Η πιο κρίσιμη ημέρα για το
Δεν έχει κανένα απολύτως προηγούμενο το «έγκλημα» στο οποίο οι δανειστές επιχειρούν να καταστήσουν συνένοχη την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, εις βάρος του ελληνικού φαρμάκου, της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και κατ’ επέκταση εις βάρος της υγείας των Ελλήνων πολιτών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ήταν τα δύο κόμματα που προεκλογικά «κέρδισαν» την ψήφο των πολιτών, υποσχόμενα όχι απλά τη στήριξη, αλλά και την απόλυτη ενίσχυση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, συμπεριλαμβάνοντάς την μέσα στους τέσσερις πιο ισχυρούς πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Και σήμερα, αν τελικά δεν κάνουν το αυτονόητο και φτάσουν στο σημείο, μέσα από το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, να υλοποιήσουν σε απόλυτο βαθμό τα «βρώμικα» σχέδια των δανειστών και των ξένων φαρμακοβιομηχανιών που αυτοί εκπροσωπούν, θα βάλουν την «ταφόπλακα» πάνω από το ελληνικό φάρμακο, οδηγώντας χιλιάδες εργαζομένους στην ανεργία.
Η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου είναι μέχρι στιγμής αυτή που φαίνεται ότι ξέχασε μέσα σε ελάχιστους μόλις μήνες, μια από τις πλέον βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της και είναι έτοιμη να βάλει «βόμβα» στα θεμέλια της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.
Μια «βόμβα» που έφτασαν στο σημείο να την απορρίψουν σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ακόμα και η Νέα Δημοκρατία δια στόματος του υποψήφιου προέδρου της, Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι τάχθηκαν ξεκάθαρα, υπέρ της απόσυρσης από το πολυνομοσχέδιο, της διάταξης για την τιμολόγηση σε εξευτελιστικά επίπεδα, των εκτός πατέντου φαρμάκων και των γενοσήμων.
Τσίπρας και Καμμένος έφτασαν στο σημείο να λένε αυτοί όσα καταλόγιζαν σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, να φωνάζουν, δηλαδή, «ναι σε όλα» έναντι των δανειστών και να εγκληματούν εν γνώση τους (;) εις βάρος των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, των χιλιάδων εργαζομένων σε αυτές και φυσικά των Ελλήνων πολιτών. Γιατί οι Έλληνες ασθενείς θα είναι τελικά αυτοί, αν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν αποσύρουν τη διάταξη από το πολυνομοσχέδιο, που σε λίγο καιρό θα υποχρεωθούν, αν περάσει αυτό το εκτρωματικό εφεύρημα των δανειστών, να πληρώνουν αμφίβολης ποιότητας φάρμακα της Ισραηλινών και άλλων πολυεθνικών, σε τιμές (όταν πετύχουν το στόχο της διάλυσης των ελληνικών εταιρειών) κατά πολύ υψηλότερες από αυτές που σήμερα βρίσκουν τα απολύτως ασφαλή, παραγόμενα στην Ελλάδα φάρμακα.
Υπάρχει, λοιπόν, χρόνος, έστω και στο... παρά ένα, αν πραγματικά Τσίπρας και Καμμένος, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θέλουν να σώσουν το ελληνικό φάρμακο και να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία, αλλά και αν πραγματικά θέλουν να αποδείξουν πως κυβερνούν τη χώρα για να προασπίζουν τα συμφέροντά της και όχι αυτά των Ισραηλινών και Γερμανικών εταιρειών, να στείλουν σε μια κόλλα χαρτί, πίσω στους δανειστές, τη δόλια και προσβλητική απαίτησή τους.
Να στηρίζουν, ακριβώς, όπως το είχαν αμφότεροι υποσχεθεί προεκλογικά, το ελληνικό φάρμακο και να πουν, επιτέλους και ένα περήφανο ΟΧΙ στους δανειστές και τον κ. Καρόνε της τρόικας, που αποτελεί το «συνδικαλιστικό» όργανο των ξένων πολυεθνικών στις Βρυξέλλες και έχει αναδειχθεί ως... «δάσκαλος» του είδους και εσχάτως νέος συμβουλάτορας του Μαξίμου, με μοναδικό σκοπό του να οδηγήσει στο κλείσιμο τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.
Οφείλουν, επιτέλους, αυτοί που εξελέγησαν για να κυβερνούν αυτό τον τόπο να το πράξουν εκπροσωπώντας τα εθνικά και όχι τα... πολυεθνικά συμφέροντα. Λύσεις υπάρχουν για όλα τα ζητήματα, λύσεις εθνικές, λύσεις πατριωτικές. Αρκεί αυτοί που κυβερνούν να θέλουν να τις εφαρμόσουν και να μην περιμένουν τα email των δανειστών για να... χαράξουν τη στρατηγική τους στο χώρο του φαρμάκου.
Μια στρατηγική που αν δεν σπεύσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να αποτρέψουν, ζητώντας την απόσυρση της διάταξης για τα εκτός πατέντου φάρμακα και τα γενόσημα στο πολυνομοσχέδιο, θα ισοδυναμεί και με τη δική τους συνενοχή σε ένα σχεδιαζόμενο εκ προμελέτης έγκλημα εις βάρος χιλιάδων εργαζομένων, απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων για το ελληνικό δημόσιο και επιπτώσεων ανυπολόγιστης αξίας στην υγεία των Ελλήνων.
Από σήμερα ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση... ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ πρέπει να αποφασίσουν αν θα βάλουν την ταφόπλακα στο ελληνικό φάρμακο.
Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι τους δείχνουν σήμερα το δρόμο...
Εμείς τους θυμίζουμε όσα εκείνοι δήλωναν προεκλογικά, σε περίπτωση που τα έχουν ξεχάσει. Ας αποδείξουν, λοιπόν, τα αυτονόητα. Έστω και την ύστατη στιγμή...
Ο πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας στις 2 Απριλίου 2015, είχε δηλώσει: «Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκων, μέσω δημιουργίας άμεσων και έμμεσων κινήτρων για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και των εξαγωγών της, με άμεση επίδραση στις θέσεις εργασίας και στο ΑΕΠ της χώρας».
Ο Πάνος Καμμένος πριν τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου μίλαγε για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία ως έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης και πρότεινε, χαρακτηριστικά, για το ζήτημα του rebate:
Κ. Μητσοτάκης: «Στρατηγικός στόχος κάθε κυβέρνησης η στήριξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας»
Τις ενστάσεις του για την προκλητική και μονομερή παρέμβαση των θεσμών στις τιμές των παλαιών και οικονομικών φαρμάκων, μέσω των διατάξεων που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εξέφρασε ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μιλώντας στην εκπομπή «στον Ενικό» και ερωτηθείς από τον Νίκο Χατζηνικολάου για τη θέση του «για τους τελευταίους χειρισμούς της τρόικας, αναφορικά με το φθηνό ελληνικό φάρμακο, δηλαδή αναφορικά με την ελληνική φαρμακοβιομηχανία», ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Έχουμε μία υγιή ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Η φαρμακευτική δαπάνη έχει πέσει από τα 5 δισ. στα 2 δισ. εκατομμύρια. Έχει γίνει μια σημαντική εξοικονόμηση. Θα πρέπει να αποτελεί στρατηγικό στόχο της κάθε ελληνικής κυβέρνησης, στο βαθμό που οι τιμές των φαρμάκων είναι ανταγωνιστικές και μπορούν να είναι ανταγωνιστικές, προφανώς να μπορεί να στηριχτεί και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Αυτός σημαίνει ότι στο πλαίσιο της προσαρμογής των τιμών σε σχέση με πολύ φθηνά γενόσημα μπορούμε να κάνουμε μια πολιτική που να μην επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο και ταυτόχρονα να κρατάει δουλειές στη χώρα, σε έναν κλάδο που είναι ανταγωνιστικός. Άρα υπάρχουν περιθώρια για διαφοροποίηση από την πολιτική».
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέκρινε την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το γεγονός ότι ενέταξαν στο πολυνομοσχέδιο την εν λόγω εγκληματική διάταξη: «Υπάρχει ένα άρθρο μόνο στο πολυνομοσχέδιο το οποίο αφορά στο φάρμακο, το οποίο έχει μπει λίγο από το... πουθενά, πρέπει να το δούμε, πρέπει να το μελετήσουμε, πρέπει να μας εξηγήσει ο αρμόδιος υπουργός τι σκοπεύει ακριβώς να πετύχει με αυτό για το φάρμακο. Γιατί η δαπάνη είναι προσδιορισμένη στα 2 δισ.».
Στο σημείο αυτό, ο παρουσιαστής της εκπομπής διέκοψε τον κ. Μητσοτάκη για να υπενθυμίσει στον ίδιο και στους τηλεθεατές ότι η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα δεν είναι 2 δισ., αλλά ακόμα μικρότερη, καθώς περιλαμβάνει και τα εμβόλια, κάτι που δεν συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς δεν περιλαμβάνεται το κομμάτι της πρόληψης στη φαρμακευτική δαπάνη.
ΠΑΣΟΚ: «Όχι» σε αποσπασματικές και εμβαλωματικές ρυθμίσεις στην πολιτική του φαρμάκου
Την έντονη διαφωνία του για τις νέες παράλογες απαιτήσεις των δανειστών στην πολιτική του φαρμάκου εξέφρασε - πριν λίγες ημέρες - και το ΠΑΣΟΚ, μέσω της υπεύθυνης Υγείας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), Εύης Χριστοφιλοπούλου.
«Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν πληροφορίες ότι οι θεσμοί (κουαρτέτο), παρεμβαίνουν στην πολιτική του φαρμάκου, με προτάσεις που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα επιβίωσης σε πολλές ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες που έχουν παραγωγή, κάνουν έρευνα στο χώρο του φαρμάκου, καινοτομούν και έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό», ανέφερε, σε δήλωσή της, η κ. Χριστοφιλοπούλου.
«Είναι σαφές ότι η μείωση της τιμής του φαρμάκου αποτελεί προτεραιότητα. Αυτή όμως πρέπει να γίνεται με τρόπο ουσιαστικό, και ολοκληρωμένο, ώστε να συμπεριλαμβάνει τις πολυεθνικές του φαρμάκου, αλλά και να διασφαλίζει πλήρως τον πολίτη - ασθενή», πρόσθεσε.
Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι «η συνολική πολιτική για το καλό, ασφαλές και φθηνότερο φάρμακο απαιτεί ολοκληρωμένες πολιτικές παρεμβάσεις και όχι αποσπασματικές, εμβαλωματικές ρυθμίσεις».
Για το λόγο αυτό, όπως ανέφερε, «το ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους».
Μάλιστα, η κ. Χριστοφιλοπούλου είχε αποκαλύψει ότι «το αμέσως επόμενο διάστημα, θα πάρουμε πρωτοβουλία να καλέσουμε το νέο Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, έτσι ώστε να γίνει διεξοδική ενημέρωση αλλά και συζήτηση εναλλακτικών πολιτικών προτάσεων, έτσι ώστε η φαρμακευτική περίθαλψη να συνδυάζει ποιότητα και ασφάλεια για τον πολίτη με το χαμηλότερο δυνατό κόστος».
Ποτάμι: Ερωτηματικά γεννά η οριζόντια περικοπή τιμών στα φάρμακα
«Η τιμολογιακή πολιτική για τα φάρμακα δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με πρόχειρο και αποσπασματικό τρόπο, υπό καθεστώς πίεσης εκ μέρους των δανειστών και με οριζόντιες λογικές», ανέφερε, από την πλευρά του, το Ποτάμι.
Σε ανακοίνωσή του, το κόμμα επισημαίνει ότι μια ακόμη οριζόντια περικοπή τιμών ετοιμάζεται, που γεννά ερωτήματα και ανησυχίες, με αφορμή αυτή τη φορά το πολυνομοσχέδιο.
«Ταυτόχρονα, η τιμολόγηση των φαρμάκων οφείλει να είναι δίκαιη και ισορροπημένη, να εξασφαλίζει επάρκεια φαρμάκων και, στο βαθμό που είναι δυνατό, να εξασφαλίζει την επιβίωση και την ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας έναντι του ανταγωνισμού. Ήδη, προηγούμενες απόπειρες "οριζόντιων" περικοπών ως το μόνο μέτρο περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης οδήγησαν σε ελλείψεις, στη διακοπή κυκλοφορίας σκευασμάτων, αλλά δυστυχώς και στην αύξηση του όγκου των συνταγογραφούμενων φαρμάκων», τονίζει το Ποτάμι.
Υποστηρίζει δε, ότι για να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα, πρέπει να δοθεί χρόνος για να σχεδιαστεί μια ολοκληρωμένη πολιτική για την εξυγίανση του κύκλου παραγωγής, εμπορίας, αλλά και χρήσης των φαρμάκων, με άξονες τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης, την αντιμετώπιση της πολυφαρμακίας και της τεχνητής ζήτησης, τη χαρτογράφηση της φαρμακευτικής δαπάνης και των σκευασμάτων που την επιβαρύνουν, την ενδυνάμωση και ενημέρωση των ασθενών, σε συνδυασμό με την όποια μείωση τιμών, η οποία, όμως, θα αφορά ισότιμα τόσο τις μεγάλες πολυεθνικές όσο και τις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες.
Read more: http://www.newsbomb.gr/ygeia/farmako/story/633234/h-pio-krisimi-imera-gia-to-thanato-tis-ellinikis-farmakoviomixanias#ixzz3oWIMr700
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου