδο των εργασιών της τρέχουσας αναθεώρησης και έδωσε εντολή στο EuroWorkingGroup να αναφέρει στα κράτη-μέλη, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες, με στόχο να καταλήξουν σε τελική απόφαση σχετικά με την παράταση (...) μέχρι το τέλος του έτους».
Επιπλέον, παρατείνεται η περίοδος διάθεσης των ομολόγων του EFSF στο ΤΧΣ μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου του 2015, παράλληλα με την επέκταση του προγράμματος του EFSF. «Το Eurogroup βλέπει θετικά σε μια τέτοια επέκταση. Κατόπιν αιτήματος από την Ελλάδα, το EFSF μπορεί να κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις πριν από το τέλος του έτους».
«Το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν την ταχεία και πλήρη εφαρμογή όλων των μεταρρυθμιστικών μέτρων που απαιτούνται για τη σύναψη της πέμπτης αναθεώρησης. Οι μεταρρυθμίσεις είναι το κλειδί για την ομαλή λειτουργία της ελληνικής οικονομίας και θα συμβάλει στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και της απασχόλησης και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών, με αυτόν τον τρόπο πλήρως επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.
»Τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ παραμένουν ευνοϊκά τη χορήγηση στην Ελλάδα μίας προληπτικής πιστωτικής γραμμής ΕΜΣ (ECCL), αν η Ελλάδα να ζητήσει αυτό και με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμιστικών μέτρων που εξακολουθούν να εκκρεμούν στο πλαίσιο της τρέχουσας αναθεώρησης, η συνεχής συμμετοχή του ΔΝΤ, και η ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών και ενωσιακών διαδικασιών».

Πηγή: ingr
ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ  
Την Τρίτη, σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας στην Αθήνα. Εκτιμάται από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών στις Βρυξέλλες ότι είναι ένα βήμα προς την τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων.
«Δόξα τω Θεώ ξεμπλοκάραμε» αναφέρει έλληνας αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες.
Στο Eurogroup υπήρξε τη Δευτέρα συμφωνία για δίμηνη τεχνική παράταση του ελληνικού προγράμματος.
Την Τρίτη, η Ελλάδα θα υποβάλλει και τυπικά (με επιστολή) το αίτημα της δίμηνης παράτασης το οποίο αναμένεται να γίνει δεκτό από το Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Παραλλήλως η τρόικα θα υποβάλει την Τρίτη έκθεση για τα πεπραγμένα της Ελλάδας (factual report).
Την ίδια ημέρα (Τρίτη) τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας επιστρέφουν στην Αθήνα (ομάδα για τα δημοσιονομικά).
Η οποιαδήποτε απόφαση για τη γραμμή ECCL θα ληφθεί αργότερα, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και του παρόντος προγράμματος αν αυτό ολοκληρωθεί με θετικό τρόπο.
Πηγή: ingr

Δεν υπάρχουν σχόλια: