ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Νίκος Παππάς: «Δεν τους σώζουν τα µαξιλαράκια της αποστασίας»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Νίκος Παππάς: «Δεν τους σώζουν τα µαξιλαράκια της αποστασίας»
Ο διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα µιλά Στο ΧΩΝΙ και απορρίπτει κάθετα τα σενάρια περί «συνεννόησης» για εκλογές µετά την ψήφιση Προέδρου της ∆ηµοκρατίας, καθώς και την παραφιλολογία περί κυβερνητικής συνεργασίας µε Ν∆, ΠΑΣΟΚ και Ποτάµι. «Οι ΑΝΕΛ, όµως, είναι διαφορετική περίπτωση».
143rer3423rft3r
Στηµένο παιχνίδι είναι η κρίση µε την τρόικα. Ολα είναι από πριν συµφωνηµένα, µεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Για τον απλό λόγο ότι ο κ. Σαµαράς, ευρισκόµενος σε πλήρες πολιτικό αδιέξοδο, δεν έχει καµία δυνατότητα -ούτε και... διάθεση- να πει έστω και ένα «όχι». Ετσι, σκηνοθετεί -σε αγαστή συνεργασία µε τα φιλοκυβερνητικά media- ένα παραµύθι, µε τελικό στόχο να περάσει τα νέα µέτρα.
«Εµείς, στον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούµε ότι µια τόσο κρίσιµη συµφωνία, που θα δεσµεύσει τη χώρα για τα επόµενα χρόνια, δεν µπορεί να περάσει έτσι, µε την υπογραφή µιας απονοµιµοποιηµένης κυβέρνησης. Πρέπει να µιλήσει -µέσω της κάλπης- ο ελληνικός λαός. Να αποφασίσει αν αυτό που ζούµε στην Ελλάδα είναι, τελικά, success story ή τραγωδία», υπογραµµίζει Στο ΧΩΝΙ ο Νίκος Παππάς. Ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, είναι ξεκάθαρος: «Η τρόικα γνωρίζει ότι έχει απέναντί της µια κυβέρνηση σε αποδροµή. Η πολιτική Ν∆-ΠΑΣΟΚ βλάπτει τη χώρα και εµείς δεν πρόκειται µε τίποτα να συναινέσουµε στην παράταση της ζωής αυτής της κυβέρνησης. Ούτε κατά µία ηµέρα».
1papas67333Ο Νίκος Παππάς προβλέπει ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο Σαµαράς να βρει τους «180», πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτοδύναµος στις επερχόµενες εκλογές και ξεκαθαρίζει ότι επιδίωξή του θα είναι µια σταθερή κυβέρνηση, στο πλαίσιο της οποίας ο Αλέξης Τσίπρας και οι σύµµαχοί του θα διαθέτουν τη µέγιστη δυνατή διαπραγµατευτική ισχύ έναντι των εταίρων µας. Αποκλείει κάθε κυβερνητική συνεργασία µε Ν∆, ΠΑΣΟΚ και Ποτάµι, ενώ τονίζει την έντιµη και σθεναρή στάση του Πάνου Καµµένου απέναντι στις Σειρήνες του µνηµονίου.
Τις τελευταίες ηµέρες, ο ελληνικός λαός -ή, τουλάχιστον, όσοι βλέπουν τα δελτία των οκτώ στα µεγάλα κανάλια- κοιµούνται και ξυπνούν µε την αγωνία αν θα τα βρει ο Σαµαράς µε την τρόικα. Εσείς τι λέτε; Θα µας κάνουν τη χάρη να επιστρέψουν οι τροϊκανοί;κ. Χριστοφορίδη, η κρίση αυτή είναι σκηνοθετηµένη για να την «πουλήσουν» επικοινωνιακά στον ελληνικό λαό. Η πραγµατικότητα είναι ότι ο κ. Σαµαράς αδυνατεί πλήρως να πει «όχι» στην τρόικα. Σε οποιοδήποτε επίπεδο. Βρίσκεται σε οριστικό αδιέξοδο, µε εκµηδενισµένα πολιτικά αποθέµατα. Ούτε µπορεί, ούτε και θέλει να τους πάει κόντρα. Εχουν, ήδη, συµφωνήσει. Τώρα, κανονίζουν τις τελευταίες λεπτοµέρειες.
Τόσες και τόσες φορές το έχουµε δει το παραµύθι. Εχουµε βαρεθεί να ακούµε τον ίδιο τον πρωθυπουργό -και, βέβαια, τους συν αυτώ- να διαρρηγνύουν τα ιµάτιά τους ότι δεν θα πάρουν νέα µέτρα. Μετά τους δήθεν τσαµπουκάδες, η τρόικα φεύγει και -οι ίδιοι!- την παρακαλάνε να επιστρέψει. Για να την πείσουν, ψηφίζουν νέα µέτρα, λένε και ευχαριστώ.
Περνάνε νέα µέτρα από τη Βουλή; Θα τα ψηφίσει έστω και η ισχνή -και απονοµιµοποιηµένη- γαλαζοπράσινη πλειοψηφία; Οι ίδιοι που έλεγαν στα τηλε-παράθυρα ότι «τα µνηµόνια τελείωσαν»;Εγώ ελπίζω να µην βρεθούν. Επί αυτών των κορυφαίων επιλογών, που θα δεσµεύσουν τη χώρα για τα επόµενα χρόνια, πρέπει να ερωτηθεί ο ελληνικός λαός, µέσω κάλπης. Να µην βάλει, απλά, µια υπογραφή η κυβέρνηση, αλλά να απαντήσει ο λαός: αυτό που ζούµε στην Ελλάδα είναι success story ή τραγωδία;
Εκτός κι αν µας πουν ότι -πάλι...- φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι πραγµατικά φαιδρό. Αν, όντως, η κυβέρνηση είχε πείσει τον ελληνικό λαό ότι έρχεται η ανάπτυξη, βαδίζουµε προς τη σταθερότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, αυτόµατα στη γωνία θα βρισκόταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Και όχι το αντίθετο, όπως τώρα. Αν, δηλαδή, όντως συνέβαιναν αυτά, ο κόσµος θα µας τιµωρούσε θεωρώντας ότι εξαιτίας µας διακυβεύεται αυτή η πορεία. Σε τέτοια περίπτωση, η κυβέρνηση θα ήταν σε θέση να διαµορφώσει και ευρύτερες συναινέσεις. Το γεγονός ότι το αντίθετο συµβαίνει και, τόσο στις ευρωεκλογές όσο και απόλυτα ξεκάθαρα µέσω των δηµοσκοπήσεων, ο λαός δείχνει πως έχει τελειώσει µε την παρούσα συγκυβέρνηση και ότι ήρθε η ώρα να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεκάθαρα αποδεικνύει ποιος φταίει για την κατάντια του τόπου.
Κι όλο το σενάριο περί εθνικής συνεννόησης; «Πουλάει» πολύ στα συστηµικά media, τελευταίως, το εργάκι περί συµφωνίας του ΣΥΡΙΖΑ µε την κυβέρνηση ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας και να πάµε σε συµφωνηµένη ηµεροµηνία εκλογών το Σεπτέµβριο. Το παρουσιάζουν, µάλιστα, ως τετελεσµένο...Οντως, έκαναν ολόκληρο σίριαλ αν θα ανταποκριθεί ο Τσίπρας σε ενδεχόµενη πρόσκληση συνάντησης µε τον πρωθυπουργό. Ασφαλώς και θα πάει. Μετά µας είπαν γιατί δεν καλούµε εµείς τον κ. Σαµαρά. Μα, θεσµικά, µια τέτοια πρωτοβουλία ανήκει στον πρωθυπουργό. Ακόµη και προβεβληµένα στελέχη της Ν∆ τον προτρέπουν προς αυτή την κατεύθυνση. Εδώ, όµως, ο κ. Σαµαράς δεν ερχόταν στη Βουλή, αρνείται να συγκαλέσει συµβούλιο πολιτικών αρχηγών... Θεωρώ ότι όλα αυτά είναι επικοινωνιακά παιχνίδια µιας µικρής οµάδας του Μαξίµου.
Η ουσία είναι πως, σε µια συνάντηση µε τον πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας δεν µπορεί να συζητήσει για τη συµφωνία µε την τρόικα. ∆ιότι πιστεύουµε κάθετα ότι αυτή δεν πρέπει να υπογραφεί. Αυτά τα µέτρα δεν πρέπει να ληφθούν. Ενα τόσο κρίσιµο ζήτηµα πρέπει να τεθεί στο λαό, µέσα από την κάλπη. Υπάρχουν δύο ξεκάθαρα διαφορετικές στρατηγικές και ο λαός πρέπει να επιλέξει. Ο κ. Τσίπρας µπορεί να συζητήσει µόνο επί της διαδικασίας.
Οσο για τα περί συνεννόησης σχετικά µε τον Πρόεδρο και συµφωνίας για µεταγενέστερη ηµεροµηνία εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απόλυτα σαφής από την πρώτη στιγµή. ∆εν πρόκειται να συναινέσουµε στην παράταση της ζωής αυτής της κυβέρνησης ούτε κατά µία ηµέρα. Θεωρούµε την πολιτική της βλαπτική για τον τόπο. Επιπλέον, η τρόικα γνωρίζει ότι διαπραγµατεύεται µε δύο κόµµατα που έχουν χάσει εκλογές. Που βρίσκονται σε πολιτική αποδροµή. Γνωρίζει ότι -και για αυτό το λόγο- έχει το «πάνω χέρι», κάτι που δεν θα ισχύει όταν θα βρεθεί απέναντί της µια κυβέρνηση µε ισχυρή και νωπή λαϊκή εντολή.
Συµφωνούµε, λοιπόν, ότι οι εκλογές έρχονται και πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυβερνήσει. Θα επιδιώξετε αυτοδυναµία, ή µια κυβέρνηση συνεργασίας που θα αντιπροσωπεύει ευρύτερα κοινωνικά στρώµατα; Ή και τα δύο; Θα συνεργαζόσασταν µε το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάµι, τους Ανεξάρτητους Ελλήνες;Το ΠΑΣΟΚ έχει συγκεκριµένη ευθύνη για τη σηµερινή κατάσταση. Το Ποτάµι, όσο περνά ο καιρός, ταυτίζεται µε τις πολιτικές Σαµαρά. Αρα, οι συνεργασίες µε αυτά τα δύο κόµµατα αποκλείονται, όπως βέβαια και µε τη Ν∆.
Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, είναι διαφορετική περίπτωση. Προφανώς, οι ψηφοφόροι τους δεν έχουν όµοια εκκίνηση µε τους ψηφοφόρους της Αριστεράς. Οµως, οι ΑΝΕΛ δηµιουργήθηκαν ακριβώς χάρη στην απαγκίστρωση των ψηφοφόρων από το κυρίαρχο τις τελευταίες δεκαετίες συντηρητικό κόµµα, εξαιτίας της σκληρά µνηµονιακής γραµµής που αυτό υιοθέτησε. Την ώρα, λοιπόν, που το µεγαλύτερο κόµµα της συντηρητικής παράταξης έπαψε να εκφράζει πολύ µεγάλο τµήµα των µεσαίων κοινωνικών στρωµάτων, ο κ. Καµµένος τηρεί µια έντιµη και σθεναρή στάση. Μια στάση που έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς οι Σειρήνες του µνηµονίου δεν σταµατούν το τραγούδι τους ούτε λεπτό, ενώ µπορώ να υποθέσω ότι δεν θα έλειψαν και τα καλέσµατα του Μαξίµου να «γυρίσει στο µαντρί».
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση µε κεντρικό πόλο τον ΣΥΡΙΖΑ θα εξαρτηθεί, τελικά, από τον ελληνικό λαό και τη Βουλή που θα διαµορφώσει η ψήφος του. Εγώ πιστεύω ότι, τελικά, ο λαός θα µας δώσει την αυτοδυναµία και τη δυνατότητα να συγκροτήσουµε µια σταθερή κυβέρνηση, εξοπλίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τους συµµάχους του µε ισχυρά διαπραγµατευτικά όπλα.
Ολη η κριτική απέναντί σας από τη γαλαζοπράσινη κυβέρνηση και τα φιλικά προς αυτή media είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρει τι λέει, είναι ανέτοιµος, δεν έχει στελέχη για να βγάλει τη χώρα από το τούνελ...Είναι πολύ εντυπωσιακό πως τα λέει αυτά η Ν∆ που το 2012 εξελέγη µε σύνθηµα την επαναδιαπραγµάτευση που δεν έκανε ποτέ, µε έναν κ. Σαµαρά να υπόσχεται προσωπικά τα περίφηµα «18 σηµεία» και αµέσως µετά να πηγαίνει στη Μέρκελ και να ζητά συγγνώµη µε το διαβόητο «ουδείς αναµάρτητος», αλλά και µε ένα ανύπαρκτο επιτελείο που έχει αποτύχει σε όλα τα επίπεδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα, έρχεται µε πρόγραµµα ρεαλιστικό και κοστολογηµένο, όχι για αυτά που θέλει, αλλά για αυτά που µπορεί να κάνει. Κι όποιος λέει ότι αυτά δεν γίνονται, ισχυρίζεται -ουσιαστικά- το αδιανόητο: πως µια δηµοκρατικά εκλεγµένη κυβέρνηση δεν µπορεί να επαναπροσδιορίσει το 10% του προϋπολογισµού, να ρυθµίσει τα χρέη προς το ∆ηµόσιο και τα κόκκινα δάνεια. Πρόκειται για µέτρα που δεν χρειάζονται νέα δανεικά. Κανείς από τους δανειστές δεν µπορεί να υποχρεώσει µια δηµοκρατικά εκλεγµένη κυβέρνηση να απαρνηθεί το δικαίωµά της να νοµοθετεί.
Σε ό,τι αφορά το χρέος, είναι σαφές ότι δεν µπορούµε να προχωρήσουµε εντός του πλαισίου της τρόικας και υπό συνθήκες βάναυσης προσβολής της αξιοπρέπειας ενός λαού, που τον κυβερνούν µε... τηλεκοντρόλ, µέσω e-mail δευτεροκλασάτων υπαλλήλων. Ούτε, βέβαια, εκλιπαρώντας τη Μέρκελ για µια συνάντηση και υπογράφοντας ό,τι βάζει µπροστά µας, µε µόνο αντάλλαγµα ένα... photo opportunity. Αντίθετα, µπορούµε -σε µια Σύνοδο Κορυφής- να προβάλουµε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι µια χώρα σε ανθρωπιστική κρίση. Να ξεκαθαρίσουµε ότι το ελληνικό -αλλά και το ευρωπαϊκό- χρέος δεν είναι βιώσιµο. Να βρούµε συµµάχους. Τις χώρες του Νότου, αλλά και χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, οι οποίες -κόντρα στις γερµανικές απαιτήσεις- αρνήθηκαν µόλις πρόσφατα να µειώσουν τα ελλείµµατά τους. Εγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τη Μέρκελ, που απαιτούσε περικοπές 1,5-2 µονάδων και, τελικά, προσάρµοσαν τους προϋπολογισµούς τους κατά µόλις 0,1-0,2 µονάδες. Στην Ελλάδα, βέβαια, κάποιοι -προφανώς εξυπηρετώντας σκοπιµότητες- διαστρέβλωσαν την αλήθεια, προσπαθώντας να µας πείσουν ότι, δήθεν, Γαλλία και Ιταλία έβαλαν την ουρά στα σκέλια µπροστά στην «παντοδύναµη» Μέρκελ. Η αλήθεια είναι ακριβώς αντίθετη. Και, παρά την προσπάθεια ορισµένων να τροµοκρατήσουν προληπτικά τον ελληνικό λαό, αποδεικνύει πως δεν υπάρχουν µονόδροµοι.
«ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΤΑ "ΚΟΥΚΙΑ". ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ»
Την Παρασκευή κάποιοι διέρρεαν, ξανά, ότι ο κ. Σαµαράς βρήκε τους «180». Μήπως κάποιοι δεν ξέρουν να µετράνε;Δεν υπάρχει καµία περίπτωση να εκλεγεί Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας και να γλιτώσει τις εκλογές η συγκυβέρνηση Ν∆-ΠΑΣΟΚ. Το ξέρει το Μαξίµου. Το ξέρουν και στο εξωτερικό. Τα κόµµατα της αντιπολίτευσης έχουν πει ξεκάθαρα όχι στην εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή. Από την πλευρά του, ο κ. Σαµαράς έχει µιλήσει για «µαξιλαράκια», ενώ ο εισαγγελέας καλεί ως ύποπτο τον άνθρωπο που κατηγορείται ότι προσέγγισε τη βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Σταυρούλα Ξουλίδου, µε πρόθεση να τη χρηµατίσει ώστε να ψηφίσει για Πρόεδρο, κόντρα στην απόφαση του κόµµατός της. Ο,τι και να κάνουν, όµως, δεν τους βγαίνουν τα «κουκιά». ∆εν τους σώζουν τα µαξιλαράκια της αποστασίας. Με τίποτα.
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΠΑ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ Το ΧΩΝΙ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
1papas1
Ο διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, ενώ συνομιλεί με τον εκδότη-διευθυντή, Γιώργο Χριστοφορίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: