Παρ. 25/9/15
... ΜΕ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ "ΙΣΟΔΥΝΑΜΩΝ"
ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ - ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΟΣΕΩΝ
Περικοπές στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, που μεσοσταθμικά θα προσεγγίζουν και ίσως να ξεπερνούν το 11%, παράλληλα με τη ριζική αναμόρφωση τουασφαλιστικού, περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης στο πλαίσιο των "ισοδυνάμων"που προτίθεται να προτείνει στους εκπροσώπους των λεγόμενων "θεσμών", προκειμένου να αναποφύγει την πλήρη εφαρμογή των «σκληρών» όρων του 3ου μνημονίου για το ασφαλιστικό (όπως κατάργηση του ΕΚΑΣ, μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ, εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και υλοποίηση του νόμου 3863/2010), χωρίς να αποκλείονται νέες παρεμβάσεις εφόσον το αξιώσουν οι δανειστές.
Στον αντιασφαλιστικό σχεδιασμό της κυβέρνησης περιλαμβάνεται επίσης η επιβολή ανώτατου πλαφόν για το σύνολο των συνταξιοδοτικών παροχών, κοντά στις 2.000 ευρώ, από 2.350 ευρώ στο ΙΚΑ, 2.774 ευρώ στα ειδικά ταμεία και 3.360 ευρώ σε όσους λαμβάνουν σήμερα διπλές συντάξεις.
Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος επανήλθε χθες, με νέες δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, στο θέμα των μειώσεων, δίνοντας διαβεβαιώσεις μόνο για τις μικρές και τις μεσαίες συντάξεις, διαβεβαιώσεις που μπορεί να αποδειχθούν χωρίς αντίκρυσμα και μάλιστα πολύ σύντομα. Ο αρμόδιος υπουργός προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και οριοθέτησε ως μικρές τις συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ και ως μεσαίες τις συντάξεις από 1.000 έως 1.500 ευρώ, χωρίς φυσικά να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών, αφού με τις συντάξεις συντηρούνται όχι μόνο οι απόμαχοι της εργασίας αλλά και παιδιά ή και εγγόνια που μαστίζονται από την ανεργία.
Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν βέβαια ότι με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις για περιορισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 2,25 δισ. ευρώ την επόμενη διετία –με τον περιορισμό για φέτος να ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ– οι προωθούμενες μειώσεις θα αφορούν αναπόφευκτα και τους συνταξιούχους που λαμβάνουν συντάξεις (κύριες, επικουρικές ή και μερίσματα) από 1.000 ευρώ και πάνω, ενώ ανοικτό για διαπραγμάτευση μένει το εάν τελικά οι περικοπές θα αφορούν και τις χαμηλότερες συνταξιοδοτικές παροχές. Βάσει υπολογισμών, εάν οι περικοπές εφαρμοστούν στο σύνολο των συνταξιούχων, οριζόντια, τότε θα αγγίζουν το 6,2%, ενώ εάν περιοριστούν για τα ποσά άνω των 1.000 ευρώ θα φθάνουν στο 11%.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ του υπουργείου Εργασίας, τα οποία επεξεργάζεται αυτές τις ημέρες η Εθνική Αναλογιστική Αρχή, οι συνταξιούχοι με άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.500 ευρώ δεν υπερβαίνουν τις 360.000, δηλαδή καλύπτουν το 13,5% του συνόλου. Εάν σε αυτούς προστεθούν και αυτοί που έχουν μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις 1.000 έως 1.500 ευρώ (περίπου 552.000), συνολικά οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν πάνω από 1.000 ευρώ υπερβαίνουν τις 910.000, δηλαδή καλύπτουν το 34,3% του συνόλου των συνταξιούχων της χώρας.
Εκτιμάται ότι αυτοί καλύπτουν περίπου το 60% της συνολικής μηνιαίας συνταξιοδοτικής δαπάνης, που ανέρχεται σε 2,3 δισ. ευρώ. Από τους συνολικά 2,655 εκατ. συνταξιούχους, εισόδημα από συντάξεις έως 1.000 ευρώ έχει η συντριπτική πλειονότητα, ήτοι 1,750 εκατ.
ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΟΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΓΟΝΟΜΕΤΡΟ - 105 ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Η πρώτη συζήτηση για τις άμεσες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η νέα κυβέρνηση έγινε χθες στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια του προγραμματισμένου Euroworking Group (ομάδα προετοιμασίας του Eurogroup). Η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με μία εκτενή λίστα μέτρων και προαπαιτουμένων που πρέπει να γίνουν κάτω από ασφυκτικές προθεσμίες.
Συγκεκριμένα, μια σειρά από 105 μέτρα πρέπει να έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι το τέλος του έτους, για να εφαρμοστεί σύμφωνα με τα σφιχτά χρονικά πλαίσια το νέο πρόγραμμα. Στο χθεσινό Euroworking Group, η συζήτηση αφορούσε στο ποια προαπαιτούμενα από τη λίστα αυτή θα μπορούσαν να απελευθερώσουν την υποδόση των 3 δισ. που υπολείπεται από τον περασμένο Αύγουστο. Το ποσό αυτό δεν θα χρειαστεί για χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, καθώς δεν υπάρχει προθεσμία κάποιας πληρωμής δόσης, αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.
Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η δόση των 3 δισ. θα χωριστεί σε δύο υποδόσεις των 2 και 1 δισ. Η τελική απόφαση για το ποια προαπαιτούμενα θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν τα 2 και ύστερα το 1 δισ. αναμένεται να ληφθεί την επόμενη εβδομάδα πριν από το Eurogroup στις 5 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, τα πιο «ελαφρά μέτρα» θα περιλαμβάνονται στην πρώτη υποδόση των 2 δισ., καθώς και ό,τι δεν έχει γίνει από τα 25 προαπαιτούμενα που αντιστοιχούν στον μήνα του Σεπτεμβρίου. Μεταξύ αυτών είναι η παράταση του ορίου επιστροφής από τη φαρμακευτική δαπάνη (claw back) για τρία χρόνια, η θέσπιση νέου ποινολογίου για φορολογικές παραβάσεις, η θέσπιση σχεδίου δράσης για δημόσιες συμβάσεις, ενώ σημαντικές είναι και οιενεργειακές μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται όπως η κατάργηση της έκπτωσης 20% στη βαριά βιομηχανία που ίσχυε μέχρι τώρα και αντικατάσταση αυτής της ρύθμισης με άλλα μέτρα.
Συγχρόνως δυσκολία αναμένεται στο άνοιγμα των "κλειστών" επαγγελμάτων (συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, δικαστικοί επιμελητές και αναλογιστές) που θα βρίσκεται κατά πάσα πιθανότητα στα προαπαιτούμενα για την πρώτη υποδόση των 2 δισ. Επίσης πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση στην κατάργηση των μονομερών δράσεων που έλαβε στο πρώτο μισό του έτους, όπως η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις.
Ενώ η δύσκολη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού αναμένεται να συνοδεύει την πρώτη αξιολόγηση που θα ακολουθήσει αμέσως μετά την υλοποίηση των δύο πακέτων προαπαιτουμένων, ένα μέρος της που αφορά την προώθηση υπουργικών αποφάσεων γα την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης (μετά την κατάργηση των πρόωρων) θα πρέπει να εφαρμοστεί τις επόμενες εβδομάδες.
Οσον αφορά την υποδόση του 1 δισ. που θα ακολουθήσει αμέσως μετά, τα μέτρα θα είναι βαριά και δύσκολα (ίσως τα δυσκολότερα από το σύνολο των μέτρων όλου του προγράμματος), καθώς θα περιλαμβάνουν δημοσιονομικά, κάποια ασφαλιστικά, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια.
Συγκεκριμένα, έως τις αρχές Νοεμβρίου και για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ θα πρέπει να είναι έτοιμα τα δημοσιονομικά μέτρα που δεν είχαν προσδιοριστεί τον Αύγουστο, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (που αναμένεται να συνοδεύεται με περαιτέρω περικοπές στις κρατικές δαπάνες), να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, αλλά και να γίνουν και οι υπόλοιπες δράσεις του Οκτωβρίου, όπως περιγράφονται στο μνημόνιο.
ΑΠΟ ΤΗΝ "ΙΣΚΡΑ " Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου