Δευ, 08/06/2015
Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι «θέμα χρόνου», εκτίμησε ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Αλαν Γκρίνσπαν, μια από τις πιο ηχηρές παρουσίες στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι τις τελευταίες δεκαετίες. «Οσο πιο γρήγορα βγει η Ελλάδα από το ευρώ τόσο το καλύτερο για όλους», σημείωσε σε συνέντευξή του στην Het Financieele Dagblad, προσθέτοντας ότι, σε αντίθεση με αυτό που πίστευε πριν από δύο χρόνια, τώρα έχει πεισθεί ότι η έξοδος της Ελλάδας δεν θα προκαλούσε διάσπαση της Ευρωζώνης.
Ο νυν διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, Χαρουκίρο Κουρόντα, σε συνέντευξή του στην Handelsblatt πριν από λίγες ημέρες, δήλωσε ευθέως ότι «βραχυπρόθεσμα δεν θα υπάρξουν συνέπειες μετάδοσης, αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει ή ακόμη κι αν αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση». Αναγνώρισε, πάντως, ότι «αν για πρώτη φορά μια χώρα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, τότε μετά δεν θα πρόκειται για την ίδια σταθερή Ενωση όπως πριν».
Σε ανάλογο πνεύμα και ο τρίτος πιο πλούσιος άνθρωπος του πλανήτη, ο πολυδισεκατομμυριούχος Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος εκτίμησε ότι ένα Grexit θα μπορούσε να δράσει ενισχυτικά για το ευρώ.
Από την πλευρά της, η Κριστίν Λαγκάρντ μπορεί να απέδωσε σε μεταφραστικό λάθος τη δήλωση που φέρεται να έκανε ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι μια πιθανότατα και δεν θα σημάνει το τέλος της Ευρωζώνης, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, ο οποίος δήλωσε στη Handelsblatt: «Ας ελπίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί. Αν όμως γίνει, είμαι πεπεισμένος ότι το ευρώ θα επιβιώσει. Εχουμε μελετήσει τι μπορεί να συμβεί εάν η κρίση εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες. Η ΕΚΤ έχει τα μέσα να την αντιμετωπίσει. Πολλοί κίνδυνοι, που προηγουμένως ήταν πολύ σημαντικοί, σήμερα είναι λιγότερο μεγάλοι».
«Ενα Grexit θα ήταν καλό για την Ευρώπη και την Ελλάδα» σημειώνει ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Γερμανίας, Χανς Βέρνερ Ζιν, γιατί, όπως λέει, «δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ανακτήσει η ελληνική οικονομία την ανταγωνιστικότητά της στο ορατό μέλλον». Υποστηρίζει, δε, ότι η έξοδος, η υποτίμηση της δραχμής και η δυνατότητα επανεισδοχής στην Ευρωζώνη θα λειτουργήσει πολύ ενισχυτικά για την ελληνική οικονομία.
ο φόβος για τις δραματικές συνέπειες που θα είχε μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη υποχωρεί. Παρότι η πλειονότητα των πολιτικών ηγετών, αρμόδιων υπουργών και διεθνών οικονομικών παραγόντων εξακολουθούν να προειδοποιούν για τις αρνητικές επιπτώσεις ενός Grexit, αυξάνονται οι φωνές που, ακόμη και δημόσια, υποστηρίζουν την έξοδο της χώρας μας από το ενιαίο νόμισμα, εκτιμώντας ότι αυτή η εξέλιξη, όχι μόνον είναι πιθανή αλλά θα αποβεί και θετική για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Αlianz, Μοχάμεντ Ελ Εριάν, στην οποία ανήκει το μεγαλύτερο κεφάλαιο διαχείρισης ομολόγων στον κόσμο, τόνισε στην «Κ» ότι «σε σύγκριση με το 2010 και το 2012, ο υπόλοιπος κόσμος δείχνει πολύ λιγότερο ανήσυχος για την αρνητική προοπτική μετάδοσης ενός Grexit. Η Ευρώπη έχει κάνει βήματα για να ενδυναμώσει τους θεσμούς και τα εργαλεία που διασφαλίζουν τον περιορισμό της μετάδοσης από ένα μέλος στα υπόλοιπα». Και συμπλήρωσε: «Παρότι κανένας Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν θα ήθελε να μείνει στην Ιστορία ως ο άνθρωπος που ήταν υπεύθυνος για την πρώτη έξοδο χώρας από την Ευρωζώνη, περισσότεροι φαίνεται να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μια τέτοια έκβαση θα ήταν μακροπρόθεσμα προς το συμφέρον της Ενωσης».
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΔΡΑΧΜΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου