Κακλαμάνης: «Κάποιοι ξεπλένουν το ιδεολογικό & πολιτικό τους παρελθόν»
Ο Αντώνης Σαμαράς
“ Από δεξια και αριστερά, τελειωμό δεν έχουν οι μπελάδες για τον Σαμαρά και τους συνεργάτες του. Ο ακροδεξιός λόγος που αρθρώνουν, δεν γίνεται αρεστός ούτε από μέλη της συντηρητικής παράταξης. Μέσα σε μια μέρα, στις 4 Οκτωβρίου 2013, δέχθηκε κριτική σε υψηλούς τόνους από Νικήτα Κακλαμάνη και Σωτήρη Χατζηγάκη. ”
Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2013 13:02
Από δεξια και αριστερά, τελειωμό δεν έχουν οι μπελάδες για τον Σαμαρά και τους συνεργάτες του. Ο ακροδεξιός λόγος που αρθρώνουν, δεν γίνεται αρεστός ούτε από μέλη της συντηρητικής παράταξης. Μέσα σε μια μέρα, στις 4 Οκτωβρίου 2013, δέχθηκε κριτική σε υψηλούς τόνους από Νικήτα Κακλαμάνη και Σωτήρη Χατζηγάκη.
Ο Κακλαμάνης μιλώντας στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου στον Real, διάβασε ένα απόσπασμα ομιλίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή, σχετικά με την νομιμοποίηση του ΚΚΕ, στο οποίο ο ιδρυτής του κόμματος, έλεγε ότι με αυτήν την κίνηση η ΝΔ, “αγνόησε τα πάθη και τις προκαταλήψεις του παρελθόντος για να δημιουργήσει ένα καινούριο και υγιές πολιτικό κλίμα του τόπου μας”.
Και συνέχισε ο Ν.Κακλαμάνης, σχολιάζοντας: “Αυτό νομίζω λοιπόν ότι δίνει απάντηση σε πολλά ερωτήματα της επικαιρότητος και δηλώσεις που έχουν γίνει από διάφορα στελέχη του κόμματός μου. Και εγώ θέλω να προσθέσω ότι όποιοι πιστεύουν σε αυτές τις αρχές είναι ευπρόσδεκτοι και οι πόρτες του κόμματος και της παράταξης είναι ανοιχτές. Όποιοι νομίζουν ότι θα ξεπλύνουν το ιδεολογικό και το πολιτικό τους παρελθόν στις πλάτες της παράταξης που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πριν από 39 χρόνια κάνουν λάθος”
Ο Σωτήρης Χατζηγάκης, με άρθρο του στην Ελευθεροτυπία, με τίτλο: Η γέννηση του ελληνικού φασισμού - Η «δημοκρατική δεξιά» και οι ευθύνες της απέναντι στην «ακροδεξιά», επιτίθεται στην ακροδεξια στροφή της ΝΔ. Ο πρώην υπουργός, γράφει ότι δύο από τις αιτίες γιγάντωσης της ακροδεξιάς στην Ελλάδα “οφείλονται και στη στάση που τήρησε η «δημοκρατική δεξιά» απέναντί της.
Συγκεκριμένα: κατέστησε δυσδιάκριτα τα όριά της απέναντι στο φασιστικό μόρφωμα, επέδειξε ανοχή και ολιγωρία απέναντι σ' αυτό και κυρίως πραγματοποίησε μια επικίνδυνη ιδεολογική στροφή προς την «ακροδεξιά».
Έτσι, από το 2009 καταργείται η ιδεολογική πλατφόρμα του «μεσαίου χώρου», της σύνεσης και της ηπιότητας και εγκαινιάζεται, επίσημα, μια επιθετική ρητορική έντασης στη βάση της θεωρίας των «δύο άκρων» και του αντικομμουνισμού. Η αναχρονιστική αυτή επιστροφή στην αντιπαράθεση και την ένταση με την Αριστερά γεννάει έναν αδικαιολόγητο σήμερα αντικομμουνισμό, που μας επαναφέρει στη μισαλλοδοξία της δεκαετίας του '50, του διπολισμού και του Ψυχρού Πολέμου.
Σκοπός αυτής της στροφής είναι η άγρα ψήφων από την ισχυροποιημένη τα τελευταία τέσσερα χρόνια «φασιστική δεξιά». Η πολιτική αυτή, ωστόσο, δημιούργησε σύγχυση στους οπαδούς και στους ψηφοφόρους της ευρύτερης «δεξιάς», οι οποίοι πίστεψαν ότι η Χ.Α. αποτελεί μια ομογάλακτη παραφυάδα τής ευρύτερης παράταξης και επομένως δεν θα ήταν σοβαρό αμάρτημα να διολισθήσουν προς αυτή.
Ο Pierre Mizla (στο βιβλίο του «Οι μελανοχίτωνες της Ευρώπης»), περιγράφοντας την άνοδο της φασιστικής Δεξιάς στη Γερμανία της Βαϊμάρης, τονίζει πως ο αντικομμουνισμός υπήρξε η βασική τροφή για την αναγεννώμενη «άκρα δεξιά» και της επέτρεψε να αναγορευθεί «προμαχώνας» του «ελεύθερου κόσμου».
Η στροφή της Ν.Δ. προς την «ακροδεξιά» άρχισε το 2010, με την ενδυνάμωση και την πλήρη επικράτηση των «ακροδεξιών σταγονιδίων». Συγχρόνως, όλες οι μετριοπαθείς της τάσεις είτε παραμερίστηκαν είτε ακρωτηριάστηκαν. Κυρίως, όμως, οι «μεσοχωρίτες», όπως σκωπτικά το χαλκείο της εθνικολαϊκιστικής προπαγάνδας χαρακτηρίζει τις ήπιες κεντροδεξιές τάσεις στη Ν.Δ. Ετσι, η μεγάλη παράταξη των Καραμανλήδων και του Αβέρωφ μεταλλάχθηκε σ' ένα «ακροδεξιό κόμμα», χωρίς βέβαια να ταυτίζεται με οιοδήποτε φασιστικό μόρφωμα”.
Ο Χατζηγάκης είχε πρωτοστατήσει στις συζητήσεις που λάμβαιναν χώρα στην ΝΔ το 2011, ότι ο Σαμαράς έφερε μία ακροδεξιά τάση στη ΝΔ, και σε κορυφαίες θέσεις στελέχη της ΠΟΛΑΝ. Στις 14-11-2011 είχε μιλήσει για “ακροδεξιά σταγονίδια που με την ταμπέλα της λαϊκής δεξιάς, προσπαθούν να αλλοιώσουν την φυσιογνωμία της Νέας Δημοκρατίας”. Ο Σαμαράς τον διέγραψε αμέσως, προφάνως αυτός, οι Μουρούτηδες και οι Φαήλοι το πήραν προσωπικά και ο Χατζηγάκης επανήλθε την επομένη στον Βήμα. 99.5.
Εκεί είπε, ότι τα ακροδεξια σταγονίδια είναι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, με τους οποίους συμπορεύεται, κι όχι βουλευτές ή στελέχη του κόμματος. Στην ίδια συνέντευξη ο Χατζηγάκης επιτέθηκε στους «κουκουλοφόρους του διαδικτύου» που υπονομεύουν τη νέα κυβέρνηση και οι οποίοι – όπως άφησε να εννοηθεί – έχουν σχέση με το περιβάλλον του κ. Σαμαρά. Επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ για την τακτική που ακολουθεί, λέγοντας ότι δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες και φέρεται λες και οι ευρωπαίοι είναι κουτόφραγκοι. «Είναι επικίνδυνος, παίζει ζάρια στην πλάτη του λαού» υπογράμμισε.
Ο Χατζηγάκης , αναρωτήθηκε από πότε δεν υπάρχουν τάσεις στη ΝΔ. «Συμβαίνουν τρομαχτικά και παράλογα πράγματα» τόνισε ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόσθεσε ότι η ηγεσία της ΝΔ δεν πρέπει να παρασύρεται από τα «σταγονίδια» και να διαγράφει τις τάσεις. Όσον αφορά στη διαγραφή του, ανέφερε ότι το μήνυμα είναι «πας μη ακολουθών τα σταγονίδια, διαγράφεται», επισήμανε ότι τον ίδιο δεν τον αγγίζει η διαγραφή.
Θυμίζουμε ότι τον Οκτώβριο του 2011, πρώην βουλευτής της ΝΔ, που δεν κατονομάζεται είχε δηλώσει στον Ολλανδό δημοσιογράφο Harry van Versendaal, ότι "ο Σαμαράς αντιπροσωπεύει τα πιο εθνικιστικά, αντιδραστικά και ξενοφοβικά στοιχείά της κοινωνίας".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου