Τί συμφώνησαν Ρωσία-Συρία-Αίγυπτος

46 MIG-35 ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΚΑΪΡΟ - H ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΩΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ

25/09/2015
του Βασίλη Καπούλα
50 ελικόπτερα Ka-52 Alligator, τα περισσότερα εκ των οποίων θα είναι της ναυτικής έκδοσης, δίνει η Ρωσία στην Αίγυπτο για να επανδρώσει τα ελικοπτεροφόρα Mistral για επιχειρήσεις καταρχήν στη Συρία ενώ  το Κάιρο θα πάρει και 46 μαχητικά MiG-35. Σε αντάλλαγμα η Ρωσία θα κάνει χρήση των Αιγυπτιακών αεροδρομίων και του εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά και μεταφορικά αεροσκάφη!
 
Δεδομένο πρέπει να θεωρείται, επίσης, ότι πάνω στα Mistral θα βρίσκονται και Ρώσοι στρατιωτικοί σύμβουλοι αφού σε τριμερής συνάντηση αξιωματούχων από Συρία-Αίγυπτο και Ρωσία συμφωνήθηκε κοινό σχέδιο επιχειρησιακής δράσης κατά των ισλαμιστών εξτρεμιστών!
 
Είναι φανερό ότι σε μεταγενέστερο χρόνο τα Mistral, αν μέχρι τότε η Ρωσία δεν κατασκευάσει δικά της αφού πλέον έχει την τεχνογνωσία, θα επιστρέψουν στη Ρωσία! Τεράστιο το κόλπο γκρόσο της Μόσχας...
 
Τώρα, όσον αφορά και πάλι στα Mistral, είναι πλοία που έχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες, μεταφέροντας 16 ελικόπτερα, 4 αποβατικά σκάφη, 70 τεθωρακισμένα οχήματα και 450 στρατιώτες, ενώ και τα οπλικά συστήματα με τα οποία είναι εφοδιασμένα είναι σύγχρονα και ισχυρά. 
 
Πιο συγκεκριμένα, Ρωσία και Αίγυπτος συμφώνησαν στην υπογραφή σύμβασης για προμήθεια του Καΐρου 50 υπερσύγχρονων ελικοπτέρων Κa-52 Alligator, της ναυτικής έκδοσης, τα οποία θα εξοπλίσουν τα ελικοπτεροφόρα Mistral σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS
 
"Η σύμβαση για την προμήθεια 50 ελικοπτέρων Ka-52 έχει υπογραφεί" είπε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε: " Αν οι Αιγύπτιοι το θεωρήσουν αναγκαίο τα ελικόπτερα που θα παραλάβουν θα είναι της ναυτικής έκδοσης".
 
Πηγές του Ρωσικού ναυτικού ανέφεραν στο TASS τον Αύγουστο ότι το Ναυτικό αναμένει να παραλάβει το πρώτο Kamov Ka-52K (Katran) το 2017-2018 ενώ τα ελικόπτερα αυτά προορίζονταν για τα δύο ελικοπτεροφόρα Mistral. Η παράδοση αυτή ;όμως αναμένεται να επιταχυνθεί εξαιτίας των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.
 
To Ka-52K είναι η ναυτική έκδοση του Ka-52 Alligator και είναι ειδικά κατασκευασμένα για τα Mistral!
 
Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Συριακού στρατού, ο επικεφαλής της συριακής υπηρεσίας πληροφοριών Στρατηγός ‘Ali Mamlouk, ταξίδεψε στην Βηρυττό την περασμένη εβδομάδα για συνάντηση με τον επικεφαλής της Αιγυπτιακής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.
 
Η συνάντηση κλείστηκε από ανώτερο Ρώσο αξιωματούχο και ο σκοπός ήταν η συμμαχία μεταξύ Συρίας και Αιγύπτου και ο στρατιωτικός συντονισμός τους.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τριμερής συνάντηση κατέληξε σε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης σχετικά με τη ρωσική παρουσία μέσα στη δυτική Συρία: Το σχέδιο περιελάμβανε χρήση του Αιγυπτιακού εναέριου χώρου και αεροδρομίων για τω ρωσικά μαχητικά!
 
Η παρουσία της Ρωσίας στην Αίγυπτο θα είναι καταστρεπτική για το ISIL και το Αl-Sham καθώς το Κρεμλίνο κατέχει πανίσχυρο στρατιωτικό οπλοστάσιο για να αντιμετωπίσει τους θρησκευτικούς εξτρεμιστές.
 
Αν και οι σχέσεις Συρίας-Αιγύπτου είχαν πληγεί εξαιτίας της αποβολής της από τον Αραβικό Σύνδεσμο, οι προσπάθειες Ρωσία και Ιράν για στρατιωτική συμμαχία με τις δύο αυτές χώρες απέδωσαν καρπούς!
 
Πλέον ανταλλάσουν στρατιωτικές πληροφορίες και συντονίζονται στον πόλεμο κατά των ισλαμιστών με την Σαουδική Αραβία να είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένη από την εξέλιξη αυτή!
 
Η μεταστραφή 180 μοιρών του προέδρου της Αιγύποτυ Αλ Σίσι απέναντι στο Συριακό στρατό οφείλεται σε Ρωσία-Ιράν και πλέον η θέση του Μ.Άσαντ είναι πολύ ισχυρή.
 
Τέλος, η Αίγυπτος όπως έχουμε πει και εδώ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ρωσία και για την αγορά 46 μαχητικών αεροσκαφών MiG-35, μια συμφωνία που θα αγγίξει τα 2,2 δισ δολάρια!
 
Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της MiG, Sergei Korotkov, είπε ότι η εταιρεία είναι έτοιμη να δώσει τα τελευταίας τεχνολογίας MiG-35 στην Αίγυπτο!
 
Είναι προφανές ότι η Ρωσία δημιουργεί ένα ισχυρό περιφερειακό παίκτη αποδυναμώνοντας έτσι την Τουρκία και τον ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή!

Τμήμα ειδήσεων pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: