Τσίπρας προς φορείς: Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε


Ζήτησε συστράτευση


«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας» διαβεβαίωσε τους παραγωγικούς φορείς ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο 25ο Ετήσιο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Ζήτησε τη στήριξη του λαού και τη συστράτευση των δυνάμεων της παραγωγής και της δημιουργίας του τόπου. «Δεν υποσχόμαστε παραδείσους,  υποσχόμαστε, όμως αγώνα, πολύ δουλειά, αξιοπρέπεια και προοπτική» σημείωσε. 
«Η χώρα βρίσκεται σε σημείο καμπής» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι το δίλημμα που υφίσταται είναι το εξής: «Ή ο τόπος θα συνεχίσει την ίδια αυτοτροφοδοτούμενη πολιτική της καταστροφής ή θα αναζητήσουμε, όλες και όλοι μαζί, τον εναλλακτικό δρόμο της αλλαγής και της διεκδίκησης. Ή η Ελλάδα θα συνεχίσει στο αδιέξοδο της  λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης ή θα ανοίξουμε το δρόμο της πραγματικής, συνολικής και εθνικής ανασυγκρότησης, της ανάπτυξης και της απασχόλησης».
Κατηγόρησε για ηθική και πολιτική αθλιότητα την κυβέρνηση
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι «δεν επιχειρεί να επιβάλλει απλώς μια συγκεκριμένη και αποτυχημένη οικονομική πολιτική αλλά μια τιμωρητική πολιτική στην Ελλάδα, παραδειγματική για όλη την Ευρώπη». «Η κυβέρνηση είναι στην πρώτη γραμμή για την εφαρμογή των μέτρων εξαθλίωσης και υπονόμευσης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της οικονομίας. Μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, που επιδεινώνουν το αρχικό πρόβλημα. Και η προσπάθειά της να εκλογικεύσει την αθλιότητα συνιστά από μόνη της ηθική και πολιτική αθλιότητα».
Επιπλέον σημείωσε ότι «μέχρι πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση ισχυριζόταν σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2015. Ξαφνικά, όμως, κάνοντας στροφή αξίας €2,5 δις, προσυπέγραψε την εκτίμηση της τρόικας». Υποστήριξε δε ότι το δημοσιονομικό κενό είναι τεχνητό με την έννοια ότι το προκαλούν οι υψηλές ετήσιες υποχρεώσεις σε τόκους που με τη σειρά τους απαιτούν εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα, δηλαδή πόρους που αφαιρούνται από την εθνική οικονομία και μεταφέρονται στους δανειστές. «Έτσι σχηματίζεται η εικονική πραγματικότητα ότι οι αριθμοί βγαίνουν. Αλλά ούτε οι αριθμοί βγαίνουν ούτε οι άνθρωποι αντέχουν» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος, ωσάν να είναι εκπρόσωποι των δανειστών και όχι η ηγεσία μιας υπερχρεωμένης και δανειζόμενης χώρας, πλειοδοτούν σε δηλώσεις ότι το δημόσιο χρέος της χώρας μας είναι δήθεν βιώσιμο» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο αφαιρούν το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης.
Υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα ξαναβγεί στις αγορές μόνο με αλλαγή πολιτικής. «Με άμεσο τερματισμό της λιτότητας, με στροφή στην ανάπτυξη, «κούρεμα» του χρέους και σημαντική ελάφρυνση του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησής του» πρόσθεσε σημειώνοντας ότι και οι αγορές δεν τιμολογούν τον κίνδυνο από την αλλαγή πολιτικής. «Δηλαδή, δεν τιμολογούν την ανάπτυξη ως κίνδυνο. Τιμολογούν, όμως, ως κίνδυνο το μη βιώσιμο δημόσιο χρέος, την αστάθεια της σημερινής κυβέρνησης διότι δεν μπορεί να βρει 180 βουλευτές που θα επιτρέψουν τη συνέχιση αυτής της πολιτικής και την παντελή έλλειψη αναπτυξιακού σχεδίου».

Συστράτευση για ανασυγκρότηση 

«Εν όψει των κρίσιμων πολιτικών εξελίξεων που διαγράφονται, ο ΣΥΡΙΖΑ, με αίσθημα ευθύνης, απευθύνει πρόσκληση στη δημιουργική και παραγωγική Ελλάδα για την επόμενη μέρα. Για μια νέα κοινωνική συμφωνία για την ανάπτυξη. Για ανάπτυξη με ενίσχυση της ζήτησης, με κοινωνική δικαιοσύνη και οικολογική εγρήγορση. Με νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας, ώστε να είναι βιώσιμη. Δεν χρειάζεται να νοσταλγούμε το χρεοκοπημένο παρελθόν. Αντίθετα, πρέπει να συστρατευθούμε για ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Για μια νέα Ελλάδα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επισήμανε τέλος ότι το κόμμα του από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης του 2013, έχει καταθέσει ολοκληρωμένο πολιτικό σχέδιο για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου. «Το σχέδιο αυτό συναρθρώνεται με το Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων και με το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, που εμείς ονομάζουμε το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». Με το πρόγραμμα αυτό θα αντικαταστήσουμε το Μνημόνιο από τις πρώτες κιόλας μέρες της νέας διακυβέρνησης, προτού και ανεξάρτητα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης».

«Το δικό μας πρόγραμμα περιλαμβάνει πραγματικές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις – όχι τις νεοφιλελεύθερες αντιμεταρρυθμίσεις της οικονομικής και κοινωνικής αποδιάρθρωσης – που έχει ανάγκη η κοινωνία. Και στοχεύουν στην καταπολέμηση της διαφθοράς και των ανισοτήτων, στο μετασχηματισμό του κράτους, στη φορολογική δικαιοσύνη, στο συνολικό πλαίσιο της ανασυγκρότησης της χώρας».

Ανάρτηση από Tags

Δεν υπάρχουν σχόλια: